GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trecut, prezent si viitor - Focsani (II)
Nu putem parasi orasul Focsani fara a face o trecere in revista a unor cladiri (case sau institutii) care sunt declarate monumente istorice. Unele dinte acestea incearca macar sa respecte valoarea istorica, altele au fost demolate asa cum am povestit in articolul anterior despre imobilul din strada Comisia Centrala. Cred ca daca as fi intrebat locuitorii orasului Focsani despre anumite case pe langa care trec zilnic daca stiu cui a apartinut casa si mai rau ce stiu despre persoana respectiva (in cazurile cunoscute) m-as fi lovit de o mare necunoastere, insa nu am sa comentez, nici eu nu stiu multe despre Bucuresti, astfel incat voi prezenta cateva astfel de imobile. Am avut chiar experienta de a descoperi imobile lasate de izbeliste si locuite acum de rromi (ca sa fim civilizati) si sa fim luati la rost de ce fotografiem “casa lor”.
Printre cele pe care povestite de soacra mea, era faptul ca orasul era locuit intr-un numar mare, de armeni sau evrei, familii care au avut mult de suferit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Foarte multi au plecat din oras de frica asupririlor, au vandut ce au putut sau chiar si-au parasit casele.
Ce-i drept dupa revolutie urmasii au revendicat multe case si chiar le-au recuperat; unii le-au ingrijit, altii au incercat sa profite si daca nu au reusit le-au lasat in paragina.
Aici mai este o situatie interesanta, casele declarate monument istoric trebuie reparate respectand anumite criterii, cu aprobari speciale, iar cei care vand incearca sa supraevalueze casa spunand ca este monument istoric, insa cei care o cumpara nu stiu de fapt ca se leaga la cap si nu pot face cu acea casa ce vor ei.
Una dintre casele monument istoric din Focsani intrase la un moment dat in atentia unui partid (cu ceva influenta) si care a incercat sa scoata din lista monumentelor casa in care isi aveau sediul pentru a face acelei case modificarile pe care le voiau ei.
Am sa trec putin in revista cateva cladiri mentinate mai mult sau mai putin in articolul anterior (vezi impresii) si am sa incep cu cea mai veche cladire asa cum este mentionata ea:
Cladirea fostului Pichet de granita nr 45 si a Vamii Modova (1859), situata in strada Cuza-Voda nr 21, numita asa deoarece aici se facea legatura (pentru cursele de pasageri) intre cele 2 principate (pana in 1859) si tot aici se afla Pichetul de granita al Moldovei. Dupa unirea celor 2 principate localul a fost transformat in hotel (Cimbru).
In 1931 in prezenta lui Nicolae Iorga este inaugurata o placa din bronz care va aminti peste timp tuturor ca aici s-a infaptuit unirea.
Trecand peste timpurile vitrege ale acestei cladiri ea a fost restaurata printr-un program Phare si in prezent aici se gaseste Muzeul Unirii.
Colegiul Unirea, situat in strada Cezar Boliac, nr 15, construit in 1866, initial cu functie de gimnaziu si mai apoi transformat in liceu.
Aici au invatat (sau au fost profesori) personalitati de vaza printre care mentionez: C. G. Giurascu, A. Saligny, Ion Mincu, Simion Mehedinti, Duiliu Zamfirescu, fratii Longinescu si ... nu in ultimul rand sotul meu, sa nu imi spuneti ca nu ati auzit de el.
Cladirea in care isi desfasoara si in prezent activitatea acest liceu a fost data in functiune in 1899.
Cladirea Prefecturii, situata in strada Republicii nr 71, construita la inceput de secol XX. Cladirea care are mai mult de 80 camere amplasate pe trei nivele a fost pe rand Prefectura tinutului Putna, Prefectura Vrancea iar din 1977 Primaria Focsani. In 1978 incep lucrari de consolidare insa in urma cutremurului din 1986 cladirea a fost grav avariata si astfel evacuate. In 1992 au inceput lucrari de consolidare, si cred ca ca vor sa faca buncar atomic, lucrarile inca nu sunt finalizate. Promisiunile presedintelui Consiliului Judetean, Marian Oprisan (nu-l cred) sunt ca vor fi finalizate acest an si ca destinatia cladirii va fi de Palat al Copiilor.
Tribunalul Judetean Vrancea, situat in strada Cuza-Voda nr 8, cladire inaugurata in 1912, aflata in acest moment in restaurare, v-am spus in articolul trecut ca in present sediul tribunalului este in cladirea in care a functionat magazinul Putna.
Cum in articolul anterior va vorbeam de noua cladire a parchetului de pe langa Prefectura, o sa o vedeti si pe aceasta intr-una dintre poze.
Asadar pornim la drum (ordinea nu este data de importanta celui care a locuit acolo ci aproximativ de ordinea in care am facut pozele), insa am sa incep cu casa care m-a impresionat cel mai mult, si nu in sens pozitiv ci dimpotriva:
Casa Alaci, situata in Bd Garii nr 1, o cladire impresionanta nu ca si marime dar ca si arhitectura, construira la sfarsitul secolului XIX, apartinand unei familii de negustori armeni. Aspectul cladirii arata foarte clar pozitia pe care o ocupa acea familie instarita. Casa este decorata cu flori, iar deasupra intrarii se vede o arcada unde de o parte si de alta sunt 2 personaje.
Dupa 1948 (dupa nationalizare) casa a trecut in patrimonial statului (a se citi al partidului) iar in 1951 aici a fost infiintat Muzeul de istorie. In perioada 1965 -1990 aici a functionat Muzeul Judetean de Istorie si Etnografie Vrancea.
Cutremurele au afectat aceasta casa insa spre norocul tuturor dupa 1989 ea a fost restaurata.
Incepand cu 1991 a intrat in patrimonial Muzeului Vrancei iar in prezent aici se gaseste Sectia de Istorie si Arheologie a Muzeului Vrancei.
Despre ce contine acest muzeu in cateva cuvinte putem spune ca in 2004 a fost reorganizat, expozitiile fiind aranjate pe teme, astfel incat avem epoca preistorica, antichitate, evul mediu precum si epoca moderna cu evidentierea Unirii din 1859 si a razboiului de independent din 1877.
Eu nu am vizitat muzeul dar l-a vizitat @Crazy Mouse
Casa Stefanescu, situata in Bd Garii nr 5, acelasi stil arhitectonic de sfarsit de secol XIX, o casa care a fost retrocedata mostenitorilor in anul 2007 (din proprietatea Consiliului Judetean). O vreme aici se afla sediul administrativ al Muzeului Vrancei, insa la data la care am facut pozele, pe peretele casei se vede doar urma unei placi care probabil spunea acest lucru, astfel incat nu stiu care mai este destinatia acestei case.
Casa Ibraileanu, situata in strada Garii nr 6, imobil construit in secolul XIX, fost sediu IGO, apoi sediu PRM, in prezent hotel. Aici sotul meu a fost putin gonit ca nu are voie sa faca poze. Fiecare intelege din libertate si democratie ca poate sa comande in fel si chip. Imi pare rau ca nu i-a spus ca si la Casa Alba din strada se fac poze si nu sare nimeni ofuscat ca i s-a pozat casa.
Casa se vede ca este frumos intretinuta si cum hotelul este dat in folosinta destul de recent cred ca poate fi o locatie potrivita de cazare in zona.
Aici, aflat la rudele sale unde venea de obicei vara, scriitorul Garabet Ibraileanu incepea scrierea romanului Adele (din spusele nepotului sau Ariton Ibraileanu).
Casa Damian, situata in Bd Garii nr 8, a fost construita in 1904 de catre familia Damian drept resedinta a familiei, acestia fiind cunoscuti drept mari proprietari de terenuri. Si aceasta casa se remarca prin arhitectura sa de inceput de secol XX.
Acesta casa are la coltul ei o placa pe care scrie “Centrul Cultural Vrancea”, insa dupa aspectul ei nu pare a functiona.
Din cate am aflat se pare ca exista mostenitori care au revendicat aceasta casa.
Casa Longinescu, situata in Bd Garii nr 10, casa construita la sfarsitul secolului XVIII si care a apartinut lui Gh. Longinescu una dintre personalitatile orasului. De fapt doi dintre fratii Longinescu (care au urmat cursurile gimnaziale la Colegiul Unirea, pe atunci Gimnaziul Unirea) au ajuns cunoscuti oamenii de stiinta: Gheorghe Longinescu, chimist si academician iar Stefan Longinescu, profesor universitar de drept.
Familia Longinescu era cunoscuta ca o familie de comercianti care reusisera sa stranga ceva avere si care au avut ambitii pentru copiii lor. Casa asa cum se vede ea, fiind construita in secolul XVIII are o arhitectura mai simpla. Marea tristete a acesteia este ca acum este in paragina (unii chiar o mentioneaza ca nu ar mai exista (adresa este cea corecta), insa uitandu-ma prin documente vechi am identificat si am pozat casa ca si dovada ca ea inca mai exista. Ea este ocupata in prezent de conationali, si am reusit destul de greu sa facem poze deoarece incepusera sa se ia de noi de ce le pozam casa. Dupa cum o sa vedeti in poze nici macar nu exista o placuta care sa spuna ca aceea este o casa monument istoric.
Casa Cristoff Garabet (Tanaseanu), situata in Bd Garii nr 12, a apartinut tot unui armean si care era presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Casa a fost construita in 1880 si daca facem comparatie intre aceasta casa si Casa Alaci o sa descoperim asemanari in aspectul exterior, unde la fel sunt prezente elemente decorative florale.
Aici se pare ca a fost sediul Spitalului Militar in perioada interbelica iar acum aici functioneaza o farmacie asa cum se vede si din poze.
Casa Cristache Solomon, situata in Bd Garii, nr 22, o casa construita la inceputul secolului XX, si care a apartinut lui Cristache Solomon (de origine armeana), despre care se cunoaste ca a fost un membru al miscarii legionare. Ziarul “Buna Vestire” in nr 83 din data de 20 decembrie 1940 il mentioneaza ca donator al sumei de 1000 de lei si 100 de paini pentru o cantina nou infiintata care oferea incepand cu acea data ceaiul de dimineata si masa de pranz pentru 100 de copii saraci.
Casa este construita intr-un stil mai modern si este bine intretinuta, in prezent fiind sediu de banca. Pe casa insa placuta care indica “monument istoric” exista.
Dupa cum vedeti strada Garii este una dintre cele mai vechi strazi (e si normal avand in vedere ca se afla chiar in vecinatatea garii) unde se gasesc foarte multe case declarate monument istoric.
Casa Macridescu, situata in strada Cuza-Voda nr. 4-6 (de fapt am putea spune numele 4 si 6) apartinand aceleiasi familii. Despre familia Macridescu datele istorice leaga numele familiei de personalitatile vremii, astfel incat in imobilul de la nr 6 a fost gazduit in 25 ianuarie 1916 Carol al II-lea care vizita orasul Focsani si care alaturi de generalul doctor Macridescu (care la acea vreme era prefectul judetului Putna) a asistat la ceremonia de depunere a juramantului cercetasilor. Mai tarziu insa gasim (cel putin cele citite de mine) simpatia acestei familii fata de miscarea legionara si legatura cu Corneliu Zelea Codreanu. Un membru al familiei Macridescu a fost nasul de cununie al lui Corneliu Zelea Codreanu, nunta care a avut loc la Focsani in iunie 1925.
Aici la nr 6 a functionat in urma cu multi ani (in tineretea soacrei mele o maternitate, apoi o gradinita) iar in tineretea sotului meu la nr 4 era Palatul Copiilor (in 1972 a trecut in patrimonial Ministerului Educatiei).
In special casa de la nr o stiu si eu cum era inainte de 1989 si parea un loc placut (ma atragea prin statuia care se gaseste pe unul dintre peretii casei si pe care o vedeam din strada), dar dupa retrocedare a fost lasata in paragina astfel incat acum aceste locuri arata jalnic, intr-o stare de degradare aproape definitiva si cred ca mostenitorii asteapta de fapt ca aceasta casa sa se prabuseasca definitiv.
Casa Tatovici, situata in strada Cuza-Voda, nr 35, casa construita la jumatatea secolului XIX. Familia Tatovici a fost o familie de negustori si proprietari de terenuri agricole. Constantin Tatovici a infiintat in Focsani Casa de Credit a Agricultorilor “Putna” saraciti insa in 1929 odata cu criza economica.
O perioada aceasta casa a fost sediul pentru Directia Sanitara Publica, iar in prezent aici se gaseste Sectia de Stiintele Naturii a Muzeului Vrancei. Momentan aceasta casa este inchisa in vederea efectuarii lucrarilor de consolidare si restaurare.
Casa Apostoleanu, situata in strada Cuza-Voda nr 50 – 52, casa construita la jumatatea secolului XIX si care a apartinut uneie dintre cele mai vechi familii din oras. Casa construita in stil European cu elemente romantice a avut ca oaspeti personalitati ale vremii si chiar membrii familiei regale. Astfel acestei case i-au trecut pragul participand la diverse evenimente mondene, serate muzicale si alte evenimente, Duiliu Zamfirescu, Ioan Mincu, regale Carol I, regina Elisabeta si Regele Ferdinand.
Insa casa ca si numele de Apostoleanu sunt cel mai cunoscute de catre istorici ca fiind locul unde in decembrie 1917 s-a semnat Armistitiul de la Focsani intre delegatii Armatei Romane si reprezentantii Armatelor Centrale.
Dupa 1945 casa a fost nationalizata aici avandu-si cartierul general (o vreme) trupele sovietice cantonate in zona, iar dupa 1958 a devenit spital cu sectie de chirurgie si stomatologie.
Soacra mea isi aduce aminte de aceasta casa ca fiind spital (revin, e nascuta in 1926 si a fost medic).
Casa Leon Cracalia, situata in strada Cuza-Voda, nr 41, este o casa construita in secolul XIX, si tipic arhitecturii vremurilor cu ornamente la ferestre si in partea superioara a casei.
Leon Cracalia a fost ofiter in armata romana (in timpul Razboiului de Independenta) care a preluat comanda batalionului din Regimentul 10 dorobanti dupa caderea maiorului Gheorghe Sontu. Insa si el a devenit un erou al acestui razboi.
Numele unei strazi din Focsani poarta numele Mr. Gh. Sontu (vezi mai jos)
Casa Pusca, situata in strada Mr. Sontu nr 25, o casa construita la inceputul secolului XX cu o arhitectura romaneasca, si cu elemente decorative simple. Cladirea a apartinut pe rand Comisariatului Vrancea, Trustului I. A. S. (transformata mai apoi in Societatea Agroind S. A Focsani) si intrata in 1995 in proprietatea Societatii Europa S. A Focsani.
Cam acestea ar fi datele in mare despre aceasta casa. Dar despre doctorul Pusca poate doar batranii sa-si mai aduca aminte cate ceva. A fost unul dintre medicii respectati ai orasului si asta pentru daruirea lui si grija fata de semeni (mai ales fata de cei necajiti pe care ii consulta gratuit).
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial in perioada noiembrie 1941 – iunie 1943 a fost detasat ca medic sef la un spital de campanie din Crimeea, si ulterior la sfarsitul anilor ’40 dupa pensoinare isi va continua activitatea in cadrul cabinetului sau particular dar si in cadrul unui camin de batrani. A fost un cunoscut al lui Nicolae Titulescu fiind deseori vizitat de acesta.
Casa Huianu, situata in strada Comisia centrala nr 11, o casa cu arhitectura romaneasca si care a apartinut avocatului Alexandru Huianu. Acesta a fost o personalitate de vaza in planul politic local si nu numai, putand spune despre el ca i-a cunoscut pe Iuliu Maniu, Octavian Goga si regale Calor al II-lea. In 1946 este ales deputat iar in 1947 incarcerat de regimul communist, petrecand astfel 8 ani in inchisoare.
In 1990 infiinteaza organizatia PNTCD Vrancea in activitatea careia isi va investi timpul sau. Dupa moartea acestuia (in 2007) in 2013 se dezveleste o placa comemorativa care avea sa aminteasca personalitatea care a stat in acea casa.
In prezent in acea casa (mostenita de o nepoata) functioneaza un local – Oldies – Pub & Lounge, casei fiindu-i aduse imbunatatiri fara insa a-i afecta arhitectura.
Casa Dr. Saideman, situata in strada Nicolae Titulescu nr 1, construita in 1914, a apartinut Dr Saideman, un doctor cu licenta luata la Viena si care a fost un medic apreciat al urbei (de fapt al judetului) fiind singurul radiolog.
Este singura casa din Focsani (din cele vazute de noi) care pe langa placuta simpla de monument istoric mai are o placa ceva mai mare care spune (in romana, franceza, engleza) trei cuvinte despre stilul arhitectoric (stil eclectic) al casei.
Despre casa se stie ca dupa ce a fost vanduta de catre proprietari statului in 1968 a fost proprietate a Consiliului local iar in 1978 devine proprietatea Comitetului de Cultura.
Dupa 1990 aici si-a desfasurat activitatea Scoala de arte, iar in prezent aici este Uniunea Scriitorilor din Romania.
Casa Braileanu, situata in strada Stefan cel Mare nr 21, casa construita in 1889 si care a apartinut tot unui medic, care nu are o arhitectura deosebita insa ceea ce iese in evidenta este o nisa pe una dintre fatade, unde este un personaj feminin in marime naturala, si purtand un drapaj antic.
Casa Anghel Saligny, situata in strada Simion Barnutiu nr 7-9, construita in secolul XIX si despre care v-am spus ca in prezent este transformata in restaurant (Casa Vranceana). Pe dinafara vi-l arat eu in poze, insa cum se mananca acolo va spune @Crazy Mouse aici vezi impresii.
Am mai pozat si scos informatii despre multe alte case declarate monument istoric, unele sunt probabil locuite in continuare de mostenitori, altele sunt lasate in paragina sau au fost vandute si transformate (ca si destinatie). Numele celor care au dat numele unor locuinte poate ca nu mai spun nimic in prezent, dar in fond asa s-a facut istoria.
Din pacate multe lucruri asteptam sa vina cineva sa ni le faca, asteptam si dam din umeri si ne vaitam ca avem un turism slab dezvoltat.
Promisiunea autoritatilor era de a promova turismul in Focsani incercand sa aduca un suflu tanar, se vorbea de angajarea a doi tineri care sa aiba cunostinte in domeniul turismului, noutatea fiind o aplicatie pe telefoanele mobile, tablete si alte dispozitive care au sistem de operare Android sau iOS identificand principalele obiective turistice din oras cu coduri QR sau cod de bare, astfel incat scanand codul sa beneficiezi de prezentarea obiectivului ales cu istoricul acestuia si alte informatii.
Din pacate nu am verificat acest lucru (nu stiam exact ce face aplicatia si cat de functionala este) dar pe borna kilometrica acest cod QR exista, astfel incat daca va opriti in Focsani si vedeti obiective inzestrate cu astfel de coduri vedeti daca puteti accesa.
Sper insa ca prin aceste doua articole sa va fi starnit macar putin interesul pentru acest oras mic dar cu o istorie bogata si va invit cu drag sa-l vedeti.
Trimis de mishu in 22.07.16 09:21:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Focșani şi împrejurimi, FOCȘANI" (deja existentă pe sait)
N-am mai aşteptat să-ţi aduc eu superbonusul pentru că vreau să scriu câteva cuvinte. În copilărie eu îmi făceam vacanţele la Odobeşti la via mătuşii mele care era medic de plasă (circumscripţie rurală) şi soţul viticultor. De câteva ori m-a dus la Focşani cu trăsura cu doi cai. Am recunoscut în poze copertina de la casa Tatovici. Nu pot spune dacă avea treabă la Creditul Agricol pentru finanţarea lucrărilor viticole sau dacă ducea rapoarte la Direcţia Sanitară. Când am citit casa Tatovici, mi-am adus aminte de nume şi fotografia m-a edificat cu totul. Mi-a făcut plăcere să-ţi citesc reviewul.
@mishu - Am lecturat cu atenție cele două articole despre orașul Focșani și pot spune că sunt uimit de multitudinea de informații pe care le-am parcurs. Mergem la Focșani de câteva ori pe lună, ne-am plimbat de mai multe ori prin zona centrală a orașului, am admirat o parte dintre casele vechi ale orașului, însă atunci când este vorba despre prezentarea unor locuri din apropierea Râmnicului Sărat parcă mă părăsește inspirația!
O să printez acest articol și promit să-mi fac timp și să merg într-o zi la Focșani special pentru a vedea toate aceste clădiri pe care le-ai prezentat în articol și care parcă respiră istorie!
Later edit: Să știi că și la Râmnicu Sărat folosim deseori cuvântul ”oleacă” și eu am mers de multe ori în copilărie la cules de vie / cosit și strâns de fân / cules de prune și alte activități de acest fel. Așa că mă consider și eu ”oleacă” vrâncean, mai ales că locuim atât de aproape de limita de județ.
Felicitări pentru documentare și pentru prezentare!
@mishu - Pentru a nu va mai da emotii, acum la ajungerea la calculator, am trecut la admirat pozele, am votat pozele si articolul si daca cineva nu minte am dat al 14-lea vot. Sper sa fie de bine! Am tiparit, la serviciu, articolul si dupa ce il citesc sper sa gasesc un pretext pentru un ecou.
Casele vazute imi aduc aminte de casele din Giurgiul meu drag, pe care, din pacate nu l-am mai vazut de sapte ani, dar mi-e tare dor de el. Casele din Focsani seamana foarte mult cu cele pe care mi le aduc eu aminte din copilarie din Giurgiu. Ma bucur ca s-au mai pastrat, mai ales cele de pe strada Garii, pe care le-am admirat si eu de cateva ori, mergand de la gara spre centru. Si imi mai aduc aminte de ceva. Drumul de la gara spre centru, la fel ca in Targoviste, era flancat pe troruare de niste castani, la fel ca cei de la noi de pe strada la Giurgiu. Din fustile lor, dupa scuturarea florilor, faceam arme de lupta pe care le foloseam la " hotii si vardistii ".
De-abia astept sa citesc articolul!
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@Michi - Multumesc foarte frumos pentru vizita si completari, acestea sunt intotdeauna binevenite, intregind povestea. O zi frumoasa in continuare.
@liviu49 - Multumesc de vizita si vot si sper ca aceasta lectura sa fie una placuta, astept impresii dupa lectura. Am facut mult mai multe poze, insa nu am reusit sa descifrez la toate istoria lor, asa incat cred ca oricum e suficient atat. Sper insa ca informatiile oferite sa fie un ghid bun pentru turistii orasului. Data viitoare insa sigur am sa incerc sa vad daca accesand codul QR de pe borna de hotar voi afla ceva si am sa va spun.
O zi frumoasa pe mai departe.
@Crazy_Mouse - Multumesc de vizita si vot si pot spune ca multe dintre amanuntele oferite sunt pentru tine si familia ta. Imi place cum incerci sa prezinti cat mai multe dintre frumusetile locurilor si sunt sigura ca vei mai descoperi multe in continuare.
Probabil ca vei avea curiozitatea sa vezi cate ceva dintre cele spuse sau nespuse de mine si imi pare rau ca sotul meu a fost lipsit de inspiratie si nu a pozat si liceul Cuza, care cred ca este mai vechi decat Unirea, cand mi-a spus ca langa bustul lui Cuza era si liceul am simtit cum imi creste tensiunea. Cred ca trebuie sa-l scolesc mai bine in tainele AFA.
Calatorii placute in continuare.
@mishu - Doamna, m-ati dat gata! Ma refer, evident la articol. Am citit articolul, mi-am subliniat cateva pasaje, la care intentionam sa fac referire. Am renuntat intre timp, pentru ca nu stiu ce as putea comenta, sau mai ales, adauga. Descrierile sunt de nota maxima care se poate acorda (poate fi zece, pentru cei mai tineri, poate fi si cinci pentru cei ca mine care au inceput scoala cu cinci, nota maxima). Cladirile de pe str. Garii le-am vazut de mai multe ori, le-am admirat, dar nu am avut curiozitatea sa ma interesez de istoria lor. Din pacate, in acele vremuri, preocuparea mea, dar nu numai a mea, pe langa rezolvarea problemelor pentru care ma trimisese intreprinderea acolo, la Focsani, era sa fac rost de mancare. Norocul dvs. ca s-au mai pastrat si mai pot fi admirate. Sunt putin descumpanit de soarta casei lui Anghel Saligny, care a devenit restaurant. Asta este! Asa se intampla cand nu avem rabdarea de a pastra o casa care poate deveni chiar muzeu si vrem sa scoatem imediat bani de pe urma ei. Cand eram la STACO, in perioada 1968-1970, am inchiriat o camera, cu inca trei colegi, in casa din Bucuresti a lui Anghel Saligny. Casa era gard in gard cu scoala, pe str. Occidentului nr 8, lanaga piata Buzesti. Casa, atunci, in afara de o placa comemorativa, nu mai avea nici-o legatura cu marele inginer care a fost Anghel Saligny. Am inteles ca la un moment dat s-ar fi incercat transformarea in casa memoriala. Nu stiu ce s-a intamplat, pentru ca nu am mai trecut pe-acolo de foarte multi ani.
Ma uitam acum la cele aproape 8 pagini tiparite, care adaugate la articolul precedent, pot fi baza unei monografii despre orasul Unirii.
Ma opresc aici, pentru ca mi-e greu sa mai adaug ceva, fara a avea impresia ca va stric articolul. E prea bine scris si, oricat as fi eu de guraliv, consider ca este cazul sa ma opresc.
Felicitari pentru articol, pentru poze si calatorii placute!
@liviu49 - Si elaborarea acestui material s-a bazat pe multa lectura precum di de cele aflata de la soacra mea, care insa nu a fost intr-o dispoziie foarte buna (cred ca la 90 de ani e mai dupa chef). Daca o sa mai aflu cate ceva de la ea interesant am sa aduc completari.
Nu stiu ce sa spun despre casele memoriale, mostenitorii lor unii au incercat sa supraevalueze casele si sa obtina preturi mari, sau au dorit sa dea o alta utilizare casei, nu pot sa-i invinovatesc pentru asta, insa dupa cum se poate vedea din poze exista cateva case care chiar si in ruine au un farmec al lor.
Cu ocazia asta m-am uitat si in Bucuresti si la fel am descoperit case care sunt adevarate bijuterii, insa sunt lasate in paragina. Costurile mari necesare unor restaurari sunt de cele mai multe ori cu mult peste posibilitati, si am citit ca daca statul se implica in restaurarea acestora, proprietarii trebuie sa contribuie si ei cu 10%, astfel incat nu mai vorbim de circuitul apei in natura ci de circuitul banilor in natura si mai admiram aceste case cat mai exista.
O detaliere binevenita a discutiei initiata ieri la mini-intalnirea AFA. Daca ar fi altfel promovat Focsaniul, Lepsa, Cascada Putnei si ar invada turistii zona ce bine at fi. Un prim pas de promovare a orasului este insasi acest articol. Felicitari!
@Dan&Ema: Multumesc foarte frumos, si chiar daca ar fi invadata zona, la cat de multe frumuseti are de aratat ar fi loc pentru toti turistii dornici de frumos.
@mishu:
Sunt sigur ca e loc pentru toti turistii ce vor sa viziteze Focsaniul. Mai ales ca fiind tangent la un drum european atat de circulat, ar putea fi usor invadat.
Si nu numai Focsaniul ci toata zona viticola a Vrancei, dar si Muntii Vrancei.
Sunt locuri frumoase, speciale, chiar daca uneori zguduie toata tara.
Am trecut recent prin oras si mi-a placut, chiar daca am venit cu treaba si fara extratime de vizite private.
Felicitari pentru promovarea orasului Focsani cu ultimele tale articole
@Dan&Ema - Cred ca documentarea mi-a adus mai multe informatii decat in toti anii in care m-am plimbat pe acolo la un moment dat chiar, sotul meu mi-a spus ca stiu mai multe decat el.
Este un oras care merita sa fie vizitat chiar si pentru cateva ore. Zona Garii unde sunt multe dintre casele vechi si zona de centru cu ce are ea de aratat.
Multumesc pentru aprecieri.
va astept cu drag pe toti la Focsani, cine ajunge prin zona va rog sa imi dati un mesaj sa iesim la o cafeluta si sa ne cunoastem.
@flaviana77: Imi place entuziasmul tau, astept sa te cunosc.
Bună seara,
M-am bucurat să găsesc articolul despre orașul meu natal dar mai ales să citesc despre fostele case ale familiei mele. Am 2 obiecții de făcut dacă se poate:
1. La Casa Ibraileanu - romanul scris de Garabet Ibraileanu se numește Adela ????;
2. La Casa Brăileanu este greșit numele. De fapt este tot casa Ibraileanu. Familia Ibraileanu (al cărui ultim urmaș sunt eu) a avut mai multe case însă doar astea 2 mai sunt astăzi in picioare. Restul au fost demolate. Doua case au fost chiar pe locul actualei primarii ????. Medicul despre care ați pomenit ca fiind proprietar, a fost străbunicul meu și s-a numit Ariston Ibraileanu, așa cum s-a numit și tata pe care l-ați menționat la casa precedenta.
Cam astea sunt comentariile mele. În rest totul ok.
Scrieri plăcute in continuare!!!
@Lale: Mulțumesc frumos pentru vizita, dar mai ales pentru completări, ele întregesc povestea. O zi minunata.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia - un mod minunat de a sparge rutina — scris în 30.03.23 de raluca banu din GOLEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Targul de Craciun de acasa (de a doua casa) – Focsani — scris în 29.12.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Hai-hui prin Vrancea. Borna de hotar din Focșani — scris în 21.01.22 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Crângul Petrești, de lângă Focșani — scris în 12.12.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Evul Mediu — scris în 21.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2020 Statuia ecvestră de la Dumbrăveni — scris în 06.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Focsani - Patru parcuri plus bonus — scris în 19.04.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ