ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2010
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 27.12.07
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2008
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Varatec

TIPĂREȘTE

Fiind prin zona moldovei ce sa faci in zile innorate, sa vizitezi.

Moldova fiind presarata la tot pasul de manastiri fiecare avand istoria si frumesetea ei.

Este situata in satul Varatec, comuna Agapia, la 12 kilometri de Targu Neamt si la 40 de kilometri de Piatra-Neamt pe DN15C, la poalele muntilor Stanisoarei la o altitudine de 460m.

Zona este de un pitoresc impresionat, ce greu gasesti prin preajma manastirilor, acesta atragand de-a lungul timpului personalitati precum: Mihail Eminescu, Alexandru Vlahuta, Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogas, aici intilnim si mormantul Veronicai Miclea.

Manastirea Varatec, este printre cele mai mari manastiri de maici de pe la noi din tara.

Ca toate manastirile din tara si Varatec are o istorie zbuciumata.

In anul 1785 a fost ctitorită de fiica unui preot din Iasi maica Olimpiada, în 1787, printr-o reorganizare a schiturilor din zona, schitul Văratec a fost unit cu schitul Topolnita.

Dupa aceea in anul 1803, este unita manastirea Varatec cu Agapia formand o singura asezare manahala. Dar anul 1839 a fost anul in care a fost declarata independenta manastirii Varatec de catre pe atunci domnul Moldovei Mihail Sturza.

In apropiere manastiri se gasesc doua rezervatii naturale minunate: "Codrii de arama" - o padure de goruni seculari si "Padurea de argint", o padure de mesteceni de 200 de ani. De unde si versurie marelui Eminescu in poezia “Calin”

“De treci codri de aramă, de departe vezi albind
Ş-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint.
Acolo, lângă izvoară, iarba pare de omăt,
Flori albastre tremur ude în văzduhul tămâiet;
Pare că şi trunchii vecinici poartă suflete sub coajă,
Ce suspină printre ramuri cu a glasului lor vrajă. ”

De la manastirea Varatec se poate ajunge la manastirea Agapia printr-un drum de munte, dar usor accesibil numit "Drumul Reginei".

Ajuns in parcarea frumos amenajata din fata manastirii se vede ca acesta este renovata dupa frumusetea zidurilor si a clopotnitei care este impresionanta strajuind intrarea.

Trecind pragul manastiri constat aceeasi curatenie si verdeata care te impreisoneaza de fiecare data cind pasesti in curtea unei manastiri, crezand ca deja te afli in Rai.

Aleile pavate, bancute noi asezate in jurul manastiri, gazonul proaspat tuns, copaci si eu ingrijiti, florile, zecile de flori care impodobesc pervazurile si prispele chiliior, totul facut cu grija de maicute pentru ca sufletele pelerinilor sa se incarce cu cit mai multa energie pozitiva si pofta de viata.

Totul este intr-o armonie perfecta cu spaţiul înconjurator cu natura, în masura sa creeze o armonie profunda între fiinţa umana si cea monahala.

Dar nici tehnologia nu s-a lasat mai prejos si a patruns pina si in spatiile monahale. Aici am observat printre frunzele copacilor aflati in peajma manastiri boxe in care glasul slujitorilor biserici se aude mai clar si in curtea manastiri dar si camere se supraveghere bine mascate, probabil impotriva celor pe ca domnul i-a parasit de mult si definitiv.

Interiorul biserici este curat si foarte bine intretinut, picturile si mobilierul sunt intr-o stare foarte buna, ai se afla si cripta sub care se odihneste „Cuviosul Iosif” cel care este fondatorul si duhovnicul manastiri Varatec.

Complexul monahal cuprinde un numar de trei biserici: “Adormirea Maicii Domnului” construita in stil moldovenesc, “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”si “Schimbarea la Fata”, dar si un muzeu de arta veche bisericeasca, impresionant in care se pot admira, broderii, picturi, sculpturi si tesaturi, muzeul este gazduid in fostul atelier „Regina Maria”.

Dupa ce am aprins citeva luminari am plecat cu speranta ca ma voi intoarce pe aceste meleaguri si ca ”Dumnezeu este mereu în mijlocul nostru!”.


[fb]
---
Trimis de dannek in 25.06.10 19:18:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2706 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Clopotnita de la intrarea in manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4800 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[25.06.10 19:31:26]
»

Un review foarte frumos si cuprinzator. Am fost de curand la Varatec si la Agapia si am ramas impresionata. In plus linistea sufleteasca pe care ti-o ofera inchinatul la aceste manastiri este neasemuita.

Primele puncte de la mine.

magdalena
[25.06.10 22:08:45]
»

Si eu am fost aici, insa cu ceva ani in urma, parca sunt mai frumoase pozele de cum imi aminteam eu!

Michi
[26.06.10 19:31:16]
»

Veronica Micle s-a retras la manastirea Varatic dupa moartea poetului. A scris aici un volum de poezii "Dragoste si Poezie". Moare la cateva luni dupa marele poet.

La Targu Neamt este Casa Memoriala Veronica Micle care a fost proprietatea ei si in care este organizat un muzeu cu inscisuri, imbracaminte si obiecte care i-au apartinut.

dannekAUTOR REVIEW
[26.06.10 20:15:21]
»

Multumesc @Michi

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, dannek, magdalena, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Văratec [Văratec]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069557189941406 sec
    ecranul dvs: 1 x 1