ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Calator deasupra unei mari fierbinti (I)

TIPĂREȘTE

Baile Calacea si Complexul “Heaven” de la Sannicolau Mare

Intreaga Campie de Vest a tarii pluteste deasupra unei mari fierbinti cu apa minerala ce tasneste la suprafata pamantului, nu acolo unde am dori noi, in orase cu parcari pentru automobile si supermarketuri, printre hoteluri de lux si parcuri frumos amenajate ci acolo unde doreste ea, uneori departe de orice samanta de civilizatie, in plin camp, printre grajduri sau cotete de porci sau pe fundul unei rape adanci. Ei, du-te, daca ai chef, sa infiintezi acolo o statiune balneara!

Vecinii nostri unguri insa, au facut-o, s-au gasit investitori sa valorifice apa termala a acestei fierbinti “mari comune” romano-maghiare si iata ca doar la cativa zeci de kilometri de granita tarii noastre au inflorit adevarate “imperii termale” cu larg rasunet international, precum Hajduszoboszlo, Nyregyhaza, Szeged, Gyula, Miskolc, Mako, s. a. Si la noi, s-au valorificat o parte din aceste ape termale aparute din adancuri prin injghebarea unor mici stranduri termale, “satesti” sau prin incalzirea grajdurilor de animale sau a serelor comunale

Desigur, avem si noi modernul complex "Felix-1Mai” de langa Oradea care atrage anual zeci de mii de turisti, dar numarul ivirilor termale in Campia de Vest depaseste cifra de 30!

In ultimii ani energia geotermala este folosita si la incalzirea locuintelor, o parte a orasului Oradea si intreg orasul Beius sunt incalzite prin valorificarea rasuflarii fierbinti a planetei, Beiusul se mandreste cu cea mai ieftina gigacalorie din tara!

Scriu acest serial, deloc exhaustiv, pentru a va informa despre existenta unei salbe de mici stranduri termale ce se-ntinde din judetul Timis si pana in judetul Satu Mare si de care, poate, inca nu ati auzit.

Pornesc din Timisoara spe Arad, pe E671 si in comuna Ortisoara, la 25 de km de Timisoara, se face o mica sosea la stanga, iar dupa 6 Km imi apare in fata un panou pe care scrie “Calacea”.

Ajung mai intai la strandul statiunii, unde niste oameni de afaceri tocmai discuta despre deschiderea lui.

Strandul e marginit de o plaje de nisip, de o terasa cu un bar si cateva umbrelute de soare. Nu departe de strand se afla si statiunea balneara propriu zisa, Calacea-Bai, statiune de importanta nationala, cu caracter permanent. La intrare te intampina o receptionera simpatica dar ceva mai incolo, pe o masa cu multe flori te asteapta o imagine trista…fotografiile in doliu a celor doi fosti administratori ai bailor, loviti de o boala necrutatoare inaintea varstei de 40 de ani. Cineva din familia lor a preluat insa administrarea statiunii Calacea, o adevarata oaza de sanatate ce se afla in mijlocul unui parc de salcami de 14 hectare. Nu uitati ca ne aflam in plina Campie a Banatului, care, se stie, se afla sub influenta blandei clime mediteraneene. In parc se mai afla un lac cu nuferi albi, un adevarat paradis al ratelor salbatice, arbori seculari cu forme ciudate, un teren de mini-fotbal, un parc de joaca pentru copii, o mini-gradina zoologica, un izvor cu apa minerala pentru afectiuni digestive si renale, multe alei si bancute. Temperatura media anuala aici este de 15 gade Celsius.

Doua sonde de adancime aduc la suprafata "comoara” bailor Calacea, apa termominerala la temperaturi de 42 si 43,5 grade Celsius. Apa minerala este folosita in cura externa in special pentru afectiuni digestive dar si afectiuni uro-genitale (cistite sau anexite cronice), pacientii sunt tratati in vane individuale sau intr-un bazin comun cu apa termala (apa din bazin are intre 36,5 si 38 grade Celsius)... Apa termala racita mai este folosita si in cura interna pentru afectiuni digestive (stomac, duoden, enteropatii, afectiuni hepato-biliare si renale). Contraindicatiile bailor calde-sunt hipertensiunea arteriala, tumorile maligne, bolile infectioase, hemoragiile, fazele acute ale bollilor cronice, insuficienta cardiaca, epilepsia, tuberculoza pulmonara. In baza de tratament se efectueaza atat terapie balneara cat si fizoterapie (impachetari cu parafina, electroterapie, aerosoli, acupunctura, etc). Ultima analiza a apelor minerale a fost efectuata de chimistul E. Diaconescu, in anul 1982 si s-a constatat ca apa termala de Calacea este deosebit de valoroasa, ea contine cateva saruri minerale importante precum Na, Cl, Br si acid carbonic. Climatul statiuni este sedativ, excelent in lupta antistres.

In statiune se intra pe o alee lunga, de-o parte si alta careia se gasesc mai multe vile si casute. O capela apare printre ele. Baza de tratament si cantina se afla la capatul aleii. Aici totul pare bine pus la punct, meniul de pranz este mereu afisat cu o ora inainte, curatenia e la ea acasa.

La Calacea-Bai poti ajunge cu bilete "de sindicat sau de pensionari" dar si prin unele agentii private de turism.

Accesul in statiune este usor iar prezenta a doua orase mari "in vecini", Timisoara si Arad, fac ca ea sa fie curtata de catre multi pacienti. Statiunea mai poarta numele si de statiunea" Aqua", ceea ce ma duce cu gandul (nu la o formatie de muzica usoara) ci si la “Baile Aquae” de la Calan. Se pare ca romanii au trecut si pe-aici in urma cu doua milenii.

Statiunea dispune de un numar de 250 de locuri de cazare, o parte sunt de confort I (camere cu grup sanitar propriu), restul sunt de confort II (grup sanitar comun). In rest, liniste, aer curat, verdeata, flori si curatenie iar personalul mi s-a parut a fi saritor si amabil.

Dar, calatorului ii sade bine cu drumul…o a doua statiune “nou infiintata” si ceva mai mica ma astepta in cale. De la Calacea “scurtcircuitez" pe DJ 693 prin localitatea Satchinez, ajung la Biled si de-acolo, pe DN6, trec prin Lovrin si ajung la Sannicolau Mare, dupa vreo 60 de km.

Aici ma intampina administratoarea Complexului “Heaven”, complex care dispune de un strand termal, un mic hotel si un restaurant. Dna Lenuta Bojan imi expune in fata unei cafele, care cade bine intotdeauna la drum lung, intreaga istorie a Complexului balnear. Acesta, in afara de strandul termal mai dispune de o sala de fitmes si de servicii de fizioterapie si masaj. Privesc cateva fotografii de-a complexului "inainte" de-a fi preluat de familia Bojan si "dupa". Cer si pamant!... “Nu prea ne-a ajutat nimeni, imi explica dansa, ba dimpotriva multi ne-au pus bete-n roate. Am cazat initial grupuri de sportivi, am facut apoi discoteci. Strandul functioneaza doar in sezon. In sala de mese mai organizam si nunti. Ne descurcam cum putem. E pacat de apa asta fierbinte care ne vine gratis de la Dumnezeu! "... O caruta se opreste in fata cisternei care culege “surplusul termic” si ia cateva bidoane cu apa…Doamna Lenuta schimba doua vorbe cu sateanul, apoi vine si-mi spune…"Daca apa asta termala, tot ne vine gratis, eu n-o tin sub cheie, s-o ia cine doreste si s-o foloseasca…satenii o utilizeaza mai ales la spalatul rufelor…"

Apoi, aceasta inimoasa intreprinzatoare, dupa ce ma trimite neaparat sa vad si o expozitie de pasari de curte si animale de casa din centrul orasului, ma pune in tema si cu celelate mici stranduri termale din judetul Timis, pe unde aveam sa ajung ceva mai incolo…Deta, Jimbolia, Lovrin sau Sinmihaiu German…

Dar acest periplu, va fi un alt pas al calatoriei mele deasupra marii fierbinti din Campia de Vest a tarii, mare care inca se mai scurge in santurile de la marginea drumurilor... click aici

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 08.12.10 12:39:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE CĂLACEA. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11623 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Papagalii tin o sedinta importanta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 5200 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

georgiana
[08.12.10 12:48:12]
»

Deci, sa inteleg ca ai fost pe-aici ?

Si n-ai spus la nimeni?

santana*
[08.12.10 12:49:36]
»

Mister Dorgo, încet-încet, citindu-ţi postările, o să încep să iubesc apa! Că nu-i mai ştiu gustul de mult timp...

webmaster77
[08.12.10 13:03:43]
»

Mutat la rubrica "O zi in Baile Calacea" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

luciaoradea
[08.12.10 15:23:34]
»

Foarte interesant review-ul, nu auzisem pana acum de Baile Calacea. Nici nu am stiut ca apele de acolo pot avea atatea proprietati curative!

In ceea ce priveste incalzirea cu apa geo-termala a Orazii se pare ca mai avem de asteptat. Firma care detine "monopolul"pt foraje nu prea are da gand sa faca investitiile necesare in infrastructura. Apa nu se poate folosi asa cum e, trebuie filtrata, altfel se colmateaza tevile. Dar ar fi grozav pt noi, oradenii, sa beneficiem de sursa asta naturala de incalzire!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
david
[08.12.10 15:32:40]
»

Ai reusit o prezentare atragatoare, a statiunii Baile Calacea (daca se poate numi statiune) pe care o consider sinistra din toate punctele de vedere.

Felicitari!!

dorgoAUTOR REVIEW
[08.12.10 18:11:52]
»

@ david... aceasta statiune este cotata ca o statiune balneara (de rang national deci) in toate ghidurile de balneo, exista acolo si o doctorita, o sa-ti trimit imediat numele danseia pe o fotografie... Mie mi s-a parut cea mai rasarita dintre toate "baile" judetului Timis (lasam de-o parte orasul Timisoara), caci restul, adica Teremia Mare, Lovrin, Deta, Sanmihaiu German, Jimbolia, Sannicolau Mare, n-au decat cate un strand termal si cate ceva servicii in jur si au importanta locala. Voi scrie in curand un review despre toate acestea, pentru ca e bine totusi sa stim ce se intampla cu izbucnirile fierbinti de 45-90 de grade Celsius din jurul tau si implicit, din tara noastra...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[08.12.10 18:32:07]
»

@ david... am postat PO29, in care vei gasi detalii privitoare la doctorita ce e in contract cu Casa Jud. de Asigurari de Sanatate Timis

anadragusin
[08.12.10 19:20:03]
»

Nici eu nu stiam de statiune. Dupa Olanesti a venit randul acesti statiuni unde apa este gratis dar nu se profita decat in plin sezon de proprietatile acesteia. Felicitari @Dorgo, prin multe locuri mai umbli!!!

hlli
[08.12.10 22:46:14]
»

Din amintirile mele despre Calacea, nu pot sa spun decit la fel ca si @David, sinistru loc, uitat de lume!!!

Dar ai spus lucruri asa de interesante, incit ma gindesc ca la sfirsitul asta de saptamina, sa fac o plimbare pina la Calacea. Chiar nu am fost de multi ani si poate ca lucrurile s-au schimbat pe acolo in bine si nici nu am stiut.

Acum, in perioada asta anului, ma mai duc din cind in cind la Sanmihaiul German, dar poate ca este de luat in considerare si Calacea.

Piscina cu apa termala de la Sanmihaiul German mi se pare singurul loc acceptabil, aproape de Timisoara, in vreme de iarna.

Bine ca cineva s-a gindit povesteasca si despre Calacea, (chiar daca nu un banatean) !!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
biancuta
[09.12.10 00:00:49]
»

Felicitari @dorgo pentru acest review! Foarte frumos ai prezentat proprietatile curative ale apei de la Calacea! Poate voi ajunge intr-o zi si acolo!

georgiana
[09.12.10 00:06:34]
»

@hlli,

Eu te-as sfatui sa te gandesti de 2 ori, inainte de a merge la Calacea. Am scris si eu in vara 2 reviews-uri despre acest subiect, le-ai citit?

hlli
[09.12.10 09:20:06]
»

Nu, @georgiana, nu am citit ce ai scris tu despre Calacea.

In vara nici nu stiam de existenta AFA, iar prin septembrie am cautat ceva in mod special si asa am descoperit acest site. Dar am sa caut postarile tale si voi mai "studia'. Multumesc!!!

Am zis ca fiind Calacea la doi pasi, o plimbare este benefica. Numai ca pe asa o vreme mohorita, poate ca ai dreptate... Ce sa poti face acolo? ! Cu ce sa-ti umpli timpul? !

sandu.53
[09.12.10 09:29:14]
»

greu sa ajung acolo dar am citit cu interes si mi-a placut review-ul tau, inclusiv fotografiile! felicitari!

dorgoAUTOR REVIEW
[09.12.10 18:35:41]
»

@ david... "sinistru" e un cuvant prea dur pentru Calacea, o statiune din judetul tau care are 14 hectare de parc si care a fost ingrijita de un cuplu de tineri timiseni. Vad ca nici Sanmihaiu German nu-ti place. Macar de Laura Calacean, fosta prezentatoare TV, iti place?

david
[09.12.10 20:43:01]
»

@dorgo

Cuvantul "sinistru" in opinia mea exprima realitatea intalnita la Baile Calacea. Cum poti spune ca nu este sinistra, avand in vedere ca in acesta in baza de tratament, nu s-a investit nimic in ultimii 25 ani (pozele 3 si 4.)

Poate in urma prezentarii tale, vor veni multi turisti cu aspiratii inalte si vor fi dezamagiti de situatia actuala a complexului.

Nu a spus nimeni ca nu-mi place strandul din localitatea Sanmihaiul German, am dorit sa subliniez ca nu poate fi numita statiune.

De Laura Calaceanu imi placea cand era la Pro TV, dar nu vad legatura ei cu turismul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmaster20*
[14.12.10 12:05:31]
»

Retras punctele standard conform regulamentului, depasindu-se limita de 5 reviewuri pentru luna de vacanta respectiva.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, biancuta, david, dorgo, georgiana, hlli, luciaoradea, sandu.53, santana*
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Băile Călacea:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073202848434448 sec
    ecranul dvs: 1 x 1