ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.04.2023
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Salina Praid - orașul de sub oraș

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Continuând excursia în Ținutul Sării după prima noapte de cazare aici, am început ziua cu vizitarea Salinei Praid. A fost cel mai impotant obiectiv de văzut în excursia noastră și o plăcere recoborârea în subteran.

Localizare Salina Praid

Din Sibiu avem de parcurs aproximativ 152 km. Din Sovata 10 km, de la locul nostru de cazare cca. 13 km. Drumurile folosite au fost DN14, DN13C, DN13A, DJ153. Strada Minei acolo unde se află atât intrarea în salină cât și casa de bilete se poate găsi ușor, este corespunzător marcat din șosea dar ca indiciu acolo unde este cel mai mare furnicar de oameni și magazine îngrămădite, da acolo este!

Deoarece sînt mulți vizitatori cu mașinile personale s-au amenajat câteva parcări în jurul obiectivului. Tariful nu este la oră, este la zi și costă 20 lei. Distanțele de la acestea la salină nu sînt mari în cca 5 minute se ajunge la casa de bilete. Casa de bilete se află într-un complex cu magazine. Se află pe partea dreaptă a complexului acoperit și tot de acolo pleacă și autobuzul în subteran. Este un autobuz simplu de oraș lung cu burduf ca să încapă cât mai mulți vizitatori. Orarul de circulație este din 30 în 30 de minute, de ex. 8.00,8. 30,9. 00 și așa mai departe.

Orar și prețuri

Orarul de funcționare pentru turiști este între zilele de Luni-Duminică 8.00-16.00. Ultimul bilet/ultima coborâre este la ora 14.30. În anumite zile orarul poate să difere, de exemplu sărbători sau anumite lucrări dar aceste evenimente sînt din timp semnalizate pe siteul propriu.

salinapraid.ro/salina-praid

Prețul de intrare pentru o zi (nu se dă pe ore) la un bilet costă 50 lei pentru adult și 30 lei pentru copii, elevi, studenți. Biletele reduse se acordă la persoane cu un grad de handicap și însoțitorilor acestora. Aceste costă 40/20 lei. Pentru cine dorește sau are nevoie (în urma unui tratament) de mai multe coborâri biletul va costa per adult 35 lei (abonament)

Istoria minei din Praid

Exploatarea sării din această zonă se începe deja din epoca romană. La Praid a început doar în anul 1762. Prima mină deschisă se numea mina Iosif. În 1864 s-a deschis mina Paralela iar în anul 1898 mina Elisabeta. În 1948 s-a deschis mina Gheorghe Doja. În 1991 s-a deschis și mina Telegdy.

Din punct de vedere curativ tratamentul ale afecțiunilor respiratorii a început în anii 1960. Treptat cu oprirea pe rând ale minelor de exploatare s-au amenajat tot mai multe spații pentru tratament dar și pentru agrement. Locul în care coborâm în prezent cu autobuzul într-un tunel înclinat și lung de peste un km se află la 120 m sub nivelul solului. Istoria extracției de sare inclusiv din mina de la Praid este mai larg descris aici ro.wikipedia.org/wiki/Salina_Praid.

Despre salina de astăzi

Galeriile imense înghit mulți turiști. Este loc pentru toți, dar nu este momentul pentru plictiseală. Biletele se dau pentru o zi și dacă vrei chiar ai ce face pe parcursul a 8 ore (8.00-16.00) În decursul anilor și după 3 vizite am putut observa îmbunătățirile aduse pe parcurs. Dacă la sfârșitul anilor 90 se chinuiau să ilumineze galeriile cu reflectoare care consumau într-o zi rația de curent pe o lună a unei familii acum lămpile tip LED iluminează mult mai bine pereții de sare. Pe atunci nu era semnal la telefon (nu prea erau nici telefoane) acum ai semnal maxim, iar WiFi este din partea casei. Pe atunci erau puține posibilități de distracție, acum ai sute de metri de traseuri de aventuri (dacă le însumezi), cinema 3D, sală de jocuri virtuale sau mai puțin, restaurant, bar, automate de băuturi și altele. Dar au rămas și obiceiurile de recreere vechi cum ar fi jucatul la mese de tenis, badminton, o minge, leagăne și altele pentru copii, statul pe băncile de la margine care sînt chiar multe de tot. Temperatura este constană tot anul și se află în jurul valorii de 16 grade celsius.

Pe siteul propriu despre începuturile tratamentelor curative scrie:

În ceea ce priveşte secretul curativ al Salinei Praid, aceasta a început a fi dezvăluită prin anii 1960, în sălile orizontului minei Gheorghe Doja, când a demarat speleo- şi climatoterapia în subteran. Având exemplul salinei din Wieliczka (Polonia), directorul de atunci al salinei Praid, Telegdy Károly, şi medicul dr. Veres Árpád, au făcut primele teste de tratament ale afecţiunilor respiratorii cronice în subteran. Din anul 1980, baza de tratament şi vizitare a fost amenajat la orizontul +402m, la adâncimea de 120m de la suprafaţă. Până la sălile de sare propice pentru agrement, se ajunge printr-o galerie de coastă şi plan înclinat auto lung de 1250m. La acest orizont, prevăzut cu iluminat şi sistem de aeraj propriu sunt amenajate locuri de odihnă şi de joacă, o capelă ecumenică, bufet, mese de tenis de masă, pentru a diversifica cele patru ore obligatorii pe zi, din subteran. Lumea aceasta aparte, din adâncul pământului, devine mai familiară şi datorită gimnasticii conduse de cadre de specialitate, a unui mic muzeu istoric, a numeroaselor creaţii de artă plastică şi fotografii artistice afişate şi magazine de souveniruri. Supravegherea medicală permanentă asigură o siguranţă corporală, iar sprijinul spiritual este conferit de capela ecumenică, inaugurată în anul 1993 şi aflată sub ocrotirea Sfântului Ioan de Nepomuk.

Despre beneficiile acestui tratament: Sunt câţiva boli la care are aspect benefic cum sunt bolile ale tractului respirator. Aerul din salină este bun pentru speleo- şi climatoterapie, ce constă în şedere în aerul sărat al salinei. Este benefic în infecţii cronice ale aparatului respiratoric, amigdalite, sinuzite, astm bronşic, bronşite astmatiforme, diverse forme de alregii, surmenaj, oboseală, nevroză.

Și despre contraindicații: tuberculoză, boli acute respiratorii, boala sistemului nervos, claustrofobie, sarcină avansată, tensiune mare

Vizita noastră

Nu am reușit să beneficiem de întreaga zi. Clar din vina noastră nu mai avem răbdarea necesară nici noi nici băiatul. Astfel am petrecut doar 2 ore în subteran, din punct de vedere personal mai mult decât suficient. Coborârea în subteran cu autobuzul durează cca 10 minute (dar cred că cu urcare și coborâre, deplasarea în sine este de cca 5 minute), coboară în tunel în linie dreaptă. În tunel am observat diferite conducte, poate curent poate apă, aerisire? În orice caz pentru orașul din subteran sînt necesare toate utilitățile plus aerul pe care respiră miile de turiști deoarece burta salinei poate înghite mase întregi de oameni. După coborârea din autobuz turiștii vor mai coborâ pe câteva sute de scări, după care... enjoy salina de Praid.

Primul lucru văzut a fost un poster cu toate pictogramele necesare în vizită:Acestea ne ghidează la următoarele facilități:cramă, bar, belvedere, biserică, teren de joacă, grup sanitar, suveniruri, informație, muzeu, spațiu pentru mama și copilul, acces la internet, rețea de telefonie mobilă. Acestea sînt pictogramele de bază, servicii există mult mai multe. Ar trebui citit și regulamentul care este afișat.

Prima galerie în care am intrat este lungă, lată și înaltă și tot din această galerie se va ieși doar că pe scările din partea opusă. În toate galeriile mesele și băncile sînt amplasate la margine pe sub pereții de sare. De și vizitat într-o zi de lucru plus la o oră mai de dimineața salina era plină și sutele de bănci ocupate. Asta nu însemană că nu găseam loc pe vreo bancă.

În prima galerie văzută (care este și galeria de ieșire) sînt amplasate cele mai multe magazine. Acestea sînt în formă de căsuțe de lemn. Găsim aici informare turistică, farmacie, magazin de souveniruri, alimentare, cosmetice, bufet de servit o gustare, băutură, etc. Toaletele se află în capătul opus lângă scările de ieșire.

Câteva zeci de panouri promovează potențialul turistic a zonei. Sînt foarte multe mese de ping-pong și se pare că toate și ocupate. Asta nu înseamnă că nu găseam cu puțină răbdare o masă liberă.

Intrând la explorare în celelalte galerii urmează un fel de sală a jocurilor. Așa cum am specificat mai sus parcul de aventuri amenajat pe pereții de sare însumează sute de metri de traseu. Cu diferite grade de dificultate aceasta oferă andrenalină pentru mic și mare indiferent dacă vrei să faci vreun traseu de obstacole, să te cațeri pe pereții de sare sau pur și simplu te dai pe tiroliană pe sub tavanul înalt ale galeriilor.

Pe partea opusă se află parcul de distracții care însumeazî o grămadă de atracții pentru vizitatori mici și mari. Pentru cei mici găsim aici tobogane gonflabile, mașinușe, carturi, leagăne, diferite jocuri electronice, simulatoare. Se poate juca și o bilă la una din mesele de biliard. Leagănele și balansoarele sînt omniprezente, iar într-o imensă ladă de nisip o grămadă de copii vor putea construi castele și altele de-ale nisipului.

Ajungem în capătul celălalt al galeriei Gheorghe Doja și ne putem găsi liniștea pe băncile bisericii ecumenice. Aici mă refer la liniște sufletească deoarece hărmălaia turiștilor din mină se aude bine și aici. Se organizează și slujbe fie ecumenice fie aparținând de vreo confesiune, înainte de momentul vizitei era de exemplu o scurtă slujbă reformată. Se vor găsi informații privind slujbele ținute acolo.

În ultima galerie imensă vizitată se află muzeul minei, acolo prin diorame integrate în pereții de sare vom putea învăța despre isotria mineritului, istoria minei Praid.

La momentul vizitei tocmai avea loc gimnastica zilnică pentru toți comenzile profesorului urlate în micriofon se auzeau în mai toate galeriile.

În fine pentru gurmanzi, la ieșire și după prima tură de scări urcate într-o altă galerie este amenajat restaurantul încăpător. Prețurile sînt suportabile chiar bune.

Câteva exemple de prețuri observate în subteran

Nu este o listă, doar câteva prețuri observate aleatoriu. La automatul de băuturi un fresh de portocale costă 5 lei. La Club Aventura am fost mai atent și pot da întreaga listă. Astfel prețurile sînt în funcție de înălțimea participantului. De la 14 ani/160 cm sau adult 50 lei, 135-159 cm 45 lei, 115-134 40 lei, 80-114 cm 35 lei. Pentru acest preț se va primi echipament pentru 75 minute. În preț este inclus și o tură pe traseul de tiroliană. Abonamentele sînt de echivalentul a 5 intrări, singurul avantaj este că se plătesc 4 a cincea este gratis. Dacă se dorește doar tiroliană acesta costă 20 lei.

Altele: un joc de biliard 25 lei, masaj (făcut de fotoliu nu de om) 30 lei, meniul zilei la restaurant 30 lei.

Atașez și poze. Pentru a face o idee atașez și 3 filmări scurte în care am parcurs galeriile din salină.

 

Rog și acest video la început WM, mulțumesc

youtube

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 17.04.23 22:44:46
Validat / Publicat: 17.04.23 23:15:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 3730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Salina-bufet în subteran
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.04.23 07:25:20]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[18.04.23 07:45:23]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂSalina Praid:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070169925689697 sec
    ecranul dvs: 1 x 1