ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2025

SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

Mâncăm... la Caucaz

TIPĂREȘTE

Nu, nu am ajuns să mâncăm în munții Caucaz ci în capitala Moldovei, adică înIași.

Restaurantul e situat pe bulevardul Carol, la vedere și îl știam de mult, dar niciodată nu ne gândisem că ar putea fi o soluție pentru a ne ostoi foamea. De data asta întorcându-ne pe jos din grădina botanică, Vlad propune să încercăm bucătăria caucaziană la noi acasă. Bucatele georgiene ne erau cunoscute de când am fost în Sankt Petersburg (vezi impresii) și erau deja situate în topul preferințelor alegând să mâncăm la georgieni cel mai frecvent, dacă era posibil.

Câteva cuvinte despre restaurant, care este proprietatea unui tânăr moldovean ce a studiat în Iași începând cu liceul și continuând cu facultatea de drept. Ideea de a avea un restaurant cu specific georgian, armean și azer a avut-o cu mulți ani înainte de a fi efectiv pusă în practică, dar iată că acum ne putem delecta cu produse specifice zonei de sud a Caucazului la mii de km distanță.

Ca structură restaurantul are la interior exista un salon mare și câteva mese ce încearcă să creeze puțină intimitate, cel puțin așa mi s-a părut mie. Decorul din interior este specific zonei caucaziene și contribuie alături de bucatele apetisante la o călătorie virtuală în zonă. Pe lângă spațiul din interior există și o terasă spațioasă unde poți petrece câteva ore bucurându-te de savorile georgiene, azere și armene. Pe terasă am poposit și noi.

Vă mai spun câteva cuvinte despre personal și apoi “mâncăm” , adică împart cu voi impresiile noastre privind bunătățile caucaziene.

Bucătarul  cu origini georgiene și ucrainene  și cu vastă experiență în bucătăria caucaziană a venit pentru  o perioadă de timp în Iași, timp în care a avut un “ucenic” local pe care l-a inițiat în bucatăria caucaziană. Părerea noastră ca și consumatori este că a și reușit.

Nu voi uita nici personalul care ne-a servit. Și pentru că am fost de două ori, la interval de aproximativ o lună, prima dată am beneficiat de serviciile unei tinere pricepute și amabile ce ne-a oferit informațiile necesare pentru a ne alege bucatele după gust și înțelegând ce vom mânca și cum. A doua oară ne-a servit șeful de sală ce are în plus și cunoștințe despre vinurile georgiene, oferindu-ne câteva informații despre modul de obținere a acestora. (poate că și fata știe ) Modul de fabricație a vinului georgian diferă de procedura de obținere a vinului în România. Din cunoștințele noastre despre vinuri Georgia este în top cu vinurile produse. Se pare ca la restaurantul Caucaz calitatea este primordială!

În sfârșit trecem la bucate și am să încerc să va spun cu ce ne-am răsfățat noi.

La gustări am luat--hinkali (boccelute mici din aluat) cu carne de vita și porc, cu ciuperci și cu brânză. Ospătara ne-a explicat cum trbuie mâncate și ce nu trebuie mâncat din hikali, adică partea de sus ce poate ramâne nefiartă.

--adjaruli-bărcuță cu patru feluri de brânză. Deasupra peste umplutura de brânză se pune un ou crud ce trebuie imediat amestecat cu brânza fierbinte și în acest fel se gătește oul. Foarte bună!

--rulouri de vinete umplute cu nuci șibrânză suluguni!

La felul de bază, somon la grătar cu sos de nuci și Kupat adică un cârnat suculent făcut din carne de vită și porc asezonat cu condimente geogiene. Alături de cârnat câteva felii de cartofi.

Toate erau apetisante și arătau foarte bine. Multă culoare și arome!

Bineînțeles că pentru desert nu a mai fost loc deși se spune că există un locușor special pentru așa ceva.

Toate bunătățile de mai sus le-am stropit cu apă rece și gustoasă și am plătit 260 lei fără atenția pentru buna servire și consiliere.

P. S pentru că am spus că am repetat masa în acest loc am să vă spun ce am mâncat, iar de data asta am gustat și vinul georgian, eu un rose, âiar Vlad un vin roșu, Saperavi vinul lor cel mai cunoscut.

Acum am luat -- salata georgiană (legume proaspete, roșii, castraveți, ardei roșu, ceapă roșie) verdețuri, nuci și dressing,

-- salată de vinete și brânză (Phali cu vinete coapte și brânză)

-- adjaruli cu patru tipuri de brânză, cea cu care ne întâlnisem și prima dată

-- Lobio - fasole roșie bătută combinată cu verdețuri și mix de condimente

-- hering marinat pe pat de cartof copt la jar

-- pita Georgiana

-- tiramisu în stil armean

-- tarta cu fructe

-- o sticlă cu apă

-- 2 pahare cu vin

Costul de această data a fost de 294 lei, dar ne-am răsfățat cu desert și vin.

Dacă e să ajungeți în dulcele târg al Ieșului și vă pălește foamea merită să călătoriți culinar în Caucaz!

Vacanțe minunate!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de DOINITA in 16.09.25 09:37:24
Validat / Publicat: 16.09.25 10:36:22
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 59 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Terasa restaurantului
Puteți VOTA acest articol:

1 ecouri scrise, până acum

adsoPHONE
[16.09.25 11:21:30]

@DOINITA: Confirm, Caucaz este un restaurant care nu trebuie ocolit. Mancare gustoasa, atmosfera placuta. Sigur, preturi pe masura - mari.

Aperitivele sunt extraordinare, iar portiile generoase, nici nu mai trebuie fel principal.

Este singurul loc din Iasi unde se poate manca plov de la mama lui si unde se poate bea Saperavi adus chiar din Georgia, via Republica Moldova.

Toate bunătățile de mai sus le-am stropit cu apă rece și gustoasă

Asta inseamna ca nu ati mers pe recomandarea casei. Ca ei iti aduc nu-mai-tin-minte-cum-se-cheama apa gruzina cu un gust oribil, de nebaut. Dar care, cica, e sanatate la pahar. Sa fie acolo, la ei, eu am sa prefer apa de la robinet (care in Iasi e chiar buna - daca te afli in cartierele alimentate de la Timisesti, ca avem si aductiune de la Prut in partea de est a orasului).

Sa va fie de bine!

L.E. Mi-am amintit de plov . Trebuie neaparat sa scriu despre mancarea asta, candva - pana nu uit.

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Iași și împrejurimi? :

• LOGAT? = DA (IntC=1)