ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Neamt
ÎNSCRIS: 31.03.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Voronet - Un colt de Rai pe pamant Romanesc

TIPĂREȘTE

Dupa ce am scapat cu bine de tentativa de excrocherie de la Miroslava - vezi impresii, ne-am imbarcat in masina si am plecat spre Voronet, nu inainte de a apela la prietenul nostru comun, Google, pentru a afla care ar fi cea mai scurta ruta de abordat catre Voronet. Am avut o singura zi la dispozitie pentru a face un mic circuit care sa includa si o vizita scurta la Manastirea Voronet.

Google ne comunica variant de mers spre Voronet cu trecere prin; Targul Frumos, Pascani, Motca, Spataresti, Gura Humorului, Voronet. Zis si facut, am plecat la drum. Toate bune si frumoase pana cand a inceput sa ploua, din acest moment circulatia a devenit infernala. Conducand cu viteza redusa itr-o coloana de masini care credeai ca nu are sfarsit, cu zeci de soferi obositi si agitate, am ajuns in cele din urma la Voronet dupa un drum de patru ore.

Ajunsi in parcarea, am parcat, am achitat 2 lei taxa de parcare si ne-am deplasat catre manastire strabatand micuta alee a targovetilor care asezati de o parte si de cealalta a acestei alei, comercializeaza diferite suveniruri care i-ti atrag privirile: camasi si ii traditionale, bundite, costume traditionale, diverse icoane, bratari, iconite, tablori, toate acestea mai mult sau mai putin originale la niste preturi marisoare.

Am ajuns la poarta mansatirii unde am achitat taxa de acces de 5 lei adult si 2 lei elev/student iar mai apoi am patruns in mica curte a manastirii unde sincer va spun ca am simtit o mare rusine atunci cand pasind pe aleile din curtea interioara a manastirii, zeci de turisti spanioli si nu numai, admirau picturile Sfintei Manastiri si ascultau in liniste discursul ghizilor care le prezenta istoria manastirii si semnificatia picturilor exterioare. Pe langa spanioli mai erau prezenti in curtea manastirii cativa francezi si germani. Spun ca i-mi era rusine de faptul ca fiind atat de aproape de acesta manastire, pana in prezent nu am reusit sa o vizitez iar turistii straini, in grupuri foarte bine organizate asteptau in liniste sa faca turul manastirii si sa asculte povestea ghizilor.

Se ajunge foarte usor la Manastirea Voronet, drumul care are aproximativ 5 km este strajuit de indicatoare care te conduc direct la tinta. Zona este mirifica, plina de pensiuni aratoase dotate cu locuri de joaca, tiroliene, tir cu arcul, paintball etc.

Istoria Manastirii Voronet

“Cu voia Bunului Dumnezeu, cu rugaciunile Sf. Cuvios Daniil Sihastrul si prin osardia Biencredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant s-a inaltat, din 26 mai pana in 14 septembrie 1488, Manastirea Voronet cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

In 1547 i s-a adaugat pridvorul si i s-a facut pictura exterioara sub privegherea Mitropolitului Grigorie Rosca, ce se odihneste in pridvor: Inca de la inceput Manastirea a fost binecuvantata cu calugari cu aleasa viata duhovniceasca, in vreamea Sf. CuviosDaniil Sihastrul fiind o adevarata lavra a isihasmului romanesc. Viata monahala s-a intrerupt in anul 1785 dupa anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic si s-a reluat in anul 1991, de data aceasta cu obste de calugarite sub staretia Stavroforei Irina Pantescu. Tanara obste se straduieste sa imbine aromnios rugaciunea cu munca in gospodarie, in camp, in atelierul de pictura si in indrumarea vizitatorilor:

Manastirea Voronet este socotita "Capela Sixtina a Orientului" pentru marea fresca de pe fatada de vest, numita "Judecata de apoi". De asemenea "albastrul de Voronet" este considerat de specialisti ca unic in lume si cunoscut ca rosul lui Rubes sau verdele lui Veronese. Pe fondul albastru este prezentat "Arborele lui Iesei" sau Genealogia Mantuitorului nostru Iisus Hristos iar pe coloane sunt pictati filozofii greco-latini. Sunt cautati cu privirea Aristotel si Platon iar pe absida laterala retine atentia "chipul ascetic al Sf. Onufirie".

In stanga usii de la intrare este zugravit chipul aureolat al Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Deasupra usii strajuieste Icoana "Deisis". Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Judecatorul Atotdrept, priveste cercetator pe toti cei care trec pragul Bisericii noastre; in dreapta si in stanga Sa, Maica Domnului si Sf. Ioan Botezatorul mijlocesc milostivirea pentru noi, oamenii. Pe contrafort este pictat Sf. Mare Mucenic Gheorghe, patronul Manastirii noastre, iar pe primele randuri ale acestui ansamblu de pictura, sus, "Acatistul Sf. Nicolae" si mai jos, "Acatistul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava".

In pridvor pictura reprezinta calendarul crestin-ortodox, iar pe multe Icoane se vad nume si zgarieturi, semne ale celor 206 ani de pustiire. Deasupra usii de la intrare, in pronaous, se afla o mununata Icoana - "Dulcea imbratisare" si mai sus inscriptia in piatra ce precizeaza numele ctitorului si timpul inaltarii Manastirii.

In pronaos se afla, strajuit de o candela aprinsa, mormantul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul, ce a fost primul staret al Manastirii.

Tabloul votiv, al intemeietorului, se afla in naos. Maria Sa, Stefan cel Mare si Sfant, pictat in anul 1496 impreuna cu Doamna Maria-Voichita si Bogdan mostenitorul inchina, prin mijlocirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe, Manastirea aceasta Mantuitorului nostru Iisus Hristos pentru a-i multumi ca l-a ajutat in lupta impotriva cotropitorilor turci.

Privind tabloul votiv si ascultand clopotele daruite de voievod Manastirii inca de la intemeiere, clopote ce trase de vietuitoarele noastre tinere cheama de peste veacuri numele ctitorului: "Stefan-Voda, Stefan-Voda" ca intr-o vesnica pomenire, ne simtim legati prin fire nevazute de inaintasii nostri.

Valoroasa artistic este catapeteasma din lemn de tisa, aurit, usile imparatestifiind o adevarata capodopera de sculptura in lemn. De mare pret este tronul Mitropolitului Grigorie Rosca si nadajduim ca va reveni acasa tronul original al Mariei-Sale, cel din Biserica fiind o copie distonand cu piesele vechi.

Pictura din naos si din Sf. Altar, obosita de fumul lumanarilor sutelor de ani, asteapta restaurarea. Dupa primele probe de curatire facute de specialisti se zaresc culorile originale bine conservate. Aceasta lucrare minutioasa si costisitoare se va face din donatiile statului nostru roman si din micile donatii ale turistilor si inchinatorilor romani si straini care iubesc Voronetul.

Expresia artistica a dreptei noastre credinte, a rafinamentului si gustului pentru frumos a neamului nostru, Sf. Manastire Voronet indeamna la reculegere si incanta inima si mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colturile lumii.

Iara, Stefan-voda, mergand de la cetatea Neamtului in sus pre Moldova, au mers pe la Voronet, unde traia un parinte sihastru, pre nume Daniil, si stand Stefan-voda in usa sihastrului sa-i descuie, au raspunsu sihastrul sa astepte Stefan-voda afara pana ce si-a istovit ruga. Si dupa ce si-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat in chilie pre Stefan-voda si s-au ispovedit Stefan-voda la dansul. Si au intrebat Stefan-voda pre sihastru ce va mai face, ca nu poate sa sa mai bata cu turcii: inchina-va tara la turic, au ba? Iar sihastrul a dzis sa nu o inchine, ca razboiul este a lui, numai, dupa ce va izbandi, sa faca manastire acolo, in numele Sfantului Gehorghe, sa fie framul bisericii. ”

Sursa IOAN NECULCE http://www.crestinortodox.ro/

Si cum pozele spun mai mult decat cuvintele, imaginile alaturate sper sa va convinga sa vizitati acest loc in cazul in care nu ati facut-o pana acum.

Vacante placate si pline de poveste!

DanielG&Family


[fb]
---
Trimis de DanielG&Family in 23.08.16 08:40:16
Validat / Publicat: 23.08.16 13:27:30

VIZUALIZĂRI: 2207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanielG&Family); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Peretii manastirii afectati de intemperii si trecerea timpului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7650 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.08.16 13:33:25]
»

@DanielG&Family: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

mishu
[23.08.16 13:34:54]
»

@DanielG&Family: Frumoase locuri avem. In zona de nord a tarii am fost ultima data (ca si concediu) in 2008 si atunci vizita noastra a inclus si aceasta manastire. Am vazut atunci nenumarate manastiri, cartierul general fiind la Radauti, cu o arie zilnica de vreo 200 km iar apoi ce era mai departe cu cautat cazare in alte parti.

Manastirea Voronet cred ca am vizitat-o de vreo 2 ori insa tot as mai merge pe acolo.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DanielG&FamilyAUTOR REVIEW
[23.08.16 13:50:04]
»

@mishu: Multumesc foarte mult pentru aprecieri.

Am trecut de mai multe ori, cu foarte multi ani in urma, prin Gura Humorlui in interes de serviciu dar din pacate timpul nu mi-a permis sa vizitez Voronetul.

Acum ca am reusit sa fac acest lucru, ma bucur foarte mult si in aceiasi masura ma simt rusinat ca a trebuit sa treaca atata timp ca sa fac acest lucru pe care cred ca milioane de turisti straini l-au facut pana acum.

Asa e, avem o tara minunata dar nu stim sa o pretuim si sa o punem in valoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DanielG&FamilyAUTOR REVIEW
[23.08.16 13:53:11]
»

@webmasterX: Coordonatele GPS sunt foarte bune, ele te conduc la parcarea aflata in imediata apropiere a manastirii de unde (pietonal) ajungi printre tarabele targovetilor la poarta manastirii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[23.08.16 14:18:18]
»

@DanielG&Family:

Avem multe comori in tara asta pe care le vad mai mult strainii, asta este. Sunt convinsa ca vizita acolo a fost o incantare, pictura atat de veche si culorile, in special albastrul unic in lume, farmeca de obicei. Sa speram ca de acum ii va fi bine si bisericii, ridicate atat de rapid, in nici 4 luni si desfiintata apoi de habsburgi, peste 200 de ani de suferinta in care aproape nimeni nu a ingrijit-o. Am fost de doua ori si sper sa ajung din nou.

Vacante placute!

tata123 🔱
[24.08.16 10:27:22]
»

@DanielG&Family: Fiecare român ar trebui să treacă o data în viață pe la Mănăstirea Voroneț. Nu e o mănăstire mare (ca întindere), e o mănăstire imensă - ca importanță artistică, și nu numai.

Ideal este să avem în preajmă un ghid pentru a ne explica semnificațiile frescelor exterioare; de altfel, la toate mănăstirile pictate din nordul Bucovinei este utilă prezența unui ghid bine pregătit. Observ că taxa foto a crescut la 10 lei, acum câțiva ani era doar 6 lei.

DanielG&FamilyAUTOR REVIEW
[24.08.16 12:58:28]
»

@elviramvio: Ma uitam la multimile de spanioli care admirau, insetati de informatie, zidurile manastirii si savurau fiecare cuvand si gest al ghidului.

Am intalnit cel putin trei astfel de grupuri.

Asta nu inseamna ca nu erau si foarte multi conationali de ai nostri, insa raportul inclina ca numar de partea strainilor.

DanielG&FamilyAUTOR REVIEW
[24.08.16 13:03:04]
»

@tata123: Am avut ocazia sa ascult parte din prezentarea unui ghid care insotea un grup de turisti romani. Ai perfecta dreptate, misterele peretilor si a picturilor desavarsite pe acestia sunt greu de inteles fara ajutorul uni ghid.

Da asa e, preturile sunt cele afisate la intrarea in manastire, in schimb sa stii ca am pozat si eu (nu am platit taxa doar pentru faptul ca nu am stiut de ea pana la iesirea din manastire) si toti ceilalti turisti (doar in curtea exterioara, in interiorul manastirii fotografiatul este interzis) fara ca cineva sa ne zica ceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DanielG&FamilyAUTOR REVIEW
[24.08.16 13:31:42]
»

Va multumesc tuturor pentru timpul acordat citirii acestui articol si pentru aprecierile facute.

Urmeaza sa va povestesc impresiile mele de la Hotel Savoy din Mamaia dupa ce voi reveni din vacanta.

Toate cele bune,

DanielG&Family

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DanielG&Family, elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Voroneţ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084533929824829 sec
    ecranul dvs: 1 x 1