ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2018
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Hanu Ancuței

TIPĂREȘTE URM de aici

La Tupilați, documente care încă se mai păstrază atestă existența unui han construit în sec. XVII pentru negustorii aflați în trecere spre Roman, spre Suceava sau spre Iași. Hanu Ancuței se afla pe atunci la marginea unui sat care apoi a fost strămutat.

În 1819, vornicul Ștefan Catargiu, proprietarul moșiei Tupilați, obținea hrisov pentru înființarea de târguri și iarmaroace. Pentru că hanul se afla la încrucișare de mari drumuri comerciale - drumul Siretului și drumul care leagă Iașiul de Piatra Neamț sau de Târgu Neamț prin Tupilați - construiește un nou han, acesta servind și ca stație de poștă.

Într-un inventar al moșiei Tupilați (document datând din 1876), figura și "rateșu de la Ancuța" care avea patru odăi pentru musafiri, o odaie pentru crâșmari, una pentru hangiu, două camere de odihnă și grajdul. În mijloc se afla o curte în care trăgeau căruțele musafirilor. Clădirea, zidită pe temelie de piatră, cu pereții de cărămidă, avea o lungime de 36,20 m și o lărgime de 15,70 m. Printr-un gârlic se intra într-o pivniță sub clădire. Noua construcție era făcută în așa fel încât să poată adăposti caii de schimb și furajul necesar.

Imaginea hanului este măiestrit surprinsă de Mihail Sadoveanu: "Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han, era cetate. Avea niște ziduri groase de ici până colo și niște porți ferecate cum n-am mai văzut, pe zilele mele". Pe lângă adăpost, hanul oferea oamenilor și prilej de petrecere, "în cuprinsul lui puteți oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau de hoți… Iar după ce se scufunda soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainicele neguri, focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zăbrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor și porneau povestirile…"

Această clădire a dăinuit până în 1948 când proprietarul a dărâmat-o, locul rămânând pustiu vreo 25 de ani când a apărut construcția pe care o vedem și noi astăzi.

O masă moldovenească la Hanu Ancuței

Poate că a fost cam lungă introducerea, dar fără a cunoaște cât de cât istoricul acestui loc de poveste cred că nimeni n-ar trebui să ajungă la Hanu Ancuței. Pentru că Hanu Ancuței nu este un restaurant ca oricare altul. Este un loc istoric, este un muzeu de artă populară. Pentru mine, acum, Hanu Ancuței a fost un obiectiv cu totul special pe lista de vizite în Ținutul Neamțului. Împreună cu sora mea care ne însoțește uneori în escapadele noastre turistice, am decis să poposim la Hanu Ancuței pentru o masă tradițională, moldovenească.

Încă de la intrare ești copleșit de multitudinea de decorațiuni în stil popular. Oare are rost să le mai înșir? Imaginile atașate cred că spun mai mult decât aș putea s-o fac eu. Căruțe cu bunătăți, scoarțe țărănești acoperind mobilier vechi, costume populare moldovenești, păpuși îmbrăcate tradițional, vase de ceramică, ștergare pe pereți, măști folosite la sărbătorile de iarnă, precum și tot felul de ustensile și unelte din gospodăria țărănească tradițională… Hanu Ancuței este pentru mine un muzeu de artă populară moldovenească.

În stânga intrării, cu ușile larg deschise, te îmbie cămara Ancuței. Frumos aranjate în dulapuri, acolo poți vedea și cumpăra pentru propria-ți cămară bunătăți "ca la bunica" - dulcețuri, zacuscă și murături.

Curiozitatea m-a îndemnat să arunc o privire și în camera de protocol, gata pregătită pentru oaspeții aleși. Chipul marelui povestitor Mihail Sadoveanu așezat la vedere, ne amintește de cel care a descris atât de frumos aceste locuri. Încercând să păstreze în amintirea tuturor spiritul celui care depăna vorbe meșteșugite la gura sobei, Hanu Ancuței are veselă personalizată, cu chipul lui Sadoveanu și cu citate din scrierile lui. Am admirat aceste farfurii care așteaptă pe masă special pentru a fi văzute și… citite. Am aflat că hanul nu mai poate comanda un nou lot, identic, pentru că producătorul nu mai are matrița. Așadar, până când situația se va rezolva, grijă mare să nu spargeți vreo farfurie!

Ne-am așezat la masă și curând lăutarii au început să cânte. Un țambal, un acordean și o solistă (cam galeșă) au asigurat fondul muzical în tot timpul cât am rămas acolo.

Ospătărița în costum popular, încălțată cu opinci, ne-a prezentat meniurile. De cum îl deschizi, intri în lumea de legendă de la Hanu Ancuței. Apreciez acest stil de a prezenta locația. Am fotografiat pagina care m-a inspirat în redactarea introducerii acestui articol și atașez și imaginea pentru cei interesați.

Dar, ce am comandat noi?

Pentru că am venit la Hanu Ancuței să mâncăm moldovenește, am comandat Bulz țărănesc (cu cârnați de casă afumați, pastramă de oaie, pastramă de porc, brânză de oi, mămăliguță și multă smântână deasupra), Tochitură moldovenească (cu pulpă de porc, ficat de porc, cârnăciori de casă, caș de oi, ochiuri, mămăliguță) și… Ciuperci umplute cu brânză - gustarea preferată a soțului meu care nu vrea mâncare grea atunci când are de condus mașina. Ca băuturi - Bere Stella Artois fără alcool și apă (plată și minerală). La ciupercile umplute cu brânză a fost adusă și o turtă foarte bună, din care am gustat cu toții. Desertul a constat în Clătite cu dulceață de casă și - bineînțeles - Plăcinte "Poale-n brâu" și Alivancă cu fructe, specialități atât de… moldovenești.

Prețurile nu sunt mari, dar nici prea mici. Atașez și câteva imagini cu file din meniu, dar, pentru o mai bună ilustrare, iată prețurile la cele comandate de noi: Bulz țărănesc - 18 lei/porția, Tochitură moldovenească - 35 lei/porția, Ciuperci umplute cu brânză - 20 lei/porția, Turta - 2 lei/bucata, Clătite cu dulceață - 10 lei/porția, Plăcinte "Poale-n brâu" - 4 lei/ bucata, Alivancă - 10 lei/porția, Bere Stella Artois fără alcool - 8 lei/sticla de 500 ml, Apă plată sau minerală - 6 lei/sticla de 330 ml. Consumația a fost plătită cu cardul.

Un amănunt nu fără importanță pentru oamenii moderni. WiFi există și funcționează la Hanu Ancuței. Și tot un amănunt nu fără importanță, de astă dată pentru cei aflați la drumuri lungi. La etaj, urcând pe o scară de lemn, sunt camere pentru oaspeți. Nu cunosc alte amănunte, noi nefiind cazați acolo.

Concluzii

Apreciem că Hanu Ancuței, bine plasat la răscuce de drumuri, este un loc în care mănânci, bei și - eventual - petreci moldovenește. Cu nume imortalizat în literatură, Hanu Ancuței este nu doar un simbol al ospitalității, ci și un simbol al întregii Moldove.

Dacă sunteți în trecere pe acolo, cel puțin pentru o plăcintă "Poale-n brâu" - proaspătă, cu brânză și stafide - pe care o puteți cumpăra (3 lei/bucata) chiar din coșurile căruței de la intrare, merită un bob zăbavă la Hanu Ancuței.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 19.09.18 20:57:06
Validat / Publicat: 19.09.18 21:51:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.

VIZUALIZĂRI: 1602 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Hanu Ancuței - Nu e Ancuța de altădată, dar e încălțată cu opinci.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

iulian68
[20.09.18 01:31:24]
»

Frumos, foarte frumos! ???? Si nostalgic uneori!

Zoazore
[20.09.18 09:24:34]
»

@iulianic: Dar chiar nu e scump deloc! Toate preturile sunt mai mult decat rezonabile pentru portiile din farfurii!

Avand in vedere faima, mi se pare foarte decent si usor abordabil Hanul Ancutei! Aveam impresia ca trebuie sa fie destul de costisitor sa mananci la muzeu, dar m-am inselat, din fericire!

iulianicAUTOR REVIEW
[20.09.18 10:05:09]
»

@iulian68: Mulțumesc!

@Zoazore: Nu, nu e scump, nici nouă nu ni s-a părut prea scump. Privind prin prisma consumatorului de condiție medie – financiar vorbind – am afirmat că "Prețurile nu sunt mari, dar nici prea mici." E atât de delicat să te exprimi cu hotărâre în această privință!!! Fiecare gândește cu… buzunarul propriu.

Unde mai pui că pe lângă bunătăți în porții generoase, ai parte de o ambianță deosebită, dar și de muzică lăutărească. Și dacă ții seama și de faptul că poți pleca în continuare la drum cu câteva plăcinte "Poale-n brâu" luate la pachet sau cu un borcănel de zacuscă din cămara Ancuței…

doinafil
[20.09.18 11:46:20]
»

@iulianic: Este frumos și îmbietor locul - așa cum l-ai descris și după cum se vede în poze!

Numele-i celebru este păstrat prin specificul nealterat, pur moldovenesc și românesc!

După cum arată porțiile din farfurii aș spune că prețurile nu sunt prea mari, iar dacă v-au plăcut, se pare că sunt și justificate!

Mi-a plăcut și faptul că parcă te afli într-un muzeu, iar despre iile expuse, ce să mai spun?! Mă întreb ce femeie nu și-ar dori cel puțin vreo două-trei, în garderoba ei?!

Felicitări și... să vă fie de bine! Am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.09.18 22:16:35]
»

@iulianic: Un SB acordat cu mare drag, si la fel si aici doar am tras cu ochiul la poze, dar mi-a ramas sufletul la bulz.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulian68, iulianic, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Roman? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085074901580811 sec
    ecranul dvs: 1 x 1