ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.12.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Minerit și arheologie – puncte forte la Muzeul de Istorie și Arheologie din Baia Mare

TIPĂREȘTE

Baia Mare pune la dispoziția celor care doresc să viziteze instituții cu caracter muzeal mai multe asemenea destinații, printre cele mai cunoscute numărându-se Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” . Ei bine, noi nu l-am vizitat pe acesta, ci am preferat să mergem la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

Vizită: august 2022

Adresă: str. Monetăriei nr. 1-3

Web: muzeubaiamare.ro

Am ajuns perpedes la sediul muzeului și ne-am bucurat că nu am fost singurii vizitatori ai instituției muzeale, înainte și după noi perindându-se și alți vizitatori.

Acces și tarife. Pornind din zona râului Săsar, de la Podul Viilor, trecând prin Poarta Podului, parte a vechiului sistem de apărare al orașului intrăm pe strada Monetăriei, pe lângă biserica reformată. Strada e pavată cu piatră cubică, ca de altfel și alte străduțe cu sens unic aflate în zonă, fapt ce le face să aibă un aspect retro drăguț. Se poate ajunge cu autoturismul, găsiți câteva locuri de parcare în preajma muzeului.

Programul de funcționare este de marți până duminică între orele 10.00-17.00. Prețul unui bilet este de 6 lei/adult, jumătate plătesc copii, elevii, studenții și pensionarii, iar cei care doresc să utilizeze un aparat foto trebuie să achite 5 lei taxă foto.

Trei fraze despre istoria muzeului. Importantă este clădirea care găzduiește muzeul de azi, și anume Monetăria. Este vorba despre o construcție de prin anii 1730 și ceva care cu adăugiri și ceva transformări arată cum o vedem astăzi. Este locul unde încă din epoca medievală minereurile prețioase se transformau în lingouri și monede, unul din factorii care au ridicat economic orașul minier (amănunte aici: adevarul.ro/stiri-locale/ ... re-2199311.html).

Bazele muzeului istoric din Baia Mare datează de la începutul anilor 1900; treptat colecțiile se îmbogățesc, titulaturile se schimbă, secțiile se înmulțesc. Din 2006 poartă numele de „Muzeul Județean de Istorie și Arheologie” și se axează pe colecțiile de piese arheologice și pe evoluția istorică a orașului și principala activitate economică: mineritul.

Vizita la muzeu. Îmi plac foarte mult muzeele care reușesc să pună în valoare piesele deosebite descoperite în timpul săpăturilor arheologice. E greu să valorifici diverse obiecte de ceramică, cioburi sau piese întregi/restaurate într-un expozeu muzeistic care să atragă vizitatorii către acest gen de expoziții. Ei bine, cei de la muzeul din Baia Mare au reușit!

În câteva săli de la parter sunt reunite elementele aparținând necropolei tumulare de la Lăpuș. Numită „Troia Maramureșului” , aria arheologică de circa 1 km pătrat este descoperită și cercetată de peste 120 de ani, aici fiind prezenți zeci de tumuli datați în epocile de dinainte de Hristos. În Depresiunea Lăpușului au locuit purtători ai culturii Suciu de Jos și ai grupului cultural Lăpuș. În definitiv oameni grupați în așezări destul de mari care se ocupau în epoca bronzului cu exploatarea metalelor neferoase, cupru și aur. Vasele de mari dimensiuni, lucrate de mână, sunt impresionante! Așa-numitele oale bitronconice și străchinile decorate ascund în simbolurile incizate o lume deosebită, o filozofie solară a a morții și reînvierii.

Trecem apoi prin săli aerisite, cu un număr mai mic de exponate, dar care ne spun povestea Cetății Chioarului, o fortăreață de piatră, ruină azi, și a orașului regal liber – Baia Mare. Vedem un colț închinat haiducului Grigore Pintea (Viteazul) , precum și încăperi expoziționale dedicate rezultatelor cercetărilor arheologice desfășurate în centrul istoric al urbei băimărene. Continuăm prin lumea fotografiei văzută prin ochii lui Suba Zoltán, unul din cei mai importanți fotografi din România, care și-a deschis atelier în centrul orașului Baia Mare în 1937. Apoi străbatem o sală care ne amintește de școala din epoca comunistă și privim diverse obiecte care ne întorc în timp când eram pionieri!?

Altă parte a expoziției permanente care mi-a plăcut este constituită din secția intitulată Minerit și civilizație în Maramureș. Colecția de opaițe și lămpașe utilizate în exploatările miniere pe parcursul a sute de ani e impresionantă. Observi evoluția acestor sisteme de iluminat, obiecte care îți ofereau lumina cea dătătoare de viață, care îți alungau fricile și te conduceau spre suprafață după o zi istovitoare de muncă.

În expoziție sunt și alte piese vechi și valoroase: o roabă de lemn din anii 1700-1800, o găleată de piele din aceeași perioadă istorică, conducte de lemn de evacuare a apei din subteran, șorțuri din piele, unelte, lăzi de valori etc. Nu lipsesc exponate din epoci mai moderne, ca de exemplu instalații folosite în rafinăria de aur de la Baia Mare (cuptoare de topit aurul brut de capacitate 20 kg și 150 kg).

Concluzii. Incursiunea în istoria atât de diversă a orașului Baia Mare a fost captivantă și nici nu știu când am parcurs sălile expoziționale, una după alta, căutând mereu exponate inedite, dar și pe cele valoroase. Recomand un popas la acest muzeu băimărean, veți descoperi istoria și civilizația acestei zone miniere.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 27.12.22 23:49:58
Validat / Publicat: 28.12.22 08:23:31
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BAIA MARE

VIZUALIZĂRI: 139 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Din dotarea vestimentară a pionierilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mishu
[28.12.22 10:39:41]
»

@tata123 ????:

... printre cele mai cunoscute numărându-se Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” . Ei bine, noi nu l-am vizitat pe acesta, ci am preferat să mergem la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie.

am trecut si noi prin Baia Mare destul de putin insa ca sa acoperim tot ce se putea vedea, asa ca noi am ales sa vizitam Muzeul de Minerologie, un muzeu superb, insa acum dupa cele prezentate de tine, in mod sigur daca mai ajungem pe acolo, acest muzeu va fi si el in traseul nostru.

Cat despre taxe, mi se par foarte mici si cred ca sunt asa doar, doar s-o indura lumea sa viziteze aceste muzee, la fel am platit si noi cand am vizitat Muzeul de Istorie din Craiova si banuiesc ca aceste taxe sunt uniformizate.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.12.22 21:44:35]
»

@mishu: Prin Baia Mare trecusem cu peste 10-12 ani în urmă în drum spre Fereștiul de Maramureș. Nu mai îmi aduc aminte nimic din acea trecere rapidă prin oraș astfel că în 2022 ne-am stabilit baza în acest oraș pentru vizite în interior, dar și în exterior.

Pe lângă Muzeul satului în aer liber (vezi impresii), un must see pe lista mea, Muzeul de istorie și arheologie a fost al doilea muzeu pe care am dorit să îl văd în Baia Mare. Aș fi dorit să vizionăm și expoziția din Bastionul Măcelarilor, dar nu ne-am pliat pe programul de vizitare.

Comparativ cu alte muzee din țară care și-au actualizat cumva tarifele de vizitare, iată că mai sunt instituții muzeale care au păstrat un preț modic: 5-6 lei/adult. Probabil că autoritățile locale subvenționează mai consistent această activitate. Sper...

Mulțumesc. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiPHONE
[28.12.22 21:53:11]
»

@tata123 ????: Superbonus! Am vizitat live muzeul de mineralogie Gorduza si acum, pe cel de Arheologie. Avantaj eu.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Baia Mare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071271181106567 sec
    ecranul dvs: 1 x 1