ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Gorovei

TIPĂREȘTE

În articolul de astăzi o să vă povestesc despre mănăstirea Gorovei. Nu este aşa cunoscută, poate mulţi nu aţi auzit de ea. Mănăstirea este localizată în apropierea municipiului Dorohoi, în judeţul Botoşani. Ca să ajungeţi la mănăstire, trebuie urmat drumul naţional DN 29A care leagă Suceava de Dorohoi, şi după vreo 30 de kilometri (plecând din Suceava), după ce se trece de localitatea Vârful Câmpului se ajunge la indicatorul care te îndrumă spre mănăstire. Drumul până aici este bunicel, asfaltat dar cu gropi şi denivelări, dar compensează prin frumuseţea peisajului (vara), în mare parte drumul trece prin pădure. De la indicator până la mănăstire mai sunt cam 2 kilometri, drum bun, pietruit, prin mijlocul pădurii. În faţa mănăstirii se află o parcare care are următoarele coordonate GPS: N – 47.877119 şi E – 26.347648.

Am parcat maşina şi au aruncat o privire asupra peisajului, care este de basm, cu paduri şi dealuri, iar ici colo câte o casă. În curtea mănăstirii arbora pe un catarg tricolorul ţării. Pentru a intra în curte se trece poarta care are rol şi de clopotniţă iar în interior se doreşte amenajarea unui mic muzeu.

Când am ajuns noi, la mănăstire era forfotă mare printre călugări, (motivul nu era vizita noastră :D ) în următoarea zi, pe 23 septembrie se serba hramul bisericii – Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Dar din toată mulţimea de călugări care făceau treabă s-a desprins unul şi a venit la noi, ne salută apoi zice:

- De unde veniţi?

- De la Vâlcea.

- A, zice călugărul, acolo aveţi moştele sfântului Grigorie.

- Da, la mănăstirea Bistriţa.

- Aţi fost în vizită la mănăstire?

- De mai multe ori.

- E bine.

Apoi ne-a invitat în biserică, pentru a ne spune istoria locului, dar înainte ne-a rugat să avem grijă la covoarele din biserică că s-au chinuit puţin să le cureţe pentru ziua următoare. Mănăstirea Gorovei a fost întemeiată în anul 1742. La baza întemeierii mănăstirii stă o legendă care zice cam aşa: Mănăstirea Gorovei a fost ridicată de călugărul Avramie de la mănăstirea Dragomirna. Acesta era prin zonă (pământul pe care se află domeniul mănăstirii aparţinea de mănăstirea Dragomirna), cu treabă. La un moment dat a auzit cântându-se troparul Sfântului Ioan Botezătorul. După a treia zi a căutat sursa de unde se auzea cântecul şi a descoperit că sunetul venea de la un stejar. A săpat la rădăcina stejarului şi a descoperit o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul. Icoana este îmbrăcată în aur şi se află şi astăzi în interiorul bisericii. Unii credincioşi spun/cred că este făcătoare de minuni. Atunci Avramie s-a hotărât să construiască o mică biserică din trunchiul copacului. Se spune că icoana a ajuns acolo fiind ascunsă de nişte turcii care o furaseră de la o mănăstire din nordul Moldovei în timpul unui atac. Imediat după apariţia bisericii în jurul ei au apărut şi câteva bordee ale unor călugări, aşa s-a întemeiat mănăstirea. Biserica construită de Avramie era mică, în ea încăpeau 20-30 persoane, atunci s-a hotărât dărămarea ei şi construirea uneia mai mare. În anul 1860 s-a construit biserica tot din lemn dar pe soclu din piatră. După mai mulţi ani în care mica biserică a dus-o bine a venit şi declinul, biserica ajungând în anul 1984 să arate mai mult ca o ruină. Atunci s-a luat hotărârea să se dărâme, iar în locul ei s-a construit un paraclis din cărămidă.

Biserica mare, în care am intrat noi, a fost construită în anii 1830-1834 din donaţile credincioşilor. Biserica a fost construită din piatră şi cărămidă fiind acoperită cu tablă. Deoarece terenul pe care a fost construită biserica nu era prea stabil, având infiltraţii de apă, în anul 2002 biserica a fost consolidată prin injectări de beton în fundaţie. Tot în aceea perioadă s-a consolidat şi bolta. Lucrările au fost terminate prin 2012. Biserica are două hramuri – Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi Izvorul Tămăduirii.

În timpul vizitei nostre icoana Sfântului Ioan Botezătorul era pregătită pentru hramul de adoua zi şi amplasată în apropierea foişorului din curtea mănăstirii. Acum la mănăstire locuiesc dor trei călugări.

Pentru a nu-l mai reţine pe ghidul nostru din treabă, nu am zabovit prea mult, i-am cerut permisiunea de a face câteva poze în interiorul bisericii, care este frumos pictată cu sfinţi ai bisericii ortodoxe, am respectat şi rugămintea de a avea grijă la covoare apoi ne-am îndreptat spre poartă. Călugărul nu a scăpat bine de noi că de la poartă veneau alţi turişti.

Dacă ajungeţi în zona Dorohoiului, treceţi şi pe la această mănăstire, veţi găsi multă linişte şi un peisaj deosebit.

Vă doresc concedii plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 18.01.17 11:01:25
Validat / Publicat: 18.01.17 17:52:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.

VIZUALIZĂRI: 2671 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 curtea mănăstirii este plină de flori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[17.02.17 12:08:35]
»

@zlatna: Mănăstirea Gorovei e situată într-o poiană largă, în mijlocul codrilor cu același nume, motiv pentru care a și rezistat biserica de secol al XIX-lea. Este una din mănăstirile botoșănene la care nu am ajuns încă.

Interesantă și emoționantă este reacția unei persoane pe pagina de FB a mănăstirii: Îmi amintesc cu mare drag de vremea când eram mică asta prin anii 63 și mergeam cu bunica mea, în fiecare an la Înviere! Se aduna mai multa lume de prin cătunele învecinate și porneam de cu seară spre Mănăstirea Gorovei că noi trebuia să trecem printr-o pădure, să ajungem la Mânăstire. Eram atât de fericită încât nici nu simțeam oboseala și abia așteptam slujba de Înviere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaAUTOR REVIEW
[17.02.17 13:31:08]
»

@tata123: Mulţumesc pentru vizită şi vot.

Dacă ajungi prin judeţul Botoşani, treci pe la acestă mănăstire, drumul prin pădure este plăcut iar de la poarta mănăstirii panorama cu codrii verzi este încântătoare. Am fost de două ori aici, prima oară prin 2006 când la biserică încă se făceau lucrări şi acum când am aflat că s-au terminat lucrările.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstiri din judeţul Botoșani:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051850080490112 sec
    ecranul dvs: 1 x 1