GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
N-o sa ma erijez in critic de arta ori ghid al acestei manastiri pt ca nu-s nici una nici alta si informatiile din acest domeniu se afla la un clik distanta pt cei interesati ci o sa ma limitez la pareri personale.
Am vizitat-o manata de curiozitatea de a vedea celebra culoare potrivit sintagmei ''albastru de Voronet'' despre care am auzit cu totii si care a depasit granitele tarii.
Ajunsa acolo am incercat o usoara senzatie de dezamagire din mai multe motive. Deseori se intampla ca atunci cand mergi undeva si ai auzit multe despre acel loc in minte se formeaza deja o imagine si ai asteptari in functie de perceptia ta. Datorita ignorantei mele si imaginatiei, nu am luat in calcul trecerea celor 500 de ani de la construirea acestui lacas de catre marele Stefan, timp care probabil a mai estompat din culoare asa ca ma asteptam la un albastru cum sa zic... mai viu, mai expresiv. Greseala mea... asa ca nu am avut parte de un ''uau... ! ''culoarea fiind pt mine mult sub asteptari.
. Pictura este originala, doar in interior s-a adaugat in timp o mica parte si este considerata drept cea mai reusita din arta moldoveneasca. In manastire se afla locul de veci al lui Daniil Sihastrul la indemnul caruia s-a construit si cel al mitropolitului Grigorie Rosca ce a supravegheat munca zugravilor-calugari si a adus imbunatatiri constructiei fiind considerat al doilea ctitor. Se mai pot vedea strane vechi, un jilt domnesc lucrat in lemn. La exterior pictura dateaza din timpul lui Petru Rares, este in culori armonizate cu natura predominand albastrul si verdele si infatiseaza scene biblice.
Un alt motiv de neplacere a fost ca in imediata apropiere in locul unde se vindeau suveniruri era multa mizerie pe jos, o cladire infecta ce servea drept toaleta si daca imi amintesc bine chiar si o crasma care n-ar trebui sa se afle in preajma nici unei manastiri daramite a uneia din patrimoniul Unesco. Poate ca noi suntem obisnuiti cu aceste imagini si nu mai facem mare caz, dar strainilor ce vin aici le intareste convingerea ca degeaba avem nenumarate locuri pe care sa le aratam daca nu o facem cum trebuie si nu avem grija de ele.
Altceva ce mi-a creat un fel sa iritare a fost atitudinea celor de acolo care se comportau ca niste gardieni, cu ochii in patru nu care cumva sa intre cineva fara sa plateasca, sa nu se atinga nimic de catre turisti, sa nu se faca foto fara taxa. Stiu ca e normal sa platesti sa te comporti civilizat, dar o faceau cu prea mult zel, prea zgomotos, te faceau sa stai cu mainile in buzunare pt a arata ca nu ai nici o intentie tactila. sa le arati ca ai platit la fiecare poza pe care o faceai.
Departe de mine gandul de a aduce o lumina mai neagra asupra acestui obiectiv, mi-a placut acolo l-am apreciat si mi-am dorit mult sa-l vad dar nu m-am simtit bine facand-o. Tinand cont de notorietetea acestuia, de valoarea istorica si culturala, de unicitatea sa este un loc deosebit cu care ne mandrim.
Trimis de lica baesu in 24.10.10 13:23:42
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lica baesu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.51742990 N, 25.86487220 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost la Voronet in doua rinduri, prima data in anii copilarieri si a doua oara acum citiva ani. O data cu trecerea anilor, la a doua vizita nu mi s-a mai parut nici mie ceva spectaculos, mai ales ca manastirea era in reconstructie si schelele umbreau frumusetea acelui loc.
Nu este singurul loc unde in jurul lacaselor de cult gasesti vesnicele tarabe cu diverse lucruri. In marea majoritate a cazurilor nici pe departe nu sunt suveniruri specifice zonei. Treci parca prea brusc in coridian, dupa ce vezi un loc ca si Voronetul. Sentimentul asta de indignare l-am incercat de multe ori in apropierea manastirilor, cind vinzatorii te "imbie" cu de toate, ca la piata... ca la bazar...
Privitor la taxa de intrare mi s-a parut un pret modic, insa taxa pentru fotografiere mi s-a parut cam ridicata, dar nu mai tin minte cit a costat. Ca si tine, acelasi sentiment de prea multa paza si strictete l-am incercat si eu.
Sa speram in mai bine!!!
Am fost si eu la Voronet si pot spune ca este una dintre manastirile simbol ale Romaniei
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Voroneț, un alt lăcaș impresionant — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Capela Sixtină a Orientului — scris în 12.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Manastirea Voronet - Un colt de Rai pe pamant Romanesc — scris în 23.08.16 de DanielG&Family din NEAMT - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Biblia în imagini sau Mănăstirea Voroneţ — scris în 13.03.16 de kelyboy din BACăU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 La Mănăstirea Voroneț cu ghid — scris în 29.11.14 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Mănăstirea Voroneț - floarea azurie din buchetul amintirilor noastre! — scris în 19.10.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Voronet - cea mai frumoasa din manastirile bucovinene — scris în 12.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ