ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 6 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Paris. La Defence. A doua jumătate a Voie Triomphale.

TIPĂREȘTE URM de aici

După Arc de Triomphe cu frumoasele sale ornamente, opere a trei artiști diferiți, dar remarcabilă una din ele, anume La Marseillaise de Francoise Rude pe latura nord-estică, Voie Triomphale continuă încă 4 Km până în periferia de vest a cartierului La Defence.

Avenue des Grande Armee este bulevardul care face legătura între Arc de Triomphe și Place de la Porte Maillot, una din vechile porți de intrare în Paris, astăzi un spațiu larg, deschis, unde sosesc mijloacele de transport de la aeroporturile Beauvais și Charles de Gaulle. De aici, din Place de la Porte Maillot, Voie Triomphale continuă cu,

Avenue Charles de Gaulle ce traversează Cartierul Neuilly și râul Sena, după care, intră în La Defence. Axe de La Defence este ultima porțiune a Voie Triomphale și sfârșește în Grande Arche de La Defence.

Am ținut neapărat să văd La Defence, deși eram după o zi extrem de încărcată. Și la fel de mult am dorit să văd stația de metrou Porte Dauphine, un superb Art Nouveau în formă de libelulă, de unde am luat metroul linia 2 spre Charles de Gaulle- Etoile, pentru a schimba linia 1 în direcția La Defence.

După atâtea muzee, clădiri vechi, istorie, atmosferă boemă și mult șarm parizian, mărturisesc, la ieșirea din stația de metro, am avut un adevărat șoc. În fața ochilor aveam cu totul altceva. O zonă modernă la vremea aceea (2013), chiar ultramodernă, cu zgârie-nori din beton, oțel și sticlă. Nu degeaba i se mai spune și ”Wall Street-ul de pe Sena” și asta datorită importanței sale pe plan financiar. Aici, acum își au sediul în jur de 1500 firme, majoritatea de top ale celor mai mari firme din lume.

Intenția a fost să aruncăm o privire, să zicem că am văzut La Defence și să intrăm iarăși în metrou. A fost imposibil. Arhitectura modernă, spațiile verzi, fântânile și lucrările plastice (precum Miro, Moretti și mulți alții) se întind pe o mare suprafață. Încă puțin, încă puțin, o pauză, încă puțin, până am ajuns la,

Grand Arche de la Defence.

Acest enorm arc din beton și oțel (peste 100 m înălțime), acoperit cu marmoră de Carrara și sticlă, opera unui arhitect danez, a fost conceput printr-un proiect al președintelui Fr. Mitterrand, cu ocazia bicentenarului Revoluției Franceze, ca o versiune modernă a Arc de Triomphe și Arc de Triumphe du Carrousel. Interiorul Arcului este funcțional, aici își are sediul, printre altele și ”Fundația Internațională a Drepturilor Omului”. Cele trei arcuri sunt aliniate pe distanța de aprox. 8 Km. Cel din mijloc este de două ori mai înalt ca primul și de două ori mai scund ca al treilea. Interesant!

Esplanada din jurul acestui arc are locuri de joacă pentru copii, lucrări plastice moderne, restaurante, cafenele, fântâni, clădiri ultramoderne precum CNIT (Centru pentru noi Industrii și Tehnologii) sau Cinematograful ”Dome Imax” cu 16 ecrane. De remarcat este Centrul Comercial ”Les Quatre-Temps”, de o arhitectură aparte, întins pe o foarte mare suprafață.

De unde numele La Defence!

De la o statuie din bronz a sculptorului francez Louise-Ernest Barrias, intitulată ”La Defence du Paris”, ridicată în memoria eroilor francezi căzuți în timpul războiului franco-prusac din 1870-1871. Ea a fost montată în vestul orașului, acolo unde soldații s-au adunat într-un ultim efort de apărare a Parisului.

Din 2017 statuia se află în zona Arcului, dar când am fost eu, era pe undeva pe la mijlocul Axei La Defence.

Artistul prezintă trei personaje; o femeie îmbrăcată în uniforma Gărzii Naționale, sprijinită de un tun care ține un steag ce simbolizează Parisul, un tânăr soldat care își încarcă pușca și o tânără ce reprezintă suferința poporului.

Parisul, așa ”vieux” cum este, nu poate fi vizitat doar o singură dată!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 01.02.20 20:27:47
Validat / Publicat: 02.02.20 07:39:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Paris

VIZUALIZĂRI: 478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Paris. La Defence. În plan îndepărtat, Arc de Triomphe.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [02.02.20 08:28:41] »

@mihaelavoicu:

Start vot pentru Paris! ????

Parisul e o destinatie care a generat mai multe emotii neplacute pentru mine si trebuie sa ma conving eu pe mine ca

Parisul, așa ”vieux” cum este, nu poate fi vizitat doar o singură dată!

.

Am fost de 2 ori la Paris dar mi-e greu sa merg a 3-a oara. Parisul este indiscutabil fascinant si atat pe AFA cat si din alte surse rezulta asta.

Eu am ramas insa cu o impresie influentata de ghinioane / probleme personale petrecute la Paris, iar oamenii mi s-au parut antipatici. La fel si in Italia, la Roma.

Dar Parisul este indiscutabil o destinatie de top.

Felicitari pentru articol! Numai bine! ????

dorgo [02.02.20 09:12:12] »

@Dan&Ema, @mihaelavoicu : Curios! Eu am fost de 10 ori, Parisul a fost dintotdeauna iubirea mea cea mare, dar azi, nu m-as mai duce. Ca suffit!

Da! Parizienii sunt grabiti si reci, egoisti. E orasul cu cel mai mare procent de celibatari. In Paris, e bine stai de vorba cu el, cu orasul, cu bulevardele, cu muzeele, cu spectacolele, cu anticariatele si edificiile sale impresionante, cu metroul sau RER-ul care te duce oriunde, dar nu cu oamenii.

Prietenii mei din Franta traiesc "la tara" , in sate sau comune, ei, acestia sunt complet altfel, calzi, sociabili, generosi, iubesc tara noastra.

Intr-o vreme, dupa ' 89, faceam pe ghidul-translator de franceza si insoteam grupuri de romani ce vizitau Parisul si invers, grupuri de francezi, ce vizitau Transilvania.

Apoi, internetul, care habar n-are de limba lui Voltaire, a-nceput sa domine planeta si toata lumea a-nceput sa-nvete limba lui Shakespeare. A decazut si francofonia. Si relatiile franco-romane.

Acum, au si ei probleme, la Paris e bine sa mergi in cursul saptamanii, de luni si pana vineri, cand " vestele galbene" nu se-aduna sa protesteze. Cand o fac, in week-end, ai sansa sa gesesti muzeul Luvru sau Orsay inchise si-n Turnul Eiffel, nu e voie sa urci.

Asadar, in ultima vreme, am ales, ca loc de desfasurare a concediilor mele, un tinut mai sigur - Elada. Am vizitat 12 insule, mai am de vazut vreo 50 (locuite).

Si parca nici nu ma mai atrag spatiile aglomerate, inconjurate de prea mult beton, sticla si aluminiu ci mai degraba cele deschide, inconjurate de nisip, valuri si cer senin.

mihaelavoicu [02.02.20 09:42:59] »

@Dan&Ema: Ghinionul e ca un scaiete care se ține de om, să poată ”trăi” și el. Nimic nu trebuie să judeci în funcție de acest ”scaiete”. Și eu am avut destule neplăceri prin unele locuri, dar la urma-urmei rămânem cu ce e frumos.

Am fost de patru ori la Paris, de fiecare dată numai și numai în scop turistic. În toamnă merg iar.

Mulțumesc! Sunteți niște oameni minunați!

mihaelavoicu [02.02.20 10:01:57] »

@dorgo: Cu alte cuvinte, Parisul e ”mort”! Nu cred. Cel puțin pentru mulțimea de turiști interesați de muzee și alte obiective. În toamnă merg iar. Nu am văzut Sainte Chapelle, nu am vizitat Primăria (în ultimul timp am făcut o pasiune în a vizita Primăriile), Luvru vreau să-l văd mai bine. Apoi Biblioteca Națională, măcar pe afară. Dar un punct din program va fi Catedrala din Chartres, să văd cu ochii mei labirintul de paviment.

Mulțumesc pentru ecou! Ce o mai fi până atunci, om vedea. Să fie bine!

Dan&Ema [02.02.20 11:36:18] »

@mihaelavoicu: @dorgo

Sunt sigur ca va veni momentul sa indraznesc a purcede din nou catre Paris si nu numai, caci zonele rurale merita si ele a fi vizitate bineinteles.

Sa se mai potoleasca “vestele” ca gaze am luat in nas si la Bucuresti.

Am remarcat ca in general ma simt bine intr-un loc cand se leaga usor puntile de comunicare si asta de pinde atat de neamurile cu care te intalnesti si ce deschidere au in acest sens cat si de tine (mine). Eu la franceza stiu un deu troi catre (si cred ca si pe astea le scriu gresit) notele mele majoritare la franceza, iar francezii stiu si dupa 4 dar tot in limba asta.

Sa ramanem pozitivi, sa nu lasam “scaietii” sa se prinda de noi. Lucrez la asta.

Numai de bine! ????

mishu [27.03.20 22:40:42] »

@mihaelavoicu: Imi place sa vad si o alta fata a Parisului, cea care de obicei este putin neglijata de turisti, poate mult din cauza altor obiective considerate mai importante.

Felicitari, votat cu mare drag.

mihaelavoicu [27.03.20 23:09:24] »

@mishu: Mulțumesc. Și mie îmi place sa vad și o alta fata a Parisului.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo, mihaelavoicu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCartierul La Defense:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071369886398315 sec
    ecranul dvs: 1 x 1