GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Voronet albastrul e pe cale sa devina o amintire
Pentru unii pictori, frescele sunt cea mai grea forma de pictura…. pentru mesterii iconari din Moldova lui Stefan, sunt ceva firesc. Si unic. Nu seamana doua manastiri intre ele, si cu nimic in lume nu seamana Voronetul cu al lui albastru celebru.
Am ajuns la Manastirea Voronet, simbolul Moldovei, intr-o dupa amiaza frumoasa de vara venind de la Putna. Manastirea este inconjurata de un zid inalt de aproximativ trei metri. Intrarea se face printr-un turn, unde este si clopotnita, iar in centrul curtii de cum am trecut de poarta am vazut mandra biserica albastra. Am mers incet pe aleea ce o inconjoara, neintelegand prea multe din pictura care a facut-o atat de celebra. La inceput, totul era frumos, chiar m-am asezat pe o banca din lemn sa o admir mai bine. Apoi cand un grup de turisti a umplut curtea, a trebuit sa ma ridic, caci nu mai vedem nimic. Am plecat incet pe alee cu privirea doar catre biserica pe care o inconjuram. Ma uitam la pictura, si ma gandeam cat de mult le-a trebuit cercetatorilor sa descopere unul din ingredientele minune ca dau aceasta nuanta unica de albastru, (roca lapis lazuri), si ma intrebam cat de greu a fost la acea vreme sa foloseasca acest praf de roca, pe cat de rar pea tat de scump. Apoi, cand am ajuns pe cealalta latura a bisericii …totul s-a schimbat. De pe fresca lipseau chipurile sfintilor.
Socul a fost imens. Jumatate din biserica s-a decolorat. Dumezeule…. am spus eu o stiam toata albastra si frumos pictata…. ce s-a intamplat cu ea…? Eu nu am 100 de ani si nici 50 de ani nu au trecut de cand nu am mai vazut-o. Cand s-a decolorat? Ce nu s-a intamplat in 500 de ani, se intampla acum? ... in urmatorii 50 cum va arata…? Pe partea Nordica multe fresce exterioare s-au degradat in totalilate si in unele zone se mai pot vedea. Acolo fondul medalioanelor care altadata infatisau sfinti si inalte fete bisericesti, a ramas cat de cat vizibil, , in timp ce personajele au disparut.
“Albastru de Voronet” o legenda la fel de vie ca si manastirea in sine este pe cale sa devina o amintire.
Curtea era plina de turisti, care aveau aceeasi reactie ca si mine. Aproape in cor, cei care vedeau acea latura a bisericii murmurau” ce pacat…. oare vor stii sa o restaureze? ”
Am cautat din priviri o maicuta, care sa ne dea cateva lamuriri. Dar era una singura, inconjurata de un grup mare de turisti, si cum stiu cu ce glas bland vorbesc maicutele, mi-am dat seama ca e intil sa ma apropii; nu as fi auzit nimic, si nici ea nu raspundea la intrebari. Facea ca un ghid corect descrierea manastirii. Pentru ca nu avea cine sa ne mai povesteasca una…alta, m-am dus repede pana la intrare de unde am cumparat un pliant, si cu el in mana m-am intors iar pe bancuta. Citeam…si ridicam ochii spre biserica, incercand sa recunosc in fresce, descrierea din pliant.
Apoi am intrai in ea. Biserica are hramul Sf. Gheorghe asa ca pe 23 Aprilie in fiecare an, la manastire este mare sarbatoare.
La interior, in stanga intrarii, dupa datina sunt infatisati cei doi ctitori ai bisericii; Daniil si Stefan cel Mare. Tot acolo este si mormantul sfetnicului de o viata al domnitorului, sihastrului Daniil, unde in permanenta arde o candela.
Am plecat cu regretul ca prea multi turisti au tulburat linistea acelei zile dar si cu acela ca restaurarea se lasa prea mult asteptata. Sa pierdem Voronetul echivaleaza cu pierderea unei comori nationale.
Trimis de Diaura* in 14.03.10 15:36:33
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.51742990 N, 25.86487220 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am uitat sa mentionez; review nepunctabil (si nici ecoul).
Am avut ocazia la un tur al manastirii cu o colega din Grecia sa beneficiez de un tur profesionist, asa ca pentru turisti straini. Matusa respectivei colege era maica stareta la o manastire din Grecia si tocmai facusera un "schimb de experienta"cu maicutele de la Voronet, drept urmare intr-o zi am plecat de la Iasi spre Voronet, fiind asteptati de cei de acolo.
Ne-a impresionat faptul ca ne-au primit cu masa pusa, scuzandu-se ca maica stareta va intarzia putin, era la pescuit Una dintre maicute ne-a facut o prezentare in limba engleza, de am ramas masca! A pulsat pe scena Judecatii de Apoi, ne vazuse ca am iesit pe poarta la o tigara si m-a impresionat foarte mult.
Este super atunci cand mergeti la Voronet sa va lipiti de o prezentare cu alte grupuri de turisti, veti descoperi ca maicutele sunt specializate in nu stiu cate limbi straine.
Frescele din partea de nord sunt expuse intemperiilor, de aici si degradarea lor accentuata acest lucru se intampla peste tot nu doar la Voronet, eu am vazut aceasta biserica prima data acum 29 de ani apoi in urma cu 4 ani, si latura de nord era si atunci degradata.
Pe de alta parte chiar Biserica Ortodoxa Romana nu este de acord cu reconditionarea (deocamdata) din mai multe motive.
Si eu am avut norocul sa fiu la Voronet cand a sosit un grup mare de turisti si au avut un ghid foarte bun.
Intotdeauna iti raman in minte mult mai multe cunostinte, cand este cineva de specialitate si are reale aptitudini de a te face in primul rand sa-l asculti si apoi sa retii tot!
Tocmai de aceea, Manastirea Voronet nu am cum s-o incurc cu alta in mintea mea!
Si, bineinteles din cauza acelei nuante speciale de albastru!
Albastrul de Voronet, ce frumos suna...
Am vizitat manastirea cu foarte mult timp in urma, eram pe vremea pantalonilor scurti si a balonaselor. Mare lucru nu mai retin, doar frumusetea locului mi s-a intiparit pe retina, sigur trebuie sa revin alaturi de familie. Felicitari, un vot si de la mine!
La fel si eu am fost aici demult, cu scoala si nu mai retin prea multe, dar mi-a placut descrierea si meditatia asupra frescelor, pentru care-ti dau un vot.
Multumesc pentu aprecieri. Voi... cei care ati fost demult... mai mergeti si mai ales duceti-va copiii sa vada o manastire cu totul si cu totul deosebita..... cat mai au ce vedea din unicul Albastru de Voronet.
Si eu am vizitat aceasta manastire demult! Eu cred ca din cauza soarelui care bate puternic este decolorat unul dintre peretii exteriori ai bisericii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Voroneț, un alt lăcaș impresionant — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Capela Sixtină a Orientului — scris în 12.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Manastirea Voronet - Un colt de Rai pe pamant Romanesc — scris în 23.08.16 de DanielG&Family din NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Biblia în imagini sau Mănăstirea Voroneţ — scris în 13.03.16 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 La Mănăstirea Voroneț cu ghid — scris în 29.11.14 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mănăstirea Voroneț - floarea azurie din buchetul amintirilor noastre! — scris în 19.10.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Voronet - cea mai frumoasa din manastirile bucovinene — scris în 12.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ