ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.04.2026
STATUS: CONSUL
LUNA
JUN-2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Sala Pasilor Pierduti. Unde sufletul si inima se pierd si se regasesc intr-un albastru infinit

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

“Fie el student, profesor sau simplu vizitator al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cel care străbate Sala Paşilor Pierduţi va zăbovi, măcar o clipă, în faţa picturilor murale ale lui Sabin Bălaşa, artistul care, prin opera sa, a introdus acest spaţiu pe harta locurilor de referinţă ale artei universale. Penelul unuia dintre cei mai cunoscuți pictori români contemporani a conferit Sălii Paşilor Pierduţi, graţie vigorii compoziţionale, a paletei cromatice aparte şi a tematicii abordate, “o esenţă de unicitate--- criticul Valentin Ciucă.

Din Copou, am plecat pe jos spre Universitatea AL. I. CUZA, spre Sala Pasilor Pierduti.

Auzisem despre aceasta Sala minunata inclusiv de la verisoara mea care a facut facultatea la Iasi si revenea periodic acolo (asta pana sa se mute definitiv in Germania). Cand i-am spus ca intentionez sa vizitez Iasiul, m-a sfatuit sa incerc sa nu ratez aceasta vizita. Si cum ma stiti copil ascultator (desi eu sunt mai mare decat ea cu doua saptamani), am inclus-o in program. Si nu regret asta!

Cum eu nu as sti ce sa va spun despre aceasta frumusete, las specialistii sa vorbeasca.

“Pe 23 mai 1893, începe construcția Palatului Universitar în prezenţa Principelui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Construit după planurile arhitectului Louis Blanc (pentru care acesta a căştigat o medalie de aur la o expoziţie de la Paris), Palatul Universităţii a fost inaugurat pe 21 octombrie 1897.

La parterul acestei frumoase cladiri se afla Sala Pașilor Pierduți, denumită astfel datorită efectului sonor pe care îl creează. Cam pe la mijlocul sălii dacă porți pantofi cu toc sunetul acestora dispare.

În această sala se găsesc cele 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa. Un adevărat extaz în albastru ce acoperă aproximativ 300 m pătrați. Picturile realizate de maestrul inorogilor și al siluetelor cosmice au fost realizate între anii 1968 - 1978. Ele au fost gândite ca o reprezentare a sufletului românesc, putând fi grupate in trei categorii: mituri universale, legende româneşti, universitates”

uaic.ro/despre-uaic/preze ... asilor-pierduti

Atasez, de pe acelasi sait, cateva

’Informații utile

Vizitarea Sălii Pașilor Pierduți se poate face gratuit, fără a fi necesară o programare prealabilă

Nu există un program de vizită fix, însă atunci când vă pregătiți vizita, din motive logistice, țineți cont de faptul că activitatea didactică se desfășoară, de regulă, până la orele 20.00

Puteți face fotografii pentru uz personal, dar dacă doriți să realizați fotografii profesionale care urmează a fi utilizate în materiale publice (comerciale sau de altă natură), este necesar să solicitați o aprobare în acest sens. Puteți depune o cerere la Registratura Universității, aflată la parterul corpului A.

Vă recomandăm și vizitarea Muzeului Universității, aflat în apropierea corpului A. Accesul este, de asemenea, gratuit pentru toate categoriile de vizitatori. Pentru check-in, vă rugăm folosiți pagina oficială de Facebook a Universității’

Tot in acea Sala, pe timpul vizitei noastre, era deschisa o expozitie de pictura. Sincer, pe mine nu m-a impresionat ceva de acolo. Sabin Balasa ramane Sabin Balasa si acele picturi paleau in fata maretiei acestuia.

Impresionabile ca marime, ca mesaj, ca emotie, frescele transmit trairi, sunt expresive. Recunosc, am ramas fara cuvinte. Judecati voi dupa ce veti vedea pozele! Ele, pozele, apartin in totalitate lui @adso. Eu am fost efectiv in extaz si in admiratie. Nu sunt decat 14 din 19, as putea sa le iau pe cele 5 lipsa de pe net, dar va mai las si voua un colt de voal neridicat, o provocare pentru cand veti ajunge acolo.

Eu nu am decat un singur cuvant: IMPRESIONANT! Ce mi-a placut cel mai mult? Nu stiu! TOT!

Asa ca va RECOMAND cu toate emotiile si trairile mela sa vizitati Sala Pasilor Pierduti de la Universitatea AL. I. Cuza din Iasi.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de Zoazore in 26.04.26 18:52:45
Validat / Publicat: 26.04.26 19:25:56
  • A fost prima sa vizită/vacanță în IAȘI
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia, Bulgaria, Romania

VIZUALIZĂRI: 59 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Vedere din strada spre Universitate

iata fondul sonor propus

ZoazoreAUTOR REVIEW
[26.04.26 19:37:59]

@webmaster13:

Din nou o surpriza placuta! Multumesc mult, web!

FlaviuPHONE
[26.04.26 20:02:31]

@Zoazore:

Pare că locul geometric, unde timpul și spațiul sunt mai relative decât prevede știința, este Sala Pașilor Pierduți.

A știut Gri... dom’ profesor unde să te teleporteze. Frumos loc.

O seară faină!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[26.04.26 20:23:24]

@Flaviu:

A știut Gri... dom’ profesor unde să te teleporteze. Frumos loc.

Cu adevarat frumos! Doar ca eu i-am spus ce vreau sa vad si el a stabilit ordinea, in fuctie si de posibilitatile mele de deplasare, dar si de transportul in comun.

Si, DA, este un loc geometric de mare exceptie, merita vazut!

Multumesc pentru vizita, ecou si aprecieri

2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Flaviu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Universității & Sala Pașilor Pierduți:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)