GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Neamt, un loc plin de istorie si credinta
Manastirea Neamt renumita fiind e arhicunoscuta si sa scris mult despre ea, dar eu am ales sa va impartasesc totusi impresiile mele cu ocazia vizitei in acest loc.
Asadar la 16 km de Targu Neamt, pe drumul judetean 15B, adica inspre Poiana Largului, se afla Manastirea Neamt, pe care o gasim usor datorita indicatoarelor prezente la intersectii. Ajunsi la intrarea in manastire ne intampina o poarta din lemn masiv ramforsata cu fier, foarte veche, facand parca posibila intoarcerea in timp, odata ce am trecut de ea inspre curtea interioara a manastirii.
Ctitorita fiind in anii 1400 de Petru I Mușat, are o incarcatura imensa de istorie astfel ca la fiecare pas gasesti tablite, placi funerare, picturi datand de cateva secole, fiecare avand o legenda in spate care trebuie auzita/citita. Biserica a fost ctitorita de Stefan cel Mare, si este construita din piatra si caramida, avand o arhitectura deosebita.
In interiorul Bisericii se afla printre multe picturi si icoane vechi, o icoana imbracata in argint care a fost daruita domnitorului Alexandru cel Bun al Moldovei, de catre imparatul bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, in anul 1402. Manastirea are si un muzeu, care expune piese unicat si deosebit de valoroase, ca de exemplu coroana domnitorului Stefan cel Mare sau o Evanghelie primita in dar in anii 1800 imbracata in argint aurit ce cantareste 35 kg, fiind practic cea mai grea Evanghelie din tara.
Pana si lacatele si manerele usilor au ramas aceleasi de acum cateva sute de ani, dupa cum o sa incerc sa expun in pozele atasate.
Pentru cei tari de inima, la subsolul bisericii din cimitirul manastirii se afla un osuar, unde sunt aranjate pe rafturi si in nise osemintele a 550 de calugari ce au slujit in manastire pana in anii 1950, iar pe fiecare craniu fiind scris cu litere chirilice date despre cel trecut in nefiinta. Aici parca simti presiunea veacurilor ce au trecut si te fac sa reevaluezi prioritatile din viata.
Manastirea, pe langa o atractie turistica, e un loc de meditatie si rugaciune.
In imediata apropiere (aproximativ 500 metri) se afla casa memoriala Mihail Sadoveanu, despre care voi scrie un alt rewiew cu o alta ocazie.
De mentionat ca in zona se afla o puzderie de manastiri, si schituri, facand posibila vizitarea in circuit de catre doritori.
Trimis de sebi_2569 in 03.05.16 03:00:21
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sebi_2569); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.26332330 N, 26.20814250 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Biserica “Sf. Ioan Iacob Hozevitul” de la Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” - Neamț — scris în 05.10.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Mănăstirea Neamț - "Ierusalimul ortodoxiei românești" — scris în 25.09.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Manastirea de calugari Neamt si rezervatia de zimbri Dragos Voda — scris în 15.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Mânăstirea Neamț, căutând pe Pușkin — scris în 23.04.17 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Oct.2016 'Voronețul Neamțului' — scris în 07.11.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Vizită la Mănăstirea Neamț - istorie și spiritualitate pe meleaguri nemțene — scris în 21.07.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Manastirea Neamt — scris în 30.08.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ