ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reșița
ÎNSCRIS: 25.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

[Teatrul Mihai Eminescu, Oravița] Viena adusă mai aproape de noi

TIPĂREȘTE

Îmi continui astăzi seria obiectivelor care nu trebuie ratate dacă ajungeți în zona Banatului Montan.

Dacă vă hotărâți să faceți o călătorie cu trenul pe ruta Oravița-Anina, dacă mergeți spre Cheile Nerei sau dacă ați ajuns doar din întâmplare prin zona orașului Oravița, este musai să vizitați și unul dintre obiectivele care dau faimă acestui oraș și anume Teatrul Mihai Eminescu din Oravița.

„Teatrul din Oravița a fost construit în anul 1816 după modelul teatrului Burgtheater din Viena. Este cea mai veche clădire de teatru din Banat. În prezent adăpostește Muzeul de Istorie a Teatrului și a orașului Oravița.

De asemenea, reprezintă prima clădire de teatru din Banat construită din piatră, precum și prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă.

Teatrul a fost inaugurat în anul 1817 de împăratul Francisc I al Austriei și de împărăteasa Carolina Augusta.

Un episod aparte din istoria teatrului este legat de vizita trupei lui Mihail Pascaly, din care făcea parte și Mihai Eminescu, ca sufleor. Trupa a prezentat două spectacole, în zilele de 1 și 2 septembrie 1868. ” - sursa Wikipedia.

Despre teatru și despre primele spectacole care s-au ținut acolo, plus multe fotografii cu interiorul acestuia găsiți și dacă accesați siteul acestuia „oravita.ro/teatrul-vechi-mihai-eminescu-oravita/”.

Acum când am fost să ne plimbăm cu trenul pe ruta Oravița-Anina nu am mai apucat să mergem din nou la teatru dar am fost în iarna lui 2016 și o să vă povestesc de atunci.

Teatrul se află în partea de sus a orașului Oravița pe drumul care merge spre Anina. Adresa sa este: Strada Mihai Eminescu 18, Oravița, iar programul de vizitare este zilnic de la orele 11.00 - 19.00. Nu trebuie să vă faceți griji de orar pentru că este afișat pe ușă nr. de telefon al domnului care se ocupă acolo de tot și acesta va veni să vă deschidă și la alte ore în afara programului. Prețul unui bilet, pentru vizitarea teatrului, în anul 2016 când am fost noi era de 10 lei.

Exteriorul teatrului este foarte comun și nu te lasă de loc să ghicești ce te va aștepta după zidurile groase de piatră. Ziduri care au ajutat foarte mult și la conservarea interiorului, păstrând temperatura constantă.

Domnul care ne-a întâmpinat acolo nu știu exact cu ce se ocupă, dar cert este că el făcea de toate, ne-a dat bilete, ne-a lăsat să ne plimbăm și să fotografiem pe acolo în voie și ne-a și prezentat toate datele despre acest teatru.

Am urcat pe scenă și am văzut locul unde stătea Mihai Eminescu când era sufleor, am stat în loja unde au stat marii împărați, am admirat interiorul superb al teatrului, am urcat în balcoanele unde stăteau oamenii de seamă a acelor vremuri și am ascultat povestiri care te fac să uiți de toate problemele care te măcinau până să ajungi aici. Recunosc că nu am vizitat (încă) Burgtheater din Viena, dar superbele stucaturi suflate cu aur de pe pereții și tavanul teatrului ne-au făcut să ne visăm pentru scurt timp ca și când am fi acolo.

La etaj este și o încăpere unde era cazinoul și unde în pauza spectacolelor domnii din înalta societate se retrăgeau să bea un coniac și să fumeze o țigară. Momentan acolo nu mai este decât un pian cu un anunț foarte hazliu pus pe el.

Din păcate nu ne-am ales prea bine momentul când să vizităm acest teatru pentru că iarna nu este încălzit și frigul ne-a făcut să ne scurtăm vizita. Din câte am înțeles atunci, spectacole aici se țin foarte rar dar în luna august a fiecărui an este un eveniment cultural care se ține la Oravița și atunci zilnic se desfășoară ceva în acest superb teatru.

Nu ezitați să ajungeți aici și să vă bucurați pentru câteva clipe de locurile unde bogații vremurilor de altădată puneau țara la cale și unde doamnele lor aveau ocazia să își etaleze ultimele ținute „aduse de la Viena”.

Călătorii frumoase.


[fb]
---
Trimis de ungureanica in 20.04.18 12:46:45
Validat / Publicat: 20.04.18 13:44:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORAVIŢA.

VIZUALIZĂRI: 1692 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ungureanica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Actrița din scena vieții mele
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48800 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.04.18 13:44:16]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Oraviţa, ORAVIŢA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[20.04.18 14:15:53]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[20.04.18 20:24:34]
»

Am auzit de Teatrul din Oravița că ar avea un interior superb, dar abia acum m-am convins că așa e.

Foarte inspirat ai fost cu acest teatru, iar pozele sunt o splendoare!

Felicitări

ungureanicaAUTOR REVIEW
[20.04.18 20:30:20]
»

@mihaelavoicu: Ne bucurăm că vă place.

DOINITA
[21.04.18 08:21:53]
»

Doamne, ce frumusete! La noi, locul de nastere a lui Eminescu, a fost tot asa un teatru, apoi razboiul l-a daramat si a fost reconstruit, dar nu mai are nimic din maretia de altadata. Acum, e in renovare de cativa ani si tot de cativa ani nu se mai face nimic, adica e un santier inchis. Spectacolele se tin in sala de la Casa de Cultura a Tineretului, o sala intunecoasa, cu scaune mici si ingramadite si de pe care ai senzatia ca vei aluneca.

Ce lucruri frumoase faceau inaintasii nostri...

Felicitari pentru articol!

ungureanicaAUTOR REVIEW
[21.04.18 09:59:54]
»

@DOINITA: Multumim

crismis
[22.04.18 15:51:58]
»

@ungureanica: Superb! Trebuie să ajungem neapărat în zonă! Gata, la anul!

ungureanicaAUTOR REVIEW
[23.04.18 10:46:03]
»

@crismis: Vă așteptăm cu drag.

tata123 🔱
[23.04.18 11:06:43]
»

@ungureanica: Un obiectiv deosebit, de mare valoare istorică și culturală. Alături de prima farmacie montanistică din Banat (1763) (oravita.ro/farmacia-muzeu-knoblauch) teatrul reprezintă cea mai importantă atracție turistică a orașului. Important este faptul că instituția artistică și-a desfășurat activitatea în această clădire încă de la înființare, construcția în stil baroc păstrându-și neschimbată înfățișarea atât la exterior, cât și la interior.

Vizita la Teatrul Vechi se afla pe lista noastră în 2011, atunci când am mers cu trenul pe linia montană Anina-Oravița. Din păcate estimările nu au coincis cu realitatea, timpul s-a scurs mult mai repede și nu am mai avut timp să mergem la teatru.

Mulțumim pentru prezentare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, DOINITA, mihaelavoicu, tata123 🔱, ungureanica
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Oraviţa:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083938837051392 sec
    ecranul dvs: 1 x 1