ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 3 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
60.00%
Către satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Prima dată la Costinești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

15 octombrie 1968, vacanță toamna tărziu, eram cu cortul la Marea Neagra, Costinești un loc destul de izolat de pe malul Litoralului României, ce sa mai zic, raiul pe pămînt, liniște, băi in mare, pescuit, era o toamnă blăndă. Seara stând in fața cortului la o cană de ceai cu rom aud zgomotul motoarelor unei nave (de fapt toata ziua am văzut nave comerciale in zona) neobișnuit de aproape. Motoarele se aud tot mai puternic, la un moment dat incercănd sa văd ceva in intuneric, zăresc o nava imensă care se indreaptă spre mine. Aveam senzatia ca visez si era căt pe ce s-o iau la fugă stănga sau dreapta nu mai conteaza si aud o bubuitură puternică, zgomotul frecării tablei de ceva dur iar in fața mea se oprește la cătiva zeci de metri de mal. Văd lumini pe navă, aud gălăgie, strigăte. Pe urmă se face liniște iar luminile se sting. Sting și eu lămpașul de petrol si mă culc.

A doua zi spectacol: Nava eșuata care pare să fie grecească iar numele se vede clar: Evanghelia, este trasă spre largul Mării Negre de o navă de salvare romăneascâ pe care am observat inscripția Voinicul. Pe la amiaza nava era salvată si putea să plece mai departe. Dar n-a plecat iar eu mi-am continuat programul de vacantă constănd in băi și pescuit. Inainte de culcare am aruncat încă o privire către nava, înca n-a plecat. Noaptea mă trezeste o bubuitură puternică, iesind din cort observ din nou nava in fața mea eșuata din nou. Nu mai ințeleg nimic și mă culc la loc.

Nava rămâne acolo iar in fiecare vacantă de vară ne întîmpină acest souvenir grecesc devenind un simbol al Costineștiului.

Fiind prima data in Costinești cu ocazia unui sejur mai scurt la prima baie am și observat epava. Dar Costineștiul înseamna mai mult decât epava Evanghelia, este o stațiune pe litoralul românesc in continuă dezvoltare.

Ce a fost in acest loc?

Un scurt istoric ne arată ca Costineștiul actual se afla pe locul fostei așezări grecesti Parthenopolis. Oare asta căutau grecii cu nava? Fals, căutau banii de asigurare de care n-au mai avut parte, hahaha. Pe urmă localitatea s-a numit Stratoni, Mangeapunar, Buffelbrunnen si inainte de 1960 Dezrobirea (ce nume...) Pe urmă a devenit Costinești după numele omului politic Emil Costinescu (1844-1921)

Inainte să devină stațiune Costinești a fost un sat unde majoritatea locuitorilor iși căștigau existența pescuind. Primele tabere școlare folosite predominant in perioada vacanțelor de vară s-au înființat după 1949, după care s- a început dezvoltarea locului din punct de vedere turistic, lucru care continuă și în prezent.

Unde sîntem?

Din punct de vedere localizare Costineștiul este ușor de găsit in județul Constanța... Intersecția E87/DC6 se găsește pe la jumătatea drumului între localitatea Tuzla si 23 August. De la intersecție (viraj la stânga dinspre Tuzla sau la dreapta dinspre 23 August) după numai 3 km ne aflâm deja in stațiune. Din strada Principală putem ajunge oriunde în stațiune, dacă in plin centru nu găsim locuri de parcare, vom găsi putin mai departe la 5 minute distanță. Dar nu prea este nevoie, dacă ne cazăm undeva se poate circula pe jos, e mai sănătos. Altitudinea medie deasupra mării este de 10 m, iar numarul de locuitori a atins în 2011 1376 persoane.

Câteva obiective turistice

Dacă ne-am săturat de plajă și băi in mare, am măncat și odihnit destul ar fi momentul să vizităm puținele obiective turistice pe care le ofera acest loc. Deja la începutul articolului am prezentat printr-o întîmplare imaginată prima atracție, nava epavă Evanghelia care oricum se vede deja si de la locul de unde facem plajă.

Epava navei Evanghelia de 7300 t a fost construită in anul 1942 in Irlanda. De atunci și-a schimbat proprietarii de cîteva ori asa câ la fiecare stâpăn nou a fost rebotezat de la inițialul Empire Strenght, Saxon Star, Redbrook pînă la Evanghelia. Accidentul produs intenționat a fost fâcut cu scopul obținerii sumei la care a fost asiguratâ nava. Dar grecii au rămas cu buza umflată iar noi cu un cadou care nu se vede nicăieri pe litoral. Se poate vedea atăt de pe mal căt si de pe apă cu ajutorul vaporașului care contra unei sume de 10 ron ne duce de la lacul de agrement pană la epava și înapoi. E clar că nava s-a rupt deja în două si lipsește o parte din ea (o fi la fier vechi?) pe partea cealaltă, după atăția ani de ruginit.

Plajele și Obeliscul

Plaja Costineștiului are o lungime de aproximativ 1 km, dar se îngusteaza mult in părti. Cea mai lată este în zona centrală, acolo sînt cele mai multe zone cu șezlong, dar rămăneceva loc și pentru cei care vin cu cearceaful sau sezlongul si umbrela proprie. Nisipul nu este cel mai fin, sint ceva pietricele si scoici, dar nu asta este ce deranjeaza. Ajungănd la o oră tărzie să fac prima baie am avut un șoc pe plaja, nu aveam unde să calc de gunoaie. Este un mare minus atăt din partea turiștilor căt și a autorităților. Rusine! A doua zi au dispărut din gunoaie si am putut pune și noi cearceaful. O altă situație disperantâ a fost prezența cioburilor de sticlâ pe promenada de pe dig acolo unde am mers desculț dar din fericire nu m-am accidentat. Încă o data rusine!

Obeliscul din beton reconstruit in 2006 după cel original care a rezistat din 1969 este la fel ca nava simbolul Costineștiului si loc de întîlnire, reper datorita formei sale si cu o înalțime de 18m. Pe plaja din jur se organizeaza evenimente, concerte.

Mânăstirea Sf. Elena de la Mare si complexul balnear

Mânăstirea dintre apă si cer asa cum se mai numește se afla la cca. 2,5km din centrul Costinești. Din punct de vedere rutier se vireaza din strada Principala la dreapta spre strada Schitu si de acolo mai sint de mers 2 km. Ceea ce gasim este un complex întreg format din biserica, clădirile mânăstirii si zona pentru clienții care se cazeaza aici. Istoria înființării mânăstirii începe in 1921 in localitatea 23 August. Complexul din Costinești s-a inceput in 1996, biserica a fost gata în 1998 iar complexul balnear in 2015. La intersecția cu aleea care duce in complexul mânăstirii se afla o frumoasa troiță acoperită. In curtea mânăstirii se vede o grădina superba, biserica, cladirile anexa si în spatele acestora complexul balnear. O alta biserică ortodoxă situată pe strada Smochinului se numește Sf Ioan Botezătorul.

Lacul Costinești situat între centru și plajă de o suprafață de 7 hectare in prezent este folosit ca port turistic (de aici se pleaca cu barca sau vaporașul la plimbare dar am vazut iesind de acolo si caiace), lac de agrement (plimbare cu barca sau hidrobicicleta-acestea se pot folosi si pe mare). Tot din lac se folosește namolul pentru tratamente deoarece are proprietați curative. Pe lac am mai văzut un ansamblu de bărci in formăa de lebădă asa se și numește lebăda lacului, precum și un fel de parc plutitor pe apa cu trasee și obstacole predominant pentru copii (45 ron/pers/zi).

Parcul de distracții

Se gâsește chiar în centru si a fost numârul 2 in topul atractiilor pentru baiatul meu (dupa mare si plaja bineînțeles) Atracția principala roata uriașa de pe care se vede Costineștiul de sus, mașinuțele bușitoare, carting, trenulețul americanexpress, dar ne-am ferit de 2 atracții, cele care te invărt si stai cu capul in jos și îți cad toate cele din buzunare... nu știu cum le spune (superloops si xxl ranger sau ceva de genul) In dreptul parcului de distracții se gasește și un parc amenajat pentru copii.

De la parcul de distracții in 2 minute ajungem în zona comerciala plina cu restaurante și magazine. Seara este aglomerație și galagie, ziua ceva mai puțin. Tot aici este un loc de unde se pot inchiria biciclete de toate felurile (10 ron/h) carturi, si alte mijloace de transport electrice. Atăt in magazinele alimentare, piețe căt și in cele nealimentare prețurile sînt mari de ex. o crema de protecție solara aceeași marca cumpărata acasă are prețul dublat aici.

Cazare și masa

Pentru toate buzunarele pot spune, de la sandvișul cumparat la tarabă de câțiva lei pînă la un restaurant de lux de la cazarea la gazde cu 30-35 ron pana la sute de roni/noapte la o locație mai deosebită. Asa cum am povestit într-un articol anterior, am stat la Babylonia Resort cu 95 ron/noapte (acum 150) si am mancat in 2 locuri restaurant Casa Ardeleana si terasa Sanda. O simulare de cazare pentru august pe un site de specialitate m-a speriat dar in septembrie prețurile se mai domolesc și la 90 de roni se poate gasi o cazare buna. Simularea pentru 21 august de ex arata 137 ron la Babylonia, 173 la Hotel Forum, 196 ron la Anacris Guesthouse, 159 la Hotel Tiberius, dar la vile precum La Foisor (114 ron) Dedy (91 ron) prețul e ceva mai mic.

Cam asta este realitatea din prezent in Costinești, daca reușiti sa ignorați prezența gunoaielor de pe plaja (nu tot timpul) recomand, gradul de recomandare este însa mic din partea mea. Rog WM să atașeze, mulțumesc.

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 01.07.17 01:42:02
Validat / Publicat: 01.07.17 11:45:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTINEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 9443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Vedere de pe dig spre epava
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.07.17 10:36:36]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[01.07.17 11:46:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ANILU
[01.07.17 17:36:20]
»

@AZE: La început am crezut că ne spui că acum ai ajuns prima dată la Costinesti (m-a înșelat titlul).

După care mi-a plăcut cum ai făcut paralelă între Costinestiul de ieri și cel de azi.

După mulți ani am ajuns în Costinesti, aglomerat, muzică tare, urla efectiv și multe gunoaie. Atunci am tras concluzia, când ești tânăr merită la Costinesti, după aceea am acceptat mai greu harmalaia, sau atmosfera de azi.

De atunci am mai fost doar la restaurantele unde nepotul meu era bucătar.

Dar poate merită o șansă la început de sezon, așa cum ați fost voi. Și cazarea am văzut că a fost bună.

Toate cele bune.

AZEAUTOR REVIEW
[02.07.17 02:28:46]
»

@ANILU: Multumesc

Sa stii ca a fost prima vizita la Costinesti, am reusit pana acum sa vizitez tot litoralul in copilarie sau mai recent, dar Costinestiul mi-a scapat. Povestea de la inceput este imaginara asa cum am si specificat in articol, in 1968 mai trebuiau 3 ani pana sa ajung pe lume.

Galagia si aglomeratia o pot suporta (pana la urma o statuine functioneaza cu multi turisti) si chiar imi place pana la o limita (scriu asta deoarece la locul de cazare a fost liniste totala noaptea)

La ce restaurant a fost nepotul tau bucatar?

Si bineinteles ca Costinestiul merita o sansa asa cum merita fiecare statiune de pe litoral, dar mai este mult de lucru de asta multi compatrioti au renuntat sa-si mai faca vacantele aici si merg in afara granitelor. Pacat.

Eu vazand gunoaiele oscilam intre a recomanda sau nu Costinestiul pe sait. Pana la urma din motivele descrise si de tine, adica de a a da o sansa si un gram de patriotism am recomandat pe AFA cu rezerve insa.

Vacante placute

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILU
[02.07.17 07:19:58]
»

@AZE: În 68 aveam deja 2 ani, dar în Costinesti am ajuns mult mai târziu.

Nepotul a lucrat două veri la rând în restaurante diferite, unul este Casa Românească, parcă așa îi spune, la strada principala cu o terasă mare, iar celălalt era pe aleea spre Ring, nu mai știu Cum se numea. Dar noi fiind la mare, mergeam special acolo, știind că vom mânca bine.

Acum este bucătar pe un vas de croaziera pe Sena.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.07.17 09:48:42]
»

Da prin multe ai trecut domle! Te-a prins 11 septembrie 2001 pe WTC2 (vezi impresii), ai prins naufragiul de la Costinești live, sînt curios ce ne mai istorisești data următoare

Peripeția de la WTC am crezut-o pînă aproape de final (bine, nici n-ai scris-o cu „italic”, ca aici). Așa că fiind pățit, cînd am văzut spre ce se îndreaptă povestirea de mai sus, am zis: stai așa, iar e o șarlatanie la mijloc, nu mai ține

Dar asta nu înseamnă că nu sînt frumoase astfel de povești.

Costinești a fost destinația mea de vară între 16 și 22 de ani. Încă de pe atunci (1999, cînd s-a desprins de comuna Tuzla, un vis mai vechi al localnicilor, și a devenit comună „independentă”, deci cu primărie proprie), primăria nou apărută era una din cele mai active din țară. De pildă, e singurul loc pe care îl știu unde s-au construit străzi asfaltate și cu iluminat public pe cîmp, înainte să se dea autorizații de construire. Bucureștiul încă nu are o asemenea abordare. Astfel încît toată extinderea satului Costinești din anii 2000 (toată jumătatea de nord, căci acum satul e de aproape două ori mai întins decît era în 1999) a avut loc pe o infrastructură existentă. Tot cartierul ăla dinspre epavă era un cîmp de unde, spre necinstea noastră, ne mai serveam cu știuleți de porumb în scopul coacerii pe jar.

Schitu s-a extins și el, dar nu prea îl cunosc, nu prea mergeam pe acolo decît la nevoie (de pildă acolo erau singurele farmacii din zonă).

Schitu e celălalt sat din Costinești, la vest de calea ferată (cînd vii dinspre DN mai întîi treci prin Schitu, printre unele dintre primele pensiuni apărute după revoluție, acolo se caza și în garaje amenajate sumar). În Costinești sînt de fapt 3 zone: satul Schitu (la vest de c. f. și la SV de Costinești), satul Costinești (la est de c. f. și la nord de lac) și Tabăra (amenajată inițial ca stațiune BTT, cu camping, căsuțe, hotel, discoteci, toate înconjurate de largi spații verzi și cu accesul auto interzis, căci era o parcare mare la margine, la intrare, care se află în jurul lacului și la sud de acesta, pînă la Forum și Vox Maris, teoretic cam pe teritoriul satului Schitu). La contactul dintre Tabără și Costinești era poșta, mereu cu coadă la telefoane, poliția și bazarul. Cam asta e împărțeala. Acum toate s-au cam unit între ele.

Iar gara aia tip dugheană e halta Costinești Tabără, unde opresc toate trenurile pentru că e mai aproape de zona turistică. În Costinești e și o gară „adevărată”, în nordul satului, dar acolo opresc numai trenurile locale. Pe vremuri era aproape în cîmp.

În continuare se petrec transformări urbanistice de remarcat: amenajarea lacului după inundațiile catastrofale de acum cîțiva ani, cu tot cu ieșirea în mare și amenajarea falezei spre epavă (acolo era plaja de nudiști cîndva, iar accesul era pe o rîpă care cobora faleza abrupt, căci scările instalate periodic cădeau în mare în fiecare iarnă cînd valurile mai mușcau cîte puțin din faleză). Cînd ne cazam prin partea asta de sat (care acum pare în centru), eram exasperați de distanța pe care o aveam de parcurs zilnic ca să ieșim la șpriț, în Tabără (zona obeliscului, Ring, „la ceas”, mai tîrziu la White Horse, unde se dădea rock).

Acum sincer zic că nu m-aș mai duce în Costinești. Nu prea aș avea motive. Plaja nu îmi plăcea nici pe vremuri, preferam să mergem la Olimp, cu trenul sau mașina, și să petrecem numai serile în Costinești. Și acum, dacă m-aș duce, m-aș duce pentru 2 - 3 zile, exclusiv pentru atmosfera de pe aleile din Tabără.

AZEAUTOR REVIEW
[02.07.17 18:09:58]
»

@abancor: Multumesc

Multumesc si pentru completarile din ecoul demn de un review, ai umblat ceva in Costinesti si ai ce povesti.

Cat despre povesti, eh am imaginatie multa si data viitoare voi scrie un articol off topic despre o calatorie pe Luna : , probabil intr-o zi in care se comemoreaza ziua in care americanii cu ajutorul Apollo au ajuns si au pasit acolo.

Dar am deviat deja subiectul sa ne intoarcem la Costinesti, orice destinatie in care nu am fost mi se pare interesant asa si cu aceasta statiune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[03.07.17 09:49:22]
»

@ANILU:

După mulți ani am ajuns în Costinesti, aglomerat, muzică tare, urla efectiv și multe gunoaie. Atunci am tras concluzia, când ești tânăr merită la Costinesti, după aceea am acceptat mai greu harmalaia, sau atmosfera de azi.

Poate nici cand esti tanar nu esti chiar de acord cu harmalaia si multe altele. De exemplu sotul meu a stat 2 saptamani la Costinesti cu prietenii si probabil s-a simtit bine, insa prin anii '80 era o destinatie care parca te scotea din atmosfera cenusie de zi de zi.

Eu am fost in Costinesti prin anii '90 un weekend si a fost ok insa fara sa am regretul ca s-a terminat iar mai nou baietii mei au fost in tabara acolo (taberele Proedus organizate de Primarie) si ulterior cand au avut posibilitatea de a alege au zis ca prefera la munte. Deci e in functie de cum a simtit fiecare locul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[03.07.17 09:53:57]
»

@AZE: Poate ca mi-ar mai placea sa mai trec odata pe acolo asa pentru aduceri aminte, insa cred ca deocamdata am sa ma multumesc cu cele povestite de tine aici.

O poveste frumoasa despre niste locuri cu amintiri pentru multi dintre noi si pana sa asteptam sa faca ceva oficialitatile locale ar trebui sa ne gandim ce putem face si noi ca si turisti.

A-ti "marca" locul pe unde ai trecut cu coji de seminte si sticle goale nu inseamna decat ca esti nesimtit si ai sentimental ca daca ai plati pentru niste servicii esti unstapan deplin si poti face tot ce vrei. Mia avem mult de lucrat la caracter.

In fine pe langa articol pot spune ca multe dintre pozele atasate mi-au placut foarte mult astfel incat in continuare spun felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.07.17 15:08:40]
»

@AZE: În cazul ăsta e clar că Luna e cea mai interesantă dintre toate destinațiile. Mai ales că e inaccesibilă. Sau, oricum, mai greu accesibilă decît Neptun, Jupiter, Venus sau Saturn

AZEAUTOR REVIEW
[03.07.17 22:15:44]
»

@mishu: Multumesc

Costinestiul este unic pe litoral, cu bune si cu rele. Asta ii da un farmec aparte. Si nu vorbesc aici despre gunoaiele gasite pe plaja (ar trebui sa dea de gandit atat autoritatilor cat si turistilor) Aici discutam de un souvenir al grecilor care nu il gasim nicaieri pe litoral (epava care este deja dezmembrata pe partea cealalta (nevazuta, sau mai putin vazuta de turisti) 100% sigur de catre cei care isi duc traiul comercializand fier vechi (aici ar fi trebuit sa-si intre in rol autoritatile aproape inexistente aici (chiar nu ma aude nimeni???)

Pe urma putem discuta de obelisc acest reper (din nou unic) de pe litoral, faleza din sud cu formele sale deosebite formate de valuri, vant si timp, atmosfera de presezon si sezon, euforia oamenilor veniti aici dupa un an de pauza si spunem: asta e Costinestiul...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Costineşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074606895446777 sec
    ecranul dvs: 1 x 1