ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 6 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Jumătate din ”Calea Triumfală” sau ”Axa Istorică” a Parisului

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am fost la Paris prima oară (la 2 ani după evenimentele din decembrie 89), am umblat besmetică de colo, colo încercând să cuprind cât mai mult cu privirea. Nu am avut documentare, nu am avut hartă, nu am avut program. Abia la următoarele vizite, imaginea Parisului s-a cristalizat, dar nici pe departe nu aș spune că îl cunosc.

Ca un prim element de orientare în imensa capitală pariziană, nu poate fi decât Sena și marea sa curba din zona centrală. De aici, exact din mijlocul ”cocoașei sale”, se formează în linie dreaptă, pe o distanță de 8 Km Marea Axă numită ”Axe Historique”, sau ”Voie Triomphale”, ce pornește de la Muzee du Louvre (inclusiv) și cuprinde Jardin du Carousel, Jardin des Tuileries, Place de la Concorde, Avenue des Champs-Elysees, Arc de Triomphe, cartierul La Defance și sfârșește în Grand Arche de la Defance.

Jardin du Carousel

Este un spațiu destul de mic aflat în fața Muzeului Luvru, unde se află Arc de Triomphe du Carousel ridicat în 1808 în cinstea victoriilor lui Napoleon. El poartă o quadrigă, copie fidelă a celei de pe frontonul Bisericii San Marco din Veneția.

Jardin des Tuileries

A fost amenajată la 1664 de Andre Le Notre ca spațiu verde pe domeniul Palatului Tuileries al Caterinei de Medici, incendiat apoi în timpul Comunei din Paris. Grădina-Parc Tuilleries are alei largi și bazine cu apă ornate cu lucrări de Maillot, Rodin, Henry Moore și alții. De ceva ani, aici s-a montat imensa roată inspirată din Praterul vienez, care după părerea mea, nu face altceva decât strică aspectul.

Place de la Concorde

La prima mea vizită, cea din 92, a fost un reper. Este cea mai importantă, mai impunătoare și mai bine amplasată pe harta orașului Paris. Și cea mai populară.

Stația de Metrou care o deservește, denumită ”Concorde”, scoate la suprafață și absoarbe zilnic mii de călători, majoritatea turiști veniți din toate colțurile lumii, de toate vârstele, de la cei mici purtați în cârcă, până la cei de vârstă foarte înaintată.

Piața a fost amenajată în sec al XVIII-lea, între anii 1755 și 1775, în prelungirea Grădinilor Tuileries, urmând a fi montată în mijlocul său statuia lui Ludovic al XV-lea, care între timp decedase (1774), dar în urma evenimentelor din iulie 1789 denumirea a fost schimbată în Piața Revoluției iar elementul ei central a fost ghilotina, unde au fost executate peste 1000 persoane, printre care Maria Antoaneta și Ludovic al XVI-lea. La 1795 a fost rebotezată Place de la Concorde în semn de reconciliere națională.

Am admirat fântânile (uff... poze pe hârtie), două la număr cu ornamente din industrie și agricultură. Am admirat statuile alegorice, opt la număr, simbol al marilor orașe ale Franței, precum Bordeaux, Brest, Lyon, Lille, Marsilia, Nantes, Rouen și Strasbourg, toate de un rafinament deosebit.

În centrul ei am admirat Obeliscul Egiptean montat în 1833, în greutate de 230 tone. Are o vechime de 3300 ani și provine din Templul de la Luxor, este acoperit cu hieroglife ce exprimă domniile faraonilor Ramses al II-lea și Ramses al III-lea.

Din Place de la Concorde se deschid priveliști minunate spre Tour Eiffel, Sena cu podurile sale, La Madeleine, Assemble Nationale (Adunarea Națională), Muzee du Louvre și Arc de Triomphe du Carousel.

De la Obelisc privirea alunecă de-a lungul celebrul bulevard Avenue des Champs-Elysees, oprindu-se în Place Charles de Gaulle cu celebrul său Arc de Triomphe. Din Place de la Concorde și până în Place Charles de Gaulle, bulevardul se întinde pe 2 Km. Cu mândrie o spun, l-am parcurs pe jos.

Avenue des Champs-Elysee - etalon al eleganței și bunului gust

Grădinarul curții regale Andre le Notre a plantat pe la 1667 mai mulți copaci în prelungirea Jardin des Tuileries, loc devenit mai târziu Avenue des Champs-Elysees, unul din cele 12 mari bulevarde care se desprind radial din Place Charles de Gaulle. Bulevardul se împarte în două mari porțiuni. Între Place de la Concorde și Rond-Point este delimitat de bătrâni castani, ronduri de flori, fântâni arteziene și superbele clădiri Art Nouveau, precum Grand Palais și Petit Palais pe partea stângă, iar pe partea dreaptă de Palais d'Elysee-reședința oficială a Președintelui Franței. Palatul se poate vizita numai în al treilea weekend din luna septembrie, de Zilele Patrimoniului.

A doua jumătate a bulevardului, de la Rond-Point până la Arc de Triomphe este împânzită de cafenele, magazine de lux, hoteluri, restaurante, cluburi de noapte etc.

Avenue des Champs-Elysees cu lățimea sa de peste 70 m este coloana vertebrală a orașului, unde se organizează parade precum cea de Ziua Franței (14 iulie), când m-am nimerit la a doua mea drumeție, din 1994, în trecere fiind atunci prin Paris. Pot spune că nu am văzut mare lucru din cauza aglomerației, decât seara explozia de artificii, de pe colina Montmartre. Un spectacol unic.

Arc de Triumphe

Aici ajung mai multe linii de metrou, Place Charles de Gaulle fiind deservită de stația ”Charles de Gaulle-Etoile”. A fost imposibil, din cauza oboselii, să ocolesc întreaga piață traversând fiecare din cele 12 artere radiale ce formează L'Etoile (Steaua). Arcul este impunător, are 50 m înălțime și 45 lățime. A fost construit de Napoleon pentru a celebra victoria de la Austerlitz din 1805. Forma actuală datează din 1836. Arc de Triomphe adăpostește Mormântul Soldatului Necunoscut, vegheat de o flacără ce arde permanent.

Ferice de cei care au reușit a se urca pe Arc. Accesul se face printr-un tunel subteran cu intrarea din Avenue de la Grande Armee, ieșirea Wagram a metroului duce exact la tunel. Până în vârf se poate lua un lift sau se pot urca 287 trepte. Nu am reușit această performanță, timpul nu mi-a permis.

Cealaltă jumătate a Voie Triomphale se desfășoară de la Arc de Triomphe până la Grand Arche de la Defance

 

Vizitați Parisul, chiar dacă ați mai fost!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 26.01.20 21:56:18
Validat / Publicat: 27.01.20 09:19:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: De mai multe ori la Paris
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 710 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Paris. Ansanblul Național
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mirceabrasov
[27.01.20 12:06:26]
»

MULȚUMIM!

Vi se potrivește perfect următorul" MUSATISM " :

" SUNTEȚI TOT DE MODĂ VECHE, MAESTRE, SCRIEȚI TOT CU TALENT" !

mecut
[27.01.20 12:47:21]
»

@mihaela voicu

Un rw cu o precizare foarte utila despre care nu stiam. Asa cum spuneți Voie Triomphale, este una din cele mai frumoase, daca nu cea mai frumoasa plimbare pe care o poti face la Paris. Am intalnit in Normandia, borne ce marcheaza Voie de la Liberte, drumul parcurs de fortele aliate dupa debarcarea din 6 iunie1944.

Din Round-Point spre stanga, spre Sena, se deschide, Avenue Montaigne, unde luxul si opulenta o intalnesti la tot pasul. Unde magazinele de firma sunt pe 2-3 etaje, iar vitrinele de la Chanel, YSL sau Valentino sunt adevarate opera de arta. Putinii turisti se pierd printre bolizi de lux si pietoni ce par coborati de pe podiumul de prezentare a modei… iar iarna, cu ocazia sarbatorilor, chiar si copacii sunt mai stralucitori decat cei de pe Champs - Elysees.

Mihai18
[27.01.20 13:53:41]
»

Un rewiev util pentru cei care posibil vor ajunge acolo și o nostalgie pentru cei care au fost acolo, eu fiind printre aceștia.

Mi-a plăcut foarte mult acest rewiev și vă mulțumesc pentru că m-ați plimbat virtual prin locuri dragi mie.

Câteva cuvinte despre P-2. În această fotografie Le Tour Effel pare aproape de obeliscul din Place de la Concord. Ei bine, nu este chiar așa. Pentru că ne-am dorit foarte mult să parcurgem „au pied” acest celebru bulevard, am plecat pe jos pe acest faimos bulevard. Vă spun eu, nu sunt chiar așa de apropiate. Acest grad boulevard are 2,2 km. dar se merită să fie luat, pas cu pas. Am impresii și multe fotografii de pe acest bulevard încât aș putea scrie un rewiev, dar nu fac acest lucru. Încercați și veți avea de câștigat.

Cu mult bine și călătorii frumoase

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[27.01.20 14:52:47]
»

@Mihai18: Interesantă constatarea cu paralelismul între Obelisc și Le Tour Eiffel. Parcă ar fi alături, parcă ar fi la fel de înalte.

Pentru cine a fost și a văzut, știe că distanța între ele este considerabilă, nici măcar nu sunt de aceeași parte a Senei. Așa stând lucrurile și ținând cont de înălțimile lor, respectiv Obeliscul h=23 m și Tour-ul h=324 n, dar și de locul de unde a fost luată poza (Jardin des Tuileries, înainte de a coborâ treptele spre Place de la Concode) da, ele par a fi de aceeași înălțime.

Domnul Mihai, vă doresc multă sănătate și un an bun!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[27.01.20 15:17:25]
»

@mecut: Am intalnit in Normandia, borne ce marcheaza Voie de la Liberte, drumul parcurs de fortele aliate dupa debarcarea din 6 iunie1944. Foarte interesant!

Am căutat în Salvatele mele, dar când te grăbești așa e, am căutat o lucrare plastică foarte interesantă realizată de o femeie și amplasată în apă, exact pa locul debarcării. Niște plăci din oțel, cele din mijloc drepre, cele latarele, invinse. Monumentul este dedicat soldaților care au debarcat la Dunkerque. Cred că ai văzut-o, te fericesc și te îmbrățișez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mecut
[27.01.20 16:46:36]
»

@mihaelavoicu: La Dunkerque nu am ajuns, am fost doar la Arromanches-les-Bains, despre care am scris un rw, acum cativa ani. Il gasesti pe pagina mea (vezi impresii)... Recomand mica localitate! Este cu adevarat plina de istorie! . Acolo este si singurul muzeu dedicat Debarcarii.

Calatori frumoase si cat mai multe in 2020!

Si eu va imbratisez!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[27.01.20 20:29:27]
»

@mirceabrasov: Merci Maestre! Biblia turistului rămâne harta.

mishu
[27.03.20 22:33:33]
»

@mihaelavoicu: In " revenirea" mea pe site, de abia asteptam sa citesc articolele tale mai pe indelete, sa ma bucur de simtul tau dezvoltat de observatie si de minutiozitatea cu care descrii totul. Ma amuzam cum ai povestit cum la inceput te-ai dus fara sa te documentezi si ma gandeam ca asa as fi fost si eu, si poate asa as fi si acum daca as ajunge intr-un asemenea oras.

Inca nu am ajuns la Paris, dar poate ca va fi odata, iar articolele tale imi vor fi de ajutor.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[27.03.20 23:05:51]
»

@mishu: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! În toamnă, în oct. am bilet pentru Paris, dar nu cred că se va realiza.

Își doresc să vezi Parisul!

O mătușă a mea locuia cu ani în urmă în București într-o casă naționalizată, a unui fost general de armată și soția acestuia fiind în viață, locuia într-o odăiță. Era senilă. O întreba mereu pe mătușa mea, dacă a văzut Parisul. Cum nu îl văzuse, repeta același răspuns. ”Degeaba ai trăit, madam Alios! ”

Își doresc să vezi Parisul, deși nu mai e ce a fost, dar obiectivele nu s-au mutat din loc și asta e cel mai important!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mecut, mihaelavoicu, Mihai18, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂParis - locuri 'musai de văzut':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067695140838623 sec
    ecranul dvs: 1 x 1