GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Voronet pentru a patra oara.
Ca de multe ori in ultimii ani, si in 2011 am decis sa mergem in Nordul Moldovei, spre a ne reculege la batranele si sfintele Manastiri, locul de cazare ales, Gura Humorului, mai exact satul Voronet.
In opinia mea cea mai potrivita alegere pentru cazare, in zona Bucovinei, o reprezinta Gura Humorului.
Pozitionat in inima Bucovinei, de aici se poate pleca pe orice traseu catre principalele atractii ale zonei.
Informativ distantele intre Gura Humorului si principalele obiective sunt urmatoarele: Putna 70 Km (circa 2 ore mers regulamentar), Sucevita 38 Km (1 ora), Moldovita 36 km (1 ora), Arbore 32 Km (1 ora), Dragomirna 40 Km (1,3 ore) Patrauti 40 Km (1,2 ore).
Am ajuns la Voronet in jurul orei 10 dimineata, dupa un traseu Bucuresti, Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Falticeni, Targul Neamt, Gura Humorului.
Tanti Aura deja ne astepta cu masa pusa :).
La ultimele 3 vizite in Bucovina, de fiecare data am fost cazati la dansa. mai exact pensiunea " Casa Aura"
Dupa ce am desfacut bagajele, si am luat masa de pranz, am plecat sa vizitam Manastirea Voronet aflata la 2 Km de locul unde eram cazati.
Ajunsi in parcarea manastirii, turisti sunt intampinati de targul care se tine acolo zilnic, si de unde poti cumpara de la vechituri si chinezarii, pana la costume populare si fete de masa lucrate manual.
Trecuti cu greu de tarabele cu jucarii, si asta din cauza celor mici :), am ajuns la poarta manastirii.
Din exterior manastirea arata ca o cetate, zidurile din piatra, turnurile de aparare, si poarta masiva din lemn, intarind aceasta impresie. De altfel manastirea a fost conceputa drept un loc unde in timpuri de restriste locuitori satului veneau sa se adaposteasca de furia invadatorilor, fie ei turci sau tatari.
Construita in anul 1488, de catre Domnitorul Stefan cel Mare, manastirea Voronet, reprezinta probabil, cea mai cunoscuta manastire din Romania. Desi la a 4 vizita deja, sentimentul este acelasi ca si prima data... simti ca istoria acestor locuri se sprijina pe clopotnitele manastirii, ai impresia ca aici, timpul a ramas pe loc, asta desi au trecut 7 ani de la prima vizita. Noi ne-am schimbat, familia sa marit, dar Manastirea Voronet este la fel, neschimbata si neimbatranita, fresca exterioara este singura care atesta trecerea celor 7 ani, si ea sa schimbat, si nu in bine, ci in rau, timpul in a lui trecere, tinand mortisi sa isi lase semnatura si pe aceasta bijuterie a Bucovinei.
De la intrare esti avertizat ca filmatul si fotografiatul sun permise, dar contra cost.
Pictura exterioara este mai bine pastrata pe latura de Vest, unde se gaseste pictata judecata de apoi in 4 registre.
La interior, se gasesc pictate scene ca, " Cina cea de taina, impartasirea apostolilor, Spalarea pe picioare. "
Altarul este impobobit cu decoratiuni executate cu deosebita maiestrie de mesterii moldavi, in momentul construirii manastirii la porunca lui Stefan cel Mare.
Tot in cadrul bisericii, in pronaos, se gaseste mormantul celui de a carui existenta se leaga numeroasele ctitorii realizate de Stefan cel Mare, mai toate fiind construite la sfatul lui, si anume Daniil Sihastrul.
Constructia manastiri, ca si la mai toate ctitoriile viteazului voievod, este invaluita in legenda, aici legenda spune ca inaintea unei batalii cu turcii, Stefan, a cerut adapost si sfatuire de la pustnicul Danil Sihastru in drumul sau catre campul de batalie venind de la Suceava. In urma sfaturilor primite, domnitorul a promis ca daca va fi biruitor in lupta, va construii la Voronet o manastire cu hramul Sf. Gheorghe, ocrotitorul izbandei in batalie. Dupa victoria impotriva turcilor, voievodul si-a tinut promisiunea si asa a luat nastere Manastirea Voronet, ale carei picturi exterioare sunt celebre in toata lumea pentru "Albastrul de Voronet" care se gaseste in compozitia lor.
Cea mai importanta din cele 8 manastiri patrimoniu UNESCO aflate in Nordul Moldovei, Voronetul a fost, este si va ramane un leagan al spiritualitati noastre nationale, un simbol de mandrie pentru noi si generatiile viitoare, o dovada vie ca poporul care locuieste aceste meleaguri, este unul placut lui dumnezeu.
Iesim pe poarta masiva a manastirii si ne indepartam... gandul i-mi zboara totusi catre inapoi, o intrebare ne dandu-mi pace... daca Bucovina este "Gradina Maicii Domnului"... oare Voronetul ce reprezinta? ... cu siguranta ca cerul acestei gradini spirituale... cerul de azur limpede si senin.
Trimis de zambarescu in 31.03.12 14:27:22
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zambarescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.51742990 N, 25.86487220 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Voroneț, un alt lăcaș impresionant — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Capela Sixtină a Orientului — scris în 12.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Manastirea Voronet - Un colt de Rai pe pamant Romanesc — scris în 23.08.16 de DanielG&Family din NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Biblia în imagini sau Mănăstirea Voroneţ — scris în 13.03.16 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 La Mănăstirea Voroneț cu ghid — scris în 29.11.14 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mănăstirea Voroneț - floarea azurie din buchetul amintirilor noastre! — scris în 19.10.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Voronet - cea mai frumoasa din manastirile bucovinene — scris în 12.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ