ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Craiova
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: PARTENER
LUNA
MAY-2010
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Parisul...comestibil

Ilustrație video-muzicală

French cancan
TIPĂREȘTE

Venisem la Paris pregatiti de o aventura culturala, condimentata pe ici pe colo cu escapade…. boeme, dar fara sa ne dorim in mod special sa cunoastem si meridianele …gurmande ale Orasului Luminilor.

Cu bugetul ciuntit de extravaganta cazarii…la usa Luvrului, de cumpararea Pass-ului pentru muzee si a permisului de transport valabil pentru o saptamana, sumele destinate…mancarii nu au fost nicidecum…prea permisive.

Plecasem de acasa cu convingerea ca nu o sa imi paca deloc mancarea frantuzeasca traditionala, ale carei rafinamente le-am incercat doar o data sau de doua ori, fara entuziasm, caci, oricat m-am straduit nu am putut aprecia gustul ratei cu portocale…al pietului de curcan cu castane…. sau al branzeturilor cu mucegai, delicatese savurate cu voluptate de francezi, ce fac din aromele bucatariei lor un motiv de mandrie nationala….

Deci, ce-o sa ma fac la Paris, ce o sa mananc, unde si mai ales la ce prêt??? Au fost intrebari la care a raspuns Parisul insusi, caci, in marinimia sa, nu ne-a lasat sa murim de foame, ba mai mult, ne-a oferit mancare, multa si buna, la preturi uneori incredibil de mici…pentru un oras cu un standard atat de ridicat in domeniul calitatii vietii…

Daca micul dejun servit la hotel era mai mult decat indestulator, ramanea problema pranzului si cinei… Iar cum la sfarsitul zilei eram atat de obositi incat abia asteptam sa cadem in pat, cinele erau extreme de sumare…fructe…ceva produse de patisserie…si cam atat…

Ramanea, totusi, enigma orelor pranzului…care ne prindeau in diverse colturi ale Parisului, si dupa atata alergatura …eram, cu siguranta, morti de foame…

Cel mai adesea s-a intamplat sa mancam in jurul Luvrului si in Cartierul Latin…caci nu ne-am permis sa mancam pe Champs Elisee, de pilda, unde un meniu, fara bautura, constand din trei feluri de mancare, costa in cel mai fericit caz 40-50 de Euro.

Aveam, pentru a lua masa…la Paris mai multe variante, cu avantaje si dezavantaje pe care va invit sa la cantariti singuri:

Prima varianta…cea a fast-food-urilor, ieftine si rapide, insa destul de aglomerate, si pana la urma…identice cu cele de la noi, deci, unde era ineditul experientei culinare…?

Exista si varianta bistro-urilor, cu mese rasarite chiar pe trotuar, dar acolo se serveau mai mult gustari si prajiturele, asortate la celebra “café au lait” sau la un pahar de vin, si mai putin mancare gatita…

Masutele minuscule, ridicate pe picioare lungi, abia reusesc sa sustina doua cescute de cafea, si zaharnita…N-am mancat niciodata intr-un astfel de bistrou…stradal…, desi mi-as fi dorit la nebunie sa lancezesc la o cafea cu lapte, mangaiata de soarele prietenos al lunii mai... Ramane tema pentru data viitoare…

O alta alegere o reprezentau micile restaurante…nespecifice, adica chinezesti, coreene, grecesti, marocane...

Cu preturi modeste si mancare extreme de gustoasa, au constituit o optiune de multe ori salvatoare, caci cu 10 euro, mancai un aperitiv si felul principal, si primeai cadou o cafea sau desert…Bauturile, fireste neincluse in prêt…

Primul astfel de restaurant unde am mancat incurajata de faptul ca niste politisti francezi cumparau de acolo mancare …la pachet…a fost unul asiatic…Acolo am mancat pe saturate …pachetele de primavara, piept de rata si taietei cu 10-12 Euro.

Se gaseste pe Rue de Rivoli, aproape de Louvru…

Un alt restaurant, cu specific marocan…pe cheiul Senei, langa Pont-Neuf…destul de modest, dar cu mancare proaspata si la fel de abundenta...

Dar cel mai frecvent am mancat la un restaurant grecesc, situat aproape de Rue de Rivoli, langa Place de Louvre, a carei pozitionare oferea mesenilor o perspectiva unica asupra palatului. Meniul zilei, constand din aperitiv si “plat principal”, nu era niciodata acelasi caci aveai zilnic de ales din 4-5 variante de aperitive si la fel de multe variante de fripturi cu garnitura si salata (frigarui, carnati, gyros, insotite de cartofi prajiti sau orez, cu salata de cruditati) …In plus, primeai din partea casei o caféa (excellent preparata) sau o inghetata…, Dar locul apartinea, din punct de vedere al atmosferei mai mult Greciei si mai putin Frantei... asa ca am mers mai departe, traversand Sena…in cautarea traditiei culinare frantuzesti…accesibile.

Uitasem sa precizez... apropo de vecinatatea Luvrului... puteti lua masa si in muzeele célèbre ale Luvrului au la Musee D’Orsay, chiar am avut o astfel de tentative…dar preturile sunt aproape duble fata de cele din Cartierul Latin sau din restaurantele…internationale

Ultima varianta …pentru a lua masa in localurile publice, cea mai pitoreasca, as zice, a fost aceea a micutelor restaurante din Cartierul Latin, de pe langa St. Michel….

Strazi intregi de localuri cu oferte care mai de care mai tentante…cu "mostre" de mancare proaspata scoasa efectiv pe strada (as vedea fotografile) cu chelneri care vaneza cu perseverenta pe strada, clientii...

Am mancat de cateva ori acolo si la 10 Euro de persoana mancai mai mult decat indestulator... un aperitiv (salata Caesar, de pilda, ), felul principal (“scarita” de porc cu cartofi prajiti) si desert (crema de zahar ars-celebra "crème brulee"). Tot gratuit, o carafa aburinda de apa…... Bauturile racoritoare, 5 euro/doza …iar berea tot cam asa.

Toaleta minuscula de la etaj…pe usa un avertisment: timpul de folosinta limitat la 5 minute!!!

Avantajul mancarii bine preparate si indestulatoare era dublat de avantajul unei atmosfere unice, caci decoratiunile interioare, mobilierul... muzica in surdina…totul te proiecta in atmosfera inceputului de secol XX. Pe pereti, fotografii ale vechiului local…cu acelasi amplasament…dar cu totul alt décor si alte vesminte.

Din tavan atarna, expresiv, un jambon de porc…veritabil, iar pe peretele opus este agatat un suport de sticle original, sub forma unui cuier... Desi e abia pranz, lumina se revarsa mai mult din aplice, decat de afara, caci, la fel ca toate localurile din Paris, sala e ingusta si prelunga…

In stanga americani, in fata americani, in spatele nostru… barul incarcat de sute de sticle cu felurite etichete…de acolo rasuna valuri de cantonete... N-as mai pleca, dar in spatele ferestrelor imense de sticla, ... ma astepta Parisul…

Am plecat, pierzandu-ne in multimea de turisti in cautare de senzatii gustative, luand cu noi in urechi murmurul cantonetelor, si in inima farmecul de inegalat al vechiului oras...

Dar Parisul…comestibil nu este numai Parisul restaurantelor, teraselor si bistrourilor cu parfum de epoca…ci si Parisul aromat al cofetariilor, cafenelelor si ciocolateriilor de pe strazile mari si mici ale orasului…

Va las sa le descoperiti singuri, caci nu exista cuvinte care sa descrie simfonia de forme si culori ce fac farmecul vitrinelor. cu parfum de ciocolata, vanilie sau capsuni…

Si daca nu rezistati tentatiei, savurati gustul orasului, din batonul de ciocolata”a casei”. serie limitata…sau din farfurioara pe care se va rasfata, sau… va rasfata... prajitura prajiturilor…”mousse au chocolat”...


[fb]
---
Trimis de liviadavidescu in 19.10.10 18:19:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7089 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (liviadavidescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La restaurantu-terasa cu profil grecesc, in spate se vede Louvrul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[19.10.10 19:10:38]
»

@webmaster, nu am idee ce melodie ar fi potrivita aici, las asta alegerea ta, daca se poate... Merci

Maria Smeu
[19.10.10 19:24:01]
»

Simt o "foame" de Paris, cum nu poti sa-ti inchipui!

webmaster13
[19.10.10 19:38:17]
»

Fiind vorba tot despre un "desmat" de data aceasta gastronomic, am atasata aceasta melodie,

sper sa placa!

romanitzaa
[19.10.10 20:14:51]
»

Realitatea este ca in multe tari este mult mai avantajos financiar sa mananci mancare chinezeasca sau greceasca, dar trebuie sa faci un efort sa gusti si din bucataria locala (asa cum ai facut si tu).

Mi s-a facut foame citind acest review!

raoulp55
[19.10.10 23:03:39]
»

Unde este el... Pastorel Teodoreanu... sa va dea niste retete de bucate frantuzesti, facute de gospodinele noastre de prin Iasi, Husi, Vaslui... acolo de unde plecau trasurile cu domni si domnite pentru a se emancipa pe maluirile Senei in veacul de dincolo de cel ce tocmai s-a sfarsit acum un deceniu...

bessondm
[19.10.10 23:03:52]
»

Un review complet despre diverse posibilitati de servire a mesei in Paris, scris foarte bine, cu talent de fin observator. Felicitari!

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[19.10.10 23:29:04]
»

@raoulp55, ai dreptate... retetele frantuzesti s-au raspandit peste tot in lume, deci si la noi...

Dar nimeni si nimic nu ma poate convinge sa amestec gustul carnii cu gustul dulce al zaharului caramelizat...

Si zau ca am incercat sa nu fiu obtuza si sa inghit si branza cu mucegai... dar am inghitit-o cu noduri...

cu prajiturile, e alta poveste... le votez cu amandoua mainile... de la chou a la creme la... eclere.

@bessondm... merci pentru aprecieri... nu stiu cat de fin observator sunt... dar gurmanda sunt cu siguranta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
anadragusin
[20.10.10 00:54:38]
»

Un review foarte util scris cu multe amanunte utile. Felicitari pt. finetea gustului si a scrisului!

raoulp55
[20.10.10 06:33:21]
»

Comme vous avez raison, ma cherie, les gateaux francaisses sont delicieuses...

sandu.53
[20.10.10 08:34:14]
»

un review savuros, acum dimineata dupa ce l-am citit la o "nevinovata" cafea si dupa ca am mai vazut si fotografiile (doar cu un covrig alaturi, ) mai ca o luam razna... foarte frumos, felicitari!

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[20.10.10 08:38:03]
»

@raoulp55,

Daca iti scriu acest ecou numai ca sa te felicit pentru impecabila franceza... o sa zica wm ca sunt off topic...

asa ca o sa mai scriu ceva... la subiect.

Am omis in ecou experienta unui gratar la St. Germain en Laye... o casa de o suta de ani, o gradinita ingusta... ingusta... de tot- vreo patru metri latime... cu tufe imense de trandafiri, umbrita de copaciii altor gradini... un cartier absolut fermecator, la sute de ani distanta de contemporaneitate...

. O experienta prea personala am considerat eu... dar... pour les connaisseurs... sper ca asa se scrie

@sandu.53,

Incearca sa pui un pic de lapte la cafea ca sa o transformi in..cafe au lait..si asa o sa ajungi la Paris, cel putin din punct de vedere gustativ...

Credeam si eu ca nu e cine stie ce..dar are gustul Parisului..de care mi-e dor

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[20.10.10 10:34:38]
»

Pe cât se aseamănă limba franceză cu limba română, pe atât este uneori de diferită. Substantivul "gâteau" fiind de genul masculin, formularea corectă de mai sus este: “Les gâteaux français sont délicieux”. Scuze de off-topic.

Alina Morar
[20.10.10 15:24:22]
»

O descriere buna de tinut minte pentru cand voi ajunge la Paris... Multumesc.

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[20.10.10 16:17:04]
»

@krondia,

Multumesc pentru precizare... de dragul limbii franceze, ai dreptate... prajitura e la ei, in mod nedrept, de genul masculin. Doamna Profesoara Emandi m-ar urechea pentru ca nu am observat asta...

De dragul... licentelor poetice am sa las prajiturile lui Raoul sa fie de genul feminin... caci seductia este aparajul feminitatii, nu?

Multumesc pentru promta si eficienta observatie, Krondia... Si multumesc si lui Raoul care a facut ca prajiturile frantuzesti sa aiba savoare, aroma si... feminitate.

"Comme une vrais gentillhomme, n'est pas? " (m-am uitat in dictionar sa nu gresesc)... Poate ma aleg cu vreo penalizare... pt offtopic... dar merita sa scriu asta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bessondm
[20.10.10 22:35:23]
»

Fara sa ma uit in dictionar , intrebarea corecta e "n'est-ce pas?" (nu-i asa?). Scuze, dar intre noi, francofilii, nu m-am putut abtine

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[21.10.10 08:39:24]
»

@bessondm,

ma uitasm in dictionar pentru gentilhomme, nu pentru... n'est ce pas... scuze, am scris in viteza, crede-ma si apoi alta era ideea pe care voiam sa o subliniez atunci si o reiau si acum... de dragul rigurozitatii, e foarte corecta... corectarea... de dragul licentelor poetice, si a pasiunii noastre comune pentru Franta... eu una accept si greselile de ortografie... firesti, nu impardonabile, zic eu dupa ce unii dintre nu am mai scris in limba lui Moliere de peste 25 de ani, de cand am terminat liceul...

Ma mir si eu de ce mai stiu, inca, nu de ce nu mai stiu...

Sa nu crezi ca ma deranjeaza atentionarile, zau ca nu, ai perfecta dreptate... dar... din graba... am scris in romana pe site... cuvinte mult mai pocite, zau.

Nu ca asta ar fi o scuza...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bessondm
[21.10.10 23:42:09]
»

Am glumit, departe de mine intentia de a fi carcotas. Si oricum, esenta review-ului scuza chestiuni din astea, minore. Ma dadeam si eu grozav la franceza, nu te supara. Dar nu sunt.

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[22.10.10 00:02:31]
»

@bessondm,

sigur ca nu esti carcotas... chiar cred asta... dar nu ti-a sunat bine...

Se pare ca amandoi avem dreptate cu n'est pas si ce n'est pas...

Asa se zice... dar oricum ar fi... sunt sigura ca suntem doi omeni cu afinitati asemanatoare... pt Franta si pentru rigoare... S-o lasam asa si te invit sa ne intilnim pe alte meridiane... pariziene... de data asta vegetale... pe site

bessondm
[22.10.10 00:09:14]
»

Da, asa e, j'aime beaucoup la France Si.. tocmai citeam autre chose semnat de tine - foarte interesant, comme d'habitude.

ocghro
[17.08.11 12:54:09]
»

Livia,

Ti-as fi recunoscator daca ti-ai aminti cum se numeste restaurantul grecesc despre care faci vorbire.

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[17.08.11 20:55:25]
»

@ochgro,

Sunt acum in Benalmadena, in Spania si nu am acces la arhiva mea de poze in care se vede restaurantul. Dar e imposibil sa ratezi, e situat pe colt, pe Rue de Tivoli, imediat langa zona estica a Luvrului.

Ma intorc pe 23, e tarziu atunci?

ocghro
[18.08.11 18:35:22]
»

Livia,

Multumesc frumos pentru promptitudine.

Sigur ca nu e tarziu dupa 23 august, caci noi plecam la Paris (mai exact Disneyland) pe 6 septembrie.

Vacanta placuta in continuare!

liviadavidescuAUTOR REVIEW
[02.09.11 14:32:02]
»

@ochgro,

Am revenit ieri de la Paris si am scris pe site cateva impresii recente chiar azi... sper sa te ajute. Restaurantul se numea "chez Alexandre"... dar preturile au mai crescut de cand am mancat ultima data acolo. In schimb, vei gasi alte variante economice... sper sa ai timp sa citesti review-ul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, bessondm, liviadavidescu, Maria Smeu, ocghro, romanitzaa, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Paris? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075247049331665 sec
    ecranul dvs: 1 x 1