ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bune și (ne)bune, frumoase sau nebuloase – plajele de pe Litoralul românesc

TIPĂREȘTE

Iată că a sosit „1 Mai muncitoresc” doar că într-un moment nepotrivit pentru viața turistică a întregii planete. Serbarea internațională care avea loc la iarbă verde, în jurul grătarelor și pe malul mării s-a amânat. Ah, și pica într-o zi de vineri! Litoralul românesc al Mării Negre atrage ca un magnet atât tineretul, cât și alte categorii de vârstă pentru clipe de distracție sau dulci amintiri.

De ce Marea? Pentru că este o eternă fascinație, un dor nemărginit de frumos, o fugă continuă după nisip, soare, aer și apă. Multora le place plaja și marea pentru peisajul natural, unii adoră atmosfera de pe mal, alții se relaxează la auzul vuietului valurilor și la atingerea nisipului auriu –fiecare are „n” motive pentru care iubește marea și plaja.

Știu că litoralul Mării Negre nu mai este atât de apreciat dar acest fapt se datorează calității proaste a serviciilor oferite de toți cei implicați în activitatea horeca și nu numai, lipsa infrastructurii adecvate și a amenajărilor turistice, în general absența unui raport calitate-preț corect. Sunt și excepții în anumite zone care ar trebui să devină regulă, dar mai avem de muncit/învățat.

Istoricul Nicolae Iorga descria astfel Marea Neagră la început de secol al XX-lea: Drumuri se deschid în dreapta, și ele se mântuie uneori în albastru. Când ajungi până la capătul lor, te oprești cuprins de recunoștință înaintea unei mărețe frumuseți. De pe malul lutos, mâncat de valuri, care-și aruncă în zilele de mânie până foarte sus stropii de spumă, vezi o nemărginire albastră ca piatra scumpă a safirului. Din fund, zărește vântul, și rânduri de valuri lunecă înainte, se tivesc cu alb în cale, se ciocnesc de țărm și pier în adâncimi. Nu se vede nici o corabie, nici o luntre. Numai păsări albe, păsări negre vâslesc din aripi spre depărtări, deasupra adâncului care nu le înspăimântă.

Lungimea litoralului românesc este de circa 240 km și cuprinde atât sectoare cu lungi plaje nisipoase, cât și faleze calcaroase abrupte. Linia țărmului și implicit plajele suferă în permanență transformări întrucât valurile și curenții acționează asupra bancurilor de sedimente și a falezelor. Omul a intervenit prin operațiuni de dragare, ridicare de diguri pentru spargerea valurilor și ziduri de protecție. Majoritatea stațiunile de pe litoral s-au ridicat în zonele unde existau plaje nisipoase suficient de întinse, dar au apărut hoteluri și pe promontorii înalte cu o vizibilitate excelentă asupra mării.

De-a lungul anilor am fost pe câteva plaje românești, mai la nord, mai la sud fără a ajunge însă în toate stațiunile românești mai vechi sau mai noi. Am căutat plaje cu nisip fin, fără resturi cochiliere și pietre, cu intrare lină în mare pe o porțiune medie. Recunosc că nu îmi place neapărat să stau la soare ca o șopârlă, dar nu refuz o clipă de răgaz pe prosop sau șezlong în adierea brizei și zgomotul permanent al valurilor. Bălăceala în apa sărată a mării primează de obicei în cadrul unei vacanțe la malul mării.

Plajele reprezintă acumulări de nisip sau pietriș combinate cu resturi de cochilii, acumulări prezente în zona malurile joase și cu ape mai puțin adânci. Avem patru surse de material pentru formarea unei plaje: aluviunile unui curs de apă, falezele și promontoriile (care prim eroziune furnizează material), nisipul din larg și fragmentele de cochilii, în general. În zona românească depozitele de nisip au culoarea maronie spre gălbui datorită prezenței în concentrații diferite a particulelor de cuarț și resturilor de cochilii.

Ce plaje am văzut în decursul escapadelor, weekendurilor sau minivacanțelor petrecute pe țărmul Mării Negre? Păi, începând cu plaja Năvodari (vezi impresii), continuând cu mai multe segmente din Plaja Mamaia - fie în nord, fie în sud (vezi impresii), plaja Modern din Constanța, apoi Eforie (pe grinul ce desparte marea de lacul techirghiol), plaja „la Obelisc” din Costinești cu mulți, mulți ani în urmă, încheind cu plajele din Jupiter și Saturn. Mi-am aruncat un ochi și pe noua plajă de la Lacul Techirghiol, precum și la mica plajă din preajma portului Mangalia. Încă nu am ajuns la plajele „sălbatice” Vadu și Corbu, la Gura Portiței ori Sulina, la Neptun sau Vama Veche –sunt atât de multe destinații pe litoral.

Fie că vom căuta locuri mai puțin umblate, plaje mai mari sau mai mici, izolate sau animate (oare?), fie că vom vâna obiective turistice dobrogene de tot felul, din teritoriu sau de pe malul Mării Negre ne vom bucura, vom fi extaziați și încântați de Natură.

Numai gândul la mare îți setează imediat creierul pe direcția „vacanță” ;valurile, briza, nisipul și soarele utilizate cu „moderație” aduc în general o stare de bine. Condițiile în care în vara anului 2020 vom ajunge pe o plajă, fie ea românească ori străină, sunt încă necunoscute, variantele vehiculate fiind mai restrictive ori mai relaxate.

Omul are nevoie de vacanță/concediu, de relaxare și deconectare de la stresul cotidian care a fost extrem în ultima perioadă. De câte ori nu ne-am trezit în zori de zi pentru a vedea mingea de foc a soarelor ieșind din apele mării sau de câte ori nu am stat pe malul apei până la crepuscul, admirând nesfârșitele nuanțe ale astrului la apus. Trebuie să ne încărcăm bateriile, să luăm legătură directă cu Natura, să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară.

Alegeri inspirate!

P. S. Zilele trecute am văzut o știre pe un canal tv despre iminenta dispariție a pasarelei de beton din dreptul Cazinoului din Mamaia, un monument istoric dacă se poate spune așa, zonă din Mamaia despre care am scris în 2015 un articol pe AFA (vezi impresii). Azi citesc un articol despre trei variante de salvare (adevarul.ro/locale/consta ... fdab/index.html).

De asemenea, au început în această primăvară lucrările de renovare a Cazinoului din Constanța. Să fie cu noroc!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 01.05.20 00:03:01
Validat / Publicat: 01.05.20 00:54:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 1188 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Mamaia - Marea Neagră.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

mishu
[01.05.20 07:07:24]
»

@tata123: Cred ca pana la Revolutie putini dintre noi cunosteau plajele din alte tari, asa ca plajele din Romania erau asaltate an de an in vacanta. Fie ca am stat la cort, in gazda sau hotel ne bucuram de marea noastra cea frumoasa, dimineata mergeam sa vedem rasaritul, seara sa vedem cum se oglindeste luna in mare.  

In functie de varsta si de posibilitati, am fost la Navodari, Costinesti, Venus, Eforie Nord si Sud), Olimp, Neptun, Saturn, Mamaia​.

De la Mamaia chiar am o amintire draguta, le-am tot spus copiilor ca mergem la Mamaia (erau inca micuti) si au fost foarte bucurosi, insa au fost dezamagiti acolo ca nu era nici o mamaia (asa ii spuneam eu bunicii mele).

Recunosc ca nu am mai fost la marea noastra ​​de ceva ani si mi-as dori sa mai ajung acolo. Intradevar trece printr-o perioada de schimbare si sunt convinsa ca daca se doreste cu adevarat isi va recapata stralucirea de alta data.

Felicitari, votat cu mare drag si La Multi Ani de 1 Mai! ​

Dan&EmaPHONE
[01.05.20 10:43:34]
»

 Zilele trecute am văzut o știre pe un canal tv despre iminenta dispariție a pasarelei de beton din dreptul Cazinoului din Mamaia, un monument istoric dacă se poate spune așa

De pasarela aceasta din beton cu cele doua tobogane de piatra de o parte si de alta, sunt legate multe zile ale copilariei mele. ​​

​​Mamaia, care m-a crescut, era cea care ma ducea in fiecare vara la mare, ea fiind nascuta la Constanta, unde avea rude, la fel si in Navodari, altele. Intre plajele cele mai frecventate atunci au fost Cazino, Tabara Nord, Hanul Piratilor, 3 Papuci. ​​

​​Cum aratau plajele si turistii (socialisti) pe atunci! Alta lume! ​​

Un articol fain care mi-a provocat amintiri frumoase! Numai bine! ????

crismisPHONE
[01.05.20 12:25:54]
»

Încă o plajă frumoasă și sălbatică, mai greu accesibilă, pe care o iubesc foarte tare, deși n-am vizitat-o decât de 2 ori, "în trecere": plaja Tuzla. O bogăție de nuanțe de turcoaz ca acolo, rar am văzut! Prima dată am descoperit-o fix acum 3 ani, la finalul mini-vacanței de 1 Mai petrecută cu prietenii AFA (of, @Maria55????... !) la Eforie Sud. Entuziasmată, am și scris atunci un articol despre ea.

Un alt loc fain e plaja din nordul stațiunii Olimp, aproximativ în dreptul ​controversatului complex Blaxy. Sunt acolo vreo 3 pensiuni drăguțe, dar cam scumpe și, un pic mai încolo, 2 cherhanale.  

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.05.20 17:14:33]
»

@mishu: Mulțumesc pentru ecou. Am considerat că un articol dedicat Litoralului românesc e bine-venit în data de 1 Mai, mă gândeam că fotografiile vor fi atrăgătoare, dar se pare că m-am înșelat...

In functie de varsta si de posibilitati...

​ Ai mare dreptate, în timpul liceului am stat ani la rând la rude în Constanța și Mamaia a fost punctul central de atracție. În ultimii ani am fost de mai multe ori pe litoralul românesc, în general incursiuni de o zi și doar două minivacanțe de câte 5 nopți (Jupiter și Năvodari).

Configurația țărmului s-a tot schimbat în câteva stațiuni românești de la Marea Neagră​ prin lucrările de extindere și refacere a unor segmente de plajă (pe o lungime de zeci de metri nisipul a apărut din nou în Constanța, Mamaia sau Eforie Nord). Proiectele continuă (stirileprotv.ro/stiri/act ... ne-de-euro.html) !

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.05.20 17:30:08]
»

@crismis: Vine sezonul macilor! Ce imagine am în fața ochilor: un câmp verde cu pete sângerii pe o faleză înaltă deasupra unei mări azurii!

Probabil că anul acesta plajele mai mici și mai puțin călcate de turiști vor fi la mare căutare. De unde concluzia că vor fi greu de găsit asemenea locuri. Mulțumesc pentru ponturi!

Să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară sau de ceea ce vom descoperi în țară (ori străinătate) !

Sănătate și alegeri inspirate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[01.05.20 17:36:44]
»

@Dan&Ema: Amintirile, amintirile... Vine acuși vremea să ne facem alte amintiri frumoase, să călătorim, să explorăm, să admirăm. Cu bune sau cu rele câte o scurtă incursiune pe malul românesc al Mării Negre tot voi face în fiecare an.

Listele cu obiective turistice sunt lungi, privirea se apleacă asupra hărții și caută locuri frumoase, sunt atât de multe încât e greu de ales. ​ Vreau să văd zone noi, precum doresc și reveniri pe cărări bătute.

Mulțumesc pentru ecou. Sănătate și numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismisPHONE
[01.05.20 17:37:50]
»

@tata123: Marea și macii - două din iubirile mele!... Cine știe dacă voi avea ocazia de a mă bucura de ele în această primăvară atât de capricioasă?!

... Asta îmi amintește de altă primăvară, destul de agitată și ea... La fel, mi-am dorit să ajung la macii mei, pe un câmp oriunde, dar n-a fost să fie... Știi ce s-a întâmplat? Au venit macii la mine! Jur! În fiecare zi, în drumul meu spre serviciu, treceam pe lângă o grădină ce aparținea unor blocuri. Timp de 2 săptămâni am admirat în grădina aceea cei mai mari și mai frumoși maci pe care i-am văzut vreodată! În primăverile care au urmat n-au mai apărut, doar atunci când am avut mai mare nevoie de ei! Mi-e și frică să zic mai mult, dar uite, iar m-am înfiorat amintindu-mi întâmplarea asta... ​

alinafulg
[01.05.20 19:05:02]
»

   Asa cum am mai spus, pentru mine o vară fără să văd marea este o vară pierdută. Traiesc cu speranta că o voi putea vedea și anul acesta, chiar îi spuneam soțului că daca eu am mers la mare chiar și in anul cu Cernobîlul o să răzbim noi si cu acest covid.

Anul trecut, după foarte multi ani, am mers la Mamaia noastră și vreau să spun că am fost plăcut surprinsă, mie mi-a plăcut.

Am citit cu plăcere despre ​​litoralul românesc. Votat cu drag!

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.05.20 15:37:52]
»

@alinafulg: Mulțumesc pentru lectură, ecou și aprecieri. Marea, oriunde s-ar afla ea, reprezintă o dorință pentru mulți dintre noi, o alinare și o clipă de relaxare. Ne pregătim, sufletește deocamdată, pentru întâlnirea de anul acesta cu apa, nisipul și soarele litoralului. Autoritățile nu ne oferă încă răspunsuri clare, dar noi așteptăm...

Unele lucruri s-au îmbunătățit ici-colo pe Litoralul românesc, au apărut hoteluri și restaurante bune​, s-au amenajat plaje. Poate ne îndreptăm spre luminița care trebuie.

Numai bine! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.05.20 18:16:33]
»

Am și eu n motive să iubesc marea. Nu ai cum să uiți bucuria copilăriei din cele 6 zile de sejur anuale la mare, bălăceala, joaca în nisip, alături de părinții tineri, de frați, de prieteni, nu poți să uiți emoțiile și fiorii îndrăgostelilor estivale, aleile Costineștiului, nopțile albe la discoteca Ring, kilometrii merși pe jos pe faleză cînd aveai cazare în Olimp și trebuia să te întorci noaptea din Costinești, pe cînd nu existau nici maxi taxi, și nici nu circulau trenuri între 23 și 6, sticla de vin și pachetul de țigări strecurate pe șestache în tabără, „evadările” de acolo puse la cale pe șoptite, umbra din curtea unei gazde din 2 Mai, muzica auzită în surdină în depărtare, noaptea spre dimineață, din cortul ridicat pe plajă în care de voie - de nevoie mai trebuie să ajungi din cînd în cînd, refugiul din fața cîte unei ploi sub o streașină, cînd liniștea lasă să se audă ropotului picăturilor, peștele fript mîncat lîngă o carafă aburindă de vin alb, pe o bancă de lemn, cu spinarea arsă de soare, leneveala într-un hamac pe la ora 3 după amiază, la umbră, cu un rom în pahar, plaja pustie pînă la orizont de la Perișor sau Portița, zăbovirea pînă spre apus, cînd se lungesc umbrele și apar albatroșii, pe șezlong, cu ochii spre orizont, peste valuri, sau cu o carte alături, joaca cu copilul, în nisip sau sărind în valuri, și cum rîsul și bucuria sa te trimit înapoi în copilăria ta și îți umplu toată ziua și nu mai ai nevoie de nimic, fotbalul sau voleiul pe plajă, șprițurile cu gașca de 1 Mai, fugile de weekend, vara, toamna, iarna, de dorul mării, pînă în Vamă, sau Olimp, sau Constanța, răsăriturile, zecile de răsărituri trăite cu un hanorac pe umeri și cei dragi alături, folkul în jurul unui foc de tabără, plutirea în voia valurilor, cînd apa te răcorește numai o idee, fix cît să facă uitată pîrjolirea soarelui...

Cred că toți avem ceva în comun, ceva din cele de mai sus cu siguranță.

Pentru mine, toate sînt bucăți ale unui mozaic numit „la mare”. „La Mare” mai bine zis. E o stare, e o destinație meta-turistică, e un ceva ce eu îl trăiesc numai la noi, pe bucata aia de coastă dintre Deltă și Vama Veche. Nu există să îmi neglijez partea asta, nimic nu i se poate substitui, nu e vorba de a merge în vacanță sau concediu. Oriunde în alte țări am fost, am fost la plajă, în vacanță, dar nu „la mare”. Nu pot simți că merg la mare în altă parte. Eu nu am cum să nu apreciez litoralul, iar ideea de servicii mă lasă rece, ar fi ca și cum n-aș mai vedea pădurea de copaci, sau a încurca marfa cu ambalajul. Altceva mă cheamă spre mare, nu serviciile.

Marea e conținutul. Plajele sînt doar locul unde eu merg la mare. Din păcate, locul ăsta are parte și de neglijență, și de compatrioți certați cu civilizația, văd asta, exact cum se petrece și la munte, și în orașul de domiciliu... la capitolul ăsta mai e de lucrat, și avem motive să fim cel puțin melancolici. E prea puțină plajă pentru așa o țară mare.

De joi seara aș fi fost la mare, dacă nu avea grijă guvernul de noi așa hotărît. Probabil pînă luni dimineață. Probabil ar fi plouat mare parte din timp. Probabil aș fi stat la cozi cîte juma de oră ca să comand un kebap, sau un carton de hamsii. Am pus la tonomat niște piese să ne mințim frumos, să aducă un crîmpei din veselia din alți ani. vezi impresii

crismisPHONE
[02.05.20 18:22:36]
»

@abancor: Wow! Faină pledoarie!  

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.05.20 20:00:40]
»

Mersi!

Înțelegi ce zic, mă bucur.

Nu pot evalua turistic cartierul copilăriei. Casa părintească. Parcul. Etc. Astea nu sînt destinații turistice. Nici magazine sau cîrciumi, să le dau note.

Uneori din păcate nu te mai poți întoarce acasă. Din fericire, la „acasă” de la mare încă mă pot întoarce. Apa e acolo, plaja e acolo, prietenii sînt acolo, iubita e acolo... Cîtă vreme am unde reveni, revin cu bucurie. Iar și iar. Ca în cîntecul ăla cam uzitat și cam prea pop, dar pînă la urmă foarte adevărat: „mă-ntorc la tine iar și iar Mare”.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.05.20 20:14:27]
»

@abancor: Un ecou cât 100 de articole! Mulțumesc! Ai înțeles ce am vrut să exprim în frazele materialului de mai sus, un strigăt de dor spre „normalitate”, nicidecum un articol tehnic despre plajele românești. Ai concentrat atât de bine stările sufletești care ne poartă spre malul românesc al Mării Negre. Sper ca dorințele „marine” să ni se îndeplinească în această vară!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.05.20 22:03:42]
»

Exact! Așa am citit articolul și în același spirit am schițat și gîndurile mele.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, crismis, Dan&Ema, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂPlajele de pe litoralul romanesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077102899551392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1