ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biblia în imagini sau Mănăstirea Voroneţ

TIPĂREȘTE

"Iară, Ştefan-Voda, mergând de la cetatea Neamţului în sus pre Moldova, au mărsu pe la Voroneţ, unde traie un parinte sihastru, pre nume Daniil, şi bătând Ştefan-Voda în uşa sihastrului să-i descuie, au raspunsu sihastrul să aştepte Ştefan-Voda afară până ce şi-a istovit ruga. Şi după ce şi-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat în chilie pre Ştefan-Voda şi s-au ispovedit Ştefan-Voda la dansul. Şi au întrebat Ştefan-Voda pre sihastru ce va mai face, că nu poate să să mai bată cu turcii: inchina-va ţara la turci, au ba? Iar sihastrul a dzis să nu o închine, că războiul este a lui, numai, după ce va izbândi, să facă mănastire acolo, în numele Sfântului Gehorghe, să fie framul bisericii. "
ION NECULCE

Conform cronicarului, mănăstirea a fost ridicată de către voievodul Ştefan cel Mare, la îndemnul lui Daniil Sihastrul, drept mulţumire adusă divinităţii pentru înfrângerea în luptă a turcilor…

Mănăstirea Voroneţ, una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din ţara noastră, faimoasă în special pentru vestitul "albastru de Voroneţ " folosit la realizarea picturii exterioare ce datează din timpul domniei lui Petru Rareş, pictură ce are renumele de a fi o adevărată biblie pictată, se spune că acest lucru ar fi fost făcut special pentru neştiitorii de carte din acele vremuri şi mai mult ca sigur, pentru a ne încânta nouă privirea.

Pictura exterioară, vedeta acestei mănăstiri, fascinează şi astăzi mii de turişti prin poveştile spuse în imagini cât şi prin înţelesurile ascunse printre imagini ce aşteaptă a fi dezlegate. Peretele de apus, unde pictura exterioară pare a se fi păstrat cel mai bine şi unde vestita culoare albastră e dominantă, înfăţişează Judecata Apoi, ce prin compoziţia sa în cele patru registre a făcut să fie comparată cu vestita capelă Sixtină a Vaticanului. Partea de sus a acesteia are în prim plan pe Dumnezeu Tatăl, urmat de al doilea registru cu scena Deisis, în care Hristos e prezentat formal ca un împărat ce primeşte jalbe de la supuşii săi. În jos, de la picioarele, porneşte râul de foc în care cei care au păcătuit îşi primesc pedeapsa pentru păcatele lor. În cel de-al treilea registru e prezentat Duhul Sfânt simbolizat de un porumbel alb, părinţii spirituali ai poporului nostru, un grup de credincioşi îndrumaţi de Apostolul Pavel iar mai în sud grupuri de otomani (necredincioşii) ce sunt dojeniţi de către Moise. Al patrulea registru prezină în nord raiul iar în sud iadul, balanţa ce cântăreşte faptele bune şi cele cât şi lupta duşă de către demoni şi îngeri pentru suflete. Cam în acest registru continuă toată pictura exterioară, acolo unde este vizibilă, unde soare, ploile şi vântul nu au reuşit să şteargă, după cum spuneam, acestă biblie pictată...

Pictura din interior datează din timpul lui Ştefan cel Mare, imaginile pictate cele mai importante şi care atrag cel mai tare atenţia sunt cina cea de Taină, Spălarea picioarelor, Împărtăşirea Apostolilor cât şi imaginea din naos ce-l prezintă pe domnitorul Ştefan cel Mare.

Pe lângă pictură, în interiorul bisericii mai pot fi văzute mormintele mitropolitului Grigore Roşca în pridvor cât şi cel al lui Daniil Sihastru în pronaos.

În toată mănăstirea domneşte acea stare de linişte şi pace specifică tuturor lăcaşurilor de cult din această zonă, atmosferă completată de către multitudinea de flori ce umplu curtea cu parfum, culorile acestora încântând ochiul. Această combinaţie între rugăciune, culori, mirosuri de flori şi de tămâie te duce parcă într-o lume ireală...

Prima dată am vizitat această mănăstire în una din excursiile pe care le făceam în şcoala generală, înainte de anii 90 pe când mănăstirea fiinţa ca muzeu şi biserică parohială iar parcarea principală era imediat în partea dreaptă la iesirea din mănăstire, astăzi această parcare este pustie, aici acum parcarea fiind interzisă, în locul acesteia acum sunt înfiinţate alte parcări, mai încăpătoare dar cu plată, în capătul străzii pe care se face accesul către mănăstire, pe această stradă funcţionănd un adevărat mini-bazar cu produse tradiţionale. Până la urmă e o iniţiativă bună deoarece are de câştigat toată lumea, turişti ca au unde să-şi parcheze maşinile, meşteşugarii că au piaţă de desfacere pentru produsele lor, autorităţile care colectează taxe şi impozite de la toată lumea .

Mănăstirea Voroneţ a fost şi rămâne atât unul din importantele obiective turistice ale zonei, pentru cei interesaţi de istorie un loc unde istoria poate fi "văzută", pentru credincioşi un loc de reculegere şi rugăciune iar pentru turişti, toate acestea la un loc...

Alegeri înţelepte şi vacanţe plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de kelyboy in 13.03.16 21:09:18
Validat / Publicat: 13.03.16 22:41:52
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VORONEȚ.

VIZUALIZĂRI: 1958 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Clopotniţa şi intrarea în mănăstire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.03.16 23:20:29]
»

Îmi place articolul tău, îmi plac și fotografiile atașate, mi-au amintit de faptul că am vizitat și noi această frumoasă mănăstire în august 2014. Mănăstirea Voroneț este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din țara noastră și impresionează -la fel ca și celelalte cunoscute mănăstiri bucovinene- prin rezistența pe care a dovedit-o pe parcursul atâtor veacuri. Îmi vine în minte fațada vestică cu a sa Judecată de Apoi; exteriorul l-am putut admira în detaliu, dar în interior era destul de aglomerat, astfel că trebuie să revenim cândva aici pentru reîmprospătarea amintirilor.

Deocamdată mă mulțumesc însă cu articolele de pe AFA precum acesta, pe care le lecturez cu plăcere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kelyboyAUTOR REVIEW
[14.03.16 11:48:55]
»

@Crazy_Mouse - Multumesc pentru aprecieri! Din fericire această minunată mănăstire e unul din obiectivele pe care nu poţi să le ratezi dacă vizitezi nordul Moldovei, e bine că pare a se face totuşi ceva cu infrastructura din zonă, chiar dacă încă nu se prevede construirea prea curând a unei autostrăzi către/în această zonă, drumurile principale, cel puţin, par destul de în regulă, acesta fiind un mare avantaj pentru turismul din zonă, cu atât mai mult că am văzut în zonă un numar destul de mare de turişti străini... până la urmă aceştia sunt cei care în afară fac cea mai bună reclamă zonei...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[14.03.16 16:54:36]
»

Felicitări pentru review şi al 14-lea vot! Şi noi, de câte ori mergem în Bacău unde încă am neamuri, prelungim cu o miniexcursie la manastiri, când cele din jud. Suceava, când cele din Neamţ.

tata123 🔱
[14.03.16 18:20:27]
»

@kelyboy - Liniște monahală și nu prea... de fapt „hărmălaia” cea mai accentuată e în târgul de lângă zidurile mănăstirii. În incinta ansamblului religios e cât de cât liniște, deși lumea e gălăgioasă în multe cazuri. Atunci când vizităm mănăstirile pictate din Bucovina e bine să cerem ghidaj altfel nu înțelegem mare lucru din frescele colorate - bineînțeles dacă suntem interesați în acest sens.

Voronețul e o capodoperă a picturii religioase românești, recunoscută și pe plan internațional, un brand al Bucovinei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kelyboyAUTOR REVIEW
[15.03.16 09:29:00]
»

@Michi - Multumesc pentru vizită cât şi pentru vot! Avem şi noi locuri frumoase şi oameni minunaţi, după cum mai spuneam, o infrastructură mai "europeană" ar face ca lucrurile să se mişte ceva mai bine în turism, am vizitat de multe ori mănăstirile din zona Neamţ dar de fiecare dată drumul până acolo e de groază, eu fiind din zonă să spunem că m-am mai împăcat cu situaţia, dar un turist care vine prima oară în zonă cam ce părere îşi face... ?

Să ne vedem cu bine la Cinciş!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
kelyboyAUTOR REVIEW
[15.03.16 11:04:50]
»

@tata123 - Multumesc pentru vizită! Hărmălaia din târg s-a mai depărtat puţin, acum acesta s-a mutat de lângă zidurile mănăstirii puţin mai departe, pe strada de acces de la parcare până la mănăstire, e poziţionat oarecum strategic, turişti fiind oarecum obigaţi să treacă prin acesta în drumul lor către mănăstire... Eu unul am avut de obicei parte de linişte în aceste mănăstiri (mă refer la cele din nordul Moldovei), probabil depinde şi de ziua din săptămînă în care faci vizita sau poate de oră şi de numărul de turişti aflaţi în acel moment acolo, vorba ştim noi cui, mai ai şi " ghinion... "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kelyboy, Michi, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Voroneţ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.16161298751831 sec
    ecranul dvs: 1 x 1