GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Horaita si Schitul Horaicioara - poienile rugaciunii!
Peregrinarile noastre prin tinutul binecuvantat al Neamtului - caruia imi place sa-l numesc Athosul romanesc, ne-a adus si in doua poieni de rugaciune crestina Horaita si Horaicioara, a caror aura de divinitate o simti coplesindu-te de la intrare!
Dealtfel, prietenii nostri care ne-au indrumat spre aceste locuri, erau incantati de linistea si regasirea sufleteasca pe care le-o aduceau in permanenta venirea aici!
Departe de noi de a fi niste habotnici in ale religiei sau incorsetati in norme neintelese pentru muritorii de rand, dar mereu, purtand poate o grija, nevoie sau... Dumnezeu stie! am cautat sa nu uitam niciodata ca un strop de umilinta si rugaciune intr-un locas duhovnicesc iti poate aduce in albia sufletului linistea si iertarea pe care o cauti!
Frumoasa manastire Horaita este asezata la o altitudine de 600 m, nu departe de poalele muntelui Horaiciorul, langa versantul rasaritean al muntilor Stanisoarei din Carpatii Orientali si intre manastirile Almas si Varatec. La manastirea Horaita se poate ajune atat pe jos cat si cu masina. De pe DN 15 C Piatra Neamt-Targu Neamt din dreptul localitatii Dobreni se mai parcurg 15 kilometri pe drumul judetean 156A, prin localitatile Negresti si Poiana, sau din dreptul localitatii Cracaoani pe un drum comunal nemodernizat se mai parcurg 6 kilometri.
Ca orice lacas de cult romanesc si Horaita prezinta o istorie incarcata de valente culturale si artistice specifice, pastrand urmele unor inaintasi marcanti ai istoriei noastre. In prima jumatate a secolului al XIX lea, intre anii 1822-1824, cuviosul parinte Irinarh Roseti ridica prima biserica din lemn a manastirii Horaita cu hramul “Pogorarea Sfantului Duh”. Denumirea manastirii Horaita este data de la numele proprietarilor de pamant in stapanirea carora se afla comuna Cracaoani.
Actuala biserica a manastirii a fost construita in timpul staretului Ermoghen Buhus intre anii 1848-1867 si sfintita de catre mitropolitul Moldovei – Calinic Miclescu. La constructia bisericii au contribuit si domnitorii Grigorie Alexandru Ghica si Alexandru Ioan Cuza.
Biserica de la manastirea Horaita este unica din punct de vedere architectural pentru ca prezinta elemente din arhitectura romano-bizantina dar si influente rusesti surprinse in numarul si configuratia celor 8 turle. Biserica are 30 de metri lungime, 17 metri latime si 20 de metri inaltime. Zidurile acesteia cu o grosime de 1.6 – 4 metri sunt construite din piatra, iar boltile sunt din caramida. Pictura din interiorul bisericii de la Horaita a fost executata in stil neobizantin, pe un fond caramiziu de catre Mihai Chiuaru cu ucenicii sai, intre anii 1988-1993.
Catapeteasma de la Manastirea Horaita care a fost lucrata la Viena este unicat in tara, probabil si in lume, datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti dar si dispunerii neconforme cu traditia ortodoxa a doua registre: Registrul Sfintilor Apostoli si Registrul profetilor Vechiului Testament. Sculptura releva ultima supravietuire a stilului baroc din tara si are in structura ei trei tipuri de lemn: tei, par si tuia.
Nu poti decat sa te inchini si sa multumesti clipei care te-a purtat in fata acestui locas de spiritualitate crestina si daca te abati in dreapta manastirii, pe o panta strajuita de brazi de circa 1 km., ajungi si la schitul Horaicioara.
Schitul Horaicioara sau Horaita Veche asa cum o denumesc localnicii, a luat fiinta in a doua jumatate a secolului XV. Dupa traditia orala consemnata in biserica existenta, schitul dateaza din anul 1466, iar in anul 1480 la porunca Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, Arhimandritul Chiriac ridica prima biserica din lemn a acestui asezamant monahal. Biserica construita atunci a primit hramul “Buna Vestire” si astazi, in locul Sfintei Mese a bisericii, exista o lespede de piatra asezata din anul 1973 de catre sotii Epifanie si Aglaia Curcut.
Aici, lumina rugaciunii inunda intreaga poiana a culmii, o sfintenie nefireasca lasata parca din timpuri imemoriale de truditori tacuti!
Nu rostesti cuvinte fara rost, doar te pierzi in ochii sfintilor pictati, in muzica ingerilor ce se pogoara din padure si din stancile inconjuratoare!
E liniste sfanta, te eliberezi de toate pacatele si grijile, te inchini! si... iei drumul inapoi peste munte, in lumea ta zbuciumata si involburata!! Dar stii in sufletul tau ca oricand te poti intoarce in poienile de la Horaita si Horaicioara pentru a scapa pentru o clipa de durere si nevoi, ca oricand esti asteptat aici de sfinti si ingeri nevazuti si iertatori!
Sublim si sfant!
Si aceasta-i o clipa din Romania pe care o iubim!
Trimis de danette in 27.08.13 13:17:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danette); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.05870400 N, 26.28114600 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2017 Horaița - mănăstire unicat în țară și poate chiar în lume — scris în 25.01.18 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- May.2013 Două mănăstiri surori, Horaiţa şi Horaicioara. — scris în 28.05.13 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Unde se avinta vulturii si sufletul la Daniil Sihastrul si Horaicioara — scris în 10.11.10 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Schitul ascuns în păduri… Horăicioara — scris în 02.04.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ