ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Statuia Cercetașului - Statuie unică în lume, la Tecuci

TIPĂREȘTE

În micul oraș de provincie Tecuci, orașul meu natal, despre care s-au mai scris câteva rânduri, se află o statuie unică în lume, anume Statuia Cercetașului. Placa comemorativă amintește anul ridicării sale, 15 iunie 1925, ca fiind primul monument închinat memoriei cercetașilor tecuceni, căzuți în primul război.

Lucrarea a aparținut sculptorului A. Constantinescu, dar în 1954 corpul cercetașului a fost dat jos de pe soclu și topit, fiind considerat drept un simbol legionar. În 1993 s-a reînființat cercetășia și în 1996 a fost dezvelită o nouă lucrare, aidoma cu prima (s-a făcut apel la localnici pentru poze de epocă), realizată de sculptorul Dan Mateescu. Ea se află în centrul orașului, aprox. la mijlocul străzii Elena Doamna care face legătura directă cu centrul civic.

Pe cele 4 fațete ale sale sunt montate plăci explicative. Pe una din ele sunt scrise frumoasele cuvinte ale lordului Robert Baden Powell, primul inițiator a cercetășiei: ”Încercați să lăsați lumea, un pic mai bună decât ați găsit-o când v-ați născut” și tot de domnia sa:”Cel mai bun mod de a atinge fericirea, este să o răspândiți în jurul vostru”. Pe altă fațetă sunt înscrise cuvintele lui N. Titulescu, pe altă fațetă denumirea monumentului și data ridicării sale, anul 1925 și ultima din fațete conține Legământul Cercetașului și stema acestuia: o frunză de trifoi.

Cercetășia este o asociație bazată pe voluntariat și educație pentru viață, alături de cea căpătată în familie și școală, oferindu-le tinerilor oportunități de a se angaja în diverse activități de într-ajutorare.

La noi în țară, prima comunicare despre cercetășie a fost elaborată de prof. Gh. Munteanu Murgoci la o conferință pe teme sportive, dar primii care s-au mobilizat au fost niște elevi de la Liceul Gh. Lazăr București, experimentând cercetășia în Munții Bucegi (bunicii salvamontiștilor de azi)

În 1915 cercetășia este legiferată în Parlament și personalități de seamă precum Regele Mihai, I. Gh. Duca sau Mircea Eliade au susținut mișcarea. Acum apare și prima serie filatelică pe această temă.

Structura era formată din Legiuni și Cohorte. Prima Cohortă s-a format la Tecuci cu numele ”Oltea Doamna” în februarie 1915. Fetele făceau parte din Straja Țării, compusă din Cercetași și Străjeri. Mișcarea a cuprins repede întreaga țară. Cea mai celebră reprezentantă a fost Ecaterina Teodoroiu, căzută eroic la Mărășești.

Tineretul din Tecuci a aderat acestei mișcări, inspirați fiind de cercetașii din Marea Britanie, înrolându-se în primul război ca sanitari, brancardieri, curieri, telegrafiști, poștași și alte activități, menținând activă viața în afara frontului.

La Muzeul de Istorie din Tecuci se află un inedit material documentar, caiete scrise cu impresii ele unor copii care s-au implicat după forțele lor în cercetășie, precum și cuvintele unuia din ei, martor la bombardamentul de atunci.

Regele Carol al II-lea este cel care, în 1937 a desființat organizația, pe motiv că nu-și mai are scop. (Probabil motivul era altul) În perioada comunistă, mișcarea de tineret ia forma Organizației de Pionieri și a arhicunoscutul UTC.

După 1993, cercetășia se reînființează, astfel că Monumentul de la Tecuci, rămas unic în lume este adus în actualitate, aici având loc întâlniri, festivități și depuneri de coroane cu ocazia Zilei Cercetașului.

Și tot în Tecuci în parcul central, a fost ridicat de curând un alt monument dedicat cercetașilor, la peste 100 ani de la înființarea primei cohorte.

Cei ce sunt în trecere prin Tecuci, pot vizita Muzeul de Istorie Anton Cincu, Strada Mare- monument istoric a orașului, rămasă așa cum era ea, cu înghesuiala vechilor prăvălii evreiești, parcul Regina Elisabeta amplasat în apropierea gării, monumentul Eroilor CFR-iști căzuți în primul război, aflat în fața gării și nu în ultimul rând, unicul în lume Monument al Cercetașului. Mulțumesc.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 23.11.17 11:16:11
Validat / Publicat: 23.11.17 13:45:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TECUCI.

VIZUALIZĂRI: 4131 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Flori în memoria Cercetaților.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.11.17 13:42:57]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Tecuci și împrejurimi, TECUCI" (deja existentă pe sait)

tata123 🔱
[23.11.17 16:11:44]
»

@mihaelavoicu: O semnalare interesantă! Fiecare localitate ascunde „comori”, fie de valoare națională, fie locală. Chiar am observat monumentul impunător de lângă Gară în momentul trecerii pe lângă stația feroviară, venind pe Bulevardul Victoriei. Liniștită și umbroasă mi s-a părut și zona de case din preajma Muzeului de Istorie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[23.11.17 21:01:21]
»

@mihaelavoicu: În ce zi se sărbătorește Ziua Cercetașului? Bunica mea, născută în 1915, mi-a vorbit despre cercetași! Dar bunica nu mai este, așa că am citit cu mare drag articolul tău!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[23.11.17 21:48:11]
»

@Zoazore: Mulțumesc de apreciere!

Nu știu exact când, dar pe la începutul lunii februarie, pentru că atunci se împlinesc anii de când a luat ființă ”Oltea Doamna”.

Se strâng acolo delegații din toată țara, chiar și din afară vin.

Zoazore
[24.11.17 08:30:14]
»

@mihaelavoicu: Multumesc pentru raspuns si felicitari! Ai inceput sa te inverzesti si-i de bine! Scrie si vei fi si mai verde!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.11.17 13:51:23]
»

@Zoazore: Mulțumesc pentru verzăciune!

Dan&Ema
[26.11.17 06:07:16]
»

@mihaelavoicu:

Trebuie sa recunosc ca de cand cu centura care ofera posibilitatea ocolirii oraselului moldav, in ultimul timp am cam ocolit Tecuciul desi prin zona am trecut.

Foarte interesant articolul tau despre urbea ta natala si mai ales despre Statuia Cercetasului.

Imi amintesc Tecuciul mai degraba prin cele 2 gari (gara si halta, desi halta era mai importanta ca aici opreau acceleratele, Tecuciul fiind un important nod feroviar. Mai am 2 amintiri din Tecuci, dar nu chiar placute, asa ca ma rezum la gari, mai ales ca eu am circulat mult cu trenurile pe ruta asta pana m-am asezat cu posteriorul in masina.

Felicitari pentru articol, sper ca datorita acestui articol sa ma opresc o data la Statuia Cercetasului si nu numai. Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mihaelavoicu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Tecuci și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059568166732788 sec
    ecranul dvs: 1 x 1