ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Termalum Spa Timisoara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De ce va scriu?

Multi m-au avertizat ca scriu degeaba, pntru ca nimeni nu mai prea citeste nimic din ceea ce expunem noi aici pe sait, eventual privesc doar pozele. Dar eu nu cred ca-i chiar asa.

Va scriu acest review din mai multe motive. Primul (si cel mai important): sa va mai incalziti oasele reumatice intr-o iarna capricioasa, care isi schimba mereu aspectul si temperaturile, cand e ger, cand ploua, cand e ceata, cand e cald (apar chiar temperaturi anormale pentru aceasta luna, de 10-12 grade Celsius), cu alte cuvinte, “vreme vine, vreme trece” in acest sezon cald-rece, dar fronturile astea cand calde, cand reci, sunt “crima si pedeapsa” pentru reumatici. Asadar, aveti nevoie de bai termale.

Un loc unde puteti sa va dregeti suferintele, e, printre multe altele, si complexul termal din incinta strandului UMT, din Timisoara. El se afla pe Strada Avram Imbroane nr. 56, (tel. 0356 455 560) si functioneaza atat in sezonul cald cat si in cel rece (in Termalum Spa, exista si cateva bazine termale acoperite), dupa urmatorul program: Luni-vineri: 11-23 iar sambata si duminica: 10-23.

Eu am vizitat complexul termal in luna iunie 2018, de-aceea ma grabesc sa vi-l prezint si voua, ca sa ma incadrez (conform noului regulament, de altfel, foarte corect), in cei trei ani, dupa care acest review, nu mai e valabil. Dar nu va speriati, asta nu inseamna ca de anul viitor, sursa milenara de apa fierbinte de sub Campia de Vest a tarii, va seca complet.

Al doilea motiv pentru care il scriu acum, in extrasezon turistic, e datorita faptului ca iarna, oamenii au tendinta sa devina sedentari, ies prea putin din casa, mananca mult si putina miscare in apa calda, nu le strica deloc.

Alt motiv. Pe Facebook, pe acest gigant care (alaturi de Google) vad ca, incet, incet, absoarbe toate informatiile de pe piata (chiar si acestea, scrise acum) si cu care „nu te poti pune”, caci are mult mai multe mijloace de convingere, discut cu o colega de pe AFA, care ma anunta ca in afara de acest complex, nu mai exista nimic altceva "termal" in orasul Timisoara, chiar daca acesta pluteste pe o mare de apa termala. Ungurii, care plutesc si ei pe aceeasi mare, au zeci de stranduri termale moderne cu care au stiut sa atraga intregul Occident reumatic al Europei. Colega mea, mai zicea ca “mai bine trecem granita si mergem acolo la bai sau la tratament”.

Ce stim despre apa termala?

Satu Mare, Oradea, Arad si Timisoara sunt niste “orase fericite” care au "baile termale, la picioare". Intreaga Campie de Vest a tarii se afla deasupra unor incomensurabile cantitati (resurse) de apa fierbinte, care asteapta, de milenii, sa fie aduse la suprafata. Cum au aparut acestea?

Simplu! Apa de ploaie patrunde “non-stop” prin fisurile terestre si, la fiecare 33 m adancime, ea se incalzeste cu un grad, astfel incat, in adancuri, la 1800-2200 m, aceasta ajunge la 80-90 gr. C, devenind hipertermala. Apoi, prin anumite miscari tectonice sau foraje, apa calda tasneste la suprafata pamantului. O astfel de “tasneala” fierbinte exista si la Termal SPA (UMT) Timisoara.

“Mare termalis nostrum” aflata in adancuri isi revarsa totusi efectele ei benefice si intr-o sumedenie de localitati autohtone, mai mari sau mai mici, ce se-ntind ca o salba ce numara nu mai putin de 20 de margele, in partea de Vest a tarii. In unele localitati s-au amenajat cateva stranduri termale (unele rudimentare), dar, lucru cert, marea fierbinte de sub talpile noastre, e insuficient exploatata. O stie tot romanul de la Decebal incoace!

Cu toate ca in ultimii ani, au mai aparut in jurul strandurilor, unele amenajari (inclusiv din domeniul HORECA), la Baile termale Curtici, Sofronea, Teremia Mare, Lovrin, Calacea, Deta, Jimbolia, Baile 1 Mai, Sannicolaul Mare, Tasnad, Sarcau, Secuieni, Moneasa, Carei, Marghita, Boghis, Mihaileni, Acas, Sanmihaiu German sau la modernul hotel de cura Lotus Term de langa Felix-Oradea. Dar, ele sunt timide, fata de posibilitatile termale ale tarii noastre, ce detine, (oare degeaba?), o tremie din potentialul balnear al Europei. Daca as incepe azi sa scriu o carte despre toate statiunile balneare “in paragina” sau chiar disparute din tara noastra, cred c-ar iesi un “best seller” foarte citit dar foarte trist. Se pare ca atunci cand ai cate-un strand termal sau sarat la fiecare colt de strada, ai tendinta sa le neglijezi.

Vecinii unguri, care n-au munte, n-au mare, n-au delta dar in schimb au exploatat la maximum apele lor termale, au reusit, an de an, sa ne depaseasca in privinta veniturilor din turism si chiar din turismul balnear. No comment!

Dar, in orice rau e si un bine. Viata bate filmul si apa bate lemnul. Faptul ca inca nu s-a reusit exploatarea integrala a acestei rezerve strategice subterane a tarii, (potential inepuizabil, mereu regenerabil), ci doar cel de la suprafata, epuizabil si mai usor abordabil, precum e lemnul padurilor, da o oarecare sansa generatiilor viitoare.

Romania este o tara “reumatica" ce se plange de dureri de “incheieturi” la orice front mai rece sau ploios ce ne tranziteaza. Marile variatii de temperaturi sezoniere (vara-iarna) dar si cotidiene (dimineata si seara e rece, la pranz e cald), ne-au transformat intr-un popor de oameni suferinzi, dar, din fericire, “natura-mama”, ne-a “pus pe tava” si remediul necesar: o sumedenie de locuri tamaduitoare.

Termalum SPA Timisoara

Termalum SPA se afla intr-o cladire lunga, compus din doua sectoare distincte, cu preturi diferite, unul este SPA-ul, celalalt, e destinat bailor termale. Aici exista mai multe bazine termale cu temperaturi diferite, cel mai fierbinte bazin are 39 gr. C si comunica cu un alt bazin ceva mai rece, aflat in exterior, pentru cei ce vor sa faca “bai alternante”, ce ajuta la “calirea” organismului. Aceste bai calde interioare, sunt folosite mai ales in sezonul rece. Daca doriti sa intrati la SPA, sau doriti sa va faceti un abonament sau sa beneficiati si de alte servicii, tarifele le gasiti aici: termalum-spa.ro/tarife-termalum-spa-2.

Complexul termal estival

Eu ma voi referi acum insa, doar la complexul termal “estival” folosit mai ales in sezonul cald.

La intrarea in complexul termal estival, (pret-25 lei/adult/3 ore, apoi mai dai 8 lei pentru fiecare ora, tariful pentru copii e de 10 lei, iar in week-end, tariful creste la 30 lei/adult si 15 lei/copil), primesti o bratara verde cu care ai acces la toate bazinele termale exterioare, sunt 3 pentru adulti si unul pentru copii si la o terasa “Cafe-Bar”, unde poti servi cate ceva. Temperatura apei in bazinele complexului, variaza intre 30 si 38 grade Celsius

Noi ne-am aciuit pe langa bazinele exterioare, “de vara”. Am ocupat doua sezlonguri (in complex, sezlongurile sunt gratuite si suficiente) langa bazinul principal si nu departe de terasa “Cafe-bar”, caci apa termala, care prin caldura ei placuta, te retine un timp mai indelungat, te cam “inmoaie” si simti periodic nevoia “trezirii” la viata cu cate-o cafea. In bazinele pentru adulti, apa e grozava, uneori e mai cald in apa, decat afara. Mai ales ca, soarele de inceput de iunie, la noi in tara, nu incalzeste, decat dupa miezul zilei. In cursul saptamanii, complexul nu e aglomerat, dar in week-end, e “full”. Tot orasul e-n aceste bazine sau in cele de la Sanmihaiu German, aflat la 16 Km de oras. Aici, la Sanmihai, apa tasneste din adancuri la temperarturi de peste 90 de grade (e cea mai fierbinte apa din tara), astfel incat si aici s-a construit un complex modern cu mai multe bazine, atat exterioare cat si interioare. (vezi ultimele doua poze).

Exista si o linie de autobuz, care leaga Timisoara de Sanmihaiu German, linia M36, (Directia: Sanmihaiu German - Timisoara) are 16 opriri plecand de la Drumul Cimitirului si ultima oprire la Piata Mocioni).

Concluzie

Eu, care sunt trecut prin multe statiuni balneare din tara, (mai mari, mai mici sau chiar minuscule), (cam prin 120), pot compara usor serviciile si preturile. La strandul termal din Timisoara, vara, pretul de 25 de lei pentru (doar) 3 ore, mi se pare cam mare. In schimb confortul complexului termal, e de 4 stele! Daca stai mai mult de 3 ore, insa, totul devine scump. In general, la celelalte stranduri termale din Campia de Vest sau de prin centrul tarii, am intalnit preturi asemanatoare, dar, pentru intreaga zi.

Cele cateva balaceli termale banatene ne-au prins bine ca “preludiu” pentru ceea ce avea sa urmeze: 2 saptamani de “bai de soare si de mare” in insula Thassos, unde apa nu era atat de calda precum la Timisoara, dar in schimb, aerul si nisipul, in iunie, erau cat se poate de “termale”. Sejurul din Thassos, cu plecare din Timisoara, mi s-a parut a fi cel mai ieftin sejur organizat vreodata de o firma de turism din tara, exceptand cele gratuite, oferite de “voucheriada AFA”. Iar aceasta “ieftineala” banateana, persistenta si greu de explicat, ce mi-a cascat mereu ochii cat cepele, alaturi de oferta naturii (baile in mare, soarele, apa limpede, relaxarea) si mancarea buna din Thassos, a fost si ea o placere-n plus, deloc de neglijat, intr-un sejur, care se vrea reusit.

Dar asta va fi, o alta poveste.

 

@Web, te rog, daca se poate, videoclipul, mersi! youtube


[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.02.20 08:54:49
Validat / Publicat: 01.02.20 10:58:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA. A mai fost în/la: cam peste tot prin tara

VIZUALIZĂRI: 7825 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Apa e curata si limpede
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.02.20 10:58:12]
»

Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

webmasterX
[01.02.20 11:03:01]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[01.02.20 11:06:02]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

dorgoAUTOR REVIEW
[01.02.20 12:09:28]
»

@webmasterX: Da, exact, acolo e!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[01.02.20 17:02:11]
»

@dorgo: Doctore, mai sunt si unii care " te citesc" !

Mi-a placut explicatia cu gradientul de temperatura, care chiar e exacta!

Nu doar apele termale nu sunt bagate-n seama de autoritatile romane, ci mai multe, din pacate!

Dar cine te-a acuzat c-ai sarit gardul, bre?

Si ai grija cu-atata cafea! Sa nu-ti dauneze!

Tu mai scrie, ca mai suntem pe-aici cei care te citim

Dan&Ema
[01.02.20 17:35:19]
»

@dorgo:

Poza 5 cica e mai fierbinte si mai colorata. Votat!

Sa stii ca prinde bine articolul tau cu apa calda si cu gradientul de temperatura in aceasta iarna fie ea si “varatica”.

16 grade la 1 februarie! Ce tampenie!

La IMT acolo e mai cald if course.

Oricum e o mare bulibaseala cu temperaturile astea de nu se mai potriveste vorba ceea:

“ iarna nu-i ca vara ! “

De la mine cu superbonusul! ????

DOINITA
[01.02.20 21:39:31]
»

Dureri reumatice se gasesc la orisicine, problema e cu drumul. De la Botosani la Timisoara faci aproape o zi si ajungi intapenit de-a binelea, dar e bine de stiut de locul unde poti sa-ti oblojesti oasele.

Citit si votat!

dorgoAUTOR REVIEW
[02.02.20 09:53:17]
»

@DOINITA: Stiu bine care e situatia bailor peri-botosanene, am lucrat aproape 4 ani in Botosani, si, pe o raza de 100 Km, nu aveam unde sa facem o baie.

Cu timpul, am descoperit un strand estival cu apa sarata langa Salina Cacica, apoi "Baile sulfuroase de la Nicolina Iasi" , statiunea Oglinzi de langa Targu Neamt (care era insa nefunctionala in urma cu vreo 10 ani, dar am auzit ca acum s-au dat drumul la baile sarate), Vatra Dornei (care are cateva hoteluri de cura).

Nici statiunea Slanic Moldova nu e foarte departe, dar, mai ales, vara, se deschide noul strand "antireumatic" cu apa sarata de la Targu Ocna, in incinta salinei (vezi impresii).

mishu
[29.03.20 17:24:28]
»

@dorgo:

Vecinii unguri, care n-au munte, n-au mare, n-au delta dar in schimb au exploatat la maximum apele lor termale, au reusit, an de an, sa ne depaseasca in privinta veniturilor din turism si chiar din turismul balnear.

Mereu mi-am pus intrebarea, sunt langa noi, au cred ca in fiecare sat un strand cu apa termala, de unde au ei atatea izvoare cu apa termala, oare acestea nu sunt si la noi, sau se opresc la granita si aici sunt interzise. Sunt convinsa ca daca s-ar dori, s-ar putea face mai multe si la noi.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[31.03.20 08:04:27]
»

@mishu: Exista si la noi, in partea de Vest a tarii, din jud. Satu Mare si pana in jud. Timis, vreo 20 de stranduri termale (satesti, comunale, orasenesti sau adevarate statiuni balneare precum e Felixul), dar mai putin amenajate decat in Ungaria.

Zona " fierbinte" a Europei, se afla in adancuri, de-o parte si de alta a granitei romano-maghiare iar apa termala ajunge singura la suprafata. Depinde de fiecare tara cum si-o valorifica. Unii o folosesc mai mult pentru incalzirea locuintelor si institutiilor, altii mai mult pentru balaceala.

Sa vezi o chestie. Merg in Ungaria la Hajduszoboszlo, cea mai mare si bogata statiune in ape termale din Europa, intr-o luna de toamna. Era inainte de 15 octombrie. Frig in hoteluri. La receptii intreb de fiecare data "Vai, dar cu atata apa fierbinte dedesubt, nu incalziti si camerele cu ea?" „Nu! Mi se raspunde si statiunea se inchide pe 15 octombrie si se redeschide in primavara" . Mi s-a parut ciudat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, DOINITA, dorgo, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂTermalum Spa & Ștrandul UMT:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059308052062988 sec
    ecranul dvs: 1 x 1