GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa ce am vizitat salina Turda (inainte de renovare) am mers la salina Praid (despre care stiam ca este folosita in scopuri terapeutice) cu anumite asteptari. Credeam ca e ceva spectaculos, uimitor de frumos, la fel ca Turda. Faptul ca Praidul e o salina activa, exploatata masiv, face sa fie aici prezente goluri subterane uriase, adevarate sali imense de 1,2-1,4 km in diametru, impresionante prin marimea lor, dar nu si prin frumusete, cum era cazul Turdei.
Temperatura de 14-16 grade, umiditatea de 66-70% si presiunea mai mare decat la suprafata (735-738 mmHg) o fac insa mediul ideal pentru tratarea bolnavilor cu diverse afectiuni ale aparatului respirator. Aici se fac terapii din anul 1960 iar in anii 1980 baza de tratament s-a mutat pana la adancimea de 120 metri.
Dar sa o iau de la inceput. Programul de vizitare sau de tratament in salina este intre orele 8-14, durata vizitei este de o ora. Dupa orele 14:00 este numai program de vizitare până la 17:00 (ultima intrare la 15:50). Duminica nu se face tratament dar se poate vizita salina, intre orele 8-17. Autobuzele pornesc spre salina la intervale de 20-30 minute si doar cu minimum de 25 persoane.
Datorita multimii de vizitatori temperatura din salina s-a ridicat cu cateva grade in ultimii ani, lucru periculos pentru ecosistemul natural. Drept urmare, pentru a controla oarecum numarul de vizitatori pretul unui bilet (cu abonament pe minimum 5 zile) a ajuns la 10 ron pentru adulti, 6 ron pentru elevi si copii, iar copiii sub 3 ani intra gratuit. Pentru tratament insa taxa de intrare pentru adulti este de 8 ron pe zi, copii 5 ron si sub 3 ani gratuit. Pretul biletului include si transportul.
Am intrat in salina cu autobuzul special folosit in acest scop, intrarea in orice alt mod fiind imposibila datorita adancimii de 2700 metri precum si adancimii in munte la care se afla salina. Prin acelasi tunel intra si ies si camionanele care transporta sarea de aceea accesul pietonal e strict interzis. Tunelul prin care circula autobuzul are 1500 metri lungime si la capatul acestuia ai de coborat 300 trepte din lemn, foarte abrupte, pana la salina propriu-zisa, aflata la adancimea de 120 metri. Treptele sunt iluminate iar intrarea este despartita de tunelul de acces prin usi mari.
Intrand in salina, in “Orizontul 50” am simtit diferenta de calitate a aerului fata de exterior. Aici ionizarea aerului este mult mai puternica, bolnavii care vin aici pentru tratamentul afectiunilor respiratorii petrecand cel putin 4 ore pe zi in salina, la indicatia si sub supravegherea stricta a unei echipe medicale. Pentru fiecare boala se face un program si o schema speciala de tratament, care include, pe langa inhalarea aerului si gimnastica. Durata unui tratament complet trebuie sa se intinda pe parcursul a 12-18 zile aproximativ. Se recomnada 1-2 cure pe an, si statisticile spun ca, la a 3-a sau a 4-a tura de tratament intensitatea si numarul crizelor astmatice scade considerabil, organismul este mult mai rezistent si sistemul neuro-vegetativ isi recapata tonusul.
Afectiunile respiratorii care se trateaza aici sunt: astm, bronşite cronice, rinite cronice, sinuzite cronice, emfizem pulmonar, silicoze, infectii respiratorii repetate, alergii.
Sunt insa si cateva contraindicaţii ale tratamentului in salina: tuberculoze, cancer pulmonar, afecţiuni cardiovasculare, stari post infarct, sarcină, claustrofobii.
Datorita faptului ca tratamentul din salina dureaza minimum 4 ore pe zi, pacientii trebuie sa-si petreaca cumva acest timp, asa ca aici au fost amenajate tot felul de facilitati in acest scop. Pe langa baza de tratament sunt o multime de locuri de distractie pentru copii, leagane, mese de ping-pong, de biliard, cafenele si chiar o biblioteca. Pe langa acestea mai este si un muzeu al minei de sare si al salinei dar si o galerie de vinuri care se pot si degusta. Spatiul alocat turistilor (primul nivel din cele 3 existente) de aproximativ 1300 metri e mai mult decat generos asa ca poti sta linistit la o banca sa citesti fara a fi intrerupt de cineva sau sa simti un sentiment de claustrofobie. Cu toate ca pe timpul verii se estimeaza ca salina e vizitata de 2500-3000 persoane zilnic, spatiul imens te face sa te simti in largul tau si sa nu simti aglomeratia.
Pentru cei care vor sa se roage este o parte mai retrasa a salinei unde in 1993 s-a construit o capela care este destinata tuturor confesiunilor. Aici se tin si slujbe, in zilele de miercuri, joi si vineri, pentru ortodocsi, reformati si catolici.
Tavanul salinei se ridica la inaltimea de 13 metri, iar podeaua are 30 metri grosime. Sub nivelul destinat turistilor sunt zonele de exploatare, active inca, care insa nu sunt accesibile publicului. Exploatarea sarii a inceput aici in anul 1405, dar la excavatiile facute in 1960 s-au descoperit dovezi ca exploatarea sarii in aceasta zona dateaza de pe vremea romanilor.
Dupa ce am vizitat toate cotloanele salinei si am facut o multime de fotografii ne-am indreptat spre iesire. Aici am vazut un miner care probabil isi mai rotunjea veniturile vanzand flori de mina. Am cumparat si noi cateva exemplare foarte frumoase pe care le-am daruit suvenir prietenilor si am pastrat cateva si pentru noi.
Trimis de luciaoradea in 05.07.11 20:48:52
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.55075500 N, 25.12052500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Luciaoradea
Temperatura in timpul verii in grota subpamanrteana de sare, "sare" de 14-15 grade cu 1-2 grade, dar nu mai mult, ajunge pana la 16,5 gr C, dar asta se datoreaza si gazelor de esapament, Co2 (CODOIUL Elenei Ceausescu), care patrunde in salina pompat ca intr-un piston, de autobuze... se preconizeaza de cativa ani trecerea la transport electric, ecologic... greu obtine salina Praid, avizul de functionare in fiecare an, caci micutii pacienti inhaleaza nu numai beneficul aer sarat (carepredomina) ci si unele dejectiil toxice ale autobuzelor, ce se acumuleaza in salina...
Acea adancime de 2700 de metri de carepomeneai, e inabordabila, este limita maxima (talpa) unde patrunde in adancuri imensul bloc trapezoidal de sare de dimensiuni de aproape 4 km latime si 2,7 km adancime... dar acolo omul nu va putea ajunge niciodata prin foraj... cea mai adancamina din lume, de diamante, aur, etc, e in sudul Africii, la 1000-1200 de metri... la 12o-200 de metri e ideal... dar mai jos... se face foarte clad... cu fiecare 33 de metri adancime temperatura aerului creste cu un grad... asad arla 1000 de metri, avem vreo 40 de grade C, muncitorii din Rep SudA fricana nu rezista in acea mina decat 4 ore cu 5-6 litri de lichide consumate... se mai preconizeaza la Praid deschidere aunui sanatoriu (cu paturi in salina)... (a mai existat acolo un spital cu paturi pe fundul minei prin anii '50 dr. Palffy Bela-Spitalul astmaticilor), la nivelul 42, la peste 200 metri adancime, unde temp. aerului e de 18-19 gr C, (confort termic) precum exista deja in Polonia la Wielicka sau in Germania la Salzerden... salonane hemisferice cu cate 4-6 paturi... dar si acoloe o problema... trebuie pompat aer proaspat non-stop... asadar salinoterapia naturala la noi in tara se face, in mai toate salinele, in jurul adancimii de 80-120 de metri...
Aici doresc si eu sa ajung, in toamna... o cura de aerosoli naturala, e mana cereasca!
Bravos! Personal, multumiri pentru review, Lucia!
@dorgo
Multumesc pt detalii, stii o gramada de lucruri despre subiectul asta! Am citit cu mult interes ce ai scris. Eu nu sunt atat de informata.
@ Alex_Macedo
Ma bucur daca te-am inspirat!
Daca am fost bolnav de tuberculoza in urma cu 7 ani, pot intra in salina? Contraindicatia se refera doar la bolnavii activi?
@aliantasudului: cel mai bun raspuns la intrebarea aceasta il poti afla de la medicul specialist pneumolog in a carui evidenta ai fost pe perioada tratamentului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 La Salina Praid — scris în 24.07.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Salina Praid - orașul de sub oraș — scris în 17.04.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Se pot face bani și din drobul cu sare — scris în 18.11.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Încă o primăvară la Praid — scris în 25.06.22 de danutza_ang din TâRGU JIU - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salina Praid, sănătate, relaxare, joacă și adrenalină la Club Aventura — scris în 14.07.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Nu recomand... — scris în 22.04.19 de Costely din SUCEAVA - nu recomandă
- Sep.2018 Dezamagire partiala — scris în 01.10.18 de tdf din BOLDESTI-SCAENI - nu recomandă