GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Domul a fost construit initial pentru a adaposti si acorda ajutor medical soldatilor raniti. Este construit undeva in 1600 iar astazi adaposteste ramasitele lui Napoleon, intr-un sarcofag imens din porfir visiniu.
Inauntru se gasesc diferite articole ce au apartinut regilor Frantei - coroane, bijuterii, haine, etc.
In loc de ghizi ofera pentru doritori, in pretul biletului (care costa in jur de 5 euro de persoana) aparate care traduc in cateva limbi de circulatie internationala.
Sarcofagul lui Napoleon este cel mai reprezentativ, fiind o constructie absolut imensa.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (spezam); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost si eu si am vizitat Domul Invalizilor. Cred ca mi-a placut cel mai mult. Era ora 7 seara. Vizita am inceput-o prin urmarirea unui spectacol de tip medieval, foarte frumos.
Adaug cateva cuvinte despre Dom. In interior are forma simpla de cruce.
Cupola are o inaltime de peste 100 m si sub lumina soarelui stralucesc toate ornamentele invelite in aur.
Cupola are o pictura murala circulara sub care se afla sarcofagul lui Napoleon. Napoleon a murit in 1821 exilat in insula SF. Elena dar a fost inhumat in 1840 in Dom, la funeraliile sale asistand toata populatia Parisului.
Sarcofagul este executat (ca la faraonii egipteni) din sase sicrie unu intr-altul: de fier, de lemn, de plumb, etc. Intr-o firida este inhumat fiul lui Napoleon, L'Aiglon.
din cate am citit eu in acel sarcofag este cenusa lui napoleon bonaparte, nu e corpul lui!
In "Tout Paris"- Le livre d'or, scrie ca LOUIS-PHILIPPE l-a trimis pe fiul sau printul Joinville sa deshumeze corpul lui Napoleon.
Dealtfel, daca ar fi fost incinerat nu se mai puteau preleva controversatele probe cu analizele firelor de par din care sa se deduca daca a fost sau nu otravit cu arsen.
imi permit iarasi sa nu fiu de acord cu @ Michi: analizele cu pricina s-au facut pe o suvita de par al imparatului prelevata in timpul vietii sale (chiar inainte de sfarsitul acesteia, pe insula Sf. Elena). facand click aici veti putea citi (sau nu ) un mesaj dintr-un forum unde este citat un articol despre detinatorul acelei mese.
Cred ca neconcordanta aceasta nu este atat de semnificativa!
Ne referim toti 3 la ramasitele lui Napoleon - fie ele oase, cenusa sau ce-o mai fi ramas, dupa 190 ani de la moartea lui.
Ii multumesc lui Dragos pentru plusul de informatii dar problema de fond era incinerare sau inhumare?
Cum spune Spezam, pentru noi oamenii de rand nu are importanta dar cu siguranta ramasitele sale se afla in sarcofag
altfel Ben Weider, scriitor, detinator al unei suvite din parul lui Napoleon nu ar fi cerut o noua exhumare in vederea stabilirii ADN si a analizarii urmelor de arsen. Mi-e teama insa ca intram intr-un domeniu de fina specialitate si cel putin eu, altceva decat sa citez ce au scris altii, nu am competenta s-o fac.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Muzeul Bourdelle și românca — scris în 09.02.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mecca iubitorilor de istorie, Musée de l'Armée, Paris — scris în 18.12.17 de hopyk din ZALăU - RECOMANDĂ
- Apr.2015 We will always have Paris (VII): în căutarea impresioniștilor la Musee d’Orsay și Musee Marmottan — scris în 09.06.16 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Atelierul Brâncuşi din Paris — scris în 19.02.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Muzeul Jaquemart-André, chintesenţa rafinamentului francez — scris în 16.06.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Muzeul magiei - afară-i vopsit gardul... — scris în 30.05.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Omagiu adus lui Napoleon - Domul Invalizilor. — scris în 17.01.13 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ