GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzee importante dar mai putin vizitate in Paris.
Cu siguranta ca cele mai importante muzee din Paris sunt Luvrul si d'Orsay despre care s-au postat multe impresii aici; ca si despre Domul Invalizilor. Dar mai sunt multe muzee importante care, in functie de bugetul vostru de timp, ar trebui vazute. Este al patrulea review din sejurul meu la Paris si probabil voi mai scrie unu-doua din dorinta exclusiva de a va impartasi ce am vazut si m-a incantat.
Vreau sa va spun ca daca stati mai mult de trei zile in Paris ar fi pacat sa nu vedeti muzeul Rodin si Orangeria. Daca stati inca o zi-doua, duceti-va in cartierul Marais unde veti vedea muzeul Picasso (eu i-am vazut doar zidurile pentru ca intrase in renovare dar celelalte muzee contin zeci de panze ale artistului), muzeul Carnavalet si Cognac-Jay, ultimele doua apartinand primariei si avand intrarea gratuita; si, daca mai aveti putin timp nu neglijati muzeul de pe cheiul Branly, care va va nauci, nu veti regreta. Apoi muzeele din palatul Chaillot (langa turnul Eiffel): al monumentelor, al omului, al marinei si lista ar putea continua.
La muzeul Rodin (rue Varenne 77) va puteti duce dupa ce ati vazut Domul Invalizilor cu mormantul lui Napoleon si dupa ce in special barbatii au vrut sa intre si in Muzeul Armelor. Muzeul Rodin este gazduit de un palat, Hotel Biron. In muzeu si in superba gradina care il inconjoara se gasesc cca 500 de sculpturi in bronz si marmura alba ale artistului cat si sali cu colectiile personale ale acestuia privind pictori importanti. Printre cele mai reprezentative sculpturi sunt Ganditorul, un Balzac gigant, Hugo, Sarutul. Operele sunt expuse cronologic si arata stadiile evolutiei artistului. Rodin a fost sculptorul care a dat sensualitate si viata operelor sale. O sala este dedicata operelor inspirate de Camille Claudel, la randul ei o sculptorita de geniu, muza si iubita sa, o femeie pasionala care l-a iubit desi era cu 25 de ani mai tanara decat artistul. Rivalitatea, gelozia ucenicului de valoare pe maestrul sau, munca epuizanta, disperarea atat de bine redata in sculpturile ei, au dus la despartirea lor si in final la dereglarea psihica a artistei care a murit intr-un ospiciu.
Orangeria se gaseste la capatul gradinii Tuileries. Dupa ce ati iesit obositi si coplesiti din muzeul Louvru si ati admirat arcul Caruselului, ati strabatut intr-o incantare si destindere aleile gradinii Tuileries flancate de statui. , vase enorme si ronduri de flori si ati stat o ora pe o banca, refacut, va puteti aventura sa intrati in muzeul Orangerie (amenajat intr-o veche sera de portocali), macar pentru cele opt panze cu nuferi, ale lui Claude Monet. Monet era aproape orb cand le-a pictat si totusi nimeni nu a redat atat de grandios apa si reflexele sale. Dupa ce admirati zecile de nuante de albastru, galben si verde pe panzele care acopera fiecare cate un perete, va veti fi recapatat energia pentru a vizita sali cu Picasso, Renoir, Modigliani si altii.
Muzeele Picasso, Carnavalet si Cognac-Jay se afla in vechiul cartier Marais care mai pastreaza locuinte din sec. XV. Aceste muzee sunt amplasate in « hoteluri », splendide palate renascentiste. Hotelul Carnavalet a apartinut marchizei de Sevigne, o mare literata a vremii. Este dedicat istoriei Parisului, aici prezentandu-se documente, costume incepand din epoca lui Henric IV si pana azi, memorii despre revolutia franceza cat si colectii de tablouri si sculpturi.
Muzeul Cognac–Jay amplasat in alt hotel, Hotelul Denon, este donatia familiei care detine lantul de magazine Samaritaine. Contine colectii de mobila, portelanuri, obiecte de arta din sec. XVIII...
Muzeul Quai Branly, situat in nord-estul turnului Eiffel pe cheiul cu acelas nume de pe Sena, este mostenirea culturala a lui Jacques Chirac. Amplasat intr-o cladire moderna acoperita intr-atat de verdeata incat daca nu esti atent nu o observi, muzeul detine peste 300000 exponate de pe toate continentele si in special din zonele mai putin cunoscute ale acestora. Senzatia e coplesitoare vizual si fonic (se prezinta un tur muzical pe cinci etaje in care participa 9000 de instrumente, dintre care unele ale unor civilizatii disparute) dar din pacate nu s-a permis nici fotografierea nici camera.
Dar…pozele vorbesc mai bine...
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Multumim pentru sfaturi si informatii despre locuri mai deosebite si mai rar discutate.
Un interesant muzeu pe care l-am vizitat în Paris, nu foarte mediatizat, este şi Muzeul Grevin de pe Bulevardul Montmartre.
Este o replică a mult mai cunoscutului Mme Tussauds din Londra. Şi la Grevin sunt statui de ceară ale personalităţilor, dar nu mi s-au părut chiar impecabil realizate, am auzit că la Londra sunt mai reuşite exponatele.
Erau şi reproduceri ale unor celebre episoade istorice, de exemplu, regina Marie Antoinette, răspunzând acuzaţiilor tribunalului revoluţionar.
A fost o experienţă interesantă, păcat că nu am fotografii pe care să le postez. La vremea vizitei, în 1997, nu aveam aparat foto digital.
Alt lucru interesant: în muzeu erau nişte băncuţe, din loc, în loc, pentru vizitatorii care doreau să se mai odihnească puţin. Pe o bancă era aşezat un domn, credeam că e turist, dar când m-am uitat mai bine, am observat că era o statuie de ceară care făcea parte din decor, o statuie de turist!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Muzeul Bourdelle și românca — scris în 09.02.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mecca iubitorilor de istorie, Musée de l'Armée, Paris — scris în 18.12.17 de hopyk din ZALăU - RECOMANDĂ
- Apr.2015 We will always have Paris (VII): în căutarea impresioniștilor la Musee d’Orsay și Musee Marmottan — scris în 09.06.16 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Atelierul Brâncuşi din Paris — scris în 19.02.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Muzeul Jaquemart-André, chintesenţa rafinamentului francez — scris în 16.06.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Muzeul magiei - afară-i vopsit gardul... — scris în 30.05.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Omagiu adus lui Napoleon - Domul Invalizilor. — scris în 17.01.13 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ