ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe ulițele satului în Baia Mare - Muzeul Satului

TIPĂREȘTE URM de aici

Unul din obiectivele principale pentru care am mers în Baia Mare este muzeul satului în aer liber, importantă instituție de cultură care conservă file din istoria ruralului românesc. Aceste muzee ale satului păstrează și perpetuează modul arhaic de trai al locuitorilor așezărilor rurale de pe întreg teritoriul național. Gospodăriile, clădirile de tot soiul și obiectele expuse pot constitui modele demne de urmat în arhitectura și designul interior contemporan. Soluțiile oferite contemporaneității sunt simple, utile și surprinzătoare.

Proiect personal: „Muzeele satului în aer liber din România” . Incursiunea în acest muzeu al satului în aer liber face parte din proiectul personal de a vizita toate aceste dovezi ale vieții materiale și imateriale din satele românești. Cred că mi-au mai rămas doar vreo câteva astfel de instituții de vizitat (cel de la Sighetu Marmației, cel din Reghin, și cele din Galați și Tulcea). Ce muzee am descoperit până acum? Acestea: Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești (vezi impresii), Muzeul Arhitecturii Populare Gorjene din Curtișoara (vezi impresii), Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București (vezi impresii), Muzeul Satului Bănățean din Timișoara (vezi impresii), Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni (vezi impresii), Muzeul Satului Brănean (vezi impresii), Muzeul Satului Vrâncean (vezi impresii), Muzeul Satului Bucovinean din Suceava (vezi impresii), Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj Napoca (vezi impresii), Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „Astra” – Sibiu (vezi impresii), Gospodăria țărănească conservată „in situ” din localitatea Enisala - Tulcea (vezi impresii), Muzeul Țării Oașului din Negrești Oaș.

Info acces și tarife. Muzeul satului în aer liber aparține administrativ de „Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș” din Baia Mare și îl găsim la adresa: Dealul Florilor nr. 1A. Efectiv căsuțele sunt așezate pe o costișă însorită, printre pomi fructiferi. Vis-a-vis de intrarea în muzeu se află o parcare gratuită încăpătoare.

Muzeul e deschis de marți până duminică între orele 10.00 – 18.00 (orar de vară) , iar prețul unui bilet este de 10 lei/adult (cu reduceri pentru alte categorii). Pentru aparat foto amatori există o taxă de 10 lei/persoană/zi.

Impresii vizită. După ce am primit biletele personalizate de la căsuța specială amplasată la intrare am făcut câțiva pași până în intersecția centrală a „satului-muzeu” unde am studiat câteva clipe harta afișată pe un panou. Gospodăriile sunt grupate conform teritoriilor a patru „țări” istorice: Chioar, Lăpuș, Codru și Maramureșul Istoric (vezi foto).

Vom porni în circuit spre stânga unde se află locuințele și anexele gospodărești din Țara Codrului, cele mai puține numeric din muzeu. Vom continua cu cele din Țara Chioarului, cele mai numeroase de altfel, doar ne aflam chiar în acea regiune, apoi cu cele din Țara Maramureșului, lăsând la final gospodăriile bine închegate din Țara Lăpușului.

Prin curți sunt pomi fructiferi încărcați de mere, am gustat câteva soiuri = gustul copilăriei la țară. Intrăm în ograda fiecărei gospodării și în toate locuințele descuiate, destul de multe la număr. Informații sumare citim pe tăblițe afișate la fiecare casă.

Nu poți să nu te minunezi în fața arhitecturii rurale, a „căciulilor” de paie de pe case, a stâlpilor de la târnaț sculptați în fel și chip ori a porților împodobite cu motive vegetale și solare. Sar „pârleazul” la vecini, culeg câteva mere roșii căzute în iarbă și mă refugiez pe o prispă timp de câteva minute cât își scutură un nor picăturile de apă.

Nici nu știu cum să enumăr ceea ce îmi place și admir într-un astfel de muzeu! Sunt nenumărate lucruri care ne atrag atenția, ne impresionează și ne stârnesc amintiri și emoții. Un astfel de muzeu al satului în aer liber nu se poate descrie amănunțit, el trebuie „gustat” la fața locului. Toate gospodăriile au farmecul lor, începând de la diferitele feluri de garduri (din scânduri, din împletituri de nuiele, cu coamă de paie etc.) și porți, la casele mai simple ori la cele mai extinse, până la anexe care arată „puterea” gospodarului. Biserica și școala completează fericit acest „sat din oraș” . Instalațiile tehnice (mori, zdrobitoare, oloinițe) compuse din piese de lemn și piatră ne demonstrează ingeniozitatea țăranului și soluțiile salvatoare găsite în orice situație.

Când vezi găbănașul de la 1794 din Chechiș clădit din grinzi solide de lemn și ornamentat cu simbolul crucii, funia vieții, soarele și coarnele berbecului îți dai seama cât de profund gândeau țăranii și câte semnificații se ascund în spatele acestor simboluri (găbănaș = cămarăt, anexă utilizată drept depozit). Casa-școală de la 1794 din Giulești în care dascălul trăia în prima cămăruță, iar în cea de-a doua, ceva mai luminoasă, copiii satului buchiseau literele și învățau aritmetica de bază te îndeamnă să te gândești comparativ la condițiile de azi din domeniul învățământului. Peste gospodării se înalță turla bisericii din Chechiș, bijuterie din lemn construită pe la 1590 în Budești și adusă câteva zeci de ani mai târziu în satul Chechiș. Gospodăria din Berbești (1806) (Țara Maramureșului) te întâmpină cu o poartă fermecată, păzită de soare și împodobită cu pomul vieții, cu o fântână clasică cu cumpănă, șură dublă și o casă spațioasă care are la loc de cinste „meștergrinda” inscripționată în chirilică românească de meșterul care a clădit temeinic locuința la 1806.

Sunt atât de multe de scris despre interioarele țărănești, dar e greu de descris... Unii dintre voi cunoașteți o parte din obiecte din casele părinților și bunicilor, alții le-ați mai văzut prin muzee, acolo unde și-au găsit locul (aproape) în exclusivitate. Sobe călduroase cu prichici și plită, ștergare albe sau colorate, nelipsitele icoane naive înconjurate de mănunchiuri de busuioc, leagăne pentru coconi, războaie de țesut, vârtelnițe cu capete de cai stilizate, ceramică de tot felul, scaune cu spătare sculptate și multe altele.

Concluzii. Nu ocoliți asemenea muzee ale satului, ele conservă esența neamului, locul de unde începe totul. Muzeul de la Baia Mare e pitoresc, nu foarte mare, reprezentativ pentru zonele enumerate.

Câteva puncte slabe: o parte din construcțiile din partea de sus a „satului” sunt mai puțin îngrijite, morile lăsate în paragină (totuși una se află în renovare), lipsa vederilor/ilustratelor și a unei broșuri descriptive tipărite (găsiți însă informații pe site-ul web: etnografie-maramures.ro/d ... /muzeul-satului).

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 05.09.22 19:02:45
Validat / Publicat: 05.09.22 19:37:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BAIA MARE

VIZUALIZĂRI: 236 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Interior locuință Valea Vinului (Țara Codrului).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 56600 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.09.22 20:35:31]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mihaelavoicu
[06.09.22 20:47:36]
»

Îmi imaginez ce putea fi acolo... !

Dar perdele ca-le mele, tot n-am văzut ????!

Felicitări și multă, multă sănătate! Apropos de sănătate, ventuze ai văzut pe undeva? Sau despre Săpunariță, planta folosită de țărani în loc de săpun (bașca cel de casă, clasic, cu aromă și culoare de pelin), ai întâlnit pe undeva? Este fantastică această Săpunariță. Crește prin locurile cele mai neașteptate, este invazivă, parcă intenționat cere a fi folosită. Nu am știut până anul acesta și am rămas uimită de puterea de curățare a uni mănunchi de flori, folosit exact ca pe un săpun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Baia Mare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072172880172729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1