ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul Neculai Popa, Târpești

TIPĂREȘTE URM de aici

"Mi-am dat seama că numai păstrând tradiția putem dovedi că am existat ca popor. " spunea într-un interviu artistul popular și colecționarul Neculai Popa, amintind tot dumnealui vorbele lui Iorga: "Un popor care nu-și păstrează istoria, poate să dispara". Adevărat.

A scrie despre muzeul artistului popular Neculai Popa din satul Târpești, comuna Petricani, județul Neamț, este o adevărată provocare. Nu ajunge să vezi doar bogăția din camerele muzeului, nu ajunge să asculți doar vorbele ghidului, dl. Neculai Popa - fiul, trebuie să încerci să pătrunzi în lumea satului moldovean din anii dinainte și după ultimul război și totodată trebuie să accepți că unii oameni, fără să știe cum, primesc la naștere puteri nebănuite, ca ale titanilor, cu care ne uimesc și ne bucură pe noi, cei obișnuiți. Dar voi încerca să vă povestesc despre acest muzeu începând cu biografia pe scurt a părintelui acestuia și a locului unde s-a născut, a trăit și trudit.

Satul Târpești din județul Neamț, aflat la 12 km de Târgu Neamț, este o așezare cu istorie veche și interesantă; inițial s-a numit Bodăești, casele fiind pe locul cunoscut ca Râpa lui Bodai, loc bogat arheologic cu multe urme ale culturii Cucuteni. Prin anul 1600 un cioban ardelean bogat s-a stabilit aici iar cei trei feciori ai săi au ridicat case și au contribuit la ridicarea economică a localității, numele devenind treptat Târpești. Despre alte întâmplări ce leagă acest sat de domnii moldoveni, nu este important de amintit aici, doar că un fiu al satului l-a făcut cunoscut sau, cum spunea regina Maria, "a pus România pe harta lumii". Neculai Popa, născut la 13 august 1919 în Târpești, avea să devină un arheolog, etnolog și meșter popular cunoscut pe toate continentele. Pe scurt, la vârsta adolescenței, N. Popa începe cursurile de cântăreti bisericești la Piatra Neamț la școala condusă de preotul Constantin Mătasă, arheolog amator, fondatorul Muzeului de Istorie Piatra Neamț și sub îndrumarea căruia participă ca voluntar la primele săpături arheologice de la Târpești. Din voință proprie, se înrolează voluntar și participă la război până în 1944 când, rănit, este lăsat la vatră. Luptător al rezistenței anticomuniste, este arestat și condamnat la ani mulți de închisoare în temnițele comuniste dar scapă numai cu cinci ani petrecuți la Aiud, Poarta Albă, Gherla, apoi revenit acasă are domiciliu forțat în propriul sat. Cum în zonă se încep săpături arheologice importante, N. Popa se implică din pasiune între anii 1961 - 1965 și, la îndemnurile celor din anturaj, debutează ca artist popular naiv. Încurajarea pornește se pare de la o șotie, apreciată, căci pentru a aduce un pic de veselie grupului de arheologi ce nu găseau mare lucru, artistul Popa modelează câteva figurine antichizate pe care le îngroapă. Așa ajunge ca prima lui expoziție personală să-i fie organizată chiar în 1965 și de aici calea îi este deschisă, chiar hotarele țării sunt trecute de lucrările lui în perioada roșie, nu și de artist. De-a lungul perioadei comuniste, operele lui au călătorit în multe state europene dar și în SUA, Canada, Japonia, URSS, Mexic, Argentina și chiar Mongolia. Cel ce fusese dușman al poporului era acum totuși apreciat, aducea faimă țării.

Neculai Popa organizează primul muzeu în clădirea veche a învățătorului satului pe care singur o repară iar de aici, în 1976 se mută în casa nouă ridicată special pentru expunere, în curtea proprie. Din 1972 turiștii străini încep să-i treacă pragul în număr tot mai mare și să-i ducă faima în lume.

Marea lui pasiune, împlinită, pentru etnografie, arheologie, sculptură, chiar pentru scris, se datorează și Elenei Popa, soția frumoasă al cărei chip îl vedeți în articolul meu anterior și care a lucrat cu dăruire alături de artist, fiind și ghid al muzeului, dăruindu-i și copii ce aveau să-i moștenească talentele și să-i continue astăzi opera. Elena Popa a murit anul acesta în august, la vârsta de 89 ani.

Artistul Neculai Popa s-a stins din viață la 91 de ani, în 2010 la 20 octombrie, după ce mâinile lui obosite ce nu mai puteau modela piatra, au scris patru cărți: "Lumea satului, datini și obiceiuri pierdute", "Cartea vieții mele " în versuri, și două cu povești, snoave, cugetări, una în proză și una în versuri.

Fără a cunoaște măcar sumar biografia fondatorului muzeului este dificil de înțeles ce și de ce această muncă titanică de colecționar, sculptor, culegător de obiecte vechi, organizator de teatru popular, creator de măști populare și chiar scriitor.

Muzeul Nicolai Popa este de fapt întreaga proprietate, înconjurată cu un gard de împletitură de alun ori salcie, frumos. Orice vizitator își începe drumul de la poarta sculptată în lemn de stejar chiar de artist. Este o poartă impresionantă care, așa cum ne-a spus ghidul, seamănă cu cele locale doar la înălțime, stâlpii aici sunt sculptați, pe când tradiționalii sunt drepți. Sculpturile porții sunt "spița neamului", arborele genealogic, adică cele 23 de figuri, intelectualii și țăranii familiei sunt reprezentați în portul orășenesc sau local iar stâlpii porții sunt "mama" și "tata", adică cei ce au fost la început de drum, apoi al treilea stâlp este "feciorul", continuatorul neamului. După ce treci de porți, curtea se deschide în toată splendoarea verdelui ierbii și a operelor de piatră sau a totemurilor pe care mulți vizitatori dar și specialiști le aseamănă operelor din Insula Paștelui. Se spune că artistul nu a cunoscut inițial arta insulei. De o parte și alta, "Fata cu flori", "Rugăciune", "Dacul", autoportretele, tinerii care se sărută și multe altele te însoțesc spre casa bătrânească a cărei dantelărie de lemn, cu motivele zonei nemțene, te lasă mut și aproape surd la vorbele ghidului.

Este "Casa cu măști", casa părinților artistului și care, în cele trei camere și un hol, adăpostește un număr impresionant de măști pentru Crăciun și Anul Nou, lucrate de Neculai Popa și soția sa, plus sculpturi mai mici în lemn și multe bundițe specifice zonei nemțene.

"Casa colecțiilor" este casa cea nouă, din 1976, ridicată special pentru a adăposti multele obiecte valoroase adunate de familia Popa. Casa, lucrată în același stil cu casa măștilor, adăpostește în cele șase camere și două holuri, impresionante colecții numismatice, arheologice, religioase, de pictură naivă, fotografii, obiecte și scule folosite în gospodăriile localnicilor, un total de peste 3000 de obiecte de inventar. Câteva icoane sunt obiecte de patrimoniu, tot așa Biblia din 1821. Costumele populare și obiectele de piele - opinci, brâie, genți - dau ceva de lucru, curățarea lor anuală este dificilă. Aici în casa colecțiilor am văzut mori de piatră pentru cereale, stupi primitivi, coșuri și prese pentru viticultură, unelte de păstorit, sumane, costum de cioban trecut prin zer și unt pentru a deveni impermeabil, o tunică de roșior din garda lui Cuza, cobze și viori lăutarești, multe obiecte pe care nu le-am întâlnit în nici un muzeu de stat. Dintre toate, o copie a "Gânditorului de la Târpești", găsită în timpul săpăturilor arheologice la care a participat și Neculai Popa, atrage atenția cunoscută fiind celebritatea ei în lume, practic o dublură a "Gânditorului de la Hamangia", bărbatul; este atât de valoroasă prin vechimea ei - peste 7000 ani - dar și prin lucrătură, încât a fost solicitată expunerea în mari muzee ale lumii, inclusiv Vatican.

Colecțiile Popa nu sunt expuse chiar în întregime. Sunt artefacte foarte valoroase ce se păstrează în alte depozite mai sigure decât muzeul din Târpești.

Cât de valoroase sunt sculpturile și măștile artistului popular Popa, o dovedesc distincțiile primite în afara țării, amintesc doar Crucea de Onoare a Societății Franco-Britanice din 1982.

Muzeul Popa din Târpești poate fi vizitat gratuit dacă vă cazați la pensiunea Popamuseum (din mai până în octombrie) sau contra "enormei" sume de 5 lei adult și 2 lei copil, 7 zile pe săptămână, între orele 8 și 20. Ghizi sunt vara dl. Popa Nicolae, fiul sau iarna dna. Elena Rotaru-Popa, fiica artistului.

În curtea casei, astăzi proprietate comună a copiilor, este și o mică expoziție a artistului plastic modernist- alt fiu al lui Nicolai Popa - Damian-Ioan Popa și a soției acestuia; când am vizitat noi muzeul, Damian Popa era în Norvegia cu opere personale la o expoziție.

Un ultim îndemn de a vizita acest muzeu este motivat de faptul că acum ghizii sunt fiii artistului, dânșii cunosc cel mai bine muzeul și trecutul lui și chiar se ocupă responsabil de acesta iar aici este unul din puținele dacă nu singurul muzeu personal din România cu așa valoare materială și simbolică.


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 05.10.16 02:32:51
Validat / Publicat: 05.10.16 08:11:30

VIZUALIZĂRI: 1717 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Sali de expozitie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

mishu
[05.10.16 09:30:28]
»

@elviramvio: Asteptam cu mare nerabdare acest articol avand in vedere anteriorul dar nu ma asteptam la o asemenea bogatie. Am lecturat articolul cu placere minunandu-ma de tot insa pozele sunt peste asteptari.

O asemenea minunatie de muzeu merita vizitat si daca nu esti cazat acolo si cum distanta fata de oras nu este mare poate fi astfel usor accesibil oricui.

Multumesc foarte mult pentru cele impartasite si te felicit pentru ce ai vazut acolo.

Votat cu mare drag.

tata123 🔱
[05.10.16 12:23:08]
»

@elviramvio: Un muzeu „povestit” de feciorul lui Nicolae Popa... o insulă a tradițiilor și tradiționalului într-o lume modernă și tot mai rapidă. Multe din obiectele ce apar în fotografii le cunosc din timpul copilăriei petrecute în Moldova. Le-am văzut, le-am atins, le-am utilizat. Opinci avea și bunicul și le folosea în nopțile cele mai geroase, măști de iarnă făcea uncheașul din partea bunicii, bundițe aveau toți bătrânii de pe uliță, cofa cu apă rece nu lipsea pe câmp în timpul muncilor agricole, țesături identice avea bunica în casa cea mare... și multe altele. Mă bucur că am mai prins crâmpeie din viața rurală tradițională.

mishu
[05.10.16 12:36:15]
»

@tata123: Ferice de cei care au astfel de amintiri.

Dan&Ema
[05.10.16 14:25:46]
»

@elviramvio:

Superbonus, Elvira, pentru articolul anuntat si asteptat.

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.10.16 15:05:30]
»

@elviramvio: Foarte frumoasă această colecție etnografică pe care ați vizitat-o și pe care ne-ați prezentat-o aici atât de detaliat. În astfel de muzee se păstrează multe dintre valorile poporului nostru, multe dintre elementele care ne evidențiază pe noi ca nație. Am avut și noi ocazia de a vizita o astfel de colecție personală în luna iunie, atunci când am ajuns la Muzeul Etnografic ”Ioan Grămadă” din Câmpulung Moldovenesc.

Acest articol ne va fi de folos când vom ajunge din nou în Ținutul Neamțului, pentru că am reținut obiectivul și vom merge și noi să-l vizităm!

Până atunci, vă felicit pentru un articol pe care l-am lecturat și l-am votat cu drag!

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 15:19:03]
»

@mishu:

Este greu de scris despre acest muzeu, cred ca mai usor voi scrie despre Muzeul de Arheologie din Constanta. Aici, odata intrat in camerele ticsite, parca patrunzi intr-o lume ireala si in acelasi timp, desi nu poti cuprinde totul, parca devii mai curios de ceea ce nu este expus, vrei sa afli. Povestile ascultate sunt mai multe dar un articol impune limite.

Daca nimeresti si povestitorul de care vorbeam, plus ca si eu ma informasem suficient, te las sa tragi concluzii.

Multam fain, astept sa-l vizitezi si sa te aud!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 15:26:01]
»

@tata123:

Te-am prins!

Ia sa ne povestesti tu cum era in copilaria ta, mai proaspata decat a mea, in Moldova traditionala.

Drept ca bunditele acelea sunt sanatate curata iar opincile si obielele sunt, pentru cunoscatori, mai bune decat incaltarile moderne dar, e drept, nu putem sa revenim acolo. Imi vine sa rad, oare cum e sa apari pe Calea Victoriei cu opinci, obiele, suman si sa folosesti un iphone ultimul ragnet?

Multam de vot si ecou.

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 15:37:32]
»

@Dan&Ema:

Multumesc, astept sa-l vizitezi sa ne spui parerea ta.

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 15:43:48]
»

@Crazy_Mouse:

Multumesc pentru aprecieri.

Asa cum am spus mai sus, este greu sa-l descrii, muzeul este o comoara pur si simplu romaneasca. Sotul meu i-a spus dlui. Popa, fiul, ca familia are o mostenire fabuloasa dar deosebit de grea. Nu-ti spun replica, sper cand vizitezi casele muzeului sa ai acelasi ghid si atunci vei intelege.

Calatorii cat mai frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[05.10.16 15:48:13]
»

@elviramvio: Cred ca imaginile ar deveni virale pe internet.

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 16:08:09]
»

@mishu:

Te bate gandul sa incercam noi!?

Michi
[05.10.16 18:37:19]
»

Nu ştiu dacă suntem conştienţi de valoarea revIwurilor pe care o mână de oameni le postează pe AFA. Unele sunt superbe invitaţii de a vedea şi simţi locuri neumblate din ţara noastră, cunoscute de foarte puţini. Faţă de numărul mare de articole despre plajele grecesti acestea sunt adevărate perle. Din păcate chiar la vârste mai fragede aşa cum le aveţi voi nu se dispune de timp pentru a vedea tot ce te-a sensibilizat printr-un review.

mprofeanu
[05.10.16 20:25:19]
»

@elviramvio: Excelent review și minunate și valoroase poze! Doamne, prin acest review mi-am dat seama că spiritul nostru românesc nu a murit și că sunt și oameni minunați care încă îl mai păstrează.

Felicitări pentru copiii artistului care îi mențin opera!

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 22:28:02]
»

@Michi:

Frumoase cuvinte care pe mine m-au infiorat.

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 22:34:59]
»

@mprofeanu:

Multumesc. A fost o surpriza si pentru noi.

Sper sa-l vizitati cat inca este administrat de copii, dupa dansii poate deveni ceva banal din care sa dispara piesele de rezistenta sau poate sa nu mai fie deloc caci uneori marile mosteniri devin povara.

mishu
[05.10.16 22:41:20]
»

@elviramvio: Cu cea mai mare placere, cand vrei?

elviramvioAUTOR REVIEW
[05.10.16 22:47:20]
»

@mishu:

Ai putina rabdare cateva zile. Trebuie sa-mi iau inca o opinca; nestiind ca pot face echipa cu tine, mi-am cumparat doar una din Humulesti. Plec urgent maine sa o iau si pe a doua, pe obiele nu dau banii, gasesc eu o cerga veche din care sa tai.

Hai ca ne-o luam de la web sau admin inainte de Mos Nicolae!!

tata123 🔱
[06.10.16 08:59:35]
»

@elviramvio + @mishu: Off: Vă vine să credeți ori ba, săptămâna trecută când era mai cald afară am văzut trecând prin Piața Romană o doamnă îmbrăcată - cum credeți? Chiar în costum popular (alb cu modele simple, șiruri negre și bleumarin) și încălțată în opinci. Deci nu e chiar așa inedit - mulți nici nu au observat-o fiind „înfundați” cu nasul în telefoanele „inteligente”.

elviramvioAUTOR REVIEW
[06.10.16 19:44:04]
»

@tata123:

Am pierdut ocazia, asta e.

mishu
[06.10.16 20:11:35]
»

@tata123: Imi pare rau ca am ratat ocazia de a ne afirma eu si Elvira.

Alexa_77
[08.10.16 00:10:33]
»

@elviramvio: Am citit ambele articole si mi se foarte interesante avand in vedere locul pe care l-ai descris.

Votat cu drag!

elviramvioAUTOR REVIEW
[08.10.16 07:55:51]
»

@Alexa_77:

Multumesc.

webmasterX
[27.03.17 14:44:51]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Neculai Popa [Târpești, NT], TÂRGU NEAMȚ" (nou-creată pe sait)

webmaster
[27.03.17 16:25:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, Dan&Ema, elviramvio, Michi, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Neculai Popa [Târpești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09337592124939 sec
    ecranul dvs: 1 x 1