ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Din ce în ce mai bine la Parcul tematic Mini-Transilvania

TIPĂREȘTE

Adresa: Strada Orbán Balázs 184, Odorheiu Secuiesc 535600

Coordonate GPS: 46.333692; 25.272127

Website: click aici

Link Google Maps: click aici

Am ajuns din nou în Parcul tematic Mini-Transilvania. A fost a doua vizită aici. Impresionați fiind de prima vizită, ne-am dorit să revizităm acest obiectiv extrem de interesant ca și concept.

Costul biletelor:

-adult - 35 de lei

-copii si pensionari - 20 lei

-copil sub 3 ani - gratuit

-bilet pt grupuri minim 10 persoane: 30 lei / adult // 15 lei copil

Față de vizita anterioară am constatat o scumpire a biletelor cu câte 5 lei! Adulții aveau intrarea cu 30 de lei, acum cu 35 iar copiii de la 15 au ajuns și ei la 20. Inflația bat-o vina!  

Am ajuns aici într-o zi de luni, în weekendul prelungit de 1 mai. Afară era... extrem de cald, foarte cald, prea cald. Locația nu are o parcare propiu-zisă sau bine definită dar sunt câteva locuri de parcare cum ieși de pe drumul principal. Locurile par cam insuficiente din punctul meu de vedere dar am găsit mereu loc deci nu-i panică cât timp nu vine vreun grup mare. Cred că se mai poate parca la Muzeul Apelor sau se poate trece cu mașina peste podul dinspre Mini-Transilvania.

La achiziția biletelor de la intrarea în parc, am primit și vouchere cu 10% reducere pentru intrarea la Insect Park, un obiectiv secundar care aparține de parcul tematic Mini-Transilvania și pe care l-am vizitat separat.

Pentru că am venit cu kinderul din dotare, am achiziționat și o plimbare pentru ea, cu micul trenuleț ce se plimbă prin parcul tematic, sau cum îi spun ei... Mini Mocăniță Secuiască. Pot face această mică plimbare și adulții și evident copiii.

Ce reprezintă acest loc?

Pentru cei care nu cunosc ce reprezintă acest loc, reiau ce am notat în recenzia anterioară. Conform site-ului oficial, fondatoarea Parcului Mini Transilvania este echipa Legendarium din Odorheiu Secuiesc. Scopul acestui parc tematic este acela de a prezenta diversitatea arhitecturală a Transilvaniei multiculturale prin machete, în perioadele lor de glorie, prezentând cele mai importante clădiri ale tuturor națiunilor din regiune. Multe dintre clădirile expuse fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Modelele prezentate au fost realizate de Domokos Vajda și Auróra Németh Hajnal, sub îndrumarea grafică profesională istorică a lui János Gyöngyössy. Expoziția Parcul Mini Transilvania este unică în România, realizarea acesteia fiind inspirată din ideea parcurilor Mini Europa (Bruxelles, Belgia) și Minimundus (Klagenfurt, Austria). Obiectivul proiectului fiind prezentarea diversității arhitecturale din Transilvania.

Realizarea Parcului Mini-Transilvania constituie o soluție inovatoare de promovare a patrimoniului cultural național. Vizitatorii parcului vor avea posibilitatea de a vizualiza în miniatură cele mai importante monumente istorice și simboluri ale identității naționale. Prin aceste machete își pot îmbogăți cunoștințele în domeniul patrimoniului cultural, material al Transilvaniei. Precum și conștientizarea importanței preocupării de a fi adoptate și implementate măsuri de protejare a acestor valoroase elemente patrimoniale.

Printre cele mai importante replici intalnite aici am putea enumara:

-Biserica fortificată de la Biertan

-Cetatea Devei

-Castelul Bran

-Cetatea Făgăraș

-Castelul Poienari

-Cetatea Brașovului

-Castelul Brâncoveanu

-Biserica Fortificată de la Prejmer

-Mănăstirea Hurezi

Plus multe altele pe care nu le voi mai enumera pentru a nu vă strica o potențială vizită.

Deși a trecut doar un an de la vizita anterioară, am constatat mai multe machete noi și ceva amenajări suplimentare. Locația este bine gândită pentru o experiență interactivă și memorabilă.

În acest sens am constatat și introducerea a 3-4 machete noi care se mișcau... mai exact un planor, care se mișca cu ajutorul unei tije fixe, atunci când apăsai pe un buton. O chestie foarte banală dar foarte faină, mai ales pentru cei mici.  

Și macheta insulei Ada Kaleh este foarte frumoasă și bine refăcută. Un moment important și un loc important pentru istoria noastră.  

Pentru cei care nu știu, Ada Kaleh a fost o insulă situată pe Dunăre, în apropierea orașului Orșova, la granița dintre România și Serbia. Insula avea o istorie și o cultură bogată, influențată de diverse populații care au locuit acolo de-a lungul secolelor. Ada Kaleh era cunoscută pentru comunitatea sa de turci, care păstrau tradiții, obiceiuri și arhitectură specifice.

În 1970, insula Ada Kaleh a fost inundată în urma construcției barajului de la Porțile de Fier I, un proiect hidroenergetic major realizat de România în colaborare cu fosta Iugoslavie. Populația insulei a fost strămutată, iar clădirile și structurile au fost fie demolate, fie acoperite de apele lacului de acumulare format în spatele barajului. Multe dintre vestigiile insulei au fost relocate, dar o mare parte din patrimoniul cultural a fost pierdut.

Ada Kaleh rămâne un simbol al unui patrimoniu cultural dispărut și este amintită pentru peisajul său pitoresc, atmosfera orientală și unicitatea sa culturală în contextul regiunii dunărene.

Papa bun...

Terasa la care mâncasem data trecută era închisă dar era deschisă o pizzerie nou introdusă în locație. Data trecută, aici era magazinul de suveniruri, acum era pizzeria LEGENDARE.

Pentru că evident ne era foame, am comandat... pizza!  Pițele costau de la 25 de lei (Margherita) până la... 41 de lei (Quatro Formaggi). Am comandat o pizza și o Focaccia.

Fiind destul de aglomerat, comanda a venit după 20 de minute dar așteptarea a meritat. Pizza a fost delicioasă iar Focaccia a fost o surpriză extrem de neașteptată. Noi eram obișnuiți cu focaccia clasică, similară cu pâinea tăiată felii, dar subțire. Ei bine a venit ditamai foccacia, rotundă, mare, umflată. Am spart-o pentru a o mânca dar nu s-a dezumflat așa cum credeam pentru că era crocantă. A fost bătaie pe ea. Ierburile alea și uleiul de măsline... bun rău.

Pițuca și focaccia au fost 50 de lei.

Parcul dar și magazinul cu suveniruri au ca temă un desen, cred eu de origine maghiară, pentru că apar cam peste tot.

INSECT PARK

Parcul insectelor, deschis nu de foarte mult timp, se află gard în gard cu Mini-Transilvania. Intrările sunt separate iar un bilet costă aici...

Bilet pentru adulți: 25 lei

Bilet pentru copii (gratuit pentru copiii sub 3 ani): 15 lei

Bilet pentru pensionari: 15 leiBilet de grup (minim 10 persoane):

Adulți: 22 lei

Copii / pensionari: 13 lei

Citind recenziile de pe internet, nu aveam foarte mari așteptări. Mai toți spuneau că este prea mic și nu prea ai ce vizita iar prețul părea cam mare ținând cont de aceste aspecte negative.

Am profitat de voucherele primite anterior și am plătit prețurile de sus cu un discount aplicat de 10%. Totuși acum judecând la rece, consider că a fost chiar ok. Așa cum am scris, Insect Park se află lângă Parcul Mini Transilvania.

Așa cum probabil v-ați dat seama, aici sunt expuse insecte doar că sunt imense, unele având chiar și 2 metri înălțime, dar și insecte mai mici, realizate de echipa celor care administrează parcul tematic. Parcul este singurul de acest fel din România și al doilea din Europa, unul asemănător putând fi vizitat în Polonia.

În parc sunt expuse aproximativ 20 de insecte gigant, robotizate, turiştii putând să vadă și să audă cum se manifestă ele în natură. Aceste insecte provin atât din România cât și din alte țări, de la banala căpuşă, la lăcuste, furnici, fluturi, buburuze sau chiar scorpioni.

Aceste insecte sunt dispuse pe micile dealuri ale parcului tematic. Mai urci, mai cobori un mic deal și ajungi la ele. Sunt postate între copaci, sau printre plantele și vegetația crescută. Te simți ca în Jurassic Park...

Una peste alta experiența a fost memorabilă și o recomand tuturor, mai ales celor cu copii.

Cam atât despre vizita noastră. Călătătorii plăcute dragii mei. 😁

 

 


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 27.05.24 11:39:57
Validat / Publicat: 27.05.24 12:20:35
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 200 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Prin parcul tematic Mini-Transilvania
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[27.05.24 18:50:13]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.05.24 13:53:07]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Un obiectiv interesant, atât pentru copii, cât și pentru adulți (și în continuă dezvoltare). Au înregistrat în 2022 și 2023 aproximativ același număr de vizitatori - circa 120.000 persoane. În anul 2023 parcul Mini Transilvania a câștigat în Italia premiul Golden Pony decernat pentru creativitate și excelență în domeniul parcurilor tematice (parculminitransilvania.ro ... erie#gallery-36).

Parcare amenajată (pietruită) există în fața Muzeului Apelor Minerale, este marcată corespunzător și aparține parcului tematic - am utilizat-o anul trecut. Este destul de încăpătoare pentru zeci de autoturisme. De acolo se urmează o potecă pe lângă muzeu, apoi pe lângă gardul parcului, până la casa de bilete (aprox. 150-200 m).

Anul trecut m-am plimbat și eu cu minimocănița, a fost o experiență plăcută.

Călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMini Transilvania Park & Insect Park [Băile Seiche / Szejkefurdo]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050634145736694 sec
    ecranul dvs: 1 x 1