GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După mulți ani în care mi-am tot propus cel puțin o excursie în Bucovina, la sfarșitul lunii octombrie, mi-am luat fetele - soția și copilul și am plecat în Gura Humorului cazându-ne strategic pentru a avea acces cât mai bun la cât mai multe mănăstiri renumite din zonă. Din Focșani am urmat DN2 - E 85 - Bacău, Roman, Gherăești apoi stânga spre Fălticeni, dar cu 11 km înainte de acest oraș m-am abătut iar stânga (indicatorul mănăstirilor din fotografie m-a orientat), Cornu Luncii, Brăiești Gura Humorului.
Mănăstirea Voroneț a fost primul obiectiv turistic pe care l-am vizitat și mă bucur că am făcut această alegere întrucât e cea mai veche din cele pe care doream să le vizitez încheind o excursie în cerc în jurul orașului Gura Humorului: Voroneț, Moldovița, Sucevița, Mănăstirea Gura Humorului trecând prin localitațile Frasin, Frumosu, Vatra Moldoviței, Sucevița, Marginea, Solca, Clit, Cacica. Cel mai bine se poate vedea inspirația alegerii traseului utilizând orice hartă a județului Suceava pentru cei care doresc o idee de excursie ”în cerc” cu atingerea mai multor obiective.
Înainte de a pleca am făcut cunoștiință cu ghidul, care e ghidă :D, o fată inteligentă și cunoscătoare a obiectivelor din zonă, angajată a unei companii de turism și am plecat pe un traseu de vreo 8 ore.
Mănăstirea Voroneț este cea despre care toți oamenii au auzit fie și numai prin menționarea culorii specifice, albastru de Voroneț, un albastru care nu poate fi reprodus și despre care încă nu se știe cum a fost obținut de pictorii vremurilor. Pentru cei interesați am fotografiat panoul de prezentare al Mănăstirii întrucât cuprinde informații specifice pe care nu vreau să le reiau în această micuță postare.
Chiar de la intrarea în Sfânta Mănăstire am fost cuprins de o stare de liniște interioară. Ghidul ne-a prezentat Mănăstirea după ce am aflat că Bucovina înseamnă Țara Fagilor. Am fost impresionat de starea bună de conservare a picturii exterioare cu toate că pe partea nordica pictura este foarte afectată de precipitații. De asemenea am aflat pentru prima dată că mănăstirea are o cameră a calendarului (pronaosul – camera 1) pentru a-i educa pe cei neștiutori prin imagini, fiecare din cele 365 de picturi înfățișând un sfânt și reprezentând o zi a anului. Camera a 2-a – gropnița adăpostește mormântul lui Daniil Sihastru și apoi am mai văzut jilțul domnesc și minunatele picturi interioare despre ale căror semnificație Ana-Maria ne-a relatat în amănut, iar eu vă spun că nimic nu e pictat fără semnificație.
Mi-a plăcut foarte mult scena Judecății de apoi – plină de simbolistică și pictată pe partea vestică a mănăstirii.
Vă mai spun doar că hramul Mănăstirii este pe 23 Aprilie în fiecare an, de Sf. Gheorghe și dacă aveți posibilitatea de a vizita însoțit de un ghid sigur vizita va fi completă prin bogăția informațiilor și vă va mulțumi pe deplin.
Fotografiile o să le postez în ordine cronologică și vă rog să-mi scuzați plita când apare prin poze că nu-s prea fotogenic :D!
Recomand vizitarea acestui obiectiv deoarece sigur va fi un plus pentru cultura generală a vizitatorului!
Trimis de vali crintea in 29.11.14 21:45:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VORONEȚ.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vali crintea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.51742990 N, 25.86487220 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nenea Valy, încă nu te-ai ”încălzit”, aștept de la tine descrieri mai ample, că tu ești om cu vorbele la tine, mereu!
Voronețul este una dintre cele mai frumoase mănăstiri pe care le are România și nu spun asta doar pentru celebrul ”albastru de Voroneț”. Spre rușinea mea, nu știam că există ghid iar tu, spre norocul tău, ai găsit ghidă?! Norocosule!
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Voroneț, un alt lăcaș impresionant — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Capela Sixtină a Orientului — scris în 12.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Manastirea Voronet - Un colt de Rai pe pamant Romanesc — scris în 23.08.16 de DanielG&Family din NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Biblia în imagini sau Mănăstirea Voroneţ — scris în 13.03.16 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mănăstirea Voroneț - floarea azurie din buchetul amintirilor noastre! — scris în 19.10.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Voronet - cea mai frumoasa din manastirile bucovinene — scris în 12.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Unicul - Albastru de Voronet — scris în 30.10.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ