GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parisul - de fiecare data altfel...
![](/images/printer_off_32.png)
Am fost pana acum de 8 ori la Paris si imprejurimi.
Primele 2 dati cand eram in facultate, apoi in interes de servici.
Cateodata am avut mai mult timp sa descopar orasul, alte dati aproape deloc. Am avut ocazia si bucuria sa vad Parisul in toate anotimpurile.
Impresiile mele sunt un cumul a ceea ce am invatat din aceste experiente si cu mare drag vi le impartasesc si voua, celor care aveti rabdare sa cititi. ;)
Marea majoritate a oamenilor se intorc cu un regret de la Paris, ca se asteptau la mai mult. Parerea mea e ca prima data cand il vezi e coplesitor, alergi printre obiective, esti complet bulversat si la un moment dat obosit …. abia de la a 2a vizita incepi sa ii intelegi atmosfera si ceea ce il face sa fie celebru si romantic. Atunci reusesti sa te relaxezi, sa nu mai alergi si sa intri in ritmul lor.
Obiectivele turistice care definesc Parisul sunt cunoscute de toti. Eu am sa incerc sa creionez trasee si parti mai putin vazute din Paris.
Din fiecare poposire in Paris am invatat ceva ….
De exemplu, daca va nimeriti in primul weekend din luna (indiferent de luna) aveti intrarea la diferite muzee (inclusive Louvre) gratuite. Musee D’Orsay din cate imi amintesc…. nu intra la promotie. Evident si aglomeratia e mai mare dar daca puneti accent pe reducere de costuri e o idee demna de luat in calcul.
Parisul se poate strabate si la picior – depinde de conditia fizica, timpul si rabdarea cu care va innarmati.
Primele 2 dati cand am fost la Paris am bifat aproape toate obiectivele dar am mers mai mult prin statiile de Metrou decat la suprafata. Intradevar pare foarte mare distanta intre 2 obiective dar cateodata faci cam aceeasi distanta in subteran, pana ajungi pe peron. (luati in calcul ca unele statii de metrou sunt pe mai multe nivele, mari).
Apoi am descoperit mersul la suprafata. :) Primul traseu e cel pe care il recomand prietenilor care merg prima data la Paris.
Am sa incep din fata la Notre-Dame. Daca ajungeti cu masina sunt parcari subterane in Zona, daca veniti cu metroul- opriti la o statie din Apropiere (ex. St. Michel) si va deplasati vreo 100 m pana in fata catedralei. (nu am sa insist pe detalii la nici unul din obiective, am sa ma limitez la pareri proprii). Intrarea in Notre-Dame e gratuita.
Traseu principal:
Presupunem ca stati cu fata inspre intrarea de la Notre Dame.
O luati la stanga. Treceti podul peste Sena. Ajungeti la Hotel de Ville (Primaria). Pe drum se trece pe langa o “ghereta” unde se pot lua sendvisuri (f. bune) sau clatite. 4-5 euro / sendvis. Dupa ce admirati primaria, o lasati in spate si o luati inainte inspre Louvru. Se poate fie pe malul Senei, fie pe o strada paralela, la alegerea dvs.
Daca o tineti drept ajungeti la Louvru. Intrarea principala se face prin piramida, exista si intrare la metrou direct.
Daca alegeti sa nu intrati…o luati inainte prin Jardin de Tuilleries. Aruncand o privire in departare veti vedea Arcul de Triumf, deci stiti ca va aflati pe un drum bun. :)
Les Jardins des Tuilleries se parcurg in ce ritm doriti. Sunt bancute, scaune, se poate sta direct pe iarba…la alegerea turistului, in cazul in care se face o pauza.
La capatul gradinilor veti descoperi ca ati ajuns in Place de la Concorde. O sa o recunoasteti dupa Obeliscul egiptean din centrul pietei. O data ajunsi aici veti stii ca sunteti la intrarea pe Champs Elysee.
Prima jumatate a bulevardului e relativ plictisitoare in idea in care o sa descoperiti o plimbare prin parc. De la jumatate, veti descoperi magazinele cu nume celebre la care v-ati asteptat sa le intalniti pe Champs Elysee. Si strazile adiacente sunt pline de creatori celebri, chiar mai multi ca pe strada principala. La capatul Champs Elysee-ului troneaza Arcul de Triumph.
Cum urcati inspre Arcul de Triumph aveti la un moment dat posibilitatea sa o luati la stanga pe una din strazile pe care le intalniti. Cand veti ajunge in capatul ei (oricare ar fi strada) veti observa ca va aflati pe malul Senei si o sa vedeti Turnul Eiffel. De aici stiti ce aveti de facut ca sa ajungeti la el. O alta variant daca va simtit déjà oboist este sa luati un metrou (este o statie chiar langa Arcul de Triumph) si sa va dati jos la Trocadero, sau Champs de Mars.
Traseul este destul de lung dar locurile prin care mergeti se gasesc pe lista oricarui turist si eu zic ca merita. Oricum nu veti simti oboseala.
Daca alegeți sa intrați prin Louvru luați în calcul ca toate galeriile din Louvru însumează undeva la 10 km de mers pe jos. Calculați și traseul prin obiective, nu doar ajungerea pana la ele.
Bun, ce altceva va recomand: de langa Turnul Eiffel puteți lua un vapor care va va duce pe Sena, și va va povesti despre Obiectivele de pe traseu (Luvru, Musee D’Orsay, Notre Dame…). Sunt aprox 15 euro dar plimbarea e frumoasa, informațiile primite sunt utile. In timpul plimbării o sa aveți posibilitatea sa vedeți quai-le Senei – pline de oameni care s-au asezat la o sticla de vin, o bagheta… :) Pe quai-ul din dreapta, cum mergeți înspre Notre Dame, o sa vedeți activități artistice: oameni care dansează samba, tango, practica Capoeira, etc.
Alte repere din Paris: ne poziționam din nou în fata Catedralei Notre Dame, cu fata înspre intrare.
Sunt 2 opțiuni:
- la dreapta, o luați înspre Cartierul Latin. E o zona foarte frumoasa, plina de student dar și turiști. Ce se poate vedea aici: Sorbonna, celebra universitate, Pantheonul, ST. Michel – o zona cocheta cu magazine mici, bistrouri, restaurante si putin mai departe: Jardins de Luxembourg. E o zona pe care o puteți parcurge fără probleme in jumătate de zi, la pas, innarmati doar cu o harta și o condiție fizica medie. :) In zona asta se mănâncă bine, restaurante relativ ieftine comparativ cu alte zone. Eu am mâncat la un restaurant unde meniul era aprox 15 euro și conținea fel 1+2 sau 2+desert. De reținut: apa de masa e gratuita la orice local din Paris, nu e apa îmbuteliata ci …. cea de robinet, sa spunem.
- la stânga va îndreptați înspre Le Marais – unul dintre cele mai vechi cartiere din Paris. E „fun to walk“, plin din nou de bistrouri, agitație…. ce se poate descoperi pe aici: Centre Pompidou (din punctul meu de vedere mai interesant de văzut de dinafara decât dinauntru, eu nu sunt fan arta contemporana și aici sunt de obicei expoziții temporare). Un must see (ca roman) ar fi Atelierul Brancusi, se gaseste in fata centrului Pompidou, din câte știu intrarea e libera.
Un must-see al Parisului: zona Montmartre, cu Sacre Coeur. E frumos atât ziua cat si seara.
Se mai poate vizita La Conciergerie, pe Ile de la Cite. Biserica din interior e mai frumoasa ca Notre Dame, conform unor turiști. Mergeți prima data in Notre Dame pentru a avea termen de comparație
.
Alte obiective pe care o sa le vedeti pe traseu (pe lângă multe treceți): L’Hotel des Invalides (aici e mormântul lui Napoleon), Pont Alexandre III – e în fata Domului Invalizilor, La Defense (pentru o privire scurta în cartierul business al Parisului)
Ce va recomand: luați-va timp sa stați într-un parc sa priviți lumea, sau sa mergeți seara pe quai-urile Senei. Dimineața serviți un croissant si o cafea într-ul din bistrourile pariziene. Seara la fel, luați o cina la un restaurant cu specific. Un meniu va duce la 20-25 euro dar dacă localul ales e decent, nu veți regreta. Romantismul se observa inclusiv la mesele din restaurant: sunt micuțe, te obliga la apropiere fata de cei din jur. Ca desert: evident încercați Crème Brulee.
La capitolul patiserie – excelează. Va veți trezi în imposibilitatea de a lua o decizie, o data ajunși în fata vitrinei cu bunătăți.
Ce nu am inclus aici sunt împrejurimile: Versailles merita o vizita, grădinile sunt gratuite exceptând momentul in care sunt Les Eaux Musicaux. Când intrarea e gratuita și fântânile sunt oprite, când se plătește bilet – pornește și apa. :) Atmosfera e evident mai frumoasa când fântânile sunt pornite.
In Versailles va pot recomanda un restaurant cu specific franțuzesc, foarte cochet: “Le Chien qui Fume” se numește, este într-o piața cu multe mici bistro-uri, un loc excelent unde sa iei cina, nu foarte departe de castel.
Cred ca am scris destul dar dacă doriți mai multe detalii, let me know.
Trimis de mh_iulia in 28.08.13 16:10:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mh_iulia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
felicitari! pe mine m-ai captivat cu felul in care ai scris
@Iulia... Detalii? Poze ai facut? Ai urcat in Tour Eiffel tot pe jos? Pana la ce etaj? La Galeriile Lafayette, destinatia principala a doamnelor si domnisoarelor, la magazinele Tati, in cartierul evreiesc, indian, locurile cele mai ieftine de shopping, ai fost? La Moulin Rouge, Place du Tertre pe colina Montmartre, la Sacre Coeur, in Place Pigalle sau in place de la Defence? Buchinistii de langa Bul. St. Michel, de pe malul Senei, i-ai "rasfoit"? De librariile "Shakespeare and Shakespeare" sau Gibert Jeune, ai dat? La Opera, la Muzeul Orsay, Rodin? Pe podul artistilor, incarcat cu cateva mii de lacate? La Luvru, ai vazut-o pe Mona Lisa? Ai de gand sa mai revii? Ce melodie ai prefera ca fond sonor pentru impresiile tale?
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@dorgo: Oau, nu ma asteptam la asa ecou! : -) Aproape la fel de lung ca impresiile mele.
O sa incerc sa raspund la cat mai multe. Detalii despre obiective am spus ca nu voi da, ma bazez ca toti cei care vor merge se vor documenta pe site-urile obiectivelor direct. Revie-ul meu e mai mult pt a da un punct de pornire si o directie celor indecisi. Foarte multi recomandau metroul datorita distantelor lungi. Eu am vrut doar sa arat ca se poate si la pas. Sau cum sugera un alt review: cu hop on. -hop off. Am sa caut si poze, le adaug zilele urmatoare. Am sa ma gandesc si la un fond sonor, vesel si plin de viata, cum ma simt eu cand vad Turnul Eiffel, doamna de fier a Parisului. O singura data am urcat, pe jos am mers doar pana la lift. : -) din cate stiu pe scari se urca doar pana la et 2, se plateste oricum dar pretul e mai mic. Au vopsit acum vreo 2 ani turnul. Era mai metalic, acum arata ca de ciocolata si seara e spectaculos. La Galeriile Lafayette binenteles ca am oprit, mi-a placut cladirea, nu si preturile. In cartierul evreiesc nu am mers, mi-am promis dupa ce am mers in cartierul evreiesc din Praga ca n-o sa mai dau bani cu buna stiinta evreilor. Am mancat de 2 ori la restaurante indiene. : -) De magazinul Tati nu am auzit in schimb un librariile pe care le-ai mentionat, cel putin intr-una, am intrat.
Am vizitat de 3 ori Sacre Coeur. Prima data am petrecut 3 ore pe "peluza" din fata bisericii admirand panorama, a 2a oara am urcat dinspre Mkntmarte, prin piata plina de artisti si restaurante, a 3a oara intr-o noapte de iarna. Mi-a placut de fiecare data.
Am rasfoit si bouquinistii de pe malul Senei, am regretat si ca nu am avut un lacat sa il prind pe podul artistilor, aflat aproape de Louvru.
Iar prin cartierul rosu al Parisului cu Place Pigalle si Moulin Rouge, am trecut la intoarcerea de la Sacre Coeu. Era zi, atmosfera a fost mai linistita, sa zicem.
De reintors: cu siguranta!
@dorgo: am uitat de surpriza pe care Am avut-o vazand-o pe Monalisa. Ma asteptam la ceva mai impunator, dimensiunea A4 a tabloului mi s-a parut mai surprinzatoare decat modelul. : -) stiu povestea garii Orsay devenita muzeu, stiu si artistii celebri ale csror tablouri se gasesc aici dar ju am vizitat. Nu ma pasioneaza pictura si nu o inteleg.
Bun, acum cred ca am atins tot. : -)
@diana-camelia: multumesc. : -) imi place mult orasul, mai putin cand ploua, si mergand de atatea ori descopar mereu alte fatete ale lui. Am scris din amintiri si sper sa ajute si pe altii sa isi faca un traseu... domol... sa se bucure si de oameni si atmosfera nu doar de cladiri. : -)
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@mh_iulia:
da, asta e ideea, sa apuci sa te bucuri si sa sa simti nu doar sa "bifezi"incrancenat cum fac unii... asta mi-a placut la scrisul tau
"am uitat de surpriza pe care Am avut-o vazand-o pe Monalisa. Ma asteptam la ceva mai impunator, dimensiunea A4 a tabloului mi s-a parut mai surprinzatoare decat modelul. : "
Daca tie ti s-a parut A4 in 2013 cum crezi ca mi s-a parut mie in '93?
Mintim poporu' cu televizoru'!
@Eugenia55:
Buna,
nu era intentia mea sa mint... dar am exagerat, recunosc.
Eu am vazut tabloul in 2006 si ce m-a socat a fost dimensiunea - mult mai mica decat ma asteptam.
Clar, e mai mult decat un A4... dar pt mine, cum era asezata, distanta de la care am vazut-o si discrepanta intre ce asteptam si ce am gasit... m-a facut sa o descriu comparabila cu un A4.
Pe wikipedia Gioconda e descrisa ca 77x53 cm. Imi cer scuze daca v-am indus in eroare.
@mh_iulia: Ahhh, scuze, scuze, nici vorba de "intentia de minciuna", la fel de socata am fost si eu, eu chiar m-am referit la emisiunile tv, de acolo ramasesm cu impresia de ceva "urias" (in anii'90 nu exista in vocabularul meu "A4", ata ete!
N. B. : cand zic "ata ete", n-am mancat "s"-uri!
Mutat în rubrica "Sfaturi utile pentru vacanța la Paris, PARIS" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Transport de la și spre aeroportul Beauvais — scris în 05.02.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Transfer Aeroport Beauvais - Paris — scris în 23.10.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Dans le ventre de Paris — scris în 22.11.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Paris - tips & tricks — scris în 26.08.16 de Madalina07 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Paris — scris în 05.07.16 de papi1954 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Ce ar trebui să știi dacă mergi prima dată la Paris — scris în 19.02.17 de iuliaen din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Paştele în Turnul Eiffel şi o aplicaţie utilă pentru călătorii — scris în 03.05.16 de iriss din TIMIşOARA - RECOMANDĂ