GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O cina de exceptie la Hunyadi Csarda!
Cautare
Seara de octombrie in Sfantu Gheorghe (CV). Cateva grade peste zero in termometre. Racoare, dar taman bine pentru o plimbare de seara si o cina intr-un loc despre care citisem recomandari la superlativ, aici pe AFA, de la @spiros vezi impresii. Aveam si alte propuneri de pe AFA de la @dragos aici vezi impresii. Am ales Restaurantul Hunyadi Csarda situat la 1,5 km de mers pe jos de la Pensiunea Lucia vezi impresii.
Situare
Localul este situat pe strada Lunca Oltului, vis-à-vis de Kaufland, pe E578 / DN12, care vine dinspre Baile Tusnad si Malnas si continua catre Chichis spre DN11, practic pe centura care ocoleste centrul orasului Sfantu Gheorghe.
De afara nu pare cine stie ce. Nici strada nu are trotuar asfaltat in zona, iar tirurile trec in viteza. Desi era intuneric, reclama luminoasa m-a facut sa identific usor locul cautat pentru masa de seara: Hunyadi Csarda.
Omul sfinteste locul!
Se intra prin lateral intr-o curte micuta, draguta, banuiesc superba vara. Stilul este unul rustic, elemente specifice se zaresc la tot pasul.
Pasesc inauntru. Ma intampina dl Hunyadi cu un bun venit in limba romana, cu accent unguresc, si un zambet fermecator.
Sala de mese de la interior era mica, daca nu gresesc 5 mese erau asezate pentru clientii restaurantului. Gard de ocupare 2/3 la inceput, 4/5 la plecare.
Dialog
Patronul ma intreaba:
- Ce cautati?
Eu de colo:
- Am auzit de la ceva amici, din surse sigure, ca este un loc grozav de mancat la Dumneavoastra, aici.
Glumet din fire, dl Hunyadi replica:
- Draga domnule, imi cer scuze, dar inseamna ca trebuie sa intrati alaturi…
Vorbea asa de fain, ca iti venea sa il crezi. Sau poate mai avea o sala de mese alaturi? Totusi eu la Hunyadi Csarda venisem si nimerisem bine cel putin dupa reclama de la intrare. Vazandu-ma putin derutat, interlocutorul meu continua:
- Daca imi permiteti sa ma prezint: Hunyadi! Si inca o data va spun: Bine ati venit! Va rog luati loc unde doriti si vom face totul ca sa va simtiti bine la noi!
M-am asezat la o masa situata in coltul salii. Am rasfoit putin meniul, imi facusem eu un gand ceva cu gulas sau ciolan Gazda mea, care era si ospatarul serii, vine sa ia comanda. Intreb de cele de mai sus, pentru care imi pregateam deja papilele gustative. Dar, primesc, o contrapropunere:
- Imi permiteti o recomandare? Ceva special, care poate nu ati consumat pana acum!
- Da, desigur! Chiar imi doresc!
- Supa de varza cu perisoare sau supa de gulie si la felul principal ciolan a la csarda! Ati incercat vreodata?
- Incerc acum perisoare cu varza si ciolan a la csarda si o bere Ciuc va rog!
- Dar de ce Ciuc? Nu incercati ceva nou? Avem o bere mai putin cunoscuta la Bucuresti. Este de la un furnizor local de bere si se comercializeaza in Covasna, Harghita, Mures si in Ungaria, acum a inceput putin si in alte orase. Va pot oferi doua sortimente de bere: csiki soer si szekely soer, prima mai amaruie, a doua mai dulce. 6% alcool fiecare!
- Atunci un Csiki Soer, va rog, multumesc!
Servire ireprosabila, mancare gustoasa!
Trece un minut, trec poate doua si la masa mea vin niste felii mari de paine cu cartofi si o cescuta cu hrean si …. 50 de palinca, din partea casei. Mai trec trei minute si vine si supa. O zeama tulbure si acra, cu perisoare prin ea, si buna, dar buuuna, buuuuna, buuuna de tot. Cu paine unsa cu hrean. Palinca am rezolvat-o ca starter, ca deh! stiam eu de ce vin fara masina la cina, ca doar mersul pe jos face piciorul frumos … si poti bea si o gura de palinca!
Interiorul
Mi-am spus ca e timpul sa fotografiez putin interiorul fascinant. Ornamentele din stergare brodate, funii de usturoi, ceapa, ardei iute, rosii, o coronita din usturoi si flori de toamna, oale si ulcele si pahare din lut, ministatui si farfurii din lemn sculptat. Intr-un colt era si un televizor, iar intr-un alt sfert din incapere era barul.
Servire ireprosabila, mancare gustoasa!
A venit foarte prompt felul 2. Ciolanul era taiat felii subtiri cu o garnitura de cartofi deosebit de gustosi, cu rondele de ceapa (pupa-v-as!) si muraturi (castraveti si varza). Si Csiki Soer! Absolut totul a fost atat de delicios, inclusiv berea. Atat de delicios ca un gurmand sigur ar fi comandat un bis. Eu am luat cealalta bere Szekely Soer “la pachet’, acasa.
Si toate astea au costat numai 37,50 ron. De mare senzatie!
Si-alta data!
Atat de deosebit, ca nu pot sa nu va recomand locul si gazda ospitaliera, iar eu voi reveni aici, cand voi trece prin Sfantu Gheorghe (CV).
Am avut si wi-fi impecabil, dar nu am apucat sa il folosesc, atat de repede s-a miscat servirea. Respect, dl Hunyadi! Sarut mana pentru masa si voi reveni!
Trimis de Dan&Ema in 23.10.16 20:25:46
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema: In sfarsit am reusit sa prind si eu primul vot... cat efort
@Dan&Ema: Felicitări domnule Consul pentru noul statut și pentru articolul cu numărul 250.
@Dan&Ema: Va felicit si eu pentru noul statut bine meritat dupa 250 de articole de exceptie!
Foarte buna este recomandarea... multumesc... daca trecem prin Sfantu Gherghe cu siguranta vom oprii aici... m-ati convins si cu lectura dar si cu pozele! Si ce pofta mi-ati facut la aceasta ora ... dar nu conteaza dau o fuga pana la frigider... musai !
Aveti un Fb de la mine si pentru acest articol minunat. Multumesc.
@printesa82:
Cand aveti drum in Sfantu Gheorghe sau pe langa oras sa nu ezitati sa mancati la Hunyadi Csarda. Nici nu trebuie sa intrati in orasul propriu-zis, puteti fi in tranzit si tot treceti pe langa el.
@Dan&Ema: Domnule consul bine ca nu am citit aseara acest articol pentru ca as fi avut cosmaruri, iar acum dimineata la prima ora mai am o sansa, o flie de paine cu unt, ceva, ceva sa nu inghit chiar in sec. Intradevar "Omul sfinteste locul! ". Felicitari, votat cu mare placere si o retinem pentru o eventuala probare la fata locului a celor declarate aici.
@mishu:
Multumesc pentru aprecieri si laude! Sper sa fie meritate si sa te convingi cu prima ocazie si sa confirmi personal.
Imi pare rau ca am pozat paharul de palica gol sau poate e mai bine asa.
Adevarul este ca dupa ce am facut primele 2 -3 poze mi-a murit telefonul, adica s-a blocat. M-am suparat si am cautat o solutie. L-am intrebat pe dl hHunyadi daca gasesc la dumnealui un incarcator. A venit cu cateva mate de telefon dar intre ele nu era ce-mi trebuie mie. L-am rugat sa imi permita sa dau un telefon de la dumnealui ca era musai si amabil mi-a permis iar pentru incarcator mi-a spus ca daca am putina rabdare ma ajuta cineva.
Dupa vreo 5 minute am reusit sa dau un ""reset"" la telefon si a repornit, asa ca am putut sa fac restul de pozele atasate.
Asa ca gazda a fost saritoare si pentru solicitari off-topic.
Numai de bine!
Felicitări pentru noul statut, domnul meu, îl meriţi pe deplin! 250 de review-uri? În ceea ce mă priveşte, nu cred că voi ajunge vreodată să scriu atât de multe.
Acum, ştii cum e, activează-ţi ,,pilele'' de la Ministerul de Externe, să prinzi un post de consul într-o ţară exotică, îţi dai seama câte articole poţi să scrii de-acolo?
@Safta Radu: Am inceput sa le activez/ Mai trebuie sa vad cu vaccinurile...
Kenya, Tanzania, miroase deja a Africa.
Stiu ca nu potriveste izul african cu cel de hunyadi, dar am raspuns la obiect
multumesc mult de aprecieri.
Daca vrei informatii de la externe, stii unde ma gasesti.
pile nu mai am nici acasa...
Eiii, daca stiam ca o sa am pile la consulat (felicitari , opream scara rulanta la Cora Militari, sambata dimineata pe la ora 11, cand trei figuri, deja cunoscute, urcau, tata cu fetita de mana, cavalerul, treapta urmatoare...
Acu ce era sa fac, eu eram pe rulanta descarcatoare, ma temeam sa nu-mi prind picioarele
N-am ooprit niciodata la Sf. Gheorghe, am trecut ca glontul (ala din razboiul de independenta) ceva interesant cu limba ungureasca?
@Dan&Ema: Felicitări, Domnule Consul! Să-ți fie de bine! Și masa, și consulatul!
Chiar îi citeam lui Ștefan și el se minuna cât a costat! Am savurat și pozele... mmm...
Ieftin și bun! De ce nu pot da două-trei voturi, Dani-baci?
@Zoazore:
Multumesc de feicitari si aprecieri.
Foarte bine conchis: ieftin si bun. Si o gazda minunata care stie sa isi uimeasca clientii in sensul bun al cuvantului. Si care stie sa isi vanda marfa. Si care a creat un loc atractiv. Si care isi iubeste munca.
Si ieftin, nu pot sa nu repet. Si cat de buuuuun!
Mmmmmmmmmmm!
Se poate si pe la noi si asemenea locuri merita mediatizate fara rezerve.
@Eugenia55:
Multumesc pentru aprecieri! Puteai sa ne atragi atentia daca ne-ai vazut chiar daca ne indreptam neconditionat in sensuri opuse fara sa dam din picioare.
Noua ne face placere! Gaseam si o magie cum sa schimbam sensul de mers al benzii rulante sau daca solutia asta e doar una imaginara, gaseam una reala.
Suntem vecini? Noi pe-aici vietuim mai nou.
Numai de bine! Sarut mana!
@Dan&Ema: Dacă zici că vorbește limba țării mele acel domn, cu siguranță o să țin cont de recomandarea ta.
O singură dată am mâncat acolo, în Sf. Gheorghe, dar eram cu un prieten român care le-a vorbit pe limba lor și a decurs totul ”normal”. Nici nu mai știu cum se numea restaurantul, nici nu mi-am dorit să-i rețin numele.
Norocul meu că sunt sătulă, a avut grijă o doamnă drăguță de mine, că altfel te bombăneam un pic pentru pozele minunate și ”savuroase”
Eu gătesc ciorbița de perișoare cu zeamă de varză, e delicioasă, ai dreptate.
@krisstinna:
Gazda vorbeste romaneste foarte bine si frumos chiar daca accentul unguresc este evident. In restaurant erau vreo 10 romani si un singur maghiar ca si clienti. Unii nu erau pentru prima data.
Imi pare rau ca pozele nu sunt de calitate. Si mai ales ca nu s-au inventat imaginile aromate care sa redea... realitatea.
Recomand cu caldura si cu multa... pofta buna!
Multumesc de aprecieri si de ecou!
@Dan&Ema:
Referitor la vorbit romaneste, eu am trecut de curand in doua randuri prin zona Harghita si Covasna, ne-am oprit sa cumparam cate ceva si am fost surprins placuta ca mi-au vorbit romaneste, unul chiar. dupa ce i-a zis ceva in limba lor nevestei ce-mi facea pachetul, a tinut sa-mi traduca ce i-a zis, "sa nu interpretez"! S-a oferit sa ma duca si la masina desi nu era grea sacosa.
Oameni si oameni, si la ei!
@Dan&Ema: Se cuvine să încep și eu tot cu felicitări pentru toate cele trei performanțe ale tale: promovarea la rangul de consul, scrierea celui de-al 250-lea articol (oare cum te vei simți după cel de-al 450-lea?) și nu în ultimul rând pentru cina de exceptie de la Hunyadi Csarda!
Pentru că întotdeauna apreciez aranjamentele de toamnă, cu diverse legume, flori și frunze, am privit cu atenție și pozele tale. P07 - "Coroniță din usturoi și flori de toamnă" este foarte frumoasă și nu cred că am mai văzut așa ceva. În P09 - "Funia de roșii" - nu mi se pare a fi roșii, ci o varietate de ardei mici, roșii. Am dreptate sau nu?
@elviramvio:
Eu nu am avut nicio problema de comunicare in limba romana in zona. Nici acum, nici in trecut. Atunci cand am salutat in limba romana, a fost suficient ca restul dialogului sa curga in limba romana.
As mai aduce un amanunt in discutie, ca la Hunyadi Csarda, din cei aproximativ 10 oaspeti pe care i-am intalnit cat am stat eu, unul singur era maghira, care vorbea romaneste pentru ca statea la masa cu alti romani. Toti ceilalti erau clienti romani. Unii erau clienti care au revenit in acest loc, ceea ce asa cum am spus, o voi face si eu, cand voi avea ocazia.
Nicio bariera de limba!
Ba am gasit si ospitalitatea dorita.
@iulianic:
In primul foarte multumesc pentru aprecieri. Cu atat mai mult cu cat ele vin de la leaderul all time AFA. Este o onoare, multumesc!
Am dedicat foarte mult timp celor 250 articole, in special ultimelor poate 200, de cand au devenit mai consistente.
Cum eu folosesc AFA sa ma documentez despre destinatiile pe care le voi alege, mi s-a parut un joc corect sa contribui cu impresiile mele. Despre 450, nu ma pronunt, dar va felicit pentru munca depusa pentru cititorii AFA. Este de exceptie!
Coronita din flori de toamna si funie de usturoi nu mia vazusem nici eu pana acum. SI arata deosebit, terbuei sa recunosc.
Referitor la poza cu rosiile sau ardeii, nu vreau sa va contrazic, mie mi s-au parut rosii chery, dar nu le-am atins ca sa fiu sigur. Ma gandesc ca rosiile s-ar putea deshidrata mai usor in timp, asa ca nu este exclus sa fi fost niste ardeiasi. Eu asa le-am perceput ca rosii.
Cred ca este o solutie sa lamurim enigma: Va propun sa va opriti la Hunyadi Csarda!
Numai de bine!
@Dan&Ema:
”Cred ca este o solutie sa lamurim enigma: Va propun sa va opriti la Hunyadi Csarda!
Da, da, când voi ajunge la Hunyadi Csarda, dacă voi ajunge (deocamdată nu știu) nu voi uita dacă mai au decorurile acelea de toamnă care mie îmi plac atât de mult. Dar până atunci, să privim cu atenție codițele legumelor legate în șirag! Nu sunt de roșii (nici măcar chery). Sunt de ardeiași din aceia mici, dar afurisit de iuți.
@Dan&Ema:
Asta dovedste ca oamenii obisnuiti stiu sa se inteleaga pasnic intre ei si cred ca am spus si anul trecut cu diverse ocazii, m-as intoarce oricand sa traiesc acolo.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 [Restaurant Hunyadi Csarda] Experiență ok - de revenit și pentru alte preparate — scris în 01.11.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 [Restaurant Hunyadi Csarda] De neuitat — scris în 29.08.22 de Carmen Jiunona din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [Restaurant Han Paprika [Ozun]] Excelent — scris în 31.10.21 de ux122876 din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 [Restaurant Szentgyörgy Pince / Pivnița] Pivnița Sfântul Gheorghe sau Szent György Pince Restaurant — scris în 23.08.21 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2021 [Restaurant Hunyadi Csarda] Experienta ingrozitoare la Hunyadi Csarda — scris în 08.02.21 de papadie din BUCURESTI
- Aug.2020 [Korzo Irish Pub] Terasa Korzo – Irish pub, o terasa pe placul nostru — scris în 11.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Restaurant Szentgyörgy Pince / Pivnița] Szentgyörgy Pince, sau mai pe romaneste - Restaurantul Pivnita Sfantu Gheorghe — scris în 04.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ