ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Gradina Publica din Galati - Monument istoric

TIPĂREȘTE

Aflata pe Domneasca, cum o stie toata lumea, Gradina Publica este, fie iarna, fie vara, animata de copiii si pensionarii din cartierul vechi al orasului, dar mai ales de studentii care isi au complexul de camine in apropiere.

Tot din vremea studentiei o cunosc si eu, era la doi pasi, treceai Domneasca si intrai in Gradina. Mai toata vremea ne-o petreceam in marele parc, ba primavara la un tenis de picior pe alei sau strabatand-o pentru a ajunge la terenul de fotbal din vale, de langa triaj, ba la o plimbare pe covorul ruginiu de frunze prafuite cand o revedeam in fiecare octombrie, dupa venirea toamnei, ba iarna cu pungi de plastic pe terasele vaii dinspre triaj alunecand periculos pe zapada afanata.

Era locul nostru preferat pentru invatat, la umbra cate unui copac batran si tacut, sperand sa ne imprumute si noua din intelepciunea lui, pentru a trece cu bine sesiunile de sfarsit de an. Era locul unde, daca ne prindeau orele tarzii ale noptii mergeam pe aleile ce dau inspre vale si asteptam rasaritul dinspre Prut. Era locul unde multi dintre noi abia invatam sa conducem cand faceam cheta sa punem cativa litri de benzina in masina unui prieten sa facem cateva ture de fiecare tot in vale, la cartodrom. Era locul prin care alegeam sa trecem adesea seara, cand ieseam la TT (Terasa Tineretului) de peste drum la un biliard sau la un joc de table cu patroana, o doamna care avea fiul coleg cu noi si ne ajuta cu indrumari si sfaturi, niciodata cu bani. Sau locul pe care il strabateam pentru a ajunge la o bere scumpa la Diamant (fostul Cacaciosu' - construit pe structura unui fost WC public intr-un colt al Gradinii) in serile cand stiam ca vine orchestra de camera sa ne incante.

Pentru mine si multi dintre prietenii mei a ramas locul care reprezinta Galatiul in inimile noastre, de la terminarea studiilor si pana astazi nu am trecut vreodata prin oras fara sa merg la Gradina Publica si ma bucur de fiecare data ca o gasesc aproape nechimbata, cum este probabil de multa vreme.

Denumirea de Gradina Publica o poarta deoarece isi are originea din vremurile cand asa se numeau parcurile in marile orase ale tarii, in 1846, dezvoltandu-se de-a lungul timpului prin grija marilor oameni ce au stat la carma urbei. Ce o face deosebita de alte parcuri pe care le stiu este dimensiunea generoasa atat ca suprafata, cat si a elementelor ei reprezentative. Venind din Centru pe Domneasca, catre Brates, ii vei gasi intrarea marcata de un frumos rondou in miniatura, un sens giratoriu din mijlocul caruia domina imprejurimile un grup statuar in mijlocul careia sta silueta inconfundabila a lui Cuza Voda. In stanga acestui monument se afla poarta, somptuoasa, cu deschidere mare, prin care lasa sa se observe aleile largi si spatiile verzi intinse ale Gradinii Publice. Inca din strada vezi cupa imensa din beton ornat cu mozaic a fantanii arteziene de dimensiuni considerabile ce vara racoreste aerul cu jeturile puternice lansate la mari inaltimi. Alei mai mici, mai mari, ce se ramifica de pe aleea principala dubla, cu scuar pe mijloc, duc ba catre foisor, ba catre locul de joaca al piticilor, ba catre bancile umbrite si catre sculpturile moderne sau busturile marilor oameni de cultura ai tarii.

In Gradina Publica din Galati veti gasi bustul lui George Enescu, ce adesea a incantat locuitorii de aici cu consertele lui minunate si pe cel al lui I. L. Cragiale, care-si poate gasi locul in orice loc de relaxare, cu toate ca reprezinta artistul in vremuri traite fara zambetul ironic de pe buze, sculptura fiind inspirata de ultima fotografie a scriitorului.

Cea mai spectaculoasa priveliste o vei gasi indepartandu-te de poarta parcului, trecand de fantana arteziana, cand te apropii de o vale ce ti se arata printre copacii imensi de la margine, de unde intr-o zi senina, de la o inaltime de 15-20 de metri ti se arata Lacul Brates, Prutul si tinuturile de dincolo de el. Trebuie doar sa poti face abstractie de triajul cu trenurile lui vechi si baracile jerpelite.

Anul acesta am gasit Gradina Publica aproape la fel ca in anii trecuti, cu suprafetele aleilor carpite pe ici pe colo, bancile distruse nereparate, ruinele batranului Cazino de pe buza vaii, victima a surparilor, au fost definitiv inlaturate, a mai aparut un mic teren de sport, pe langa cele stiute de tenis... Per total, fara modificari majore. Unora poate li se pare Gradina Publica urata, paraginita si in ruina, insa eu o prefer asa cum o stiu de ani si ani de zile, cu un iz de vechi plutind prin aerul ozonat de oaza de verdeata.


[fb]
---
Trimis de valimi in 13.12.10 13:25:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10103 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gradina Publica din Galati - fotografie din 1998
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4602 PMA (din 9 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.12.10 16:29:37]
»

Retras punctele stadard acordate automat - nu consider ca gradina publica a unui oras este un subiect pe masura asteptarilor turistice generale

valimiAUTOR REVIEW
[13.12.10 18:14:04]
»

Multumesc Admin pentru tonul dat, sigur voturile vor compensa lipsa PMA standard...

dorgo
[13.12.10 18:39:05]
»

La Galati mergeam cu preconceptii de oras super-industrial, cu mult smog din cauza megacombinatului ce produce otel si care are de 30.000 de angajati si in care n-ai cum s-ajungi dintr-un capat in celalat decat cu mini-vehicule, dar m-am inselat, centrul orasului era chiar dragut si hotelul in care au fost cazati sportivii echipei de baschet Hetlitz TgMures de care raspundeaum eu, a fost unul de lux, dar nu mai stiu cum se cheama. Am acstigat meciul si atunci chiar si fumul pe care-l vedeam pe undeva departea, in afara centrului civic, nu mi- s-a mai parut neatragator...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
valimiAUTOR REVIEW
[13.12.10 18:51:55]
»

@dorgo - Hotelul in care ati fost cazati era ori Galati, ori Dunarea, daca era in centru, daca era in apropierea garii (si implicit a Gradinii Publice) era Hotelul Sportiv.

Galatiul are multe locuri fermecatoare, facand parte din vatra veche a orasului (unde se afla si Gradina Publica), in apropierea Portului si pana catre b-dul Cosbuc, multe zone verzi foarte frumoase si o faleza superba. Sunt si zone comuniste, muncitoresti, al caror denumiri de "Micro" + un numar te duc cu gandul la un lagar de munca, aflate in zona apropiata Combinatului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.12.10 20:39:44]
»

Şi io recunosc: am vizitat doar Combinatul SIDEX (în special secţiile de laminoare - mamăăăă... ce monştri!). Şi vreo 2 hoteluri. Unul, unde posibil să fi fost şi Dorgo, ar mai putea fi Hotelul Tineretului, cu circuit 'restrâns' ca să spun aşa, inainte de 1989...

Oare merită să scriu ce impresii am din imensa "Pădure cu Fiare"?

Nu cred. Deşi, sunt zone industriale (mă rog, mai corect ar fi 'erau') care cu siguranţă ar merita vizitate, pentru frumuseţea arhitecturii industriale de la începutul de veac XX sau chiar din cel al XIX-lea! (vezi Hotelul Caro din Bucureşti).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmasterXY*
[13.12.10 21:29:20]
»

Am retras PMA standard si la fotografii. Cine stie, poate voturile vor compensa aceasta pierdere.

danait
[13.12.10 22:22:22]
»

@valimi, multumim ptr. aprecieri.

valimiAUTOR REVIEW
[15.12.10 07:03:08]
»

@danait, Galatiul ramane orasul meu de suflet si imi este dor daca trece o perioada prea mare fara sa ajung sa-l revad, te invidiez pentru ce locuiesti intr-un oras atat de frumos si de complex precum acesta.

aida.alecu*
[20.12.10 20:52:47]
»

Nu arata deloc rau! Cand te gandesti ca era un oras de otel... ! Tosusi cred ca unele reparatii nu ar strica (macar la banci). Pomeneai de o suprafata generoasa... sti pe ce suprafata se intinde?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, danait, dorgo, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Galați și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068421840667725 sec
    ecranul dvs: 1 x 1