ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Marele circuit moldav (II)

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

Moldova a dat omenirii nume celebre, precum Mihai Eminescu, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, Alexandru Vlahuta, George Enescu, Ciprian Porumbescu sau Ion Creanga. Targu Neamt este intru catva o "placa turnanta" a turismului monahal din Moldova, de aici poti ajunge usor la cateva manastiri, apoi mai e inca o astfel de "placa turnanta", numita Suceava, de unde poti accede usor la manastirile din Bucovina. Ce ai de vazut la Targu Neamt? In primul rand "parcul tematic "Ion Creanga".

Oare care dintre noi n-a mai dori inca odata sa redevenim copii, liberi, nazdravani si pusi mereu pe sotii, fara gijile cotidiene, ce cadeau de obicei in sarcina parintilor sau a bunicilor, "care cu greu ne aduceau in casa seara de la joaca" rasfatati si adulati de bunici sau matuse mai rau ca domnul Goe care turna dulceata in galosii mamiticii.

Parcul tematic Ion Creanga, bine semnalizat peste tot in Targu Neamt cu tablite indicatoare, nu mai e in satul Humulesti, pentru ca acesta s-a unit cu Targu Neamt, devenind un cartier al orasului. Si de-aici o serie de neajunsuri. Urmaşii lui Nica a lui Petre si-au facut buletin de oraş, farmecul rural a disparut.

De-a lungul Ozanei ,,cea frumos curgătoare“ a navalit civilizatia orasului cu bicilete, autoturisme de toate felurile si culorile, Jeep-urile boss-ilor locali, autocarele strainilor iar linistea povestilor lui Ion Creanga, a disparut. Mai trece cate un copil pe role si casti prin urechi, bataindu-si corpul in ritmul muzicii electronice, mai trec si scuterele adolescentilor, mai trec pe-aici si oameni de afaceri la "costum, cravata si diplomat sau lap-top" sau unii oameni cu cate un fir bine mascat bagat in ureche, "hands-free" si care ti se pare ca vorbesc singuri, incat uneori te opresti si le raspunzi, crezand ca vor sa te intrebe cate ceva. Nici unul din acestia, nu mai au timp sa arunce nici macar cate o privire fugara spre copilaria lor, "timpul e bani" si ei trebuie sa castige mult, cat mai mult, pentru ca vecinul de apartament si-a cumparat tocmai ieri o masina de ultima generatie cu care "rupe gura targului" iar tu, tu care n-ai decat un Wolksvagen la mana a doua, ai ajuns de rasul blocului.

Vizavi se parc gasesti buticuri cu haine second-hand, mici ABC-uri cu Coca-Cola sau hamburgeri umpluti cu binefacerile societatii de consum, adica E-uri peste E-uri, ca deh, turistului ce-a batut calea pana aici i-o fi si foame sau sete!

"Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei, la Ozana ce frumos curgatoare, parca mi se umple sufletul de bucurie", asadar intru in parcul tematic, cu toate ca povestile cu "Capra cu trei iezi", mos Chiorpec ciubotarul sau "Punguta cu doi bani", le cunosc pe dinafara. Si-ncep sa visez, sa ma intorc in timp, sa revad pasaje intregi din "Amintiri din copilarie" (ce frumos glasuia Creanga in alese pilde: „Daca-i copil, sa se joace, daca-i cal, sa traga, daca-i popa, sa citeasca…“) si automat ajung cu gandul si la Ipotesti, acolo unde locuia "Luceafarul poeziei romanesti" ce l-a indemnat pe Creanga sa scrie. Aici, printre personajele copilariei mele, mi-am dar seama ca sufletul meu are o structura materiala, el este alcatuit din operele lui Creanga, Cosbuc, Eminescu, Goga, sau Adrian Paunescu si nu din cele ale lui Galsworthy, Jack London, Hemingway sau Alexandre Dumas. Aici la "Parcul Ion Creanga" m-am simtit mai bine decat in muzeul figurilor de ceara din Londra.

Dar, "ce e val ca valul trece", umbra acelor ceasornicului trece cam repejor, mereu de la rasarit spre apus, calatorului ii sade bine cu drumul si noi ne indreptam astfel spre o alta "asa zisa" atractie locala ce figureaza pe harta Targului Neamt, statiunea balneara "Oglinzi" aflata intr-un cadru natural pitoresc, la numai 3 km de oras. Fosta statiune nu mai exista decat pe hartie, acolo e doar o tabara pentru copii. Eleganta baza de tratament, hotelul de cura, posta si punctul de informare turistica, sunt inchise.

Statiunile Strunga, Oglinzi si Slanic mi-au aparut drept niste esecuri totale sau partiale ale renasterii terapiei balneare din Moldova in timp ce Vatra Dornei si Baltatesti, dimpotriva, un succes.

Ne modificam un pic traseul si de la Tg. Neamt ajungem la Radauti si-apoi la Putna, apoi revenim pe la Cetatea Neamtului, cheile Bicazului si Poiana Largului, numita de loclanici si "Poiana Teiului". Peste noapte, ne cazam la pensiunea "Doina" din Putna la 140 lei camera, "all confort", mic dejun inclus, nu cu 50-60 de lei "la cetatean" unde miroase a transpiratie si-n curte te asteapta sfori intinse cu rufe la uscat si latratul cainilor de paza.

A doua zi, spectacolul culorilor din manastirile Bucovinei poate sa inceapa! Manastirile Putna, Voronet, Arbore, Sucevita si Moldovita, sunt poate singurele din lume ce-ti prezinta Biblia intr-o lunga serie de benzi desenate, pe intelesul si acelor credinciosi, ce nu stiau a scrie si a citi. Si mai sunt si vorbele calde ale preotilor, care mult probabil faceau si turul manastirii ca sa le explice enoriasilor lor precum un profesor iti exemplifica un anume lucru pe o harta, scene din viata religioasa. Serveste oare la ceva acest lucru, e buna religia la ceva, sau nu? In tara noastra 4 din 5 oameni cred in "facerea lumii in 7 zile" si de-abia 1 din 5 cred ca cimpanzeii sunt stra-strabunicii nostri. Religia, biserica si convingerile ei au fost niste lucruri bune, au mai temperat, de-a lungul mileniilor, elanul razboinic al Omului. Daca ramai azi in minte doar cu cele 10 porunci ale Bibliei si le respecti, e suficient. Manastirile pictate din Bucovina, incluse in patrimoniul UNESCO, "l-ar convinge" prin picturile secventiale ale Bibliei, insotite de vocea blanda a unui preot si pe ultimul papuas analfabet din Noua Guinee sau Amazonia, daca acesta s-ar gandi vreodata sa treaca la crestinism. Poate asa le veni ideea si moldovenilor, idee unica in lume, de a ilustra in imagini, ceea ce credinciosii nu puteau intelege din slovele unei carti religioase. Copil fiind, circula o vorba despre minunatul "albastru de Voronet" a carui compozitie vegetala a disparut odata cu zugravii ce-au pictat-o sau ca americanii ar dori sa cumpere manastirea, s-o transporte bucata cu bucata la ei in tara si s-o reasambleze acolo. Ar salva astfel o groaza de bani, un drum pana in Romania, costa. Dar Ceausescu s-a opus, el n-a vandut nimic din patrimoniul tarii si mi-ar palce ca lucruile sa ramana asa in vremurile astea tulburi in care se vand mai toate valorile tarii noastre.

Langa Putna, o tablie indicatoare te conduce pana la chilia lui Daniil Sihastrul, care seamana aproape perfect cu cavernele trogloditilor de pe Valea Loarei. Aici avem parte de un spectacol inedit, un concurs de porumbei calatori. Un iesean si-a adus o cusca mare cu zeci de porumbei si, la un anume semnal de pe telefonul lui mobil, le-a dat drumul sa zboare. La Iasi cineva avea sa cronometreze timpul de zbor si abilitatea lor de a se orienta. In scurt timp, porumbeii s-au grupat, au facut un tur de inaltime a poienii in care se afla chilia lui Daniil si apoi zbarrr! spre Iasi.

Asadar ne-am abatut de la traseul initial si am ajuns si la Cetatea Neamtului, unde Dana a luat-o pe scurtatura de-a busilea, fapt ce pe mine m-a pus pe ganduri "Pai daca Dana de-abia urca costisa abrupta a acestei cetati inabordabile a lui Stefan cel Mare, cum o vor fi facut-o turcii sau polonii, care jinduiau mai tot timpul la ce se afla "in curtea vecinului" caci parca intotdeuna ce e acolo, e mai bun decat ce ai tu acasa.

Am ajuns si la Cheile Bicazului si la lacul Rosu, unde ne-am minunat cum de a reusit un raulet, nu mai lat decat soseaua ce leaga Targu Neamt de Poiana Largului, sa sape un canion de 300 de metri in granitul Carpatilor. In poiana Largului, aflu iarasi din ce parte bat vanturile, pentru ca in apa lacului Bicaz, chiar la poalele unei supebe terase cu "muscate in feresti", se afla o impresionanata colectie de peturi. Ajungem spre seara la Durau, situat paralel cu soseaua Poiana Largului-Toplita, bine semnalizat, dar nici nu trebuie, caci la un moment dat apar crestele Ceahlaului si Dochiei in stanga ta, apoi o tablie indicatoare, "Durau-14 km". De la ultimul meu popas la Durau, s-au schimbat multe pe-aici. In primul rand, au aparut multe vile moderne, pensiuni iar vechiul hotel ONT din fata manastirii Durau s-a transformat intr-un "Asezamant pastoral" ce apartine de Mitropolia Iasiului si a Moldovei. Autocare din si inspre Iasi sosesc si pleaca de aici la fiecare 2-3 ore. Intru in hotel si ma interesez daca pretul de 100 de lei "single-ul" si 120 de lei camera dubla, e valabil si pentru "necredinciosi". Fata de la receptie imi spune ca da si mi umple bratele cu pliante" Excursie la muntele Athos"-499 euro, "Pelerinaj la Ierusalim-799 euro", "Excursie la manastirile de pe valea Loarei-850 euro". O mai intreb daca tot ei inchiriaza si ATV-urile vara si schiurile iarna, mi se raspunde ca da. De fapt acest lucru nu ma mai mira deloc, intr-o manastire de langa Targu Neamt, un preot in varsta, vindea intr-un magazin destinat obiectelor religioase si butelii de Coca-Cola, Capy, Sprite sau grisine si croissante cu ciocolata.

In statiune, nu mai gasea nici un loc, decat la hostelul "Doi frati", Duraul vara geme de turisti. E bine sa-ti fai o programare in prealabil.

Drumul pana la Toplita si apoi la Tg. Mures, il facem pe intuneric, aici la munte, noaptea vine brusc, atunci cand astrul vietii care ma mangaia dimineata, in urma cu doua zile, se-ascunde definitiv dupa dealurile inalte si acoperile cu paduri dese de brazi.

N-am sa spun "Adio Moldova" ci mai degraba "La revedere Moldova" caci cine a trecut odata peste aceste minunate plaiuri, e animat mereu de dorinta de a reveni

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 06.08.10 08:45:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MOLDOVA. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Uneori pe soselele nationale mai apar si fotogenicele carute trase de cai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8900 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[06.08.10 09:35:41]
»

mutat la "Marele circuit moldav", sectiune deja existenta pe site.

dorgoAUTOR REVIEW
[06.08.10 21:55:01]
»

Multumesc @webmaister!

Nu stiu daca poti sa ma ajuti, in fisa tehnica erau 2 greseli, varsta-20 de ani (s-a corectat) si data inscrerii e trecuta in martie 2010, iar eu am scris primul review de-abia in 17.06.2010. Poti sa ma ajuti sa facem si a doua corectura?

Cu multumiri anticipate si scuze pentru deranj!

Dorgo

webmaster13
[06.08.10 22:11:04]
»

ce ziceti de putina exuberanta moldoveneasca!

dorgoAUTOR REVIEW
[06.08.10 22:35:41]
»

Cum sa nu!, cunosc muzica si dulcea limba moldoveneasca, am lucrat 4 ani in Moldova!

cosminp
[08.08.10 12:39:19]
»

frumoasa descrierea, superbe pozele.

icata24
[14.05.11 13:03:56]
»

Spre rusinea mea, desi moldovean nascut la Iasi, nu am vazut inca aceste frumuseti,

am fost doar intr-o excursie cu scoala, in data de gratie 4 Martie 1977, cand aveam doar 10 ani!

Cele citite /vazute aici insa, cred ca vor determina o deplasare, chiar daca, desigur, acum distanta de parcurs va fi mult mai lunga,

cred ca merita cu prisosinta!

Multumim dorgo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.05.11 16:42:00]
»

@icata24... o excursie in Moldova e-o incantare, mai ales vara si mai ales ales de cand s-a dat in functiune soeaua Bistrita-Vatra-Dornei-Suceava (excelenta), de la Pojorata se poate ajunge usor la Sucevita, Moldovita iar lanaga Targu Neamt sunt multe alte manastiri... si eu incerc s-ajung in vara asta la Botosani, unde mi-am facut stagiul, timp de aproape 4 ani...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosminp, dorgo, icata24
Alte impresii din această RUBRICĂMarele circuit moldav:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07376503944397 sec
    ecranul dvs: 1 x 1