ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.05.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Parcul Mini-Transilvania

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La drum!

Intr-un frumos week-end din vara anului trecut, ne-am hotarat sa strabatem frumosul platou al Vlahitei. Caci "la noi sunt codrii mari de brazi si campuri de matasa, si-atatea bai termale sunt pe la noi ca nici nu mai trebuie sa faci dus acasa".

In aceasta zona a muntilor Harghitei, se afla cateva atractii majore si anume: Baile termale Vlahita, Baile Chirui si Harghita-Bai dar pe noi, cel mai mult ne-a atras, la intrarea in Odorhei, nou infiintatul parc de machete Mini-Transilvania, ce prezinta cateva zeci de cladiri sau chiar orase mai reprezentative ale Transilvaniei.

Parcul Mini-Transilvania

Parcul se afla langa fostele Bai Szeike (astazi in paragina) si incearca sa imite intr-un anume fel alte astfel de creatii europene precum "France-miniature" de langa Paris sau Legoland din Danemarca. Tot in zona parcului de langa Odorhei se afla si un muzeu al apelor minerale, monumentul funerar a lui Orban Balazs si un parc al portilor secuiesti. Orban Balazs, vestit om de cultura, ne-a lasat in scrierile sale cele mai multe informatii despre baile si apele minerale din zona secuilor, cutreierand tinutul cu caruta sau pe jos si inoptand pe la hanuri sau pe la unii sateni binevoitori.

Acuma, sa stiti ca si eu am batut aceasta zona de mai multe ori, cu multi ani in urma, si, Baile Szeike (bai sulfuroase mezotermale) si pavilionul mofetelor "de peste drum", functionau din plin (exista atunci, in perimetru statiunii, un bazin mare si cateva cabine cu vane pentru imbaiere), dar ele functionau mai ales vara, cateva luni pe an. Astazi, in conditiile actuale (ale pandemiei), ideea cu Parcul Mini-Transilvania, mi se pare mai rentabila, acesta atragand clienti din toata tara, pe parcursul intregului an. Parcul e chiar langa sosea, e terminat doar pe jumatate si se intinde pe o suprafata de aproape un hectar. Preturile parcului sunt: 10 lei/adult, 5 lei/copii (sub 3 ani e gratis) si pensionari- 8 lei. Parcul e deschis de luni si pana duminica intre orele 10 si 19.

Traseul excursiei

Traseul pe care l-am ales noi in acea zi de vara, si-l recomand oricui, pentru ca debordeaza de obiective turistice, a fost urmatorul: Tg. Mures- Ernei-Eremitu (de aici puteti s-o cotiti la stanga si ajungeti dupa vreo 7 km la Pastravaria Campu Cetatii) -Sovata (treceti doar prin oras, nu urcati in statiune) -Praid (puteti vizita salina, baile sarate estivale, Welness Center-ul, Canionul sarii) - Corund (puteti poposi la Hanul si la izvoarele Arcso, la Muzeul Aragonitului, la Hotelul si izvorul Forras - fiecare are povestea lui adevarata sau puteti vizita targul stradal de artizanat al localitatii) - Odorhei (Mini-Transilvania, Baile Septimia Spa) -Vlahita (baile termale) si pensiunea HunTanya din apropiere cu simpatice casute ovale de camping - Resortul Lobogo (dotat cu un izvor la sosea, bogat in saruri minerale, folosit inca de pe vremea romanilor, restaurant, bai estivale si Spa), Baile Homorod (cu o fosta tabara scolara, azi in paragina) - fosta statiune Chirui Bai, dar aici nu va sfatuiesc sa mergeti, si aici, fosta tabara scolara e in paragina si drumul e prost) si in final, statiunea montana Harghita-Bai (Complexul Balu, partiile de ski).

Copil fiind si mai apoi sportiv, parintii si antrenorii mei ma trimiteau adesea in tabere scolare sau sportive, la Lapusna, la Homorod (exista "doua Homoroade" in tara noastra, unul in jud Harghita, celalalt in jud. Brasov, langa Rupea, e-o fosta statiune balneara-azi in paragina si ea), la Chirui-Bai sau la Sovata, la Toplita (Complexul Banffy), la Borsec sau la Izvorul Muresului.

Ce gasiti in parc?

Parcul Mini-Transilvania e-un ansamblu de machete insirate de-a lungul unor alei, de-o mare diversitate, reprezantand case simple taranesti, conace, castele, case boieresti, cetati, manastiri, biserici fortificate, universitati, licee sau chiar pietele centrele ale unor orase (Sighisoara, Cluj). In fata exponatelor gasesti scurte informatii despre ele, in limbile romana, maghiara, engleza. Scopul acestui parc mi s-a parut a fi diversitatatea arhitecturala, religioasa si culturala a Transilvaniei, teritoriu in care, de-a lungul secolelor, oricine a fost bine primit.

Nu aveam de gand sa ramanem mult timp aici, dar degeaba! , totul ce vezi aici e inedit si atractiv, asa ca, in final, vei vedea cum timpul zboara.

Final

Asadar cateva zeci de cladiri, monumente istorice si de arhitectura din Transilvania, la scara redusa, au aparut la Baile Seike, langa Odorheiu Secuiesc. O frumoasa expozitie in aer liber unde puteti admira Castelul Bran, Castelul Huniazilor, Biserica fortificată din Biertan, s. a., cladiri care de-abia daca v-ajung pana la buric.

Noi, de fapt pornisem spre alte destinatii, spre Baile termale Vlahita si spre pensiunea HunTanya, dar "ne-am impiedicat" in drum de-un parc si-am ramas mai mult de 2 ore in acest parc inedit. Si nu ne-a parut rau deloc, caci odata ajunsi la destinatie, la baile termale Vlahita, am gasit o aglomeratie de nedescris iar la pensiunea HunTanya din incinta, nu era nici o masa libera. Era de inteles, era vara, era soare, era cald si era week-end.

 

@Web, te rog videoclipul, mersi! youtube


[fb]
---
Trimis de dorgo in 27.05.21 10:46:24
Validat / Publicat: 27.05.21 11:54:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC. A mai fost în/la: Baile Szeike

VIZUALIZĂRI: 5183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Castelul Bethlen din Arcalia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.05.21 11:47:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elenaadinaPHONE
[27.05.21 19:26:38]
»

Foarte interesant! Nu știam ca exista și la noi asa ceva! Felicitări pentru destinație și pentru impresii!

dorgoAUTOR REVIEW
[27.05.21 22:07:00]
»

@elenaadina: In urma cu ceva vreme, a aparut in afara Parisului (la 2 ore), "France-Miniature", care e tot asa, o colectie de machete cu diverse obiective turistice de pe intreg teritoriul Frantei. youtube

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, elenaadina
Alte impresii din această RUBRICĂMini Transilvania Park & Insect Park [Băile Seiche / Szejkefurdo]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078057050704956 sec
    ecranul dvs: 1 x 1