ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.07.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile
Familie
3 AD. + 1 COPII -- v: 6
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Voroneț, un alt lăcaș impresionant

TIPĂREȘTE URM de aici

Venind dinspre Mănăstirea Humorului, ajungem și la Voroneț. Taxa de intrare este de 10 lei de persoană. Cumva trebuie să înțelegi din capul locului că un astfel de loc nu se întreține ușor.

Această Mănăstire a fostr construită de către Ștefan cel Mare, în anul 1488. Aceasta este situată la poalele Carpaților în centrul unui sat și este considerată de unii specialiști ca o adevărată “Capela Sixtină a Orientului, așa cum au mai scris și alte persoana tot aici pe AFA.

În esență este o biserica simplă dar are pereții exteriori ornați în fresce. În mijlocul unei nature armonioase, pe sobrul fond verde al pădurii. Deși are peste 500 de ani de la ridicarea sa, truda cu care a fost înălțată se vede și acum. Culorile șterse exprimă multă căldură dar și rigurozitate bisericească.

Conform urlaub:

"Manastirea este ridicată în cinstea voievodului Ștefan Cel Mare și Sfânt construită în 1488 în doar trei luni și trei săptămâni (din 26 mai până la 14 septembrie). Este cunoscut faptul că voievodul moldovean a renovat și construit multe mănăstiriși biserici, dar povestea Voronețului îl aduce alături de Marele Ștefan și pe Cuviosul Părinte Daniil, duhovnic și sihastru vestit, acesta a creat o mișcare isihasta pentru timpul sau. Într-o chilie mică săpată în piatră acesta a odrăslit pământul Moldovei, timp de 20 de ani la Voronet. Legenda Manastriii Voroneț unește cele două mari personalitati.

Arhitectura Mănăstirii Voroneț este reprezentativă pentru stilul moldovenesc fiind o sinteză originală și specifică unor caracteristici de sorginte bizantină (altar, naos și pronaos) cu elemente aparținând goticului târziu (înălțimea bisericii, contraforturile exterioare, modul de tratare al pietrei cioplite).

Pictura interioară este inspirată din modele mai arhaice și austere ale iconografiei bizantine, impresionează prin claritate și rigoarea desfășurării iconografice, prin desenul viguros, gama cromatică și prin expresivitate personajelor. "

În anul 1785, Mănăstirea a fost închisă de către ocupanții austrieci. Iar în anul 1991, Sfântul Sinod al BOR decide reînființarea bisericii ca fiind una pentru călugărițe.

Doi ani mai târziu aceasta intră în Patrimoniul UNESCO. O dovadă în plus a unicității locului.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 03.07.21 14:42:48
Validat / Publicat: 03.07.21 15:31:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VORONEȚ.

VIZUALIZĂRI: 791 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Mănăstirea Voroneţ
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 8 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

liviu49
[03.07.21 16:01:04]
»

Start vot! I-am furat licenta lui @mishu!

Manastirea Voronet este a cincea ctitorie a lui Stefan cel Mare, dupa Putna (1466-1469), Biserica Alba, Baia (1467), Biserica Sf. Cuv. Parascheva, Rm Sarat (1474), Biserica Sf. Procopie, Milisauti (1487) si reprezinta, fara discutie, un varf al maiestriei artistice in materie de pictura a unei biserici medievale si nu numai. Biserica manastirii mai detine un record absolut la noi in tara, acela al bisericii construite in cel mai scurt timp, 26 mai 1488 – 14 septembrie 1488, deci trei luni si trei saptamani. Ca si in cazul manastirii Putna, exista si in cazul Voronetului o legenda, in care reintalnim dupa douazeci de ani acelasi personaj, devenit intre timp sfant in calendarul ortodox roman. Este vorba de Sihastrul Daniil, cel care a fost primul staret al manastirii. Cronicarul Ioan Neculce, noteaza in dulcele grai moldovenesc al vremurilor prezentate urmatoarele : „Iara Stefan-voda, mergand de la Cetatea Neamtului in sus, spre Moldova, au marsu pe la Voronet, unde traie un parinte sihastru, pre nume Daniil. Ai batand Stefan-voda in usa sihastrului sa-i descuie, au raspunsu sihastrul sa astepte Stefan-voda afara pana ce si-au istovit sihastrul ruga. Si dupa ce si-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat in chilie pre Stefan-voda. Si s-au spovedit Stefan-voda la dansul. Si au intrebat Stefan-voda pre sihastru ce va mai face, ca nu poate sa se mai bata cu turcii: inchina-va tara la turci, au ba? Iar sihastrul a zis sa nu o inchine, ca razboiuleste al lui, numai dupa ce va izbandi, sa faca manastire acolo, n numele Sfantului Gheorghe, sa fie hramul bisericii „ Iar pisania de deasupra usii, comfirma intr-un fel legenda. „Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn al Tarii moldovenesti, fiul lui Bogdan Voievod, a inceput a zidi acest hram in manastirea de la Voronet in numele Sfantului, slavitul mare mucenic si purtator de biruinta Gheorghe, in anul 6996, al lunii mai 26, in luna Pogorarii Duhului Sfanta si a fost terminata in acelasi an al lunii septembrie 14 „ sunt cuvintele scrise in aceasta pisanie.

Numai bine si calatorii placute!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Voroneţ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066361904144287 sec
    ecranul dvs: 1 x 1