ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
37.50%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Ne vedem la Costineşti!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pe vremea mea :D, „Ne vedem la Costineşti! ” era salutul de despărţire al studenţilor la finele anului universitar. După ce treceai de obstacolul sesiunii de vară, indiferent dacă erai integralist sau rămâneai cu 1-2 „boabe” pe toamnă, urma o altă „sesiune”, cea de milogeli pe lângă părinţi ca să-ţi dea bani pentru o săptămână la Costineşti.

În tabăra studenţească puteai ajunge şi gratuit, cu condiţia să ai note mari şi/sau să activezi asiduu la UASCR (pentru AFA-iştii mai tineri, asta însemna Uniunea Asociaţilor Studenţilor Comunişti din România). Oricum însă, chiar dacă nu erai ăl mai merituos student, îţi puteai cumpăra bilet la un preţ absolut modic şi, cu banii de buzunar strecuraţi pe şest de mami (ca să n-o vadă tati) ;), aveai asigurată o vacanţă de vis!

De ce se înghesuiau studenţii să prindă un loc în tabăra de la Costineşti? Bineînţeles, din cauza atmosferei tinereşti, a petrecerilor de pe plajă cu chitare şi muzică folk (era epoca de glorie a Cenaclului Flacăra), a discotecilor în aer liber şi plimbărilor romantice sub clar de lună pe faleză. Costineştiul era locul unde se legau prietenii, locul unde te distrai cuminţel (comparativ cu ceea ce se întâmplă acum), locul unde cunoşteai oameni noi, te îndrăgosteai sau - uneori - te despărţeai în lacrimi de iubit/ă. :((

Toate astea se petreceau eheee! în anii de graţie una mie nouă sute şaptezeci :D, şi probabil că cei mai mulţi dintre voi ştiţi că în acele vremuri Costineştiul era „staţiunea estivală a tineretului”. Iar unii dintre voi sunt familiarizaţi cu Costineştiul actual.

Pentru ceilalţi însă, poate că următoarele informaţii se vor dovedi cândva utile.

Ştiaţi că…?

• Teritoriul localităţii Costineşti se suprapune pe vatra unei mici colonii greceşti (emporion) numită Parthenopolis, un oraş antic cu o existenţă de mai bine de un mileniu, de la portul elen din sec. IV î. Hr. şi până la oraşul din epoca romano-bizantină (sec. IV-VI d. Hr.). În anii 1960-70 situl, situat la cca. 250 m nord de punctul numit Pescăria, a fost cercetat, dar efectuându-se numai săpături de suprafaţă, după care arheologii l-au abandonat, concluzia trasă fiind că a fost în totalitate submers. Asta în ciuda unor descoperiri importante, precum o statuie a zeiţei Cybele sau trei locuinţe de perioadă elenistică.

• Pe vremea bizantinilor a purtat numele de Stratoni, apoi de Mangeapunar pe vremea turcilor.

• Începând cu 1840 satul a fost populat de aşa numiţii germani dobrogeni, care l-au numit Büffelbrunnen (Fântâna Bivolilor).

• În ultimul deceniu al sec. XIX devine proprietatea lui Emil Costinescu (1844-1921), economist şi politician, primar al Bucureştiului şi ministru de finanţe cu trei mandate la activ, care a cumpărat satul de la Vasile Kogălniceanu, fiul lui Mihail Kogălniceanu. De la acesta se trage numele localităţii, deşi în anii 1960 aceasta s-a numit pentru scurt timp Dezrobirea. »:(

• În 1949 începe amenajarea primei tabere de pionieri iar în 1956 se inaugurează tabăra internaţională a studenţilor, „Tabăra Albastră”, cu unele camere de lux rezervate comuniştilor străini, astfel că acelei părţi din staţiune i-a rămas de atunci porecla de „Golful francezilor”. Panglica a fost tăiată de nimeni altul decât Ion Iliescu.

• Staţiunea este situată la adăpostul capului Tuzla, în zona limanului Costineşti, la capătul unei văi lungi.

• În Costineşti există un lac, singurul de pe litoralul Mării Negre nealimentat din subteran, întins pe 7 hectare şi puţin adânc. Este separat de mare de coridorul de plajă şi are un grad de salinitate foarte ridicat, motiv pentru care s-a format un strat consistent de nămol folosit în tratamentul bolilor reumatismale. E utilizat însă şi pentru agrement (plimbări cu hidrobiciclete şi alte tipuri de ambarcaţiuni). Problema e că pentru a ajunge la plajă trebuie să ocoleşti lacul! :((

• La ultimul recensământ, Costineştiul număra peste 2.700 de suflete, însă capacitatea de cazare a staţiunii depăşeşte 60.000 locuri, aşa că socotiţi şi voi de câte ori se înmulţeşte populaţia pe perioada sezonului estival.

Simbolurile staţiunii

Epava

Dintre cele 13 epave de pe litoralul românesc, cea mai cunoscută este, fără îndoială, cea de la Costineşti. Evangelia, o navă comercială greacă aparţinând vestitului armator Aristotel Onassis, s-a scufundat în toamna lui 1968 la mică distanţă de ţărmul Costineştiului, căpitanul fiind convins că se află în vecinătatea portului Constanţa. Carena vasului a rămas blocată între două stânci în formă de V şi epava este perfect vizibilă de pe plajă. Din cauza costurilor prea mari de recuperare a fost abandonată în Golful francezilor, intrând ulterior în patrimoniul statului român şi devenind simbolul Costineştiului. Nimeni nu a murit în naufragiu, marinarii fiind salvaţi pe rând pe parcursul a trei săptămâni de către agentul angajat de proprietarul vasului. Nava era goală şi venise în România pentru a încărca marfă. Varianta vehiculată asiduu, cum că ar fi fost deliberat scufundată pentru a se încasa banii de asigurare (o practică altfel destul de comună), nu s-a verificat niciodată. Un lucru este însă cert: de-a lungul timpului, localnicii au „avut grijă” să-şi însuşească tot ce era de însuşit de pe vas. A, şi mai e o certitudine: odată la câţiva ani presa ne anunţă iminenta dispariţie totală în ape a epavei, care se încăpăţânează totuşi să rămână „în picioare”. :D

Mulţi tineri obişnuiau să înoate până la nava eşuată în partea de nord a staţiunii pentru a o cerceta îndeaproape, atraşi poate şi de legenda unor „comori” transportate de Evangelia. Acum salvamarii sunt vigilenţi şi nu te mai lasă să te aventurezi în larg, dar dacă mori de curiozitate poţi să te îmbarci pe „Foca mării”, o şalupă care pentru numai 10 lei de adult şi 5 lei copiii te duce până la epavă.

Obeliscul

În 1970, pe plaja care i-a preluat apoi numele a fost înălţată o sculptură ce a ajuns să fie cunoscută sub numele de Obelisc. A devenit un important punct de reper, loc de întâlnire a tinerilor şi gazdă a numeroase concerte şi alte tipuri de evenimente organizate pe plajă.

În anul 2005 Obeliscul a fost distrus de inundaţii şi, nemaiputând fi recuperat, s-a decis construirea unui nou monument, care a fost inaugurat în vara următoare. Acesta este mult mai solid, are 18,5 m înălţime şi cântăreşte 200 de tone. Este format din 6 piese concepute pentru a crea senzaţia de catarg cu pânze fluturate în vânt.

Discotecile în aer liber

Pentru o staţiune a tineretului, este de înţeles de ce punctele de maxim interes sunt locurile unde se bea şi se dansează. Costineştiul are destule cluburi, baruri, bodegi, berării, restaurante, crâşme şi cum veţi vrea voi să le mai ziceţi, dar cele mai faimoase locuri de distracţie rămân discotecile Ring, White Horse şi Tineretului, la aceasta din urmă fiind anunţat la data sejurului nostru un concert al Deliei. Le-am frecventat şi eu pe vremuri, acum n-aş şti să vă dau amănunte, însă am înţeles că sunt în continuare luate cu asalt iar timpanele mele serios avariate chiar şi de la 2 km distanţă (cam la asemenea depărtare se afla vila noastră) stau mărturie că DJ-ii îşi văd de treabă cu mare entuziasm. :(( Ca o babă înăcrită ce sunt ;), mă întreb cum de dorm nefericiţii care s-au cazat în apropiere, deşi, la cât de tare este dat volumul, toată staţiunea, din sud până în nord şi de la vest la est, adică hăăăt în largul Mării Negre, răsună de ritmurile obsesiv repetitive şi zguduitoare ale muzicii electronice. Parcă exista şi o reglementare cu privire la nivelul decibelilor. Reglementare pe care nu mă mir că n-o respectă nimeni... »:(

Cum arată staţiunea

Foarte pe scurt: de nerecunoscut.

Explicaţie: s-a construit enorm, mai ales vile şi pensiuni, dar şi minimarketuri şi restaurante, satul s-a extins spre nord, unde au răsărit în plin câmp hoteluri măricele de trei stele.

Descriere în trei cuvinte: aglomerată, zgomotoasă şi murdară. »:(

Dar să o luăm pe îndelete.

Prima remarcă: Costineştiul NU mai e staţiunea tineretului, categoria predominantă fiind, surprinzător pentru mine, cea a familiilor cu copii. Presupun că în weekenduri proporţiile se modifică din cauza afluxului de puştime, însă în cursul săptămânii aşa e cum vă spun. De ce vin părinţii cu copilaşii la mare taman în Costineşti nu aş putea să vă spun :-??; pe litoralul nostru există staţiuni mai potrivite pentru ei. Părerea mea!

Să încerc acum o descriere a Costineştiului.

Pe strada de intrare în sat, dar şi pe alte artere mai puţin circulate, vei întâlni localnici care agită chei ori mici pancarte cu textul „cazare”. Este puţin probabil să nu găseşti un loc unde să pui capul peste noapte. Strada aceasta de intrare în staţiune se opinteşte ce se opinteşte, pân’ ce se opreşte la un sens giratoriu. Drept în faţă este Parcul de distracţii, cu roata, maşinuţele de rigoare şi alte drăcovenii în varianta „soft”.

De aici, dacă o iei la dreapta ajungi în zona Schitu, partea mai liniştită a staţiunii, cu pensiuni în majoritate mititele, dar şi altele mai mari şi cu piscină în curte, printre care se strecoară câte un minimarket. Maşinile parcate pe carosabil îngreunează circulaţia, dar ăsta nu e un impediment major: oricum pietonii preferă şoseaua trotuarelor, aşa că deplasarea, fie ea motorizată ori per pedes, se desfăşoară cu viteza melcului şi „la buna înţelegere”. :D

Pentru a ajunge la plaja din această parte sudică trebuie să traversezi, ca de altfel în întreaga staţiune, calea ferată, după care te pomeneşti în faţă cu un indicator ce interzice circulaţia auto. Te afli la intrarea în Complexul Vox Maris Nightclub (a nu se confunda cu discoteca, deşi şi aici au muzici asurzitoare, dar au şi vile, restaurant şi piscină). Asta e, atunci hai să cotim la dreapta. Hopa! O barieră! :(( 10 lei intrarea/zi (tarif valabil în tot Costineştiul), bilet pe care îl poţi folosi intrând şi ieşind cu maşina de câte ori vrei, dar numai până la orele 22. Excepţie fac cei cazaţi la hotelurile din preajmă: cunoscutul Forum (niţel cam obosit, cu tencuiala căzută pe alocuri), Terasa Azur şi Costineşti Royal, unde am parcat şi noi de cum am ajuns şi înainte de a ne îndrepta spre Vila Foişor vezi impresii.

Direcţia: marea!

Şi... mare greşeală! :(( Plaja asta din sudul Costineştiului este formată din mici petice de pământ cu ceva nisip, plus multe pietre prinse ca într-o menghine de nişte golfuleţe altminteri spectaculoase, delimitate de stânci alunecoase acoperite de alge iar în alte locuri de stabilopozi de care apa se izbea cu furie. Oameni puţini pe plajă, coşuri de gunoi ioc! Pietre mari la ţărm, pietre mari şi în mare şi – bineînţeles – năucă fiind de căldură, mi-am uitat papucii speciali în portbagaj şi mi-a fost lene să mă duc după ei. Iar unde nu e cap, vai de picioare! =)) De bine, de rău, am reuşit totuşi să bifăm cele două băi, porţia de dimineaţă.

Pe faleza înaltă, imediat după Hotel Terasa Azur, am ochit resturantul Ştefan. Adrian s-a dus să studieze meniul, care i s-a părut acceptabil, aşa că am decis ca într-o seară să luăm cina acolo. Ceea ce am şi făcut, dar despre asta într-un review separat.

Terasa Ştefan are intrarea pe Strada Pescăruşului, pe care, mergând mai departe spre nord şi centrul staţiunii, am lăsat în stânga discoteca Ring şi Teatrul de Vară (unde era anunţată o şuşanea cu manelişti). Am trecut apoi pe lângă tarabe cu suveniruri, articole de plajă, colaci ungureşti, shaorme şi alte nimicuri. Unele tarabe erau cu obloanele trase, semn că afacerile nu mergeau prea bine. Aruncăm un ochi şi spre localurile cu „împinge tava”. Preţurile nu m-au entuziasmat: supă/ciorbă 6-7,50 lei; saramura de peşte (200 g) 13 lei; păstrăv (că tot suntem la mare), 17 lei. La capitolul mâncăruri gătite avem sărmăluţe dobrogene (alt semn de întrebare; ce-or fi având aşa special?) 10 lei sau tochitură dobrogeană 14,50 lei. Gheşeftul, după mintea mea, ar fi că mănânci repede, nu că ieşi mult mai ieftin cu banii... :D

În faţă se vede Obeliscul, dar cum vom avea ocazia să îl cercetăm mai îndeaproape, să revenim acum la sensul giratoriu şi Parcul de distracţii şi să cotim la stânga, către zona centrală şi nordică a Costineştiului, cea mai animată şi aglomerată.

Şi nebunia începe...

Prima gâtuire o luăm în plex la gară (staţia Tabăra Costineşti). Căci da, calea ferată trece drept prin mijlocul satului şi gara e taman acolo, aşa că maşini şi pietoni deopotrivă sunt nevoiţi să facă şi ei „o haltă”, aşteptând ca din vagoane să debarce puhoaiele de călători. :D Între timp însă, admir o cârciumă înspirat numită „La Barieră”.

Dă Dumnezeu şi trenul pleacă din gară (în fapt o coşmelie cu aspect de depozit, dacă n-ar fi cele două ghişee). Aglomeraţia de-abia acum se face simţită: lume ca la defilările de 23 August de pe vremuri şi trotuarele nu pot „înghiţi” atâta amar de popor, care se înghesuie pe carosabil.

În stânga este piaţa agroalimentară. Legume şi fructe la preţuri mai mari cu mult decât în Bucureşti: roşii 6 lei/kg, struguri 12 lei, piersici 8 lei, pepeni verzi 1,5 lei. La fel ca anul trecut la 2 Mai şi Mangalia vezi impresii, m-am întrebat şi aici cum se descurcă localnicii, căci ca turist vii şi pleci şi oricum, eşti în vacanţă, ştii dinainte că o să scoţi un purcoi de bani din buzunar. Dar localnicii, sărmanii de ei, cum procedează? :(( Mă gândesc că n-au toţi grădini de legume, că mai sunt nevoiţi să cumpere şi câte o cărniţă, un ouşor, ceva...

În fine...

Pe dreapta ne întâmpină voios bazarul, cu marfă din abundenţă şi de calitate cel puţin îndoielnică: tricouri, şepci, ochelari de soare, şlapi, costume de baie, găletuşe, lopăţele etc. etc. Cotim la dreapta pe Aleea Litoralului: aici e chiar mare pericol să te pierzi înghiţit de mulţimea ce se revarsă zi şi noapte.=)) Ziua pentru a ajunge la plaja din faţa Obeliscului, seara pentru promenadă. Plăcintării peste plăcintării (3 lei plăcinta, 1 leu covrigul), shaormerii peste shaormerii (12-18 lei, în funcţie de compoziţie şi mărime), baruri, pizzerii, tonete cu hamsii (5 lei porţia), calamari, bere (4 lei paharul), clătite, porumb şi tot ce-ţi mai poate trece prin minte. Se lucrează la foc continuu, aproape imposibil să rezişti tentaţiei de a cumpăra ceva, orice...

Ne strecurăm şi noi şi în final ne proptim la o terasă cu vedere spre Lacul Costineşti, după care mergem pe plaja de la Obelisc, nu atât pentru a pipăi monumentul, cât pentru a admira răsăritul de lună. Astrul e mare şi spectaculos, dar frumuseţea clipei e complet umbrită de intervenţia umană, constând din grămezile de gunoaie. :((

Nu, nu aici aveam să ne prăjim la soare, ci mai spre nord, în dreptul autoservirii Perla Mării de pe plaja Arruba, care n-are nimic exotic în ea în afara numelui. Se ajunge cotind la dreapta acolo unde un indicator te trimite către Hotel Veral, situat pe faleză şi în stânga căruia găseşti parcarea (10 lei/zi, aşa cum vă zisei deja). Şezlongurile 25 lei/zi, 30 lei vineri, sâmbătă şi duminică; umbrela 5 lei/zi. În caz că nu doreşti să cotizezi, cu mare greutate găseşti un loc unde să îţi întinzi prosopul, cel mai probabil cu nasul în pubelele aliniate la baza deluşorului =)) şi care după-amiaza sunt deja pline-ochi, în jurul lor ridicându-se semeţ mormane de gunoaie. Nici nu vreau să mă gândesc cum arată plaja în weekend...

Of, la noi ca la nimenea!

Noroc cu apa mării: cuminţică, limpezică şi căldicică atât cât trebuie ca să te răcoreşti. Iar în zona aceasta nu sunt decât vreo doi metri de pietricele la mal, apoi nisip şi o intrare relativ lină în mare. Că doar de asta am venit aici: să mă scald şi să ies din spuma mării precum Afrodita, ignorând puştimea cocoţată pe umerii părinţilor şi care alege să se arunce de acolo în apă taman în capul meu... :(( Căci dacă e înghesuială pe plajă, e şi în mare, nu-i aşa?

Concluzie: reclamele acelea în care vezi ape de un turcoaz ireal şi întinderi minunate de nisip fin punctate din loc în loc (dar mai răruţ, că-i mai drăguţ) de şezlonguri pe care El şi Ea se ung zâmbitori şi extaziaţi cu loţiuni de plajă cu grad de protecţie ridicat NU sunt filmate în România! Parol! ;)

În atare condiţii, ce face românul nostru pe plajă, în afară de bronzat şi îmbăiat? Se dă în bărci, normal, adică în tot felul de ambarcaţiuni, şi se pozează cu mascote din desene animate sau Pokemoni. Şi mănâncă şi bea. Are de unde alege: pe faleză, la numai câţiva metri de şezlongul sau prosopul tău, ai la dispoziţie tarabe cu langoşi (5 lei), clătite, plăcinte, hamsii, frappé cu îngheţată (10 lei, neaşteptat de bun!), bere şi... atenţie! mojito, la mare modă în acest an.

Bun, facem plajă, facem baie, acum hai să vedem ce mai e prin staţiune. Şi o luăm spre nord, unde ultima stradă la dreapta, mărginită de hoteluri noi, ne coduce către o altă plajă, micuţă şi mai sălbatică, semnalată sus de un stufăriş urât mirositor. E punctul numit Pescăria, în fapt locul unde pescarii îşi trag la mal bărcile după ce adună spre dimineaţă prada strânsă în năvoade. Eu rămân pe ţărmul înalt ca să fac poze cu epava, în timp ce Adrian coboară, acompaniat de mârâitul căţelului Tolea, pentru a sta de vorbă cu numitul Vasea, pescar lipovean din tată în fiu. E rost de niscai peşte proaspăt, că avem grătar la gazdă? Poate că dacă ne înfiinţăm pe la 6.30-7 dimineaţa şeful Volodea o să ne permită să cumpărăm nişte guvizi, hamsii ori zărgani, dacă au (şi avem) noroc. Dar un magazin de peşte nu găsim în Costineşti? Ce vorbeşti, dom’le, da’ unde te trezeşti?!! Du-te mata la cârciumă, acolo te poţi delecta cu doradă grecească din Egee, aici eşti la Marea Neagră! =))

Surprize, surprize!

Nu am plecat la Costineşti cu foarte mari speranţe, a fost mai mult un moft, un dor de mare şi atât.

Mă aşteptam să fie multă lume, dar nu aşa mare aglomeraţie!

Mă aşteptam să fie muzici, dar nu date la maxim la ora 2 noaptea!

Mă aşteptam să fie gunoaie, dar nu atâtea! Despre nesimţirea turiştilor nu mai încape vorbă, e principala cauză a dezastrului, dar autorităţile locale au şi ele partea lor de vină şi nimic nu mă poate convinge de contrariul. Curăţarea plajei noaptea nu e de ajuns. Trebuie curăţate şi spălate străzile şi udate aşa-zisele spaţii verzi, care în fapt arată ca nişte pârloage cu iarba uscată de secetă, trebuie amplasate mai multe coşuri de gunoi şi amendaţi proprietarii de buticuri, cârciumi şi tonete care lasă în urma lor mizerie. Şi trebuie mărită plaja! Nu poţi acorda cu nemiluita autorizaţii de construcţii de vile şi hoteluri fără să te gândeşti unde naiba se duc turiştii să facă plajă şi baie...

Costineştiul arată neîngrijit – ăsta e cel mai blând termen care l-ar descrie. Un sat-staţiune dezvoltat haotic, extins peste măsură şi fără niciun plan, murdar, înghesuit şi zgomotos până în cele mai îndepărtate colţuri ale sale. »:(

Un loc unde eu una nu o să mai calc!

*****

După acest final apoteotic (care îi va deranja probabil pe colegii AFA-işti trăitori pe litoralul românesc, deşi – desigur – nu asta am intenţionat), haideţi să ne destindem un pic cu o melodie veche, nu chiar de când lumea, dar pe aproape (din 1960, când până şi eu eram copil :D): „Chemarea mării”, în interpretarea Margaretei Pâslaru. Cei care nu au auzit de această cântăreaţă n-au decât să o caute pe google, eu mă limitez la a spune că vocea ca vocea (îi cam lipsea), dar era frumuşică foc şi se îmbrăca cu foarte mult bun gust.

Webmaster, rog ataşaţi următorul videoclip: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 22.08.16 11:30:27
Validat / Publicat: 22.08.16 12:35:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTINEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 5097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

33 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Plaja din capătul sudic al staţiunii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 78700 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

33 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 33
webmasterX [22.08.16 12:34:46] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion [22.08.16 12:39:47] »

@webmasterX - Mulţumesc.

elviramvio [22.08.16 12:48:37] »

@Carmen Ion -

Daca la furatul carnii "fui" departe tare cu votul, acum nimerii si eu votul 2 sau 3, nu stiu care ca-i smecher tare sistemul dar nu conteaza.

Merg si eu la inceput de septembrie (trebuia sambata de trecu' dar vezi cum le aranjeaza cineva pe toate, daca plecam la mare nu mai treceam prin "miraj"). Sper sa nu zic si eu de litoralul nostru "pe aici nu se mai trece"!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [22.08.16 12:50:36] »

Am placerea primului vot (oarecum intamplator pentru ca a aparut apoape in acelasi timp cu articolul meu) insa asteptam sa vina acest articol avand in vedere pozele puse pe FB.

Acum ce sa spun despre Costinesti, eu nu pot spune ca am melancolia acelui loc pentru ca eu am facut facultatea la seral iar sesiunile de examen insemnau la una concediul de odihna iar la cealalta un concediu medical.

Am fost o singura data in Costinesti (dupa ce am terminat facultatea), am stat la gazda, ne-am bronzat stand pe plaja langa Obelisc, nu am inotat pana la epava pentru ca nu stiu sa inot, si am dansat in discoteca Ring.

Am stat o noapte intraga ascultand Joe Cocker pentru ca era singura caseta pe care o aveam in camera incercand sa adorm in timp ce prietena mea se pupa de zor cu prietenul ei (atat).

Aveam o camera de 3 paturi in care eram cu prietena mea si prietenul ei, gazda stiind ca el este sotul meu (pentru ca noi venisem aici ulterior) asa ca va dati seama ce figura a facut cand m-a vazut pe mine ca plec si ei raman impreuna.

Totusi insa chiar daca au trecut de atunci aproape 25 de ani pot sa povestesc si azi cum a fost acel weekend si intr-adevar reprezenta cel mai placut loc pentru tineri.

Mai nou prin Costinesti doar am trecut sa ne recuperam copiii aflati in tabara.

Felicitari, un vot acordat cu foarte mare drag.

mishu [22.08.16 12:53:34] »

@elviramvio - Ecoul a fost ceva mai lung si nu conteaza in final al catelea vot l-am dat, conteaza ca unii dintre noi ne-am adus aminte de tinerete.

Carmen Ion [22.08.16 13:55:32] »

@elviramvio - Sunt curioasă unde veţi merge şi cu ce impresii vei veni. Mult noroc!

Lale [22.08.16 15:18:38] »

am fost si noi in plimbare pana la Costinesti acum vreo doi ani. am avut un soc de nedescris. te izbesc toate puternic in fata: nesimtirea turistilor, nesimtirea comerciantilor, haosul, mizeria, nepasarea autoritatilor. nimic nu te atrage sa mai mergi acolo. nici macar curiozitatea... :- (

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion [22.08.16 15:56:32] »

@mishu - O noapte cu Joe Cocker (Dumnezeu să-l odihnească)... hm, nici nu-i rău

Carmen Ion [22.08.16 16:01:05] »

@Lale - Da, surprize, surprize!

crismis [22.08.16 16:13:01] »

@Carmen Ion: Hmmm, ce de amintiri!...

De fapt, cu Costinestiul nu am prea multe, nu stiu cum s-a intamplat, dar in perioada studentiei cam prin alte parti ale litoralului imi faceam veacul. Ca studenta, Revolutia (sa-i zicem asa, ca e un nume destul de scurt) m-a prins in anul 3 de facultate. "Mafia" taberelor era intr-adevar puternica inainte de '89 si nici nu visam eu loc la Costinesti, desi nu aveam note rele. Dar s-a intamplat ca o fosta colega de liceu sa "prinda" tabara la Eforie Nord. Cum era de neconceput sa nu-ti iei macar un "blatist" si cum blatista oficiala a colegei mele facuse de curand meningita si n-avea voie la mare, am fost contactata eu. Si iaca asa, pe data de 23 August 1989, la masa de dimineata, in tabara la Eforie, l-am cunoscut pe Tati... Karma.

... La Costinesti, la Forum, am facut insa banchetul de la terminarea facultatii. Inca mai era "statiunea tineretului". Am revenit apoi pt un week-end acum vreo 7-8 ani si ne-am ingrozit! Balamuc, mizerie, miasme de toate neamurile!... Brrr! N-am avut curajul sa mai calcam de atunci pe acolo. Si, din cate povestesti, lucrurile nu s-au schimbat prea tare...

Carmen Ion [22.08.16 16:24:14] »

@crismis - Ei vezi, precum am scris eu în review, Costineşti era locul unde... te îndrăgosteai, aşa că tot s-a dovedit a fi bun la ceva.

mogly [22.08.16 16:43:13] »

@Carmen Ion - Totul e intr-o continua schimbare astfel ca Costinestiul nu mai este ce a fost in anii studentiei noastre. Am insa amintiri frumoase, acolo am vazut prima data un rasarit de soare, acolo am dansat in prima discoteca in aer liber si tot acolo am ascultat primele declaratii de dragoste de la un baiat (pss sa nu ma auda sotul!)

Multumim pentru review, Carmen! Votat cu mare placere!

Carmen Ion [22.08.16 16:46:20] »

@mogly - V-am spus că pentru asta e bun Costineştiul: Dragoste. Şi ce, doar nu-i puţin lucru!

elviramvio [22.08.16 17:07:03] »

@crismis -

Karma te-a tinut tot pe malul apei, chiar de-i curgatoare! Si vorba aceea cu cine se scoala de dimineata... voi ati fost harnici, n-ati pierdut ziua de 23 august si banuiesc eu ca nici unduirea marii sub clar de luna nu a trecut neobservata.

crismis [22.08.16 17:44:13] »

@elviramvio:

webmaster [22.08.16 19:43:37] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanu [22.08.16 20:15:19] »

@Carmen Ion - Frumos review dar se știe și fără să spui...

Pentru generația noastră Costinești va rămâne un reper al vacanțelor la mare.

Am fost acolo de mai multe ori începând cu vara lui 1977, Doamne câți ani!!! Era superb, discotecă ziua și noaptea, spectacole folk, apoi Cenaclul Flacăra și altele...

Mulțumesc că ne-ai adus aminte! Păcat că nu mai este numai al tinerilor!

Am o nelămurire: în pozele cu epava nu mai apar nudiști. S-au mutat?

Carmen Ion [22.08.16 20:27:31] »

@webmaster - Mulţumesc

Carmen Ion [22.08.16 20:31:16] »

@mprofeanu - Mulţumesc pentru aprecieri.

Nu am văzut nudişti nicăieri pe plajele din Costineşti. Am văzut anul trecut la 2 Mai.

adri-nico [22.08.16 23:33:02] »

am citit, am votat si subscriu la cele spuse. am fost anul trecut.

irinad [23.08.16 07:16:20] »

@Carmen Ion - N-am apucat să-ţi scriu (vezi că m-am conformat şi te tutuiesc) nimic, deşi am vrut de cum a apărut articolul. De Costineşti mă leagă atât de multe amintiri, plăcute în cea mai mare parte, că nu aveam cum să nu mă bag şi eu în seamă.

Primul contact a fost în vara lui 1989 când am intrat la facultate. Atunci atmosfera mi s-a părut de vis şi am revenit de multe ori, nu neapărat în tabere pe parcursul studenţiei, de 1 Mai, la fel pe timpul studenţiei, dar mai ales după ce am absolvit. Şi eu şi soţul meu cochetam cu muzica rock, fără a fi înrăiţi, iar Costineştiul ce nu se schimbase în rău prea tare în primii ani după Revoluţie, ne chema sistematic în fiecare an, iar noi nostalgici din fire, spuneam prezent chemării.

Ultima oară am fost în vara anului 2005 până la inundaţiile teribile ce au determinat refacerea Obeliscului, aşa că pe acesta nou nu-l ştiu deloc. Apoi nu ne-am mai întors pe litoralul românesc decât anul trecut, pentru un weekend la Vama Veche.

Nici anul ăsta nu am fost şi nu vom merge, aşa că articolele tale nu pot decât să mă bucure şi să mă introducă din nou în tinereţe. Şi pentru asta-ţi mulţumesc!

Felicitări!

Carmen Ion [23.08.16 07:52:23] »

@adri-nico - Mulţumesc. Mă bucur să suntem de aceeaşi părere.

Carmen Ion [23.08.16 08:11:26] »

@irinad - Dragă Irina, ce să zic? Văd că articolul meu ţi-a trezit şi ţie nostalgii. Din păcate, Costineştiul a păstrat prea puţin din specificul de staţiune a tineretului, poate doar cele trei mari discoteci în aer liber mai amintesc de vremurile bune.

Cu toate că n-am avut aşteptări mari, am fost surprinsă şi dezamăgită de aglomeraţie, de zgomot şi mai ales de mizeria ce domneşte. Mi-am făcut damblaua, cum se zice, însă pe mine nu mă mai prinzi la Costineşti!

adri-nico [23.08.16 09:14:12] »

@Carmen Ion - Cred ca sintem circotase pentru ca nu ne-am indragostit la Costinesti. Ca daca ne gaseam consortii pe acolo, nu mai vedeam noi mizerie si plaja neatractiva ci mergeam tot intr-un "ZEN"... pe cararile Costinestiului.

Sau gresesc si dumneavoastra si cu dl Adrian v-ati intilnit acolo? Ca am ameteala in creieri si nu am retinut amanuntul asta.

Carmen Ion [23.08.16 11:46:05] »

@adri-nico - Adică îţi închipui că dacă m-aş fi îndrăgostit la Costineşti nu aş fi fost capabilă să-mi păstrez obiectivitatea?!!

Greşeşti... "Eu când fluier, fluier", ca să citez un titlu de film, adică atunci când scriu pe AFA, apăi chiar scriu pe AFA şi nu mă las atrasă de niciun ZEN. Ei drăcie!

Nu cred că am specificat unde anume la mare mi-am cunoscut jumătatea şi nici n-am de gând să îţi dezvălui acum misterul; poate cu altă ocazie, mă mai gândesc. Nu că ar fi cine ştie ce... Oricum, nu la Costineşti, dacă asta are vreo importanţă.

krisstinna [24.08.16 22:11:08] »

@Carmen Ion: Acum am citit, de pe telefon, acum am avut timp să-ți scriu câteva vorbe: mulțumesc, m-ai distrat maxim, cu toate că nu-mi prea arde la ora asta. Eu am trecut doar, în luna Iunie, nu era murdar dar era nepregătit total. Se spoiau terasele, se mai bătea câte un cui, se ardea câte o hamsie. De ce vin oamenii cu pruncii acolo? Păi sunt cei care veneau solo în tinerețe, s-au căsătorit și acum merg de dragul vremurilor apuse. Așa e peste tot, pe întreg litoralul: în Iunie nepregătit și în august înghesuit. Mie îmi place mult Delia, mi-aș fi dorit să o văd în concert pe litoral. Eu am fost cazată central, aproape de zgomotul muzicii și nu m-a deranjat. E drept că eram mai tinerică . Felicitări, ai încropit un articol pe gustul meu. Știi că nu aș scrie dacă nu aș crede acest lucru, așa cum ai observat îmi place când îmbini cuvintele și iese ceva amuzant, dar foarte util.

Carmen Ion [25.08.16 07:28:11] »

@krisstinna: Mulţumesc pentru aprecieri, Cristina.

nicole33 [26.08.16 07:03:02] »

@Carmen Ion:

ZB şi felicitări pentru articol!

O experienţă interesantă.

Cele citite m-au convins, dacă mai era nevoie , de faptul că nu am pierdut nimic nemaiajungând prin Costineşti de mai bine de două decenii. Nu am nostalgii studenţeşti legate de această staţiune. Nu mi-a plăcut nici atunci. Aglomeraţia era maximă, numărul blatiştilor depăşea cu mult numărul turiştilor cazaţi oficial, toată lumea era la agăţat. În perioada respectivă, Neptun-Olimp îmi părea o variantă mult mai apropiată gusturilor mele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion [26.08.16 08:57:52] »

@nicole33: În liceu şi facultate şi eu preferam Neptunul şi Jupiterul, dar mergeam şi la Costineşti. Iar în anii 1980, când am devenit mamă, am frecventat Mamaia - era cea mai bună plajă pentru copii.

Mulţumesc pentru aprecieri, ecou şi vot.

printesa82 [26.08.16 15:06:51] »

Am citit cu drag tot ce ati scris despre Costinesti. Eu nu am prins acele vremuri, am fost patru ani la rand in Costinesti... dar nu mai vrem acolo never. Nici nu-mi explic cum de am preferat sa mergem in acea statiune de 4 ori. Atata mizerie cat este acolo (seara nu puteam sa ne plimbam pe malul marii din cauza mizeriei). Aglomeratia, galagia... de nedescris. Pacat ca nu am prins vremurile acelea. Votat cu mare placere.Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Carmen Ion, crismis, Cristofor, elviramvio, irinad, Lale, mishu, mogly, mprofeanu, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Costineşti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46916389465332 sec
    ecranul dvs: 1 x 1