GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călător prin țara mea. Tecuci. Merită să v(is)ezi!
Urma să se construiască un mare pod peste un fluviu extrem de lat. Cei care doreau podul discută cu trei firme în vederea contractării lucrări.
Prima firmă, din Japonia.
-Noi avem o bogată experiență în construcțiile civile și de artă. În cazul dumneavoastră ne-am gândit, ținând cont de termenul extrem de scurt în care vreți finalizarea lucrării, să începem construcția podului simultan, de pe ambele maluri. Avem tehnica necesară care să ne permită ca, în final, cele două poduri să se unească exact la jumătatea fluviului, fără nicio abatere. Bine - nțeles, această tehnică, vârf de gamă, costă, așa că ne-am gândit că am putea contracta lucrarea, în termenii doriți de dvs, cu prețul de 500 de milioane de euro.
A doua firmă, una germană:
- Ni se pare realistă solicitarea dvs și, în plus, apreciem că și termenul de construcție este unul rezonabil. Avem o experiență bogată, care ne determină să vă spunem că vom începe construcție de pe ambele maluri, ne vom uni exact la jumătate, cu o mică abatere, de cca 1,34 mm, insignifiant pentru amploarea construcției. Credem că prețul corect ar fi unul de cca 400 de milioane de euro.
Ultima firmă, cea românească.
- Băi, nene, înțeleg că vreți un pod peste băltoaca asta și să-l facem și repede. Specialiștii noștri au spus că un preț corect ar fi de 1 miliard de euro!
- Un miliard, cum așa?! întreabă contractorul.
- Păi, e simplu, vere: plecăm cu construcția podului de pe ambele maluri, concomitent. Inginerii noștri ne asigură că nu ne vom uni niciodată cu capetele așa că v-ați făcut cu două poduri, câte unul pe fiecare sens!
 
Știu că nu vă era dor de mine și așa simt o plăcere să vă sîcîi cu ceea ce scriu, de nu vă puteți da seama!
E drept, ceva timp m-am gândit că, dacă tot sărbătoresc 10 ani de AFA, timp în care am făcut aproape 5.000.000 de PMA, e suficient. Totul are o limită, până și răbdarea lui Cornel, așa c-ar fi OK să mă opresc, să bat în saltea și să mă dau bătut, să recunosc că ceea ce scriu eu la fel de util ca efectul aghiazmă: nu face rău, dar, nici bine.
Pe urmă, ca un moldovean căpos de mă aflu, mi-a trecut. Păi, dacă io nu mai scriu aicișa, cu cine mai socializez eu?! Că, cont de FB n-am, deci, sunt un om periculos: nu știți ce mănânc, pe unde umblu și alte alea, blogul de l-am avutără l-am închis, pe messenger nu mai umblă nimenea, deci, io aș fi ca puiul lui Agârbiceanu, ăla de l-a-mpușcat în aripă un vînător fraier, de nu știa să dilească vânatul, doar să-l rănească. Păi, io cu cine rămîi, la o adică, cu cin' mai schimb și io o vorbă, doo?!
Și, astfel, m-am decis. O să voi scrie, mai departe, până o să-mi aflați adresa și-o să mă forțați, fizic, să nu mai omor furnici pe taste.
Drept îi că reviewurile mele nu privesc locații așa de spectaculoase ca ale voastre, dar, nah, e loc sub soare și pentru ăștia, așa, mai amărâți, cam cum sunt io.
Și-apoi, cui nu-i place de cum scriu, sus, în colțul din dreapta este un pătrat roșu, cu o cruciuliță în el. Apăsați acoloșa și, gata, ați scăpat de mine!
 
Astăzi o să vă voi îndruga despre Tecuci. Nu, nu-i oraș de prin Malta și nici din Islanda. Nici măcar din Franța sau Spania nu-i, n-am ce să fac, ăsta-i adevărul geografic. Nope, Tecuci este un oraș din Moldova, mai exact din județul Galați.
Este celebru prin faptul că se învecinează cu orașul istoric Mărășești, de care-l desparte un râu, o celebritate pentru moldoveni, anume râul Siret, adică râul cu cel mai mare rapid debit din România! Da, așa suntem noi, moldovenii, trebuie să ne lăudăm cu ceea ce este la noi! Și, stați așa, nici măcar n-am vorbit despre Ștefan cel Mare!
Care- mi sunteți fani știți că eu locuiesc în orașul istoric Mărășești, cel în care, în weekend - ul de tocmai ce-a trecutără, s-au mai plantat 12.000 de stejari în locul ce urmează să devină Parcul Mândriei Naționale. Nuș' cum să vă spui, eu m-am născut român, fără să cer asta. Doar am fost norocos! Iar Mărășești, pentru istoria sa, reprezintă unul din motivele pentru care trebuie să fii mândru că ești român!
Asta e, sunt mai norocos decât mulți dintre voi, care v-ați născut pe alte meleaguri, tot românești, dealtfel. Fiin'că-s bun la suflet (Doamne, nu mă trăzni, mai mint și io!) pot să fac un schimb locativ cu voi, cu condiția ca orașul cu care aș schimba casa să aibă, minim, 200.000 de locuitori și, SĂ NU FIE BUCUREȘTI! Acolo locuiește fiie-mea și, deși ne iubim, după cca 15 minute de trăit împreună, cu tot cu pupăturile de bun venit, ar trebui să ne certăm. Dovada unor personalități bengoase. Io o iubesc, e plodul meu, ea nu știu ce crede de mine, dar ar trebui să ție cont că, neah, prietenii - ți-i alegi, rudele - ți le dă Dumnezeu!
Stai așa, că am divagat.
Spuneam de Tecuci că este un oraș de lângă Mărășești.
Hai să vorbim, olecuță, despre îngrămădeala aia de căși și oamini.
Wikipedia zice că prima atestare documentară a Tecuciului ar fi de pe la 1435. Fănică, ăla, marele, de care vă spuneam că noi, moldovenii, suntem îndrăgostiți, pomenește Tecuciul ca fiind un oraș de margine, în sensul de frontieră. Numele ar veni de la o denumire pecenego- cumană, și anume "tehek-uciu", care înseamnă, "capătul", sau "marginea țării". Care nu mă credeți, dați o geană pe Wiki și-o să vedeți că nu găsiți minciuni la mine.
Mă rog, ce și cum, Tecuciul a fost cunoscut în zonă ca un centru comercial important. Care nu mă credeți, aduceți-vă aminte că, de câte ori plecați la picnic, vreți muștar de Tecuci, pentru micii de urmează să-i pârpoliți pe jar.
Pentru noi, ăia de ne învecinăm cu ei, Tecuciul este un oraș cu comerț înfloritor. Nu este vreo mare localitate dar, hei, io locuiesc în Mărășești, orice localitate mai mare de 10.000 de locuitori este un megalopolis pentru mine! .
În cazul meu, sunt mai multe variante: Mărășești- Albița- Chișinău- Moscova-Helsinki- Stockholm- Oslo, dacă prind legătura, New York- aici, cu avionul, spre Amsterdam și apoi Berlin- Praga- Budapesta- Timișoara- Craiova-București- Galați- Tecuci.
Asta ar fi o variantă, nu am atlasul geografic lângă mine, că aș mai putea compune.Plus că, dac-aș merge pe-acolo ați pus-o : aș scrie de-a review-uri de-aș ajunge ”Imperator”, deși nu cred că există gradul ăsta pe AFA ! Dar, ce contează, io aș scrie despre avioane, drumuri, hoteluri și crâșme de-aș sări de-un punctaj de vă depășește matematica de-o știți ! Mmm, mi-ar plăcea , dar...
O altă variantă, ceva mai scurtă, ar fi Mărășești- Tecuci, pe E 581, preț de 18 km, drum bun, asfaltat, singura problemă fiind PC Tișița, loc de haiducie pentru polițiștii rutieri, dornici de a intra-n vorba cu pașnicii conducători auto: ce mai faci, ce-ai mai băut, de ce-ai ”șoșonit” mașina și alte alea, subiecte ce par să-i intereseze mereu.
Păi, trecând prin Mărășești, dați o fugă până la Mausoleul din localitate. Merită vizitat! Care ajungeți aicișa, puteți să-l căutați pe Mircea, unul dintre muzeografi și să-l rugați să vă facă o prezentare a locației. Are Mircea un talent de zici c-a văzut, pe viu, luptele de la Mărășești din WW1! Credeți-mă! Care vreți, puteți să-i spuneți că v-am trimis eu, și-așa nu mă cunoaște! :))
Despre Mausoleul de la Mărășești am mai scris pe-aici, web o să facă o fentă de-aia, de-a lui și-o să vă arate link-ul. Citiți-l și votați cu încredere!
De-aia, spui, n-o să leorbăi despre Mausoleu, dar, mai departe, mergând spre Tecuci și ajungând la Tișița, veți găsi Statuia Victoriei.
Este pe mâna dreaptă, cum ați merge spre București.
La Tișița este o mare intersecție a E 85, de unde puteți merge spre București, venind de la Suceava, în dreapta spre Panciu și Munții Vrancei iar, la stânga, spre Tecuci.
Statuia Victoriei este opera sculptorului Oscar Han.
Inițiativa construirii ei a aparținut lui Pamfil Șeicaru, director la ziarul ”Curentul ” care a fost indignat de cât de puțină prețuire s-a pus pe martiriul celor care au murit în luptele de la Mărășești din primul război mondial.
Monumentul a fost inaugurat în anul 1934 cu prezența Regelui Carol al II-lea, a lui Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, mareșalul Averescu, și reprezentanți ai clerului.Încă de pe-atunci nu se putea fără popi la sărbători !
Statuia, turnată în bronz, are o înălțime de 2,50 m si reprezintă o femeie cu sabia ridicată deasupra capului, personificare a zeiței Victoriei.
Pe frontonul statuiei este scris ”Pe aici nu se trece! ” cuvintele sub care ostașii români care au luptat la Mărășești în WW1 au respins trupele germane.
Pe latura dinspre Mărășești este placa cu cuvintele Regelui Carol al II-lea ” " De dincolo de viata fulgeră porunca lor: Iubirea de patrie " iar pe partea dinspre Focșani este citatul lui Pamfil Șeicaru: " Umbrelor sacre închinarea noastră ". O să v-arăt în poze, ca să-mi cresc credibilitatea. :))
Oscar Han avea tată german și mamă vrânceancă, Doamne, talentați mai sunt vrâncenii ăștia, iar în perioada primului război mondial a făcut parte din grupul celor 30 de artiști trimiși pe front ca să imortalizeze momentele dramatice.
De circa 6 luni complexul statuar a fost recondiționat, astfel încât astăzi arată chiar foarte bine!
Cred că mai toată lumea știe cine a fost Anghel Saligny. Pentru toți care nu, le spun eu: a fost un inginer constructor, ajuns apoi academician și profesor, printre primii în lume, la vremea sa, în ceea ce privește proiectarea și executarea construcțiilor metalice (poduri, silozuri și alte acareturi).
Toți care am mers la mare cu trenul am tropăit pe Podul de peste Dunăre, Carol I, cel mai mare din Europa, atunci când l-o construit și al treilea din lume, pe vremea de-atunci. Omul nu s-a săturat cu asta: a mai construit Gara CFR din Focșani, aia veche, de-au dărâmat-o șmecherii din ziua de azi, gara din Rm. Sărat, silozurile din Portul Brăila și multe altele.E clar, el nu era angajat la firma din bancul de-am început review-ul cu el !
S-a născut în apropierea Tecuciului, dar, a învățat la Focșani, unde tatăl său deschisese un colegiu. N-am ce vă face, și Saligny este legat de Vrancea! Vă ofticați, 'ai ? :))
Podul de peste râul Siret de la Cosmești a fost construit între 1883- 1888, are o lungime de 430 de metri și, dacă nu mă-nșeală memoria, este primul construit din România care servește, pe o cale, cea superioară, transportului feroviar, pe a doua, cea de dedesubtul liniei de cale ferată, celui rutier.
Podul se află, peste râul Siret, pe șoseaua spre Tecuci, la cca 6 km, stânga, de Tișița , la intrarea-n comuna Cosmești, lângă satul Băltărețul.
Buuun, am trecut și de pod, ne continuăm drumul spre Tecuci, unde ajungem în cca 15 minute.
Facem abstracție că am venit cu mașina și presupunem că am venit cu trenul. Tecuciul este nod feroviar, în sensul că, de aici, putem merge cu trenul spre Galați sau, exact în aceeași direcție, doar că opusă, spre Bârlad, Vaslui, Iași. De aceea și are două gări, una mică, Tecuci-Nord și alta mai mare, Tecuci. Inutil să vă spui că, de fapt, trenurile spre Galați sau spre Iași, tot de la Mărășești sunt formate și direcționate, Tecuci Nord fiind folosită pentru trenurile de se duc la Iași iar ailaltă gară, pentru alea de merg la Galați.
Ajunși în gara mare a Tecuciului, când ieșim din clădire, peste noi se va prăbuși statuia Monumentului Eroilor CFR-iști care s-au jertfit în Primul Război Mondial.
Acesta este amplasat în piațeta din fața clădirii gării CFR și a fost construit, între anii 1927 – 1929 sub conducerea lui Atanasie Constantinescu. Comemorează memoria eroilor CFR căzuți în primul război mondial.
”Opera realizată din piatră și marmură este unicat și are forma unui turn crenelat, înălțat pe un soclu paralelipipedic și mărginit la bază, până aproape de mijloc, de o galerie de coloane cilindrice, pe care se sprijină o cornișă puternic profilată. Deasupra turnului se află o statuie din marmură reprezentând o tânără femeie, personaj alegoric, cu un corp bine proporționat, surprins în mișcare, cu piciorul stâng înainte, întinzând cu mâna o cunună de lauri, simbol al eroismului ostașilor români și al victoriei. Faldurii rochiei se desprind în zona genunchiului stâng și se ondulează spre partea din spate, făcând un tot cu baza statuii. ”conform saitului www.negrupealb.ro de unde m-am inspiratără, ca să dau și io o explicație mai de Doamne-ajută.
Plecând din gară, spre centru orașului, veți trece pe lângă Parcul Regina Elisabeta, nimic spectaculos, dar, plin de verdeață. Până la urmă, asta e menirea oricărui parc, nu?
ESte amplasată la jumătatea distanței dintre Gară și centrul orașului, la intersecția străzilor Tudor Pamfil cu Elena Doamna. ”Statuia Cercetaşilor din Tecuci a fost dezvelită în 15 iunie 1925 în prezenţa prinţului Carol al II-lea.
”Statuia a fost ridicată în memoria cercetaşilor căzuţi în primul război mondial, fiind realizată de sculptorul A. Constantinescu. În anul 1959, comunişti au dat jos statuia de pe soclu şi au topit-o. În anul 1980, pe soclul fără statuie a fost montată o sculptură realizată în altorelief, de către sculptoriţa Ada Medrea, care redă fizionomia unui tânăr cercetaş. În anul 1996 a avut loc dezvelirea statuii reconstituite de către sculptorul Dan Mateescu. ” - (http://tecucicoltderai. blogspot.ro)
Se află pe strada 1 Decembrie 1918, practic, vis-a vis de Primăria municipiului.
”Lăcaşul a fost construit în perioada 1938-1962 şi are hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina. Îl vei găsi în centrul oraşului, pe strada 1 Decembrie 1918, chiar vizavi de Primăria municipiului Tecuci.
Biserica preia tradiţia unei biserici mai vechi, care purta acelaşi hram. Biserica "Sf. Gheorghe" a devenit catedrala oraşului în anul 1856, iar patrimoniul său s-a amplificat după distrugerea, în 1858, a Bisericii "Sf. Ilie" într-un incendiu. Catedrala a adăpostit atunci cărţi, icoane vechi, dar şi un policandru din tumbac.
Lăcaşul de cult a fost reparat între anii 1874 şi 1882. În 1874 s-a înlocuit învelitoarea din draniţă cu una din tablă. Alte reparaţii au fost efectuate în 1882, după un cutremur.
Biserica "Sf. Gheorghe" era şi în acele vremuri centrul spiritual al oraşului. În acest loc s-a oficiat la 6 aprilie 1882 un Te Deum cu ocazia zilei aniversării proclamării regale, iar la 30 noiembrie 1882 a fost întâmpinat aici regele Carol I.
Un alt cutremur din 1894 a avariat grav edificiul, afectînd bolţile, catapeteasma, arcurile de susţinere. Drept urmare, Episcopia Romanului a hotărât la 8 august 1898 suspendarea definitivă a slujbelor religioase din această biserică, enoriaşii îndreptîndu-se spre bisericile Sf. Nicolae şi Maica Precista. În anul 1900, preotul Ioan Andreescu, protopopul de Tecuci a trimis un memoriu primarului prin care îl informa că "lipsa bisericii catedrale este mult simţită în întregul oraş". În urma acestei acţiuni, s-a constituit un Comitet de restaurare a bisericii, în fruntea căruia a fost numit preotul Ioan Andreescu.
Un alt cutremur, din august 1903 a avariat din temelie pridvorul şi turla bisericii, iar autorităţile au hotărât atunci să renunţe definitiv la refacerea lăcaşului de lângă Grădina Publică şi au propus construirea unui nou edificiu, care să poarte acelaşi hram şi care urma să fie situat în parcul central al oraşului.
Pridvorul şi turla vechii biserici au fost demolate în 1917.
În data de 10 februarie 1919, s-a constituit un Comitet de construire a unei noi Biserici parohiale Sf. Gheorghe, prezidat de Alecu Anastasiu. Proiectul înălţării unei noi biserici catedrale a fost lansat în 1923 de Comisia Interimară a Primăriei oraşului Tecuci, la iniţiativa preotului Nicolae Conduratu, protopop al judeţului. Catedrala urma să devină "o podoabă a oraşului, iar priveliştea să impună admiraţia străinului călător" - http://www.cesavezi.ro
Că veni vorba, la mulți ani tuturor celor de pe acest sait care poartă numele de sfânt ”Gheorghe” cu derivatele sale. Să trăiți și să fiți sănătoși!
Pazvante a fost cel care, până acum câțiva ani, a administrat acest parc, făcându-l să renască. Gurile rele spun că a încercat să-și facă campanie electorală cu ajutorul acestui parc, ceea ce, până la urmă nu e deloc rău, a lăsat ceva comunității. Bine, pe vremea când îl administra el, direct, era și mai frumos, avea și niște cuști cu păsăret de tot neamul, și un muzeu al rocilor de mină. După ce i-au luat parcul, astea de vă spusei de ele, nu mai sunt .
N-aveți cum să-l ratați, odată ajunși în Tecuci veți ajunge, sigur la el și veți admira florile și frumusețea de-aici. Este amplasat chiar în spatele Bisericii Sf. Gheorghe din Tecuci, cea despre care abia ce-am vorbit.
În afara curățeniei și frumuseții florilor de aici, Parcul mai este celebru și pentru ”Aleea personalităților ”.
”În parcul de peste drum de Primărie, o lungă alee îţi arată, de o parte şi de alta, chipuri sculptate cu mare artă în piatră. Sunt semnate de sculptorul tecucean Dan Mateescu şi au fost date obştei în anul 2000.
Pe partea stângă a aleii, se înşiră o serie de busturi: Costache Conachi, Ion Petrovici, Ştefan Petică, Mihail Manoilescu... Pe partea dreaptă, alte busturi frumos stilizate, cum este cel al Hortensiei Papadat Bengescu sau al lui Iorgu Iordan.
În capătul aleii, într-un rondou, în alt stil, Bălcescu, Eminescu, alături de Maxim Gorki şi Puşkin, sculpturi mai vechi, de prin anii 50, care nu poartă semnătură.
În apropierea rondoului, cu distracţii mai pământeşti, „Parcul lui Pazvante” se deschide cu un portal de lemn, pe care scrie în română şi engleză: „Viaţa e o întrebare: unde, când, cum? ” - /www.viata-libera.ro
Ete amplasată pe str. Ștefan Corodeanu, nr 15, lângă Școala de șoferi SCATEC, practic este parcul Oltea Doamna. La data la care l-am vizitat nu mi-a spus mare lucru, ba chiar mi s-a părut oarecum lăsat în paragină, dar, mă rog, avea niște construcții care denotă că, în anumite perioade ale anului, aici se organizează diferite activități, mai ales pentru copiii care fac parte din cercetășie. O să vedeți poze, să vă lămuriți!
Adresa unde-l puteți găsi: Str. 1 Decembrie 1918, nr 36.
”Muzeul de Istorie „Teodor Cincu" este un muzeu de arheologie, artă plastică, numismatică, istorie modernă și contemporană din Tecuci. Muzeul deține cea mai însemnată parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, cetatea antică Piroboridava.
Clădirea actuală este monument de arhitectură (cod LMI GL-II-m-A-03092) și a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea de către un arhitect italian, al cărui nume rămâne necunoscut. Inițial, a avut ca destinație un imobil de locuit al boierului Anton Cincu, tatăl fostului primar tecucean Teodor Cincu.
Muzeul a fost înființat pe baza colecțiilor particulare ale lui Mihai Dimitriu și Constantin Solomon. Ideea creării unui muzeu în municipiul Tecuci s-a născut mai ales prin descoperirea în acest ținut a multor vestigii antice, precum și a altor rămășițe cu mult mai vechi, datând de la sfârșitul epocii de piatră. [2] A funcționat până în 1934 în cadrul Liceului comercial din Tecuci. [3]
Pentru că spațiul Școlii Comerciale de Băieți devenise insuficient pentru depozitarea și expunerea materialului arheologic descoperit (constând din „resturi paleontologice”, ceramică, monede, vârfuri de săgeată etc), C. Solomon și M. Dimitriu l-au contactat pe Teodor Cincu, fost primar al orașului Tecuci, care în acea perioadă trăia la București, și l-au rugat să doneze Primăriei Tecuci imobilul său, situat pe strada Carol la nr. 12, cu scopul înființării, sub auspiciile Fundației Teodor și Maria Cincu, spre a servi ca sediu unui Muzeu și unei Biblioteci. Muzeul, cunoscut sub titulatura „Fundația culturală Teodor și Maria Cincu. Muzeul comunal Mihail Dimitriu-Arheologie și Științe Naturale Tecuci”, a fost înființat prin „deciziunea Consiliului Comunal no. 3”, în ședința din 4 august 1934 și a fost inaugurat în mod oficial pe data de 21 noiembrie a anului 1935.
Din 1934, muzeul s-a îmbogățit cu colecția de arheologie achiziționată de la Mihai Dimitriu, primul custode al unității, și cu o colecție de coleoptere aparținând prof. Alecu Alesînschi, colecție dispărută odată cu reorganizarea muzeului în 1965. [3]
În timpul celui de al doilea război mondial, în focul marelui bombardament de la 4 aprilie 1944, au dispărut o serie de obiecte (monede antice, podoabe de proveniență arheologică, mărgele, fibule, vase geto-dacice). După cel de-Al Doilea Război Mondial, muzeul are un profil mixt având colecții de arheologie, numismatică, artă, istorie, memoriale. ” - Wikipedia
 
În Tecuci ar mai fi de văzut și Obeliscul Eroilor, amplasat în cimitir, dar, sincer, ideea de a vizita un cimitir nu mă dă pe spate, ca obiectiv turistic, ar fi ca și cum aș considera spitalul sau morga un must see! De-aia, spui, care vreți să vizitați Tecuciul și să vedeți obeliscul, faceți-o, e o țară liberă. Și, să-mi povestiți și mie!
Bun, m-am întins cu vorba și, mai mult ca sigur, v-am foarte plictisit! Dar, trebuie să arăt că așa am cunoscut eu Tecuciul. Nu am pretenția de-a fi epuizat obiectivele turistice. Vă pot spune că are foarte multe clădiri frumoase: Parchetul sau Judecătoria și multe altele. Vă mai spun că, lângă Parcul Central se află o cofetărie cu produse atât de bune de nu-ți vine să crezi !
Și că magazinele de pe str. Ștefan cel Mare au marfă de calitate. Și că, pe străzi, vezi fete frumoase. Și, că este un oraș curat. De fetele frumoase v-am spus ?
Dar, știți ceva, ia faceți bine și ajungeți voi pe-aicea, să vă convingeți, da ? Și, dacă nu v-o place, reclamați-mă! Ba, în lipsă, puteți să mă și bateți!
Altcumva, celor care locuiesc în Tecuci, le cer scuze dacă am sărit ceva cu adevărat important din descrierea orașului, n-a fost cu răutate, a fost din neștiință ! Și, ca să fie pe dreptate, să se răzbune și ei scriind despre Mărășești ! :))
Așa că, astea fiind spuse, mă tirez de-aici pentru că, nu-i așa, de e pace sau război, eu m-am săturat de voi !
Haidi, pa !
Nenea web, please: youtube
Trimis de Yersinia Pestis in 23.04.18 10:31:03
39 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
39 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Dana2008: Start să fie! Cât de mulți și ce-or vota: F UTIL, desigur! ????
@Yersinia pestis: M-a tentat o clipa sa-ti dau un minus unu pentru articolul asta, da' cine stie cum mi-o trece prin cap sa ma mut in Marasesti si mi-o trebui vreo autorizatie de constructie, ceva!?
Sa nu zici nimic de fabrica de mustar? Pffff, ai amintit asa... in treacat despre ea si-atat. Io zic c-ar fi meritat ceva randuri, ca doar acolo se face " garnitura" pentru mici.
Da', hai sa zicem ca odata nu se pune. A doua oara te taxez
P.S. In P30 , pionii aia sunt amandoi la B2 ?
@ghisor: Dacă vrei să vii să te muți în Mărășești, prima hârtie care ți se cere este cea că ești în deplinătatea facultăților. Mintale. De când sunt eu viceprimar, în afară de cei cărora li s-a stabilit domiciliu forțat, nimeni n-a venit în Mărășești, deci, spun să-ți revii: nu mai sta la soare, bea ceva rece și pune-ți o cipilică pe cap!
Cum, dom'ne, să vorbesc despre fabrica de muștar, ce, aia e obiectiv turistic?! Io am scrisără aicea doar despre părțile vizitabile pentru frumusețea lor, nu de altceva.
Cât despre pioni, habar n-am să joc șah! Credeam că știi că e cel mai periculos sport: între două mutări te ia somnul și cazi cu ochii-n piese de poți să rămâi orb pe viață! Dar, mă gândesc io, ești mai nou pe plaiurile AFA și nu știi că io, pân'acum vreo doi ani am fost polițist! Deci, de unde șah, la mine ?! E de mirare că știu literele (deși numai pe alea mari, când scriu pe-aicea mi le schimbă web-ul în de-astea, mititele, ca să-ncapă -n pagină! )
Dacă vrei să-mi iei din puncte, ia, ușcheala de pe paginile mele! Dar, poate c-ai și tu o inimă-n tine, ca orice căruță și mai citești și dai și tu niște voturi cu ”plus”. Mai ales F. Util, ar fi bine tare!
Că, dacă nu, în Mărășești locuiesc multe țigănci de știu cu ghiocul și alte alea și le pun să-ți facă o bolmoajă de-ai să-mi dai numai voturi maxime!
Auzi la el, să se mute-n Mărășești???!!!
In primul rand, in calitate de tecuceanca, multumesc de vizita si povestit! In al doilea rand, e minunat ca articolul apare astazi, de Sfantul Gheorghe care e patronul spiritual al orasului, motiv de slujba, evenimente, musafiri, cetateni de onoare, etc.
@monaca: Sincer, m-am gândit la tine când scriam review-ul. Nu voiam să mă fac de băcănie, că pe urmă-mi rupeai urechile, ori eu sunt suficient de urât așa, cu urechi, dar-mi-te fără?!
Știu Tecuciul din 1990, de când m-am mutat, efectiv, în Mărășești. A fost mereu, o variantă de cumpărături a Focșaniului. Pe urmă am învățat că ce găsim la Tecuci nu găsim altundeva. Ne plăceau și ne plac magazinele de pe str. Ștefan cel Mare, mai ales că aveau marfă diferită de ceea ce e prin Vrancea.
Apoi a apărut parcul, cofetăria de lângă, pizzeriile din parc, toate astea fiind tot atâtea motive pentru noi de a-l vizita!
Felicitări locuitorilor tecuceni, să fiți sănătoși și liniștiți, dacă astăzi este ziua orașului!
Și, să nu uitați să vă mândriți că sunteți cel mai apropiat oraș de Mărășești!!!
@Yersinia pestis: Eu mă bucur că ți-ai reconsiderat atitudinea în raport cu acest site (mamă, cum a sunat asta!), căci eu trebuie să recunosc că dezvoltai ceva dependență de stilul lu' matale (cum ar spune poetul: "cum le zici mata, bibicule, mai rar altcineva! ") și sevrajul deja începuse să-și arate colțișorii...
????????????
Cât despre obiectivele turistice ale Tecuciului... cu regret trebuie să recunosc că nu prea vizitai niciunul, poate un pic parcul, deși trecurăm pe acolo de multe ori și câteodată chiar ne și oprirăm, dar numai cu ocazia la grataru' de la Marta&Doru din bătătură...
Și o informație serioasă, de data asta: citii chiar de curând că Statuia Cercetasului e singurul monument de for public din lume de acest gen, iar pe 20 mai se va desfășura în Tecuci parada și depunerea jurământului cercetasilor din România, eveniment la care voi participa (în calitate de spectator, desigur).
@crismis: Uite, de-aia-ai matale meseria de medic, că ai inimă bună și vrei s-ajuți și prăpădiții ca mine! Că, al'fel, nu poci crede că ce scriu io chiar ar putea să creeze dependență. Dependență îți dă ciocolata, tutunul, băutura, în general și berea, în special sau, mă rog, ce știu eu, alte și alte!
Dar, să iau și partea frumoasă și să mă fudulesc aprig de vorbele frumoase de mi le-ai trimis!
Nu vreau, niciun moment, să spui că Tecuciul este chiar așa, o țintă turistică. Dar, dacă ai prilejul ocaziei de-ai ajuns aicișa, nu trebuie să-ți paie rău, e un oraș cu multă verdeață și te poți plimba, cumva agale, pe străzile sale. Și, de vrei, poți să vezi și ce-am văzut eu.
Știam despre Statuia cercetașului ceea ce ai spus, că este unică în lume, a spus-o @mihaela voicu într-un review de-al ei, nu vrusăi să mai bat apa-n piuă și eu! Dar, la chestia aia cu 20 mai s-ar putea să bântui și io pe-acolo. Noi, de fapt, că mă ia și pe mine Adriana!
Altfel, sărut mâna pentru vizită și pentru că m-ai mângâiat, virtual, pe amorul propriu, scoțând vorbe frumoase despre ce scriu io aicișa!
@Yersinia pestis: Am fost în Tecuci o dată la o inventariere, prin anii 90 (ce mult este de atunci). Colegii mei erau "campati" în Gară. Era de 21 mai și am mers cu colegii la un localnic (colonel pensionar) la un grătar. Așa gospodărie nu am mai văzut niciodată, totul era aliniat și ordonat, am rămas impresionată.
Tot ce îmi amintesc despre oraș este bulevardul de la gară spre zona centrală. Poate mai ajung pe acolo, colegii încă lucrează prin zonă.
Așa sunt oamenii de nu au FB, periculoși? Nici eu nu am, deci exist.
Și în altă ordine de idei nu te lăsa de scris, ești balsam pentru suflet, cel puțin pentru al meu.
Așa că te aștept și cu alte impresii din plimbarile tale.
Toate cele bune.
@Yersinia pestis: He, he, he.
Nu-s chiar asa nou p-aci. Citeam articolele lu' matale de pe vremea cand aveai nick-name de se termina cu o cifra .
Despre sah, ce sa zic? Pe mine m-a obligat sotia sa-nvat. Cum o supara cate unu' imi zice: " muta nebunu' de-aici ". Iar eu ma execut si-l mut (de obicei il mut la marmacie .
In rest... ce sa zic? Tigla de pe "casa" mea e cam din doua-n trei si nu m-ar mira sa-mi vina vreo idee creata sa-mi schimb domiciliul vreodata .
Acu', c-o fi Marasesti, c-o fi in alta parte, daca n-om orbi, om vedea.
Numai de bine s-auzim!
@Yersinia pestis: Vezi, vezi că zise și ANILU că scrii mișto?!!
Deci ne vedem pe 20 mai, da?! ????
@ANILU: Ei, de prin 1990 și până astăzi s-a schimbat câte ceva prin Tecuci. Dar, bulevardul de la gară spre centrul orașului a rămas la fel de frumos!
Acuma, eu, ca polițist, am fost în Tecuci și cu treabă: lângă Tecuci, la Podoleni, este o puternică comunitate de etnie. Și am niște amintiri de-acolo, nu tocmai plăcute. Pe vremea aia se mai trăgea și cu arma. Bine, nu eu, dar altfel, nu prea mai scăpai de-acolo, mai ales după ce luai vreun reprezentant al etniei de-acolo!
Și eu am fost și sunt colonel, dar lucrurile din gospodăria mea nu-s așa de aliniate. O fi din cauză c-am fost colonel de poliție iar cel de zici tu, de armată. La ei, da, e ordine. Noi, polițiștii, suntem mai împrăștiați! Iar dacă o asculți pe Adriana, eu sunt cel mai împrăștiat ! Ce spui, o fi admirativ când spune asta ?
Și tu, ca și @crismis mă măguliți când mă lăudați! Acuma, nah, nu spun că nu-mi place, dar, ce m-oi face când nu v-o mai plăcea cum mâzgâlesc, io, pe sait! Vezi că laudele dau dependență, vorba doamnei medic @crismis!
@ghisor: Cum îți spuneam, nu veni în Mărășești! În afara Mausoleului jur că n-ai nimic de văzut! Și, aicea-i norocul lu' matale, Mausoleul este la E85, nu tre' să intri-n oraș ca să-l vezi!
Pe vremea când eram copil, mă uitam la TV la emisiunile Elisabetei Polihroniade, despre șah. Nu țineau mult, vreo 15 minute dar, jur, niciuna n-am putut s-o urmăresc pân'la capăt, mă lua somnul de și visam! Mă rog, asta e, nu-s făcut eu pentru sporturile știință. Dar, uite, trăiesc și fără asta!
@crismis: Harneală, v-ați vorbit!!!
Nu'ș ce să spui, văz că 20 mai cade într-o duminică, de principiu ar trebui să ne placă să ieșim!
Nu vreau să promit că, știi și tu, promisiunea făcută e datorie curată! Dar, de-o fi și-o fi, am numărul de telefon, dau un SMS. Doar dacă tu ești de acord!
@Yersinia pestis: Da, era fost colonel de armată!!! Așa ordine nu am mai văzut într-o curte.
Nu ne-am vorbit eu cu Crismis, ne place cum și ce scrii... așa că nu da bir cu fugitii... că nu ține.
Ah... mi-a plăcut și melodia ce-o pusesi în frunte... și bancul de început.
Ce să mai, îmi place să citesc ce scrii...
@ANILU: Ai grijă, laudele dau dependență!
Tocmai ce-am fost prin vie și prin livadă să văz cum se trezește natura la viață. Plus că, primăvara asta, plantai vreo 30 de butuci de vie și am vrut să văd dacă și cum or prins. Și vreo doi pomi, mă rog, treabă de om de stă la casă.
Este atât de frumos în livadă, am pomii, toți, înfloriți și , și miroase frumos!
Iar via a deschis căpușa și ies toate cordițele noi, de anul ăsta, cele de rod! Că, trebuie să fac vin, dacă vine lumea pe la mine, pe la Mărășești, io ce vin pun pe masă?!
@Yersinia pestis: Păi așa pregateste-te ca un om gospodar ce ești, că nu se știe când îți bat musafirii la poartă.
Noi acum facem planul pentru o scrumbie la grătar, ne invită colegii la Galați. DA, știu o sa-mi spui că s-a terminat cu scrumbie! dar avem acolo relații!!!
Așa că...
@ANILU: Poftă bună!
Gălățenii chiar știu cum să facă o scrumbie bună, deci, pe undeva, te invidiez! Dar, nu cu răutate ci doar așa, admirativ!
Noi sărbătorirăm, alaltăieri, 28 de ani de când ne-am luat la Primărie. Am fost pe la Iași, am avut un weekend tare frumos! Ieri am sărbătorit, iarăși! Așa că astăzi suntem relaș, nu ne mai ambalăm la mâncare deosebită, poate , doar, un grătar, mai târziu. Cu mici, dreși cu muștar. De Tecuci, se putea altcumva?!
@crismis: Eu am scris despre Statuia Cercetașului care este unică în lume, despre Legământul Cercetașului și despre Cercetășie în general. Evenimentul va fi de talie mondială.
De felul meu, sunt din Tecuci. Mulțumesc!
@mihaelavoicu: Da, știu, am și pomenit numele tău când s-o fost vorbit despre respectiva statuă.
N-am știut că ești din Tecuci, deci, apreciază că am scris onest și corect! Și, mai sper eu să te conving că nu-s chiar atât de nesimțit, cum ai sugerat atunci când ai comentat la review-ul de l-am scris despre Mănăstirea Vladimirești, doar că-s mai slobod la gură și ,nu, nu-mi place BOR! Dar, dacă nu vrei, nu-i nimic, respect punctul de vedere!
Dar, hei, azi e zi mare pentru ortodoxie, așa că feri-m-ar Domnu' s-aduc discuția spre cele sfinte!
Altfel, chiar îmi pare bine că ți-ai făcut timp și răbdare să-mi citești reviewul! Te mai aștept!
@Yersinia pestis: Foarte adevărat tot ce ai scris despre Tecuci. Statuia din fața gării e superbă. Mai e un pod frumos peste Tecucel în direcția Matca.
Felicitări pentru poza cu deținuții politic. Eu nu am mai văzut în altă parte asemenea omagiu.
Pe podul de la Cosmești am trecut de sute de ori și nu odată s-a nimerit a trece un tren pe sus și țac! o pietridică în parbriz.
Mulțumesc! Merită să faci un drum și un revier la Bârlad.
@mihaelavoicu: Păi, viitorul review va fi din zonă! Nu chiar Bârlad ci un pic mai departe. Răbdare, spui, numai mâine nu-i poimâine! O să vezi!
Spuneam, am fost polițist la TF, podul de dinaintea podului lui Saligny, cel de peste cracul vechi al Siretului este, și astăzi, limita de competență intre SJPT Vrancea și Biroul TF Galați. Am multe amintiri, profesionale, despre acel pod!
@Yersinia pestis: S-trăiț! Permiteți să raportez! Un SB se foșgăia p-aciișea! L-am bunghit, l-am prins și vi l-am adus plocon pentru 28 de ani
Și iaca, nu m-am vorbit cu nimerica, dar tu știi că deștul meu nu poate da dăcât F. Util! Că-mi place cum scrii și că mi se lungise gâtul uitându-mă după un articol marca ”bacteriuță”. Și că te-am pomenit într-un articol, și că, deși refuzi cu obstinație să ne vedem, nu cred că ești urât!
Și fiindcă râd cu poftă când te citesc! Mai vreau!
@Yersinia pestis: frumos!
Acum un an, cand am plecat de la Slanic, intalnire la care am crezut ca ne vom cunoaste, am ales sa poposim in Onesti, Marasesti, Tecuci si Buzau. Ne-a placut acest orasel cu oameni gospodari, buni agricultori... stiam de fabrica de conserve, de IRA... Am admirat podul peste Siret. Am gasit un orasel imbatranit... tinerii cred ca sunt peste mari si tari... ca peste tot...
@Zoazore: Săr'mâna de cado!
Eu te știu pe matale că ai inimă sîmțîtoare și sensibiloasă, că, deși inginer,meserie rece, doar cifre și formule, nah, ești femeie. Ori ”eternul feminin” știi și tu, nici poeții n-au reușitără să-l descopere, care ei umblă numai cu dulcegării de-astea...
Fată, îmi pare bine că devenii clasic (încă) în viață, de mă pomenești în reviewurile-ți. Citii, acoloșa, unde-ai zisără de mine și, nah, io polițai în cuget și sîmțiri, chiar dacă trecut pe linie moartă prin pensionare, simt nevoie să te cert: ”cazul de targă” nu survine imediat ci numai după ce metoda cu ”aspenter” nu dă rezultatele scontate. Știi tu, aspenter, adică: ”sunt cu mașina la spălătorie”, când ăia-i scot hârbul din lac...
Altcumva, văz că ai o viață socială împlinită, ca atare zău că n-ai nevoie de mine, io-s posac și fără chef mai mereu. Și, da, ai dreptate, nu-s atât de urât, doar că oamenii, atunci când vorbesc cu mine se uită în altă parte decât la mecla-mi!
Săr'mâna de vot și vorbe, mai vino, știi că, pentru tine, aici e dășchis, mereu!
@balasa violeta: Acum un an, la Slănic, am avut o tentativă de participare la găseala AFA, doar că am venit mai devreme c-o zi! Și, de-aia, nu văzui decât cîțiva dintre cei de combatem pe-aici.
Normal că aș vrea să cunosc, direct, cât mai mulți dintre useri dar, nah, în viață nu-s, toate, oable, mai sunt și linii curbe și întortocheate. Să spunem, doar, că n-or intratără zilele-n sac, că loc și timp o mai fi... Să fim pozitivi, deci șik, mai ales, optimiști!
Nu cred c-ai putut intra-n Mărășești, cred că, mai degrabă, ați intrat în Mausoleul Mărășești. Sper asta și pentru că în Mărășești n-ai nimic, dar chiar nimic de văzut! Este orașul fără speranță cu oameni fără viitor!
Despre Tecuci, că de-aicea plecarăm în discuția de-o purtăm, cum spuneam, nu e o țintă turistică dar, este un oraș curat, cu parcuri și verdeață multă. De-aia, spui, dacă ajungeți aicișa nu vă apucați de bocit, ca în cazul Mărășeștiului, bucurați-vă de alea câteva locuri de vi le descrisei!
@Yersinia pestis: Am traversat orașul Tecuci în 2016, am văzut zona gării și am ales să vizitez Muzeul de istorie „Teodor Cincu” (vezi impresii), clădire reabilitată și exponate interesante. Am remarcat vegetația bogată din urbea din apropierea Siretului.
Am traversat râul pe pod, chiar am zărit și câteva „dame” în capătul podului (în zona culeei de pe malul drept - științific vorbind ) - și nu erau acolo din timpul lui Saligny.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2015 Statuia Cercetașului - Statuie unică în lume, la Tecuci — scris în 23.11.17 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Parcul Central Pazvante - Un colt de rai care merita vazut — scris în 29.06.10 de gabrielamgm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2003 Mic dejun la... Casa Alba! — scris în 16.02.13 de mateimarian* din BUCURESTI - RECOMANDĂ