ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas pe faleza Dunării de la Galați

TIPĂREȘTE

Vremea capricioasă ne-a cam ținut pe acasă în această primăvară, cu toate că am avut câteva zile de concediu la dispoziție în ultima lună. Rând pe rând, ploaia, frigul și chiar zăpada viscolită ne-au făcut să amânăm ieșirile planificate, rămânând astfel doar cu speranța că zilele călduroase de vară nu sunt prea departe. Nici în weekendul prelungit de 1 mai vremea nu se anunța prea grozavă, așa că sâmbătă am ales să facem o plimbare scurtă într-un loc aflat nu prea departe, însă pe care să nu-l mai fi vizitat anterior.

Alegerea a fost relativ simplă – faleza Dunării de la Galați. Un loc unde nu mai fusesem din copilărie (doar la Brăila am mers de vreo două ori în ultimii ani), o destinație aflată la aproximativ două ore de condus lejer.

Am ajuns la Galați în jurul orei 14.00 și –după câteva minute- ne aflam pe bulevardul Marea Unire, strada care avansează paralel cu Dunărea pentru câțiva kilometri. Am parcat în apropierea unui părculeț unde am observat tobogane, leagăne și alte posibilități de relaxare pentru copii (pe hărțile online acest loc apare sub denumirea de Parcul Viva). Pe lângă faptul că cel mic s-a simțit în largul lui în acest părculeț, am avut acolo posibilitatea de a admira numeroși peștișori colorați și câteva broscuțe țestoase, vietăți aflate într-un mic lac artificial din apropiere.

Acum ce să vă spun, noi nu am mers la Galați numai pentru a se da juniorul în toboganele de acolo, doar că după ce s-a mai săturat de joacă, a fost mult mai cooperant pentru cei câțiva kilometri parcurși ulterior pe jos pe faleza Dunării.

Și dacă tot o să scriu despre faleza Dunării, trebuie spus că la Galați există practic două faleze: faleza superioară și faleza inferioară.

Faleza superioară înseamnă bulevardul Marea Unire și spații pietonale pe ambele margini ale drumului, mult mai circulat fiind cel aflat pe partea cu fluviul. Există bănci din loc în loc unde te poți relaxa, admirând măreția Dunării, dar și bătrânii munți ai Dobrogei aflați în depărtare. Noi am avut noroc de o zi senină, așa că priveliștea a fost una deosebită (vă veți convinge din fotografiile atașate). Între cele două faleze există din loc în loc scări din beton, acestea asigurând legătura între cele două zone de promenadă.

Faleza inferioară a fost locul unde am rămas pentru aproximativ două ore și jumătate, timp în care am parcurs agale o bună parte a acestei zone de promenadă, bucurându-ne de fiecare clipă pe care am petrecut-o acolo. Pentru că este relaxant să te poți plimba la umbra arborilor din jur, la câțiva pași de fluviul care are la Galați o lățime apreciabilă. Faleza inferioară este destinată doar traficului pietonal și bicicliștilor, mașinile neavând acces. Pentru cei cu biciclete există o bandă specială și am observat că acest spațiu chiar este utilizat.

Pe lângă numeroase bănci și câteva spații de joacă pentru cei mici, am observat de o parte de de alta a aleii de promenadă mai multe sculpturi metalice având forme care mai de care mai ciudate. Acestea sunt amplasate pe câte un soclu de beton, iar tăblițele metalice din partea de jos oferă informații cu privire la denumirea lucrării, la numele artistului care a realizat-o, dar și anul în care respectiva lucrare a fost concepută. Din ceea ce am mai lecturat prin diferite articole de pe internet, aceste lucrări au fost realizate în jurul anului 1970 în ideea de a popula zona cu detalii artistice. Dintre aceste sculpturi, aș putea aminti lucrări precum: ”Icar” – autor Aurel Olteanu Stâncă (anul 1977), ”Valul și vântul” – autor Ernest Kasnovschi (anul 1977), ”Septenarius” – autor Ingo Glass (anul 1976), ”Evoluție” – autor Bella Crișan (anul 1976) sau ”Capriciile Ielelor” – autor Elod Kocsis (anul 1976).

Noi ne-am plimbat pe faleza inferioară până în zona unde aceasta se termină, respectiv în apropierea clădirilor care găzduiesc ”Administrația Fluvială a Dunării de Jos” și ”Administrația Portului Galați”. Aceasta din urmă își desfășoară activitatea într-o clădire impunătoare, declarată ”monument istoric”.

În dreptul hotelului Vega există niște scări mai late care fac legătura cu faleza superioară și acolo, pe peretele de beton, am observat două basoreliefuri care îi reprezintă pe domnitorii Alexandru Ioan Cuza și Ștefan cel Mare. Conform informațiilor prezentate dedesubt, basoreliefurile au fost amplasate în luna iulie 2014 pentru a marca împlinirea a 150 de ani de când Cuza a semnat decretul cu privire la unificarea corpurilor grănicerești din Moldova și Țara Românească (document considerat actul de naștere a Poliției moderne de frontieră), respectiv pentru a comemora 510 ani de la trecerea în neființă a lui Ștefan cel Mare, voievodul moldovean fiind considerat protectorul Poliției de frontieră. Aceste basoreliefuri au fost realizate de către membrii unui ONG cu denumirea de ”Galați, orașul meu”.

Mai trebuie precizat că această porțiune a falezei de la Galați este și cea mai animată. De ce? Pentru că în acea zonă se găsesc mai multe restaurante (amenajate pe câteva ambarcațiuni ancorate în acest scop), dar și numeroase chioșcuri de unde îți poți cumpăra înghețată, popcorn, clătite, gogoși, sucuri, apă minerală și alte bunătăți care îți fac cu ochiul prin apropiere. La capitolul mâncare, am răsfoit puțin meniul restaurantului Libertatea 2000 pentru a ne face o idee cu privire la prețurile practicate pe faleză; printre preparatele pe bază de pește (ele ne-au interesat în mod deosebit), am remarcat platoul pescăresc românesc – 90 de lei, platoul mediteranean – 77 de lei, cocktail de fructe de mare cu garnitură de orez – 24 de lei, file de crap prăjit sau la grătar – 9,5 lei/100 grame, file de șalău pane – 8 lei/100 grame sau păstrăv prăjit – 7 lei/100 grame.

Am amânat totuși pentru altădată să servim o porție de pește pe faleza de la Galați întrucât am tot ciugulit clătite și înghețată în vreo două rânduri, așa că altceva nu prea ar mai fi încăput. Și dacă tot am amintit de înghețată (preferata multora în zilele călduroase de vară), am cumpărat atât la pahar (la prețul de 6 lei), dar și la cornet (3 lei cupa).

În această zonă am găsit și un spațiu de joacă bine dotat, astfel că am putut să luăm loc pe o canapea în apropiere și să savurăm înghețatele sau câte o gură de suc, în timp ce juniorul escalada cu succes toboganele, plasele sau balansoarele din apropiere.

Nu departe de acel loc, ne-a mai reținut atenția nava Perseus, o ambarcațiune impunătoare ancorată la Galați. Cu ajutorul telefonului, am căutat câteva detalii pe net și am aflat că este vorba despre un remorcher, singura navă din țara noastră ”cu clasă de gheață”, mai pe înțelesul tuturor o navă folosită iarna la spargerea gheții care se formează pe Dunăre. Ca detalii tehnice, am mai găsit că această navă a fost realizată la Brăila în perioada 1984 – 1989, având o lungime de 70 de metri și lățimea maximă de 16 metri.

Concluzii: Ne-a făcut plăcere să explorăm o parte din faleza Dunării de la Galați, este un loc unde ne-am simțit bine și unde probabil că vom reveni. Am făcut și multe fotografii frumoase (cel puțin așa credem noi), iar pe unele dintre ele le veți putea găsi atașate acestui articol. În rest, ce să mai spun?! Sper să mai găsesc timp și pentru alte articole deoarece se cam adună restanțele și asta nu-mi prea place!

Călătorii reușite tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 07.05.17 23:14:05
Validat / Publicat: 08.05.17 08:27:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.

VIZUALIZĂRI: 6104 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 La plimbare pe faleza superioară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[08.05.17 08:59:00]
»

@Crazy_Mouse:

Mi-ai amintit de un oras in care am petrecut trei ani din tinerete - stagiatura. Au fost experiente interesante, ne-am facut prieteni, avem amintiri si vesele si triste din timpul cand orasul era mult mai prafuit. Este interesant privit si din perspectiva istorica si ar putea fi si mai cautat de turisti daca cineva ar avea interes sa deschida mormantul roman pictat, aflat azi sub un container mare de gunoi.

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[08.05.17 09:00:59]
»

@Crazy_Mouse: Așteptam cam de multișor un articol scris de tine; o plimbare frumoasă după răbufnirea iernii de aprilie în zona ta.

Am citit despre faleza Galațiului că ar fi cea mai lungă faleză din Europa de pe cursul fluviului Danubius (aproximativ 4 km). Aștept și eu un moment prielnic pentru a ajunge la Galați și faleza dunăreană va fi un obiectiv important, alături de biserica fortificată Precista și muzeul satului din pădurea Gârboavele.

Mihai18
[08.05.17 09:45:19]
»

Frumoasă alegere. Interesant textul iar pozele sunt minunate. Nu-mi închipuiam că faleza este atât de îngrijită iar lățimea Dunării în acel loc este mult mai mare decât mi-o închipuiam.

Mă leagă amintiri de acest loc. Esti tânăr și nu știu dacă îți mai amintești de vasul Libertatea, ancorat și care nu mai naviga, fiind transformat în restaurant frumos. Era postat și pe una din filele unui calendar de perete pe care am păstrart-o mult timp.

Am și o amintire neplăcută. Am decis să servim prânzul pe acest restaurant-vapor. Fiind pe malul Dunării ce era mai potrivită decât o saramură cde pește. A fost o stupoare pentru noi. Nu aveau pește de niciun fel și am mâncat friptură de porc. Era până în anul l989.

Ai scris un review bun.

Cu bine.

zlatna
[08.05.17 09:52:28]
»

@Crazy_Mouse: Felicitări pentru acest articol. Cu ajutorul tău am reuşit să descopăr o parte a acestui minunat oraş. Galaţiul este printre puţinele oraşe reşedinţă de judeţ în care nu am fost (celelalte sunt Brăila şi Alexandria) şi de mult tot dorim să vizităm acest oraş, port la Dunăre. Am făcut-o acum împreună cu tine sper ca cât mai curând să o facem şi fizic.

Toate cele bune şi multe concedii plăcute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmy
[08.05.17 10:46:21]
»

Citind impresiile tale mi-am dat seama cat mi-e de dor de Galati. Aici mi-am petrecut cei mai frumosi ani ai adolescentei mele.

Fotografiile tale sunt minunate, iar in blocul din poza 19 am locuit eu (cu chirie, bineinteles).

Cele două basoreliefuri care îi reprezintă pe domnitorii Alexandru Ioan Cuza și Ștefan cel Mare au fost o noutate penru mine.

In 86 cam la fel era faleza, dar cu mai multa lume la promenada...

M-ai facut sa-mi doresc sa revad Galatiul!

Frumos review!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[08.05.17 14:46:38]
»

@Crazy_Mouse:

Nu de mult am ajuns si eu la Galati, a cata oara (!). A fost insa posibil prima data cand nu m-am plimbat pe faleza decat pana la vaporul pe scria Europa pentru ceva papa foarte bun intr-o companie galateana foarte placuta, Cristina si Luigi.

Altfel imi place mult faleza galateana, si am vizitat-o in toate anotimpurile, ba si cand Dunarea ear crescuta. Stiu ca uneori este inundata complet.

Felicitari pentru articol.

Floryn81AUTOR REVIEW
[08.05.17 14:51:36]
»

@all: Mulțumesc tuturor pentru completări! Galați este un oraș care ne-a plăcut, deși nu am cutreierat de data aceasta decât zona falezei și câte puțin din împrejurimile sale. Anul trecut am mai vizitat un obiectiv frumos din acest oraș, însă atunci nu am mai avut timp să ajungem și pe faleză - este vorba despre Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Răsvan Angheluță”. Obiectivul merită vizitat atât de adulți, cât și de către cei mici care vor găsi suficiente zone care să îi atragă (Acvariul, Planetarium sau chiar unele secțiuni din Grădina Botanică).

Lucien
[08.05.17 15:14:28]
»

Cum Dunărea nu o văd decât rareori și atunci în viteză, am admirat frumoasele tale fotografii cu faleza la Galați. Mi-a plăcut și chiar nu mă așteptam să fie așa de frumos amenajată pentru promenadă. În schimb, ”operele de artă”, mai ales cele metalice, sunt niște oribilități de primă mână. Nu-ți fă griji... și în alte locuri sunt la fel de ”frumoase”. Trebuia să le lași mai la urma setului de fotografii... Mi-au plăcut și clădirile administrației navale și locurile de joacă pentru copii.

crismis
[08.05.17 16:14:08]
»

@Crazy_Mouse: Sa va fie de bine plimbarea! Pacat ca n-ati incercat o saramura de crap sau niste icre de stiuca la restaurantul de pe vasul "Malnas"! Data viitoare, poate...

Faleza Dunarii este, intr-adevar, foarte frumoasa. Suficient de lunga cat sa nu te plictisesti, ofera multe posibilitati de petrecere a timpului liber, fiind principalul spatiu in care galatenii se aduna in acest scop; asta o face uneori extrem de aglomerata, mai ales vara, la finalurile saptamanilor si mai ales in zona restaurantelor. De aceea, mie imi place mai mult portiunea dinspre bac, la capatul caruia se afla de asemenea un restaurant cu o gradina splendida (Pescarus) si un mic port de ambarcatiuni.

Sculpturile metalice de care pomenesti (a caror valoare artistica a fost si este contestata inca) au fost create intr-adevar pe la inceputul anilor '70, in cadrul unei tabere de sculptura ce a reunit artisti din toata tara. Or fi ele cum or fi, dar au devenit deja un brand al orasului si in prezent se cauta solutii sa fie restaurate. Ma rog, Elvira cred ca are dreptate, poate mai repede s-ar cauta solutii sa fie exploatat arheologic si turistic mormantul hypogeu de care pomeneste, ascuns deocamdata sub o placa de beton peste care s-au instalat ghene de gunoi.

ONG-ul "Galati, orasul meu" este foarte activ in viata sociala a orasului, fiind promotorul multor actiuni de conservare si restaurare, luptand activ pentru promovarea traditiilor si istoriei orasului (pot sa ma laud ca presedintele sau este unul din prietenii mei!). De exemplu, de curand au avut o actiune de igienizare a mormintelor marilor personalitati ale Galatiului...

In fine, sunt multe de spus despre acest oras... Ca toate urbele Romaniei, se zbate si el sa tina capul sus; uneori ii iese, alteori mai putin...

Floryn81AUTOR REVIEW
[09.05.17 18:53:22]
»

@crismis: Mulțumim! Să știi că chiar restaurantul de pe vasul Malnaș ne-a făcut cu ochiul, doar că mâncasem înainte de a ajunge la Galați și nu prea mai intra nimic, mai ales că mai înfulecasem și niște clătite+înghețată.

În ceea ce privește faleza, de data asta nu am ajuns în porțiunea dinspre bac, însă data viitoare vrem să ne plimbăm și pe acolo. Mulțumesc și pentru recomandarea referitoare la restaurantul Pescăruș!

Referitor la acțiunile de conservare și de restaurare a diferitelor obiective istorice din orașele noastre, la Râmnicu Sărat sunt cam aceleași probleme ca peste tot. Avem și noi un obiectiv aflat într-o stare avansată de degradare -este vorba despre Penitenciarul Râmnicu Sărat- și deocamdată nu se găsesc soluții pentru restaurare și pentru introducerea lui în circuitul turistic. În acest penitenciar au fost închiși mulți oameni importanți ai vieții politice din perioada interbelică și din perioada comunistă.

Ca să rămânem optimiști, sunt convins că toate aceste probleme vor fi rezolvate în anii ce vor urma!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[10.05.17 10:09:57]
»

@Crazy_Mouse: Am citit cu mare drag acest articol si spun si eu la fel ca @tata123 ca mi-era dor de articolele tale.

Frumos si atent povestit astfel incat sa-ti doresti cu adevarat sa te plimbi pe acolo, sau daca nu reusesti macar sa te bucuri de lectura si poze.

Eu prin Galati am trecut in urma cu ceva mai multi ani astfel incat prea multe nu imi mai aduc aminte, poate doar de plimbarea pe faleza dar si pranzul luat pe un vas (nu stiu insa daca cel pomenit de @crismis sau altul).

Felicitari, votat cu mare drag.

Floryn81AUTOR REVIEW
[10.05.17 13:37:50]
»

@mishu: Mă bucur că îți plac articolele mele! Acest lucru este reciproc! Din păcate, cred că în ultima vreme cineva invizibil umblă pe la ceasurile noastre și le face să se învârtă mai repede decât ar trebui! Deși mai am ce scrie, nu mai reușesc să găsesc timp liber atât de mult pe cât aș avea nevoie!

În ceea ce privește orașul Galați, vrem să mai revenim pe acolo, măcar în trecere (mă gândesc la un minisejur în Delta Dunării și să optăm pentru trecerea cu bacul pe la Galați, ca să putem ajunge din nou în oraș pentru două-trei ore). Cine știe, noi vrem multe anul ăsta! Vom vedea ce putem concretiza...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[10.05.17 13:55:44]
»

@Mihai18: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Da, faleza de la Galați este un loc îngrijit, ne-a plăcut să ne plimbăm pe acolo. Dat fiind faptul că faleza are vreo 4 kilometri lungime, noi am explorat cam jumătate din ea, așa că data viitoare vom încerca să descoperim bucata de faleză dinspre bac. Atunci vom avea în vedere și recomandarea făcută de @crismis cu privire la restaurantul Pescăruș.

În ceea ce privește vasul Libertatea, în P17 apare un vapor restaurant care se numește ”Libertatea 2000 Galați”. Pentru a-l vedea și din alt unghi și a vă da seama dacă este același vapor restaurant cu cel pe care îl amintiți dvs, am mai atașat o fotografie la acest articol (ultima), în care veți putea vedea vaporul din alt unghi.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Dan&Ema, elviramvio, kmy, Lucien, Mihai18, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Galați și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072956085205078 sec
    ecranul dvs: 1 x 1