ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

„Săniuța fuge, nimeni n-o ajunge!...”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Motivul pentru care am ales să ocolim tocmai prin Pasul Ghimeș-Palanca (DN12A) spre a ajunge de la Focșani la Odorheiu Secuiesc s-a numit, simplu, Skigyimes Alpine Coaster. Copiii din noi au fost de vină, ei ne-au târât de mână într-acolo, iar noi nu ne-am putut opune... Mai corect zis, n-am vrut a ne opune.

Skigyimes se află în localitatea Lunca de Sus, jud. Harghita, la vreo 30 km de Miercurea Ciuc. E un întreg complex acolo, cu spații de cazare și parcare, mâncătorii, iarna sunt amenajate 2 pârtii de schi cu telescaunele aferente, centru de închiriat echipament și chiar monitori disponibili. Dar iarna era departe la momentul vizitei noastre; deși a doua parte a lui septembrie, vremea era superbă, ba chiar ceva mai călduroasă decât te-ai aștepta să fie o zi de vară la munte. În plus, noi nu suntem iubitori de sporturi hibernale... Ei, dar despre o tură cu sania de vară ce ziceți?!

Atracția principală a locului n-o reprezintă nici langoșii delicioși, nici aromatul gulaș, nici măcar cărnița pe care poți să ți-o frigi singur pe piatră încinsă, ci pista de bob, inaugurată în oct 2018, funcțională cât e ziua de lungă (9-21). După ce s-a nimerit să citesc câteva impresii laudative și să văd vreo 2 filmulețe, am exclamat cu entuziasm: „Vreau și iooo!”

Și iată-ne ajunși în zonă mult după ora prânzului; ne-a atras atenția de departe aglomerarea de mașini și oameni și ne-am dat seama că am ajuns. Parcarea din stânga, de pe partea cu facilitățile, era plină-ochi, în schimb am găsit un loc mai în spate, în cealaltă, de peste drum. Imediat ce am coborât din mașină ne-au împresurat miresme gastronomice de toate felurile. Am înghițit în sec și am mers mai departe însă; masa de prânz o cam săriserăm, e adevărat, dar tot atât de adevărat e că nu-i prea indicat să te dai în tiribombe cu burta plină!

Ne-am dezumflat un pic când, apropiindu-ne, am zărit coada de zeci de persoane, am avut chiar un moment în care am fost tentați să renunțăm. Totuși... dacă tot am ajuns până aici... Am dibuit ușor casa de bilete, acolo nu era prea multă lume; un mic ecran luminos îți arăta timpul estimat până la îmbarcare: 75 de minute. Ne-am resemnat cu un oftat prelung și am decis să rămânem. Costul unui bilet este de 15 lei pentru adulți și 12 pentru copii; se pare că se pot achiziționa mai multe cu o mică reducere de preț, dar e bine să știți de la bun început că trebuie luată coada de la capăt pentru fiecare tură. În plus, poți achiziționa o fotografie (10 lei) în care ai fost surprins în timpul cursei, pe care o plătești la final, evident.

Ne-am așezat frumușel în capătul cozii, cu grijă să păstrăm distanța față de cei din fața noastră. Până la urmă, n-am stat „decât” vreo oră (55 de minute, mai exact); timpul s-a scurs în mod rezonabil, n-a durut prea tare – mai privind evoluția săniilor ce zburau pe lângă noi, mai cu ochii în telefon, mai pe superbul peisaj montan ce ne înconjura... Aproape de locul de îmbarcare sunt afișate regulile jocului (română/magiară/engleză), iar cele mai importante sunt cumulate într-un filmuleț ce rulează la nesfârșit pe un ecran.

Spicuiesc: Fiecare sanie suportă o greutate maximă de 150 kg, ceea ce înseamnă 1 sau 2 persoane; în ultima situație, persoana mai înaltă va sta în spate și este responsabilă de acționarea frânei (care se face foarte ușor, trăgând-o înainte sau înapoi). Nu sunt admiși copiii sub 3 ani, iar cei între 3 și 8 ani trebuie neapărat să fie însoțiți de o persoană cu vârsta peste 12 ani și înălțimea peste 135 cm. Se va purta pe tot parcursul cursei centura de siguranță, nu se vor folosi telefoanele mobile sau aparatele de fotografiat, se va păstra o distanță de minim 25 m între sănii (50 m dacă pista e udă sau înghețată).

În sfârșit, momentul mult așteptat a sosit și pentru noi! La locul respectiv există câțiva angajați care se ocupă de acest lucru, verificând că toată lumea respectă regulile, demonstrând cum se frânează și cum se accelerează, verificând centurile de siguranță. Sania pornește singură și este tractată timp de 2-3 minute pe o plan ușor ascendent (facilitatea este dispusă pe un deal, folosindu-se cu succes de unduirile reliefului), timp în care viteza e mică (și se pot fura 1-2 poze). Pe urmă începe nebunia!... Curbe mai largi sau mai strânse, pante mai mult sau mai puțin accentuate, variații de viteză ce-ți ridică stomacul în gât, sunete stridente ce-ți părăsesc corzile vocale fără să vrei, într-un cuvânt: adrenalină! Din păcate, după alte câteva minute toată treaba se potolește subit și te trezești că plutești ușor prin dreptul indicatorului care te anunță că gata, cursa s-a sfârșit!... Doar atât?! Hmm... Treaba asta poate da dependență, abia acum înțeleg...

Am coborât cu regret că totul a durat atât de puțin, bucuroși totuși că... am făcut damblaua copiilor din noi! ????... Cât pe ce să uităm de fotografie!... Lângă bar este amplasat un ecran mare pe care sunt derulate pozele, fiecăreia i se atribuie un număr. Trebuie să ții minte numărul tău și să-l spui la casa de bilete, unde ți se printează poza și dai bănuții. Iată și primul suvenir al vacanței noastre!...

Ne tenta teribil un gulaș la una din terase, dar era destul de aglomerat și pe acolo, așa că am renunțat. Totuși, până la destinație mai aveam cel puțin o oră jumate, așa că am decis să ne tratăm cu câte un langoș cu smântână și usturoi, pe care l-am cumpărat de la un chioșculeț de peste drum, în incinta parcării improvizate unde ne lăsaserăm mașina (10 lei bucata). Dacă luam unul singur amândoi, eram deștepți, că oricum am aruncat cam jumate din fiecare; de bun era bun, dar prea mare, prea prăjit și prea multă grăsime pentru cât suntem noi obișnuiți... În fine, să zicem că ne-am mai făcut o dambla...

În concluzie... ne-a plăcut maxim și abia aștept să repetăm experiența! Visez un week-end întreg în zonă, să „frecăm” pista aia de dimineață până seara măcar o zi sau două, până ce ne-om sătura!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Peisaje montane de vis!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Adrenalină (pista de bob), pârtii de schi iarna, cazare, mâncare, posibilitatea de a face drumeții în zonă.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 20.10.20 10:33:41
Validat / Publicat: 20.10.20 11:13:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VALEA RECE [HR].

VIZUALIZĂRI: 3622 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Bună parte din facilitate și capătul cozii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 61100 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

crismisAUTOR REVIEW
[20.10.20 10:51:49]
»

Rog web a încărca următorul filmuleț! Mulțam frumos!

https://www.youtube.com/watch?v=A4N0sCtV2kY​

webmasterX
[20.10.20 11:12:50]
»

Excelentă recomandarea

Mutat în rubrica "Skigyimes Alpine Coaster [Lunca de Sus], VALEA RECE [HR]" (nou-creată pe sait)

-​​Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).​​

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[20.10.20 11:15:53]
»

@webmasterX:  Da, acolo e! Dublu mulțumesc!  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen Ion
[20.10.20 11:50:00]
»

@crismis:  Genul de distracție la care nu mă mai încumet din adolescență, când după o tură într-un montagnes russes dintr-un parc din Budapesta împreună cu tata, mi s-a făcut rău la coborâre. Mi-am jurat atunci să nu mă mai urc niciodată într-o drăcie dintr-asta. Și m-am ținut de cuvânt!

Mai complicat a fost când fiul nostru era mic. În concediile petrecute la Mamaia în anii 1980, Adrian era cel care se urca întotdeauna cu el în aparatele de lângă Satul de Vacanță, ce-i drept mult mai” prietenoase” decât cel de la Budapesta. Nici Adrian nu se dă în vânt după asemenea divertismente, dar s-a sacrifcat, săracul, de dragul copilului.

Admit totuși ​​că sunt pe lacul multora, lucru absolut de înțeles, și că nu trebuie să fii copil ca să te bucuri de o cursă cu săniuța pe o pârtie de bob. Și pe deasupra, vara!

webmaster
[20.10.20 14:22:38]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[20.10.20 18:19:41]
»

@Carmen Ion:  Poziția mea referitor la tiribombele astea se situează undeva pe la mijloc: îmi plac, dar nu cele extreme. Oricum, cel descris de mine face parte din categoria "soft". Și îmi plac mai mult acum decât în urmă cu... 15-20 de ani, să zicem. Pesemne că vorba "a da în mintea copiilor" o fi având un sâmbure de adevăr????...

@webmaster: Mulțumesc! ​

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.10.20 18:48:28]
»

@crismis:  Foarte frumos! Bravo vouă că ați mers acolo și că acum ne-ai prezentat și nouă impresiile! Am citit și eu despre această pistă de bob, chiar a fost pe lista noastră pentru vara care a trecut, însă în cele din urmă nu am mai ajuns în zona Ghimeșului. Din ceea ce am mai lecturat, în weekendurile de vară este nebunie acolo, așadar ar fi de mers în timpul săptămânii. Ochisem pe internet inclusiv o locație de cazare care mi se părea mie ok (Csillag Panzio se numește), așa că poate ne-om învrednici cândva să vă călcăm pe urme!

Mulțumim pentru această prezentare! Numai bine!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[20.10.20 19:02:53]
»

@Crazy_Mouse:  Așa e, la sfârșitul săptămânii, mai ales dacă e vreme frumoasă, e super-aglomerat! Noi n-am luat în calcul chestia asta, abia acolo am realizat că-i sâmbătă, ultimul weekend înainte de începerea școlilor, așa că am nimerit în plin balamuc! Data viitoare o să fim mai atenți...

Sunt multe pensiuni faine prin împrejurimi. Turismul a fost ridicat la un anumit standard în zonă și e greu să pleci nemulțumit de acolo!

mishu
[20.10.20 19:45:21]
»

@Carmen Ion:  Am citit articolul la serviciu, insa mai greu cu comentariile pe telefon in viteza . M-am dat si eu de mai multe ori in montagnes russes cu riscul de rigoare la coborare, si tin minte si acum cand m-am dat prima data in Parcul Copiilor in Bucuresti, urc eu in masinuta, la inceput urcarea in ritm lent, eu le faceam cu mana alor mei care erau jos, vesela, pana am ajuns sus, dupa care a urmat cosmarul.

Cand m-am dat jos imi pierise orice veselie, acum radeau ei de mine.

Cat despre a te bucura precum un copil, cred ca putem sa ne alegem activitatile incat sa ne simtim bine pana la final. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[20.10.20 19:56:00]
»

@crismis:  Asteptam acest articol pentru ca ai mentionat asta si pot spune ca m-am bucurat pentru tine si as fi vrut sa fiu si eu acolo, insa mai am timp. Nu pot spune ca sunt adepta sporturilor extreme, dar ceva adrenalina tot imi place, ceva insa care sa nu imi cauzeze rau de miscare. Am spus ca m-am dat in montagnes russes in Bucuresti cand eram ceva mai mica, dar si ca adult, ultima data acum 5 ani cu flacaii mei in Barcelona in Tibidabo si acolo chiar de doua ori ca ma trageau ei de mana, hai si tu. Acum 3 ani ma dadeam cu tiroliana la Brasov dupa ce facusem vreo 2 trasee (sa nu va asteptati la cine stie ce culoare doar albastru si verde), acum 2 ani am coborat precum o pasare in zbor la 80 km la ora si as fi luat-o de la capat.  

Ne face atat de bine sa avem din cand in cand astfel de activiati, simti ca iti pune sangele in miscare, si pot spune ca asa cum se vede si in poza, chiar te bucuri de aceasta experienta.

Trebuie sa o trec de lista de "To do! "

Cat despre acel langos cu smantana si usturoi, cred si eu ca era deja destul de mult unul de fiecare, insa tot asa as fi luat doar de savoarea lui.

Dupa ce am venit din concediu acasa, a facut mama intr-o seara ca sa manance si baietii si normal ca le-a placut, iar eu scriu si inghit in sec , asa ca felicitari, votat cu mare drag. ​​​​

Aurici
[21.10.20 11:31:40]
»

Super, trebuie să ajung să mă dau și eu. Sistemul este identic cu cel de pe Vârful Mottarone din Italia, probabil că este același furnizor de mașinărie. Pe acela de pe Mottarone ne-am dat și noi vara trecută și la fel, era să ratăm poza pentru că în euforia noastră trecusem de panou.

Mă bucur mult că avem și noi așa distracție, trebuie să-mi fac și eu de drum prin zonă, mai ales că zici că toate-s bune pe acolo: de la cazare la mâncare și distracție.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[22.10.20 11:21:52]
»

@mishu:  Eu întâi studiez asiduu și dacă văd că nu-i de mine, nu mă urc! ???????????? Când mergeam cu copiii în parcurile de distracție, evitam totdeauna variantele hard (spre disperarea fiicei mele) și le alegeam cel mult pe cele medium, dar cu siguranță pe cele "de bebeluși". Preferatele mele erau ceșcuțele învârtitoare!

@Aurici: Jur că, acolo fiind, m-am gândit la tine și la gașca ta! Cu siguranță distracția va fi pe placul vostru! Până atunci... să auzim numai de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, crismis, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂSkigyimes Alpine Coaster [Lunca de Sus]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057082891464233 sec
    ecranul dvs: 1 x 1