GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Două mănăstiri surori, Horaiţa şi Horaicioara.
La sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, în apropierea unui sat din vastul teritoriu al fostei Uniuni Sovietice, între o bătrânică care se rătăcise şi un om al locului are loc următorul dialog:
Nu ştii maică cumva, unde este biserica? Mamaie, aici nu este nici o biserică. Nu se poate maică, în fiecare sat există o biserică.
Istorioara de mai sus se potriveşte de minune meleagurilor nemţene. În fiecare localitate există câte o biserică, în unele două sau chiar mai multe. Pe lângă aceste biserici, unele vechi şi deosebit de valoroase în plan istoric şi arhitectonic, judeţul Neamţ are şi numeroase mănăstiri.
Şi ce mănăstiri. Adevărate cetăţi medievale. Şi ce ctitori. Domnitori de seamă ai Moldovei, ca Petru Muşat, Alexandru cel Bun, Bogdan Vodă, Ştefan cel Mare etc. Unele mănăstiri sunt arhicunoscute şi des vizitate atât de turişti autohtoni, cât şi de turişti străini. Sunt însă şi unele mănăstiri la fel de frumoase şi interesante, care sunt vizitate mai puţin, probabil din cauza amplasării lor în locuri mai greu accesibile.
Am vizitat două astfel de mănăstiri şi mi-au făcut o impresie deosebită din punct de vedere isoric şi constructiv, dar mai ales a locurilor unde au fost amplasate.
Prima dintre ele se numeşte Mănăstirea Horăiţa şi se găseşte la o distanţă de 22 de km faţă de oraşul Piatra Neamţ şi 14 km faţă de oraşul Targu Neamţ. Accesul la această mănăstire se face pe două drumuri, ambele cu ieşire de pe DN15C.
Pe primul se merge din Piatra Neamţ pe DN15C până la jumătatea localităţii Dobreni, după care se face la stânga pe drumul comunal 156 A spre comuna Negreşti. Urmează apoi un sat mai mic, Poiana şi mănăstirea. Al doile drum de acces se face din localitatea Crăcoani, luând-o la stânga pe drumul comunal 163. Ambele drumuri comunale sunt asfaltate, se parcurg foarte uşor şi duc direct la mănăstire.
Începând din satul Poiana drumul trece printr-o zonă foarte frumoasă, care te îmbie la popas, cu păduri de brad şi câteva poieniţe cu iarbă verde. În drum spre mănăstirea Horaiţa, în satul Poiana, undeva pe stânga, întâlnim o mănăstire în construcţie cu hramul „Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Mare Mucenic Mina”. Dupa ce trecem de un canton silvic, aflat pe dreapta, mai parcurgem câteva sute de metri, ajungem la mănăstire şi locul unde se termină drumul asfaltat.
Înainte de poarta de acces a mănăstirii se intră pe o alee străjuită de nişte brazi falnici, ce duce într-o parcare mare, cam în genul celei de la mănăstirea Bistriţa. Accesul în mănăstire se face printr-o arcadă a unei clopotniţe foarte frumoasă partajată pe două etaje.
Chiar de la intrarea în mănăstire remarcăm numărul mare de turle ale bisericii (opt la număr) şi configuraţia lor aparte faţă de altele din zonă. Curtea mănăstirii este foarte frumoasă, cu multe alei pietruite, meticulos îngrijite, cu o mulţime de arbuşti şi flori de toate culorile.
Biserica este înconjurată de alei mari, văruite pe margini, iar în laterale foişoare şi chilii împodobite la geam cu ghivece de flori. În partea de nord a mănăstiri ,se află un vechi paraclis cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” în care se desfăşoară slujbele pe timpul iernii.
Mănăstirea are multe clădiri anexe, grădini cultivate cu legume, livadă cu pomi fructiferi şi chiar nişte sere legumicole. În stânga mănăstirii se află două mici lacuri cu sistem de pompare a apei pentru irigaţii. Istoricul bogat al mănăstirii se află afişat pe un panou, în dreapta clopotniţei de la intrare.
În urma unei revelaţii dumnezeieşti a călugărului Irinarh Roseti, un călugăr de la mănăstirea Neamţ, acesta ridică prima biserică din lemn cu hramul ”Pogorârea Duhului Sfânt”între anii 1822-1824. Aceasta se face cu binecuvântarea şi aportul substanţial al Mitropolitului Moldovei, Veniamin Costache. Înfiinţare şi consolidarea mănăstirii a fost sprijinite şi de domnitorii Ioan şi Mihail Sturza.
Există documente, potrivit cărora mănăstirea are de fapt o vechime mult mai mare. La 11 iulie 1428, domnitorul Alexandru cel Bun includea Horaiţa între cele 52 de biserici subordonate mănăstirii Bistriţa.
Primul stareţ al mănăstirii a fost părintele Irinarh, care a slujit aici până în 1837, când înbolnăvindu-se s-a retras pentru tot restul vieţii la locurile sfinte din Palestina. Următorul stareţ a fost părintele Ermoghen Buhuş, care ridică actuala biserică cu hramul „Botezul Domnului”în anul 1848, cu finalizare în 1867.
La zidirea şi înzestrarea bisericii au contribuit cu donaţii, pe lângă masa largă de redincioşi, şi domnitorii Grigorie Ghica, Al. Ioan Cuza, precum şi mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu.Biserica este construită din piatră, cu bolţile din cărămidă şi arhitectură romano-bizantină. Pictura este făcută dupa anii '90 în stil neobizantin pe fond cărămiziu.
Catapeteasma, lucrată după părerea unor specialişti în domeniu la Viena, este unicat în ţară şi probabil în lume, datorită faptului că amvonul este aşezat deasupra uşilor împărăteşti, în partea de est şi nu în nord cum cere tradiţia.
Odorul de mare preţ al mănăstirii este icoana Maicii Domnului „izbăvitoare de secetă”, care provine din vechea mănăstire şi este îmbrăcată în foiţă de argint (vezi poza). Mănăstirea este locuită de călugări care se autogospodăresc (am văzut călugări în vârstă care săpau în grădină), împletind armonios munca cu rugăciunea şi ascultarea, departe de lumea zbuciumată în care ne aflăm şi într-un loc de o frumuseţe rară.
Cealată mănăstire Horaicioara, este mai mică şi se află undeva mai sus de mănăstirea Horaiţa. Aşezată pe un adevărat „picior de plai, pe o gură de rai”, într-un cadru pitoresc de excepţie, mănăstirea este subordonată canonic şi administrativ de mănăstirea HoraiţaA fost vizitată printre alţii şi de Calistrat Hogaş, care a numit-o ca pe un „adevărat cuib de vulturi”, datorită situării sale pe vârf de munte.
Pentru a junge aici, se poate merge pe jos pe o cărare de aproximativ 1 Km prin curtea mănăstirii Horaiţa sau cu maşina pe un drum forestier aflat în continuarea drumului asfaltat. Noi am folosit varianta cu maşina, negăsind cărarea din curtea mănăstirii.
Cu maşina se urcă prin stânga mănăstirii Horaiţa aproximativ 3 km, pe un drum destul de greu, până aproape de o troiţă. Aici se poate parca maşina şi se mai urcă cu piciorul încă 500 de metri, pe o pantă destul de abruptă.
Traseul este marcat cu multe indicatoare spre mănăstire, aşa că nu există riscul să rătăceşti drumul. Pentru maşinile cu garda mai joasă este indicat traseul cu piciorul.
Accesul în mănăstire se face printr-o poartă- clopotniţă, construită din lemn şi acoperită cu şindrilă. Biserica este mult mai mică decât cea de la Horaiţa, are o singură turlă şi este construită din piatră.Intrarea se face din lateral printr-un pridvor cu numeroase picturi şi apoi direct în naos.
Mănăstirea are câteva anexe şi chilii cu multe flori la ferestre, un foişor şi o frumoasă livadă cu pomi fructiferi tineri.
Ca şi la Horaiţa, aleile sunt pietruite şi flancate de aranjamente florale. În partea de nord a bisericii, se află un paraclis în care se desfăşoară unele servicii religioase.
Cea ce mi s-a părut ciudat la această mănăstire, este că în tot timpul căt a durat vizita, şi am „inspectat” toate clădirile din curte , nu am văzut picior de călugăr prin preajmă.
Şi toate clădirile, inclusiv biserica, erau descuiate. Abia la plecare a mai apărut o familie din Bacău, cu care am intrat în discuţii şi am comentat printre altele şi acest amănunt.
Mănăstirea Horaicioara s-a înfiinţat în anul 1480 , de către părintele arhimandrit Chiriac, la porunca voievodului Ştefan cel Mare. Acesta ridică o bisericuţă din lemn cu hramul „Buna Vestire” pe locul unde acum este o lespede din piatră împrejmuită cu un grilaj din fier şi care aminteşte de acest eveniment.
Biserica actuală a fost ridicată, din piatră, în anul 1868 de către stareţul mănăstirii Horaiţa, Ermoghen Buhuş şi a fost supusă în timp unor restaurări şi renovări. În biserică se află o icoană veche a Maicii Domnului, considerată făcătoare de minuni.
În stanga mănăstirii, pe un mic deal, se află un izvor ce curge dintr-o stâncă, singura sursă de apă potabilă din zonă. Apa izvorului e considerată ca tămăduitoare şi aici vin mulţi pelerini să se vindece de bolile trupeşti, dar mai ales de cele sufleteşti.
Renumele acestui izvor a dus la alegerea celui de al doilea hram al bisericii „Izvorul Tămăduirii”
Ne-am despărţit cu greu de aceste locuri frumoase şi binecuvântate de Dumnezeu, am coborât în satul Poiana Am mai făcut un popas în apropierea unor frumoase poieniţe, apoi am purces la un nou drum , încărcaţi emoţional şi spiritual de ceea ce văzusem în acea zi.
Trimis de traian.leuca † in 28.05.13 08:51:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.05870400 N, 26.28114600 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@traian. leuca: Super semnalara manastirii si eleganta descrierea.
Intentionez o excursie cu masina pe la manastirile din Moldova (dupa 35 de ani) si tare m-ar ajuta cateva recomandari de cazare in vreo 3 locuri din care sa pot acoperi cate o zona cu mai multe manastiri. As aprecia daca ar fi referiri la pensiuni cu posibilitatea de a pregati singur masa dat fiind ca imi place, ma pricep si nici nu mananc orice (macar din motive medicale).
Pentru eventualitati nedorite avem tot timpul un cort si cateva ustensile la noi, in amintirea tineretii - cand erau de baza.
@Albinoium: Mulţumesc pentru apreciere!
Pentru a vizita cele mai importante mănăstiri din Moldova, cred că vă trebuie patru zile şi nu trei.
Chiar şi aşa, va fi un adevărat tur de forţă să cuprindeţi tot arealul mănăstirilor moldoveneşti.
Am creionat un posibil traseu cu trei pensiuni modeste în care am stat şi eu şi care oferă condiţiile la care va-ţi referit.
1) Bucureşti, Braşov, Izvorul Mureşului (prima mănăstire), Bicaz, Pângăraţi, Mănăstirea Pângăraţi, M-rea Bisericani, M-rea Bistriţa,Piatra Neamţ, Băltăţeşti.
La Băltăţeşti găsiţi cazare ieftină la Centrul de Pelerinaj, situat în centrul comunei.
2) Băltăţeşti, M-rea Horaiţa (şi Horaicioara?), M-rea Văratec, M-rea Agapia (şi Agapia Veche?), M-rea Neamţ, M-rea Secu, M-rea Sihăstria, Târgu- Neamţ (Cetatea Neamţ?).
La Tg Neamţ, găsiţi cazare la Pensiunea Belvedere, cum ieşiţi din oraş spre Fălticeni.
Până în Fălticeni urmează M-rea Bogdăneşti ,M-rea Râşca, apoi M-rea Voroneţ şi M-rea Gura Humorului .
La Mănăstirea Humorului, am adresa şi nr. de telefon al unei pensiuni şi le pot da pe PM.
De aici puteţi vizita M-rea Moldoviţa, M-rea Suceviţa, M-rea Putna şi mai faceţi o cazare tot în G. Humorului.
3) La plecare spre Bucureşti mergeţi spre Dolhasca şi vizitaţi frumoasa mănăstire Probota.
Multumesc pentru promptitudine si exactitate. a
Nu este vorba despre 3 zile ci de trei locuri de cazare (a cate 1-2 zile, functie de productivitatea vizitarii). Nici vorba de alergatura cu sufletul la gura ci doar de ritm mai mult sau mai putin alert, in sensul ca nu mergem pentru somn.
La fel, nu este vorba despre jale la capitolul financiar ci doar lehamitea de poleiala careia ii prefer o gospodarie curata.
Am ales de data aceasta sa urc prin Vestul Moldovei si sa revin in Bucuresti prin Est. Originile mele sunt Suceava si Vrancea asa ca este de inteles. In acest sens as aprecia un mesaj pe messenger/skype/gmail/yahoo mail (oricare pe adresa "albinoium") privitor la datele de contact pentru Gura Humorului. Ar fi bun si unul tot de pensiune pentru zona Manastirii Neamt.
Astfel, traseul ar fi in mare: Onesti 2 zile - Neamt 2 zile - Gura Humorului 2 zile si revenirea prin Suceava direct in jos.
Mergem cu masina, in doi, cu tot ce este necesar subzistentei si repausului de forta majora la noi, chiar daca nu il folosim.
Multumesc anticipat si astept cu interes un semn.
@webmaster - Denumirea corecta a mănăstirii este Horaiţa. Este gresita denumirea Horăiţa. Am copilarit in partea locului si merg des acolo pentru liniste si reculegere.
Cu stima,
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2017 Horaița - mănăstire unicat în țară și poate chiar în lume — scris în 25.01.18 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Manastirea Horaita si Schitul Horaicioara - poienile rugaciunii! — scris în 27.08.13 de danette din ROMAN [NT] - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Unde se avinta vulturii si sufletul la Daniil Sihastrul si Horaicioara — scris în 10.11.10 de Qvadratvus din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Schitul ascuns în păduri… Horăicioara — scris în 02.04.15 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ