ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.07.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Salina Praid

TIPĂREȘTE

Agenția turistică la care am apelat anul trecut și anul acesta pentru circuitele prin țară, obișnuiește ca la fiecare tur, într-una din zile să programeze - extracost - o excursie opțională. Aceasta, cu toate costurile auxiliare, se achită la înscriere sau în autocar, la ghid, în preziua excursiei respective. În general aceste programe sunt foarte ofertante și deci toată lumea optează pentru ele. Oare de ce nu sunt incluse din capul locului în costul total al circuitului? Să fie cumva o tactică afișarea de costuri mai mici când de fapt... ? Dar, nu este locul aici pentru analize contabile. Tot ceea ce vreau să spun este că în circuitul Ținutul Secuiesc, în cea de-a patra zi era planificată excursia opțională cu pricina, aceasta fiind dedicată descoperirii zonei Corund și vizitării Salinei Praid.

Dacă plimbarea cu căruța și degustările de gemuri, brânzeturi, băuturi și alte produse locale în general nu intră în opțiunile mele turistice (fapt pentru care aș fi spus "pass" excursiei opționale), plasarea vizitei la Salina Praid în același minicircuit, m-a făcut să mă decid. În trecut, vizitasem Salina Slănic Prahova situată la cca. 100 km de capitală (cea mai apropiată salină de București), Salina Târgu Ocna (cu ocazia Întâlnirii AFA din 2017 - Slănic Moldova), Salina Turda (anul trecut, în cadrul circuitului în Nordul Apusenilor). N-ar fi fost păcat să ratez ocazia de acum, aceea de a vizita și Salina Praid?

Așadar, m-am alăturat celorlalți.

La Praid, intrarea în subteran și casa de bilete pentru vizita la salină sunt ușor de găsit, acolo fiind cea mai mare animație. Mai multe mici magazine comercializând suveniruri și diverse sortimente de sare (pentru gătit, pentru băi, pentru decor) se află în fața casei de bilete. Acesta este și locul unde așteaptă autobuzul care-i va transporta pe vizitatori în subteran. Este un autobuz ca oricare altul, lung, care circulă la fiecare jumătate de oră. Intrarea în salină, cu autobuzul, durează doar câteva minute străbătându-se un tunel fără înclinație sesizabilă. Pereții de sare care deja încep să se vadă sunt "decorați" cu tot felul de conducte care asigură utilitățile în subteran.

Coborârea propriu-zisă se face abia după ce ai părăsit autobuzul. O galerie lungă, cu o scară cu multe trepte, luminate și ușor de parcurs, te conduce în pântecul pământului. Nu știu câte trepte are această scară, dar la urcare (pe altă scară care duce spre locul de unde te preia autobuzul pentru ieșire), personal, am numărat 178 de trepte. Au fost persoane care s-au plâns de dificultatea urcușului pe această scară.

Câteva cuvinte despre programul de vizitare și despre taxele de acces.

Începând cu data de 5 mai 2023, programul de vizitare a Salinei Praid este: Luni - Joi între orele 08.00-16.00 (ultima intrare fiind la 14.30) și Vineri - Duminică între orele 08.00-18.00 (ultima intrare fiind la 16.30).

Taxele de acces (începând cu 1 iunie 2023) sunt: 50 lei/zi/persoană - adulți și 35 lei/zi/persoană - copii și elevi (3-18 ani), studenți (max. 26 ani). Copiii mai mici de 3 ani au gratuitate la intrare.

Persoanele cu dizabilități precum și însoțitorii acestora - 40 lei/zi/persoană, iar copiii și elevii cu dizabilități (3-18 ani), studenții cu dizabilități (max. 26 ani) - 28 lei/zi/persoană.

În cazul grupurilor mari (de adulți sau alte categorii), nu există reducere. Doar în cazul abonamentelor emise pentru minim 5 zile, se acordă o mică reducere, taxa fiind de: 40 lei/zi/persoană - adulți și 28 lei/zi/persoană - copii și elevi (3-18 ani), studenți (max. 26 ani).

La intrare nu am primit nici un fel de pliant sau flayer și nici nu am beneficiat de explicațiile unui ghid local. Privitor la istoria minei din Praid a trebuit să ne mulțumim cu explicațiile ghidului însoțitor, în autocar, precum și cu documentările personale. Dacă exploatarea sării în zonă începuse deja din epoca romană, la Praid începuturile sunt consemnate abia în 1762, prima mină deschisă fiind Mina Iosif. Au urmat Mina Paralela (1864), Mina Elisabeta (1898), Mina Gheorghe Doja (1948) și Mina Telegdy (1991).

Tratamentul afecțiunilor respiratorii a început după anul 1960 dezvoltându-se ulterior, pe măsură ce activitatea minelor de exploatare a încetat. Pe lângă spațiile de tratament au fost amenajate și spații pentru agrement.

Vizita noastră în Salina Praid

În primul rând m-a impresionat imensitatea galeriilor. Înalte, largi, cu pardoseală lucioasă (nu și alunecoasă) din sare, cu pereți de sare, dungați pe diagonală de impuritățile adâncului.

Nu cred că se poate plictisi cineva aici, nici chiar cei care - supuși tratamentului - petrec multe ore în subteran. Semnal la telefon, WiFi, tiroliană, sală de jocuri, restaurant, bar, automate cu băuturi, mese de tenis, badminton, leagăne și locuri de joacă în nisip pentru copii, tobogane gonflabile, mașinuțe, jocuri electronice, lectură sau un rebus pe băncile de lemn postate pe lângă pereții galeriilor... Despre iluminat și despre aerisire nu trebuie să ne facem griji. Un mic muzeu prezentând istoria mineritului și a Salinei Praid, foarte multe lucrări de artă plastică şi fotografii artistice afişate pe pereții galeriilor, magazine de suveniruri, statuia Sfintei Varvara - ocrotitoarea minerilor și chiar și o capelă ecumenică, inaugurată în 1993, dedicată Sfântului Ioan de Nepomuk, sunt alte puncte de atracție în Salina Praid. În capela ecumenică, periodic se oficiază slujbe pentru diferite confesiuni, informații în legătură cu programul acestora fiind afișate la intrare.

Un amănunt deloc lipsit de importanță este prezența toaletelor în subteran. Acestea se află la capătul opus, lângă scara care duce spre ieșire. Grupul de toalete este curat, igienic, dotat cu tot ceea ce trebuie să existe într-o toaletă modernă.

Se știe că temperatura în subetran, constantă în tot timpul anului, la adâncimea de 120 m față de suprafață este de 16 ̊C. Deci, este foarte importantă vestimentația cu care coborâm în salină.

Am petrecut cam două ore în subteran, suficient pentru vizitatorul obișnuit, așa cum eram și noi. Acum pot pune și Salina Praid în rândul obiectivelor la care AmFostAcolo. Am fost și eu acolo!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.07.23 14:27:06
Validat / Publicat: 24.07.23 18:11:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 1165 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Salina Praid - Galeriile înalte, largi, cu posibilități de petrecere a timpului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

ux135156
[07.08.24 13:18:48]
»

Pret intrare foarte mare, 50 lei pentru adult este un pret exagerat tinand cont de faptul ca in interior nu este oferit nimic spectaculos ca si asezare. Buticuri putem vedea oriunde sau restaurante … nu zic ca nu sunt binevenite cateva. Este net inferioara Salinei de la Cacica unde chiar ai ce vedea la banii care ii oferi. Aaa, si niste toalete foarte murdare si fara hartie igienica. La achizitionarea biletelor la casierie era o doamna care a incasat la un grup de 5 persoane cate 40 de lei (pretul de 40 lei fiind pt cei cu dizabilitati si ei pareau foarte normali toti). Nu sunt suficiente sageti de orientare catre iesire.

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂSalina Praid:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082141160964966 sec
    ecranul dvs: 1 x 1