GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Muzeul Pălăriilor de Paie - Crișeni
Ca să ajungi de la Sovata la Crișeni, la Muzeul Pălăriilor de Paie, ai de străbătut aprox. 44 km spre Sângeorgiu de Pădure, continuând mai apoi pe malul drept al Lacului Bezid într-un peisaj natural frumos, împădurit și verde. Cerul ne amenințase cu ploaie încă de dimineață, iar când am ajuns la Crișeni, la poarta ineditului muzeu al pălăriilor de paie, ploua binișor. Nu am simțit însă nimic din apăsarea atmosterică, gazda noastră - Dl. Lajos Szőcs - cu zâmbet larg, cu pălărie de paie aureolându-i chipul și cu accent secuiesc colorându-i vorba românească - ne-a primit binevoitor.
Confortabil așezați la adăpost, înconjurați de pălării, de paie care așteptau să fie împletite, de fotografii ilustrând laborioasa muncă a prelucrării paielor și de tot felul de obiecte ajutătoare în acest meșteșug, la microfon, ajutat de o doamnă care făcea demonstrații practice și de mici filmulețe derulate pe un ecran, în stil vesel, picantat cu glume și cu amintiri hazlii, Dl. Lajos Szőcs și-a făcut prezentarea.
În satul Crișeni (în maghiară Kőrispatak) situat pe valea pârâului Cușmed, la 6 km de Atid, centrul comunal, un sat locuit de doar câteva sute de persoane, confecționarea pălăriilor și a obiectelor din paie este un meșteșug străvechi.
Muzeul Pălăriilor de Paie în care ne aflam a fost deschis la 21 iulie 2001, la inițiativa lui Lajos Szőcs, a cărui familie se ocupa de trei generații cu confecționarea pălăriilor de paie. Lajos Szőcs, locuitor al satului, a cumpărat și a renovat o gospodărie tradițională în care a amenajat muzeul.
În interior, în prima cameră pot fi văzute pălării din paie de diverse tipuri (românească, maghiară, săsească) purtate în România, iar în camera din mijloc diverse obiecte decorative și de folosință zilnică - decoruri pentru pomul de Crăciun, sacoșe și coșuri sau tăvi. În camera din spate facem cunoștință cu etapele procesului de prelucrare a paielor începând cu seceratul și terminând cu obiectul finit - pălăria. Tot aici sunt expuse diverse utilaje mai vechi sau mai moderne folosite la confecționarea pălăriilor de paie. Vedeta încăperii este fără îndoială pălăria - record, cu diametrul de 2 m. Sunt impresionante cifrele care caracterizează acest inedit obiect. Cântărind 2,65 kg, această pălărie a fost realizată în 12 zile și jumătate, folosindu-se 500 m de împletitură realizată din 22.555 fire de paie. Pentru confecționarea pălăriei au fost necesari 1799 m de ață.
Muzeul Pălăriilor de Paie - Crișeni este susținut de o asociație care are drept scop păstrarea și perpetuarea tradițiilor, asociație care organizează în fiecare vară o tabără pentru cei interesați de tehnica împletirii și a prelucrării paielor sau de confecționarea pălăriilor și a diferitelor obiecte din paie. Această tabără are o durată de 6-7 zile timp în care - conform spuselor gazdelor noastre - tehnica prelucrării paielor se poate deprinde foarte ușor.
În curtea muzeului, în jurul unui foișor cu acoperiș în formă de pălărie, pot fi admirate pietre pe care natura le-a modelat și le-a lustruit, pietre pe care în imaginația noastră le putem asemui cu tot ceea ce ne trece prin minte, animale, chipuri umane și chiar pălăria lui Lenin. Adunate din albia pârâului Cușmed în decurs de 25 de ani, aceste pietre sunt așezate ici și colo în curtea Muzeului Pălăriilor de Paie, nu doar pentru decor, ci și pentru a crea pentru vizitator o alăturare de realizări a forțelor creatoare naturale și umane - piatra modelată de natură și paiul modelat de mâna omului. Foișorul despre care deja am amintit, are în mijloc, pe o masă, mai multe pălării în mijlocul cărora tronează o bornă kilometrică înștiințându-ne că la Crișeni este Kilometrul 0 al pălăriilor de paie. De jur-împrejur, în maghiară și în română, sunt tot felul de proverbe, zicători, citate din Biblie, mesaje de genul "Totul se poate rezolva sub o pălărie", "Cine poartă pălăria e stăpân în casa sa", etc...
O altă curiozitate este aceea a stâlpilor pe care sunt fixate o mulțime de indicatoare de localități (din țară și din lume), inclusiv cu distanțele până la acestea, localități din care au venit vizitatorii muzeului. Cei care vor să-și înscrie numele localității de baștină în istoria Muzeului Pălăriilor de Paie - Crișeni o pot face comandând la muzeu o tăbliță asemănătoare. La următoarea vizită o vor vedea etalată pe unul din stâlpii din curte.
Dacă v-a plăcut Muzeul Pălăriilor de Paie - Crișeni, dacă ați fost fascinați de meșteșugul prelucrării paielor sau de prezentarea gazdelor, puteți achiziționa un suvenir de la micul magazin din incintă. La prețuri diferite, accesibile, mulți dintre noi am plecat de acolo cu frumoase amintiri - pălării sau articole decorative confecționate din paie.
În final trebuie să spun că vizitarea Muzeului Pălăriilor de Paie - Crișeni este gratuită, dar - pentru întreținerea muzeului - este binevenită orice donație. Cutia pentru donații se află în muzeu, în camera din mijloc, pe masă. Noi am făcut o colectă, iar suma adunată de ghid (5 lei/persoană) a fost predată personal gazdei noastre.
Trimis de iulianic in 04.07.23 18:48:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 46.41715010 N, 24.97136530 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Un muzeu inedit și cred că singurul de acest fel din țară. Nu l-am vizitat, doar am văzut un reportaj la TV despre el, iar acum, am citit review-ul tău. Foarte interesant!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni — scris în 08.09.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Măiestrie din spice de aur la Muzeul Pălăriilor de Paie – Crișeni — scris în 14.09.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni, jud. Harghita, cu un record mondial — scris în 05.10.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Nov.2017 Dupa slanina si palarii prin judetul Harghita – partea a II-a: Muzeul Palariilor de Paie Criseni — scris în 17.11.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Muzeul Pălăriilor de Paie - unul dintre cele mai interesante obiective vizitate în acest an! — scris în 16.12.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- May.2009 Muzeul palariilor de paie — scris în 30.06.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ