GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salina Tg. Ocna - o experiență frumoasă în subteran
Mă simt cumva dator să scriu o recenzia despre această Salină, mai ales după recenzia anterioară care a fost una negativă, cu mult subiectivism.
Așa cum am scris deja, ultima noapte din micul nostru circuit, am petrecut-o în orașul Târgu Ocna. Știam de existența salinei pe care o mai vizitasem cu vreo 15 ani în urmă, drept urmare amintirile erau vagi.
După ce ne-am cazat la Casa Mary Mar, am mers direct spre salină, acesta fiind singurul obiectiv pe care doream să-l vizităm. Am tras tare să prindem microbozul de 15:00 ca să nu pierdem inutil o altă jumătate de oră. Am fost precum Familia McCallister din Singur Acasă, când alergau de nebuni prin aeroport. Așa și noi, alergam de la mașină, la casa de bilete, apoi spre locul de plecare.
Dar până una alta...
Locația are tarifele diferite în funcție de perioada săptămânii.
Luni - Vineri
Copii pana in 3 ani, gratuit dar cu recomandare medicală, sau pe raspunderea adultului insotitor.
Copii și elevi 30 lei... Adulți 45 lei... Seniori 40 lei... Adulți cu dizabilități 35 lei
Weekend
Copii și elevi 35 lei... Studenți 40 lei... Adulți 50 lei... Seniori 45 lei
Programul de vizitare al Salinei Tg. Ocna este zilnic de la ora 8.00 la 17.00 cu ultima intrare la ora 16.00. Transportul se face cu autobuzele sucursalei iar fiecare autobuz va intra in mina de doua ori in intervalul de timp de o ora.
______
Am parcat mașina în zona magazinului de bilete/suveniruri. Era încă plin de mașini, mulți vizitatori fiind deja în Salină. Cum spunea persoana din recenzia anterioară, tariful este măricel, mai ales dacă familia a venit în număr mare. Dar cum nu vii zilnic la salină, sau săptămânal, aia e... scump, ne-scump, ăsta este prețul. Transportul spre intrarea în salină se face cu autobuze destul de noi. Nu știu din ce an erau dar sigur nu erau alea cu care am mers noi acum 10-15 ani! Au fost ok, confortabile și și-au făcut datoria.
Fiind Iulie, a fost complicată pregătirea ținutei de salină... temperatura medie din salină fiind de 12 grade, în timp ce afară erau peste 30 de grade! Ne-am luat pantaloni lungi și bluze și deja transpirasem cât mersesem de la mașină spre autobuzul ce avea să ne ducă.
Există și o sală de așteptare dar nu a fost cazul să zăbovim acolo pentru că am fost pe fugă, așa cum spuneam, reușind la limită să prindem 'cursa' de 15:00.
______
Generalități despre Salină...
Salina este situată la aproximativ 2 km de oraș, în masivul Vâlcele-Slatinele, la o adâncime de 240 m, oferă un microclimat deosebit, folosit pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. Acest mediu terapeutic a fost descoperit încă din secolul XIX, observându-se că minerii din minele de sare nu sufereau de bronșită cronică sau astm, iar bolnavii refugiați în saline în timpul războaielor își ameliorau simptomele de astm.
Microclimatul din saline se caracterizează prin constanța parametrilor fizici, chimici și microbiologici, fără variații sezoniere, în contrast cu aerul exterior. În salinele din România, temperatura variază între 12° și 13°C, umiditatea relativă între 60-80%, iar curenții de aer sunt insesizabili. Presiunea atmosferică este similară cu cea de la exterior, iar aerul este lipsit de alergeni și agenți patogeni, având o compoziție chimică echilibrată, cu ioni de Na, Ca și Mg. Aerul din salină este de o puritate ridicată pe tot parcursul anului, fiind un mediu ideal pentru tratament.
Baza Turistică de Agrement din orizontul IX, Mina Trotuș, căci aceasta ar fi denumirea oficială și completă are o suprafață utilă de 8900 mp, un volum de 61.000 mc iar camerele au o înălțime de 8 metri.
Serviciile de tratament includ aerosoli naturali, gimnastică respiratorie, jocuri sportive și programe de educație sanitară, toate sub supravegherea unui cadru medical și a unui profesor de sport.
______
După aproximativ 10 minute de mers prin culoarele înguste, am ajuns la poarta Salinei, unde am fost lăsați de autobuz. De aici, program de voie, făceai ce voiai și mergeai unde doreai. Nu îmi mai aduceam eu aminte multe de data trecută, dar am sesizat clar o schimbare în bine și o modernizare clară a spațiilor de pe toate culoarele Salinei.
De la panouri moderne informative, cu obiectivele din Județul Bacău, la istoria Salinei Tg. Ocna, Reprezentarea Spațială a Minei Trotuș, plus multe multe alte panouri informative, până la cafenelele create, dar și cochetul magazin de suveniruri.
Biserica Subterană Sfânta Varvara
La intrare în Salină este și Biserica Subterană Sfânta Varvara, protectoarea minerilor.
Aceasta a fost construită între 14 aprilie și 3 decembrie 1992, din inițiativa angajaților, devenind prima biserică ortodoxă subterană din Europa. Biserica poartă hramul Sfintei Varvara, iar catapeteasma este alcătuită din 24 de icoane vechi, datând din 1924. Minerii au realizat cu mult talent și migală diverse elemente de decor interior, inclusiv iconostasele, scaunul împărătesc și candelabrul.
Slujba principală are loc anual pe 4 decembrie, când se prăznuiește hramul bisericii, la care participă salariații minei, familiile lor și locuitorii din zonă. În primii ani, slujbele nu se țineau regulat, dar din 2016, părintele Elisei Roncea a preluat biserica, iar de atunci sunt oficiate slujbe în fiecare sâmbătă și duminică, precum și în sărbători. În plus, se țin și alte slujbe, precum Taina Sfântului Maslu și Aghiasma, în zilele de miercuri și vineri.
Un moment important a avut loc în 2017, când biserica a sărbătorit 25 de ani de existență și a primit o părticică din moaștele Sfintei Varvara, grație Înaltpreasfințitului Agafangel, Mitropolit de Odessa.
De-a lungul timpului, în biserică au fost oficiate diverse slujbe, inclusiv cununii și botezuri, pentru angajații minei și familiile acestora, dar și pentru alți creștini care au dorit să trăiască momente speciale în această catedrală săpată în sare.
„Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții!” (Marcu 9,50)
______
Prin Salină...
Nu am zis nimic de activități care în dezacord cu unele persoane care s-au declar nemulțumite, eu unul le-am considerat suficiente.
Turiștii beneficiază de diverse facilități, printre care terenuri de sport (Fotbal, handbal, volei), locuri de joacă pentru copii, puncte de vânzare suveniruri și alimentație, precum și acces la Muzeul sării și biserica din interiorul salinei.
Am mai văzut... zone cu tenis de masă, șah, table, topogan gonflabil, biliard, karturi, teren de minigolf. Așadar întreb... ce să vrei mai mult? Bungee Jumping, piscină, masaj thailandez? Mie mi s-au părut mai mult decât suficiente și multe erau potrivite și pentru adulți.
Ce-i drept noi am ajuns târziu, adică spre final, așa că nu am putut petrece foarte mult timp. Iar a doua zi urma să plecăm spre casă. Totuși ne-am bucurat din plin de experiența unică pe care ți-o poate oferi o salină.
Nu am mers la cafenelele din salină, dar am cumpărat câteva ape și sucuri de la tonomatele care erau prin salină, toate la un preț aproape similar cu cel din super-market. De asemenea erau și aparate cu cafea și ceai.
La cafenea un Espresso era 8 lei, LAtte Macchiatto era 10 lei iar Barraquito 20 de lei. Aveau și ceaiuri la 10 lei sau Croissant cu unt sau fructe la 7-8 lei. Deci prețuri chiar ok.
Am fost la magazinul cu suveniruri, iar prețurile erau decente. Nici mici dar nici mari. Sarea de baie la 1.1 KG era de exemplu 25 de lei, sarea de bucătărie cu busuioc la 120 de grame era 9,99 lei, iar brichetele de sare de 5KG erau doar 11 lei.
Am ieșit din magazinul cu produse din sare, procurând câteva suveniruri mici dar și ceva sare de bucătărie cu mirodenii prin ea.
Tot prin salină, în capătul uneia dintre galerii, erau și utilaje folosite pe vremuri la foraj dar și un camion vechi.
____
Am plecat dupa 16:30 cred că cu penultimul autobuz. Deja ne era cam foame și planul era să mergem la restaurantul salinei, cel de 'sus' de lângă zona de plecare a microbuzelor. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la fața locului, pentru că restaurantul avea un program similar cu cel al salinei, așadar deja mâncarea era terminată și urmau să închidă.
Am înghițit în sec mai ales când am văzut ce prețuri de cantina de la Camera Deputaților, aveau. Supă cremă ciuperci la 15 lei, ciorbă rădăuțeană la 17 lei, Fel principal precum ceafă la grill 18 lei, salate la 7 lei... pfuai.
Am apucat să și intrăm iar în interior era suuuuper frumos amenajat (vezi poze). Repet, este restaurantul DE SUS, din exterior, nu din salină! Restaurantul se numește Gustul Sării, iar programul este de la 12 la 17...
____
Concluzii
Fiind deja gata programul, parcarea era sesizabil mai goală, iar mașinile tot plecau plecau, până ne-am mai dat jos din haine, deja erau locuri la discreție dar oricum se închideau și magazinele cu bagadele din jur, dar și magazinul cu suveniruri de sus, cel de la casa de bilete pentru că și acolo au cam aceleași produse pe care le are magazinul din interiorul Salinei.
Așadar dacă aveți drum pe aici, nu ar strica o vizită, cu siguranță vă va plăcea.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 26.09.24 11:27:08
- Alte destinații turistice prin care a fost: -
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Îmi amintește cumva de Salina Cacica din SV, cam aceeași treabă...
[Iar capelele/bisericuțele acestea ortodoxe (?) prezente în (poate) toate salinele, mă duc cu gândul la prezența politicienilor la deschiderile de an școlar... un fel de moț pe colacul peste pupăză... sau era peste coada câinelui? Nu mai știu...
Cred doar că nu e... corect locul lor acolo. La propriu și la secundar și la figurat. ]
Dar sunt o bogăție aceste saline, la fel și lacurile sărate, sau apele termale, și cred că ele reprezintă obiective turistice naturale de prim rang, alături de cascade, peșteri, canioane sau alte formațiuni secundare (avenuri, izbucuri, versanți spectaculoși sau formațiuni deosebite -sfincși, pietrele (...), trovanți, molhașuri și turbării, păduri seculare, etc etc etc).
Și nu trebuie să ne gândim măcar să ne batem de la ele, să nu le vizităm. Chit că nu neapărat vom avea vreo capelă lângă fiecare cascadă, canion, peșteră sau vârf.
@gojavaler: Eu nu sunt bisericos, chiar deloc, dar locul acelor capele este chiar acolo. Pentru că acele saline nu sunt, la origine, destinate turismului sau anumitor cure medicale. Ele au fost ocne = mine de sare. În meseria de miner, rata accidentelor de muncă e printre cele mai mari, raportat la tot nomenclatorul de meserii. Citeam pe undeva că fiecare om care coborâse zilnic, niște ani la rând, într-o mină, a văzut cu ochii lui pe cineva murind / avea un prieten apropiat sau o rudă care murise.
@adso: Tabloul este greoi, foarte încărcat pe acest subiect; în tușe grosiere remarc și eu că, de fapt, de exemplu, castelele și cetățile pe care le vizităm sunt grozave pentru organizarea unor nunți sau recepții somptuoase, sau pot fi gazde pentru festivaluri de film sau muzică, întâlnirea anuală a motocicliștilor/automobiliștilor, s. a. m. d; chit că adineaori serveau drept scut de apărare și între zidurile lor oamenii trăiau în general rău, erau poate unii întemnițați, bătuți sau schingiuiți, uciși în bătălii sau răpuși de boli crâncene.
Peșterile - pășim în ele uimiți și curioși măcar, să le descoperim, să ne bucurăm de măreția lor; cândva însă în ele oamenii se adăposteau de invazii, de elementele naturii, de animale prădătoare sau chiar trăiau și mureau acolo zi de zi, în preistoria noastră.
Iar în minele cu bogății, cu cărbune, cu sare sau cu uraniu (mai încoace vreme) sau prin păduri la doborârea lemnului, la spargerea pietrei - da, se nenoroceau și chiar mureau oamenii sau se îmbolnăveau iremediabil... mai mor și acum, se îmbolnăvesc, la fel ca cei pe care îi găsim îngrijindu-ne pe noi prin spitale, clinici...
De noi depinde cum se situăm față de ceva, ce atitudine avem, dar de ce să bagatelizăm aceste aspecte spirituale, metafizice: de ce într-un spațiu limitat, închis și subteran, cu o destinație cu totul alta decât religioasă, trebuie să avem aceste elemente străine de tema și scopul în sine al obiectivului? De ce ortodoxă (or mai fi și de alte confesiuni? nu am întâlnit în RO) de ce nu de toate confesiunile, oricum nu ar încăpea și nu își au rostul până la urmă, și deviem de la subiect - e o mină de sare, o ocnă, o salină și nu cred că trebuie să aibă în interior și aqua parc, și grădină zoologică, și capelă, și talcioc, și strip-tease, și cimitir...
De ce ne trebuie diverse complexe construcții materiale sofisticate și de ce nu am adus aceste aspecte (teologice, religioase) în interiorul nostru, unde le este locul; după atâția ani, secole de creștinism și de religiozitate în general; în schimb le afișăm peste tot, cruci și mănăstiri și catedrale și toate de o bogăție materială greu de trecut cu vederea: de ce acei bani nu se duc la săraci, la bolnavi, la sinistrați... Mă simt ca un cocalar cu pompoșeniile acestea. Ca un primitiv.
Aceste apucături de a amesteca topic-urile sunt oare specific românești?
@gojavaler: Salina Cacica a fost sapata de polonezi catolici. Capela de acolo a fost catolica, tinand de Episcopia de Lvov. Nu stiu care e situatia in prezent, mi se pare ca acum slujesc acolo arat preoti catolici, cat si preoti ortodocsi.
Minerii polonezi au fost adusi de austrieci de la Cracovia, acum mai bine de 200 de ani. Acolo, la Cracovia, gasiti cea mai frumoasa Biserica de sare. Cea de la Cacica incearca sa o copieze.
Toate bisericile din mine au acelasi hram: Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor. Si la ortodocsi, si la catolici. Pentru ca, repet, ele au aparut dintr-o necesitate.
@adso: De acord cu tine, doar că:
'Capela de acolo a fost catolica [... ]', 'Toate bisericile din mine au acelasi hram: Sf. Varvara, ocrotitoarea [... ]' ✓ = irelevant. Nu asta este miezul.
Puteau fi musulmane, sioniste sau buddhiste sau indiferent-iste, cu hramul Sf cutare sau tuturor sfinților sau ce or fi dacă ar fi de altă religie eu tot nu m-am prins 'Pentru ca, repet, ele au aparut dintr-o necesitate. ' Te rog repetă care este necesitatea că nu pot singur să dibuiesc.
Ce pot însă singur:
Dacă aș citi prima dată primul tău comment la ecoul-ul meu dintâi și abia apoi aș citi ecoul meu, bineînțeles mă refer doar la ideea de bază din cele două texte, m-aș lumina mai tare ca lămpașul minerului care intră în șut!
Noroc Bun!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Nu recomand — scris în 17.06.24 de Catalina Oana din GALAțI - nu recomandă
- May.2024 Santem la inceput de vacanta, speram sa fie super, ca de obicei — scris în 08.05.24 de ux133882* din CHIşINăU [RM] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Bataie de joc la adresa turistilor — scris în 11.08.21 de ux121791 din FOCşANI - nu recomandă
- Jul.2020 O hruba insalubra! — scris în 20.07.20 de ux116181 din CONSTANţA - nu recomandă
- Aug.2019 Salina Tg. Ocna — scris în 02.09.19 de ioanaf11 din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Super!!! — scris în 20.11.18 de iulix_73 din BARLAD - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Salina si standul Târgu Ocna — scris în 21.08.18 de Victor41 din SUCEAVA - nu recomandă