GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O cetate modernă, în care vizitatorii dau piept cu... ŞTIINŢA
Dacă aveţi mai mult de 5 zile de stat la Paris, prima este bine să o dedicaţi unei plimbări pietonale, traseul descris de Andc aici, fiind foarte potrivit pentru acest lucru. Eventual, dacă vreţi să-l personalizaţi, luaţi o hartă de oriunde (hotel, staţii de metrou) şi alegeţi-vă varianta. Oricum, nu trebuie să faceţi modificări prea mari la traseul propus de Andc, este unul foarte bun.
Apoi, în zilele următoare, stabiliţi câte un obiectiv, sau două, pe care să le vizitaţi în detaliu.
De exemplu, pentru că Andc, în review-ul citat mai sus a terminat cu:
"Daca va mai tin picioarele puneti mana pe un ghid turistic si mergeti mai departe... "
pentru "mai departe", eu vă propun să luaţi metroul pe linia 7, până la staţia Porte de la Villette, unde ajungeţi la Cité des sciences et de l'industrie (Cetatea ştiinţelor şi industriei), adică "o locaţie specializată în difuzarea culturii ştiinţifice şi tehnice", cum scrie aici. Dacă sunteţi cu copiii, luaţi-i neapărat, sunt convins că vor fi încântaţi, ca şi părinţii lor, de altfel.
Pe scurt, este vorba de un fel de muzeu interactiv al ştiinţei şi tehnicii, unde veţi putea să vă delectaţi, printre altele, chiar dacă nu v-a plăcut fizica la şcoală, cu experimente de toate felurile, pe care le puteţi declanşa şi comanda singuri.
La nivelul I se află "expoziţiile" permanente, dintre care prima de care dai cu privirea este cea a evoluţiei automobilelor Citroen.
Puteţi admira şi un Mirage, celebrul avion de vânătoare francez, fabricat de firma Dassault, cea care a fabricat şi Super Étendard. Ambele tipuri de avioane au fost în dotarea forţelor aeriene argentiniene, în timpul conflictului Falkland/Malvine, dintre Argentina şi Marea Britanie, din 1982. În timpul acestui conflict, unul dintre cele mai scurte din istorie, un avion Super Étendard, folosind o rachetă Exocet, tot de fabricaţie franceză, a scufundat distrugătorul britanic HMS Sheffield, un nou motiv de supărare între englezi şi francezi.
Apoi, se intră în zona unde puteţi face experimente reale, care mai de care mai spectaculoase. Această zonă este împărţită, precum fizica în şcoală, pe capitole: mecanică, termodinamică, electricitate ş magnetism, optică.
Am revăzut filmul făcut acolo (august 2008) şi pot să vă spun că totă coloana sonoră e plină de strigătele de încântare ale copiilor care mă înconjurau, veniţi, mulţi dintre ei, în grupuri organizate.
Nu ezitaţi să intraţi şi în La Géode, unde veţi putea vedea un film 3D într-o sferă cu diametrul de 36 m.
Alături, nu rataţi vizitarea unui submarin francez scos din uz, L'Argonaute, pe care îl puteţi vedea într-una din fotografiile ataşate, cea cu Geoda, chiar în spatele acesteia, în dreptul construcţiei roşii.
La ieşire, puteţi da o raită şi prin cel mai mare parc parizian (55 hectare), Parc de la Villette, despre care puteţi citi aici.
Parcul este străbătut şi de un canal, Canal de l'Ourcq, pe care puteţi face şi o plimbare cu barca.
Şi tot în zonă, se află La Cité de la musique, unde puteţi vizita Musée de la musique, dar şi expoziţii temporare (programul acestora îl găsiţi pe site-ul de la link-ul anterior) şi puteţi asista la un concert.
Trimis de Costi in 07.03.11 10:19:09
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Precizare
Cele scrise mai sus au fost postate de mine în 2009, sub forma unui ecou la review-ul lui Andc, de care aminteam.
Am constatat că nici acest muzeu nu figurează cu niciun review la rubrica Muzeele Parisului, aşa că am procedat ca la Atelierul Brâncuşi, unde cei interesaţi pot citi motivarea reorganizării informaţiilor, valabilă şi în acest caz.
De asemenea, rog un webmaster să ataşeze la review toate fotografiile coreşpunzătoare destinaţiei (cu explicaţiile ataşate), de aici
Este vorba de fotografiile notate cu PH00, încărcate în 26.12.2009. Sunt 14, o parte fiind capturi de pe film.
Evident, şi în acest caz, este vorba de un review neparticipant la concurs şi, ca atare, căruia nu i se alocă puncte, nici standard, nici prin votul cititorilor.
Punctele standard au fost retrase dar reviewul poate fi votat simbolic.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Muzeul Bourdelle și românca — scris în 09.02.24 de BristenaBrad din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Mecca iubitorilor de istorie, Musée de l'Armée, Paris — scris în 18.12.17 de hopyk din ZALăU - RECOMANDĂ
- Apr.2015 We will always have Paris (VII): în căutarea impresioniștilor la Musee d’Orsay și Musee Marmottan — scris în 09.06.16 de diacrys* din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Atelierul Brâncuşi din Paris — scris în 19.02.20 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Muzeul Jaquemart-André, chintesenţa rafinamentului francez — scris în 16.06.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Muzeul magiei - afară-i vopsit gardul... — scris în 30.05.14 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2012 Omagiu adus lui Napoleon - Domul Invalizilor. — scris în 17.01.13 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ