GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hanul Secuiesc - mâncare excelentă la Băile Tușnad
În urmă cu trei zile am ajuns la Băile Tușnad, după cum ne propusesem de ceva vreme. În acest articol nu o să vă vorbesc despre drumețiile noastre prin zonă sau despre ceea ce se poate face prin stațiune, ci voi prezenta o locație unde noi am servit un prânz întârziat și unde mâncarea a fost gustoasă, gustoasă... Este vorba despre Hanul Secuiesc, un restaurant despre care am aflat dintr-un articol scris de dan@ema, o locație care avea să ne confirme întru totul așteptările.
Ca localizare, Hanul Secuiesc se află către ieșirea din stațiune spre Miercurea Ciuc. Dacă e să ne raportăm la acest sens de mers, se trece de zona centrală a stațiunii și apoi de o benzinărie Petrom, urmează apoi o curbă destul de strânsă și în curba imediat următoare pe dreapta apare clădirea hanului. Cu atenție locația poate fi observată relativ ușor, mai ales că serpentinele nu permit şofatul cu prea mare viteză. Adresa exactă a Hanului Secuiesc este strada Oltului, nr. 57 (adică DN 12 care străbate stațiunea, la intersecția cu străduța laterală Kovacs Miklos).
Deși ne propusesem să mergem pe jos la acest han într-o scurtă plimbare prin stațiune (care ar fi venit după câteva ore petrecute pe munte), am fost nevoiți pe la ora 16.00 să luăm mașina din locul unde eram cazați deoarece norii negri s-au adunat în mai puțin de un sfert de oră deasupra Băilor Tușnad și a început o ploaie rapidă de vară care avea apoi să continuie timp de vreo trei ore.
Pe străduța laterală Kovacs Miklos există o parcare în care încap probabil vreo 15 mașini, așa că nu am avut mari probleme în a găsi un loc liber. Intrarea în curtea hanului se face tot din lateral, existând chiar două porți: una mică aflată mai sus și una mare cu diverse ornamente sculptate, asemănătoare cu porțile maramureșene.
Am intrat repejor în curte mânați de stropii de ploaie tot mai insistenți și am găsit o masă liberă pe terasa exterioară, deși inițial am fi dorit să mâncăm înăuntru (cele câteva mese din interior erau însă ocupate). Atât în partea din stânga, cât și în dreapta curții sunt amenajate două terase acoperite, unde se află în total 8 mese. Aleile pietruite comunică între ele iar atmosfera rustică este întregită de flori, arbuști, ornamente din lemn și un mic spațiu de joacă (tobogan+leagăne realizate tot din lemn). Clădirea hanului se află în partea de sus a curții și este o construcție cu etaj; la parter se află sala de mese, barul, bucătăria și toaletele, iar la etaj sunt câteva spații de cazare.
După ce am luat loc la masa de pe terasă ne-au fost aduse repede meniurile. Am studiat preț de câteva minute și apoi ne-a fost luată comanda: o supă gulaș, două ciorbe de cartofi cu tarhon și ciolan afumat, o tavă secuiască cu de toate (specialitatea hanului; ne-am hotărât să comandăm asta pentru că am avut norocul să vedem cum arată când ospătărița a adus o astfel de tavă la masa vecină). Am mai cerut o porție de mămăligă separat ca să meargă mai bine friptura și am comandat o ceșcuță cu smântână (băiatul asta a dorit la felul doi). Pentru că chiar ne era foame am zis să testăm și deserturile lor, astfel că ne-am hotărât la o porție mare de clătite cu mac, cu sos de vanilie și cu afine. La capitolul băuturi ne-am mulțumit cu două beri Ursus, una dintre ele fără alcool (cineva trebuia să mai și conducă și de data asta nu am fost eu la volan :) ).
După câteva minute de așteptare, timp în care ploaia s-a întețit de-a binelea, ne-au fost aduse tacâmurile așezate frumos pe un vas de ceramică și un coșuleț cu felii de pâine cu cartofi (yummy, am ciugulit câte un colț de pâine până a venit mâncarea).
Cam la un sfert de oră după ce comandasem au fost aduse supa și cele două porții de ciorbă aburindă + smântâna. Foarte bune ciorbele comandate, drept dovadă cel mic a mâncat aproape toată porția lui, deși nu se prea dă în vânt după ciorbe ori supe! Mami a fost și încântată de supa gulaș! Smântâna am încercat-o până la urmă cu toții, mergea foarte bine cu pâinea aceea gustoasă. Au mai trecut vreo câteva minute, ploaia s-a mai potolit un pic și iată că pe ușa hanului a ieșit ospătărița care venea spre masa noastră cu o minunăție de tavă! Cred că deja ne luceau ochii, presimțeam noi ce încântare avea să urmeze pentru papilele noastre gustative! Am primit și porția de mămăliguță fierbinte și am început asaltul: cârnați picanți, două fripturi de porc, niște bucăți de slănină prăjită, brânză sărată, cartofi tărănești și câteva felii de roșii, peste toate fiind presărată ”o ploaie de ceapă roşie”, după cum avea să afirme băiatul amuzat! La final platoul a rămas gol, dar noi eram deja cuprinși de acea stare de mulțumire pe care ți-o dă mâncarea fierbinte și gustoasă, venită la momentul potrivit!
Chiar eram gata să cerem nota, atunci când ne-am amintit că am mai comandat și clătite. Am așteptat alte câteva minute și am ciugulit cu toții din porția mare de clătite, la fel de gustoase și ele ca și restul mâncărurilor.
La solicitarea noastră, nota ne-a fost adusă la scurt timp după aceea; am achitat 110 lei cu tot cu un mic bacșiș și am plecat încântați de această locație, unde intenționăm să revenim atunci când planurile de vacanță vor include iar Băile Tușnad. Ca o constatare, personalul vorbește atât românește, cât și ungurește; noi am fost serviți cu politețe și nu am așteptat mai mult decât ceilalți clienți.
Înainte de a încheia prezentul articol, voi enumera câteva prețuri din meniu, începând cu ceea ce am comandat noi: supa gulaș - 10 lei; ciorba de cartofi cu tarhon și ciolan afumat – 8,5 lei; tava secuiască – 38 de lei; ceșcuța cu smântână – 4 lei; mămăliguța – 5 lei; porția mare de clătite cu mac, cu sos de vanilie și cu afine – 12 lei; berea Ursus – 5 lei sticla; pâinea – 0,30 lei felia. Alte prețuri: platou rece (variantă pentru mic dejun) – 22 de lei; gulaș cu fasole – 12 lei; platou ”Han” – 28 de lei (un platou ceva mai mic decât cel comandat de către noi); papricaș ”Diavol” cu găluște ungurești și sos de smântână cu mărar și slănină prăjită – 22 de lei; tochitură secuiască cu mămăligă și smântână – 20 de lei; iahnie de fasole cu ciolan afumat – 18 lei; file crap cu usturoi și cartofi prăjiți în coajă – 28 de lei; ciuperci pane umplute cu brânză – 17 lei; șnițel de pui – 20 de lei; creier pane – 19 lei; salată asortată de vară – 5 lei; clătite cu înghețată – 8 lei. În meniu mai există și alte produse, dar și cafea, ceai, bere, vin, băuturi răcoritoare sau spirtoase; pentru o cât mai bună informare cu privire la celelalte prețuri de la Hanul Secuiesc voi atașa fotografii făcute prin meniu.
În concluzie, recomandăm Hanul Secuiesc tuturor celor care merg la Băile Tușnad sau care se află în trecere prin această frumoasă zonă! Vă dorim călătorii plăcute!
Trimis de Floryn81 in 12.08.16 15:11:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun, sa incepem cu inceputul, am prins iar primul vot, daca te va citi si @liviu49 sau mai stiu eu pe cineva, v-am facut-o si de data asta. Apoi am vazut ca e rost de mancare, intr-o zoma minunata, m-am incurajat singura: "Nu o sa-ti faca pofta deoarece nu ai mancat nici de o ora, si oricum ai mancat bine un superhamburger cu cartofo prajiti" asa ca de data asta ai scapat".
S-o credeti voi, imi mirosea a paine proaspata cu cartofi si a supa gulas, iar platoul cu carnuri si mamaliga imi lua ochii, astfel incat acum cand scriu ecoul inghit si scriu.
Asta e, o sa supravietuiesc.
Cand ai pomenit de paine, smantana, ciorbe, stiu ca de cate ori plecam in tara oriunde dar mai ales in Ardeal, pana vine ciorba noi am mancet deja painea cu smantana si cu sare, si nu ca ar intarzia ciorba ci pentru ca smantana este foarte gustoasa.
la poze inca nu am indraznit sa ma uit, trag dar cu ochiul si ce vad imi face pofta si mai mult.
Voua sa va fie de bine, votat cu foarte mare drag.
@mishu - Mulțumesc frumos! Chiar acum te salutăm ”virtual” de la Sinaia (am ajuns de vreo câteva ore), unde îți lecturăm încă o dată articolele pentru a face planul de bătaie pe o vreme mohorâtă! Sperăm ca vremea să fie mai rezonabilă mâine...
Revenind la Băile Tușnad, este o stațiune bună pentru drumeții montane pe traseele din zonă, în ciuda panourilor existente la tot pasul cu ”Atenție! Zonă frecventată de urși!” Însă dacă nu dai de vreun urs care să te mănânce el pe tine, poți savura niște bucate grozave la Hanul Secuiesc!
@Crazy_Mouse - Neaparat daca nu ati vazut Casa Enescu sa o vedeti, este atat de frumos si placut totul incat merita cu brio. Si muzeul orasului Sinaia (langa teleferic) merita vazut si tot acolo sunt cele 2 restaurante despre care am scris (La Teleferic si Snow)
Concediu placut in continuare, sa ajungeti cu bine acasa si astept cu mare nerabdare impresiile de calatorie)
Mi-a plăcut reviewul și îl trec în „pro memoria”. P-12 este f. tentantă iar P-9 îmi stârnește amintiri.
Primul meu mic dejun (de fapt, al familiei mele) a fost la o cofetărie în Tușnad. Pe atunci, unele cofetării ofereau și micul dejun, dar nu pentru fițoși. Erau vremuri grele, bani puțini dar tot hălăduiam prin țară și mâncam „la briceag” Era o expresie ardelenească pentru că la drum lung, ardeleanul își lua cu el pită și slană și cu brișca tăia slana. Revin la Tușnad. Noaptea ne-am cazat în campingul „La Moară la Făgădău” iar dimineața era o ploaie măruntă că nu era chip să mănânci la briceag și astfel am mers la o cofetărie. Micul dejun era simplu, unt, gem, câteva felii de salam și o ceașcă cu ceai.
Altădată, vara, am dormit la Lacul Roșu unde noaptea a fost frig, că dimineața untul era atât de tare că nu puteam să-l întindem pe pâine. Am zis, hai la o cofetărie. In Bicaz nu am găsit și am coborât la Piatra Neamț. Am mers la restaurantul de la parterul Hotelului Ceahlăul. Nu bănuiam la ce ne băgam. Micul dejun a fost excelent, dar prețul a fost mai mare ca cel de la masa de prânz din Borsec, din aceiași zi.
P-9 din prezentul review îmi amintește că tot în acele vremuri, ora prânzului ne-a prins în Bistrița și am intrat într-un restaurant. Am comandat ceva la grătar iar chiflele le-a adus primele. Erau calde spre fierbinte, miroseau frumos, foame ne era, fetele noastre erau măricuțe și mâncau și ele ca un om mare și am terminat chiflele înainte să aducă mâncarea. Ce vremuri am mai trăit atunci.
Cu bine.
@Mihai18 - Amintiri, amintiri! Foarte frumoase cele scrise de dvs și îmi aduc aminte și mie de vremurile de acum aproape 30 de ani când mergeam cu părinții, unchii și verii prin toată țara în circuite de vară. De fapt noi mergeam aproape în fiecare an la Băile Felix unde stăteam cam 10 zile, iar cu drumul dus-întors ajungeam cam la 14-15 zile de plimbare. Ce frumos era!
Și noi mâncam ”la briceag” deși nu cunoșteam pe atunci expresia; deasemenea dormeam mult la cort pe unde apucam. Îmi aduc aminte că eram odată într-un august pe un islaz din apropierea Săpânței unde am campat pentru o noapte și vremea s-a răcit brusc și a plouat când mai tare, când mai încet până a doua zi la prânz când am plecat mai departe (vremea de acum seamănă cu cea de atunci).
Aveam butelii mici roșii de voiaj la noi, aveam mușchi la borcan, făceam salate la lighean, frigeam pește cumpărat pe ascuns de la localnici, era foarte fain!
Acum noi încercăm să refacem tradiția concediilor lungi și am organizat perioada liberă din această lună sub forma unui circuit prin țară, așa că voi reveni cu mai multe impresii când ne vom întoarce acasă.
Până atunci, vă mulțumesc pentru lectură, ecou, vot și vă doresc numai bine și să ne citim sănătoși pe mai departe!
Ma bucur ca ti-a placut si tie la Hanul Secuiesc!
Cand mai trec pe acolo, negresit bag un gulas. Si oamenii de acolo mi-au placut. Mi-ai provocat amintiri placute si mi-ai provocat papilele gustative.
@Dan&Ema - Salut, Dan! Nici nu avea cum să nu ne placă! Chiar i-am spus soției când eram la Băile Tușnad: am eu un pont, un local bun recomandat de un user cu greutate de pe AFA! A început să râdă; știi ce mi-a zis?! M-ai zăpăcit cu site-ul tău!
Acum suntem la Sinaia și mă roagă să arunc o privire pe AmFostAcolo să aflăm pe unde se mănâncă bine! Gata, am convins-o în sfârșit că nu pierd timpul cu scrisul și lectura articolelor de pe site!
Numai bine ție și alor tăi!
@Crazy_Mouse:
User cu greutate, ai? Nu ma mai pun in poze atunci!
Sau e altfel de greutate? Oricum anul asta tu esti cu greutate, as spune chiar beton!
Am fost acolo să mănânc și sunt întru totul de acord cu ce s-a scris în articol. Totuși, fără să stric din farmecul review-ului aș mai completa câteva detalii referitoare la acest restaurant.
Pe meniu, chiar pe prima pagină scrie că își cer scuze pentru timpul de așteptare deoarece mâncărurile sunt preparate pe loc pentru a oferi clienților doar produse proaspete.
Alt detaliu de specificat, deoarece m-am plimbat prin stațiune, pot spune că prețurile sunt mai mici cu câțiva lei voinici față de oriunde altundeva.
Tot de menționat ar fi faptul, deloc de neglijat, frumusețea și originalitatea amenajării curții interioare, băncile pe care pot aștepta clienții care nu au loc la mese dar și balansoarul pentru "calmat" copii care nu mai au răbdare.
Felicitări pentru articol.
@Utube - Completările sunt oricând binevenite! Deși ne era foame, timpul de așteptare la Hanul Secuiesc chiar ni s-a părut rezonabil.
Referitor la locul de joacă ce se încadrează atât de frumos în aerul rustic al acestei locații, cel mic nu s-a putut bucura de el din cauza ploii; însă era destul de obosit după o zi de hoinăreală, așa că nu a fost prea afectat că nu poate alerga în voie prin curtea hanului.
Mulțumesc pentru lectură, ecou și vot!
Am citit acest articol înghițind în sec de poftă, efectiv mi-a plouat în gură la descrierea preparatelor și la imaginile atașate. Am notat acest restaurant pentru când voi vizita și eu Băile Tușnad.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2022 [Restaurant-Berărie Tiltott Csiki Sor] Berăria Tiltott Csiki Sor — scris în 13.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 [Restaurant Hanul Secuiesc] Nu ești tu când ți-e foame - Hanul Secuiesc — scris în 17.06.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2020 [Restaurant Complex Turistic Anna] Nu recomand terasa-restaurant din incinta complexului! — scris în 03.08.20 de ux116550 din - nu recomandă
- Jan.2020 [Restaurant hotel Eco Fortuna] Eco Fortuna - Asa DA! — scris în 10.01.20 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 [Apor Pizza & Caffe] Apor Pizza&Caffe din Băile Tușnad — scris în 10.11.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Nov.2019 [Restaurant Stânca Șoimilor] Restaurant Stanca Soimilor — scris în 06.11.19 de Magyk din PITESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 [Restaurant Hanul Secuiesc] Hanul Secuiesc - Tușnad Băi — scris în 14.02.19 de Ovidiu970 din FăGăRAş [BV] - RECOMANDĂ