ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Traseu în M-ții Parâng - Vârful Parângul Mare (2519 m), Vârful Cârja (2405 m) și Vârful Parângul Mic (2074 m), circuit de creastă

TIPĂREȘTE URM de aici

Drumeția hotărâtă rapid joi la prânz, din cauza prognozei care s-a schimbat, nu mai arăta ploi, doar soare cu nori, ne-a plasat fără prea multe pregătiri direct în Stațiunea Parâng la Cabana Telescaun vezi impresii.

Vârful care descriu cel mai bine. Parângul Mare, al patrulea ca înălțime din țară, a fost o nouă provocare pentru noi. Săptămâna trecută am urcat pe Vf. Moldoveanu (2544 m) care ocupă primul loc ca înălțime și pe Vf. Viștea Mare (2527 m) care este al treilea ca înălțime - vezi impresii - și pentru că am început de sus în jos cursa de cucerire a piscurilor de peste 2500 m, adică de la cel mai înalt, reușita ne-a dat aripi și încredere în forțele proprii.

Spre deosebire de cele două vârfuri unde diferența de nivel a fost mare, repartizată pe distanță relativ scurtă, în cazul Vârfului Parâng, diferența de nivel a fost mai mică, aproximativ 800 m, dar lungimea traseului a fost destul de mare.

Am parcurs 21,60 km în nouă ore, timp care a inclus o pauză mai lunga de masă si multe pauze dese de tras sufletul, hidratare și fotografiat peisajul minunat, greu de descris în cuvinte. Frumusețea munților te lasă fără cuvinte.

Traseul

Am pornit la drum devreme, pe la ora 8 de la Stația de telescaun și am ajuns înapoi la ora 17. Ne era frică să nu ne prindă ploaia pentru că erau nori deasupra Vârfului Parângul Mare vineri când am ajuns și sâmbătă dimineața de asemenea.

Am urcat cât de repede am putut, mai ales că era răcoare și aveam spor. Traseul este unul de creastă, foarte frumos, fără porțiuni expuse, de dificultate medie dată de lungimea lui. În prima parte am mers pe lângă tufe de afini de unde mai culegeam câteva boabe din mers. Am fost plăcut surprinsă să văd flori roz de Rhododendron de la începutul traseului, până la altitudini foarte mari, mai ales că este luna septembrie.

Urcușul cel mai abrupt a fost spre Vf. Cârja, la care am ajuns după două ore și patruzeci de minute, urcând cca. 700 m în altitudine.

• Traseul este cu urcușuri și coborâșuri trecând peste grohotișuri, lespeszi, dar și pe porțiuni plate de gol alpin acoperite cu vegetație ca o iarbă uscată, maro – auriu. Efortul de urcare nu este constant, relaxarea survine imediat după urcare printr-o coborâre. La început este amuzantă alternanța urcare – coborâre, dar la întoarcere, după parcurgerea mai multor kilometri coborârile au început să mă deranjeze, pentru că știam că va urma o altă urcare. Tot acest efort și oboseala este absorbită de frumusețea munțior, de grandoarea acestora, de sentimentul de cuceritor al masivilor pe care îl încerci când realizezi că ești deasupra multor piscuri de peste 2000 m.

La un moment dat munții te înconjoară din toate părțile, este o senzație de bucurie de nedescris. Din loc în loc apar ochiuri de lacuri glaciare, stânci franjurate, abrupt stâncos spectaculos îmbrăcat din loc în loc de jnepeni.

Am avut parte de un vânt rece, tăios, în partea superioară a traseului. Nu ne așteptam să fie atât de frig. Cu gluga pe cap, simțeam cum vântul îmi taie fața.

Cu cât ne apropiam de Vf. Parâng, cu atât vizibilitatea se reducea, umblam prin nori. Interesantă senzația, să te scufunzi în norii care fugeau cu viteză mare pe lângă corpul tău.

O teamă aveam, să nu cumva să înceapă ploaia și să nu ajungem la destinație. Am grăbit pasul ca să ajungem cât mai repede pe Vârful Parângul Mare. Am ajuns după patru ore și douăzeci de minute, ne-am fotografiat și am plecat în grabă fără a ne bucura de răsplata panoramei din cel mai înalt vârf al M-ților Parâng, întrucât nu se vedea nimic în zare, totul era alb.

La coborâre, după ce am trecut de pitorescul refugiu Cârja aflat la altitudinea de 2231 metri, construit din piatră, anotimpul era altul, cu soare și fără vânt.

La întoarcere am urmat indicatorul spre Varful Parângul Mic. Pe indicator scria că se ajunge în 3/4h, dar am ajuns în 25 de minute. Traseul spre acest vârf este unul ușor. De acolo am văzut Munții Șureanu.

Din Vf. Parângul Mic am mai coborât un km și am ajuns la Telescaunul Vechi, locul unde care eram cazați.

Este important să știți că nu există apă pe traseu.

Recomandarea

„Muntele este vrăjitorul care îți arată adevărata splendoare a naturii!

Muntele este explozia finală a măreției naturii. ”

Acestea sunt două citate de pe un panou întâlnit la începutul traseului, citate care descriu cel mai bine frumusețea muntelui Parâng.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 10.09.19 16:24:27
Validat / Publicat: 10.09.19 18:01:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PARÂNG.

VIZUALIZĂRI: 4565 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 M-ții Parâng
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

piti
[10.09.19 18:07:45]
»

Frumos traseu, norii v-au cam necăjit.

Încălțămintea nu e cea mai bună pentru munte. Recomandabil e cu ghete. Aderența e mai bună și ține glezna piciorului.

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.09.19 18:23:56]
»

@piti: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Am în picioare ghete adidas pentru trekking.

Sunt ușoare și cu aderența bună si rezistență la apă... am trecut prin parauri.

Am mai întâlnit persoane cu exact același model si sunt ok. Nu alunecă pe stânci.

Mulțumesc frumos pentru sfat.

Cu echipamentul nu mă joc, totul este contra vântului și ploii. Am avut acum o surpriză neașteptată pe munte cu vânt puternic și frig. A fost ok cu geaca si pantalonii contra vântului.

Călătorii plăcute!

Numai bine!

Mika
[10.09.19 18:41:30]
»

@Dana2008: Felicitări pentru traseele minunate pe care le-ai parcurs. Parangul, ca și Fagarasul, este solicitant, cu o succesiune de urcușuri și coborâșuri care te pun serios la încercare. Fără supărare, subscriu la ce spune @piti cu recomandarea utilizării ghetelor pe munte, respectiv a celor asa numite " trei sezoane" . Felicitări încă o data pentru traseu, articol și pentru fotografiile minunate.

gettyy
[10.09.19 19:24:29]
»

@Dana2008:

Felicitări Dana pentru traseul parcurs si pentru că ti-ai făcut timp să ne povestesti si nouă experienta ta.

Peisajele sunt de vis!

A fost un traseu greu, solicitant si pe deasupra ați fost nevoiţi să vă si grăbiti de frica ploii...

Cuvintele sunt goale, sărace si străine, incapabile să descrie splendoarea țării în care trăim.

Toate bune!

webmaster
[10.09.19 20:21:19]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.09.19 22:15:42]
»

@Mika: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Călătorii plăcute!

Numai bine! ????

Dana2008AUTOR REVIEW
[10.09.19 22:27:10]
»

@gettyy: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Alternanța traseului ne permitea să ne odihnim pe partea cu coborârea. Nu este um traseu greu dacă îl compar cu Vârful Moldoveanu, unde urcușul este susținut.

Mie mi-a plăcut traseul de creastă cu peisaje superbe.

Despre ploaie, am pornit la drum cu trei povești care s-au încheiat cu ploi pe Vârful Parangul Mare.

Dacă nu reușeam să terminăm traseul, am fi fost încercați de o mare dezamăgire după atâta efort.

Călătorii plăcute!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[11.09.19 06:28:37]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.09.19 23:09:43]
»

Bravo domle, vă țin picioarele! Parîngul Mare e un vîrf care merită atins, mai ales că e relativ ușor și oferă, prin izolarea și evidențierea față de vîrfurile din jur, panorame ample.

Culmea, și eu am fost acum 3 săptămîni în Parîng, și apoi în Făgăraș.

Zic io că e ușor de atins Parîngul, dar asta dacă vii pe traseul vostru. Eu am pornit dinspre Transalpina, am lăsat mașina în Șaua Urdele tîrzior, pe la 10 jumate, și am mers cît am calculat că mă țin bateriile și că trebuie să revenim să ajungem pe seară la cazare. Ținta era o plimbare pînă unde o fi, să facem o bucată din creastă, sau să coborîm la Lacul Cîlcescu. N-am mai coborît decît nițel, pînă începe hornul, și am făcut popas de masă pe „prispa” de deasupra căldării. Apoi am continuat pe creastă și am ajuns pînă aproape la Șaua Piatra Tăiată, mai aveam „numai” vreo 2 șei și 3 vîrfuri pînă pe Parîngul Mare.

Am avut priveliști frumoase mai ales deasupra Lacului Cîlcescu și de pe creasta de după Vf. Setea Mare spre Căldarea Dracului, un grohotiș amețitor.

Evident, am „pierdut” și noi ceva vreme culegînd afine, nu se poate altfel.

După 7 ore eram înapoi la mașină.

De fapt, și dinspre partea asta se poate face vîrful într-o zi, dar trebuie să pleci cît mai devreme de la șosea, la 7 dacă se poate, și să fii antrenat.

Dana2008AUTOR REVIEW
[13.09.19 10:15:59]
»

@abancor: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecoul plin de informații și aprecieri!

Noi nu am văzut partea pecare ati gost voi, dar după cum povestești este minunată.

In cazul traseului nostru, parcurgerea a fost un test de anduranta, nu de forță.

Da, pe unde am fost noi, ne-am bucurat de panorame de vis, am mai văzut câteva lacuri si bălți glaciare, una peste alta, este un traseu accesibil.

Afinele sunt cadoul muntelui! Am mâncat și când am fost la Vf. Moldoveanu.

Drumeții de vis!

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, gettyy, Mika, piti
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Parâng:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073122024536133 sec
    ecranul dvs: 1 x 1