GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În periplul nostru prin Iaşi, din luna mai a anului curent, ne-am propus să vizităm o serie de obiective turistice pe care nu le mai vizitasem de multă vreme sau deloc.
În rândul acestora se afla şi Mănăstirea Golia, monument important de arhitectură religioasă şi importantă atracţie turistică a Iaşului, aşezământ ecleziastic pe care nu l-am vizitat nici în perioada studenţiei, explicabil, în principal, prin politica dusă de autorităţile vremii (anii ’70 ai secolului trecut) referitoare la relaţia cu biserica (dar asta nu ne împiedica să tragem din când în când, înaintea unui examen mai greu, o fugă până la Mitropolie) :)) .
Obiectivul se află, azi, amplasat în zona centrală a Iaşului, mai precis în Târgu Cucu str. Cuza Vodă nr. 51, zonă unde se poate ajunge relativ uşor cu mijloacele de transport în comun, tramvaie sau autobuze, cam din orice parte a oraşului. În epoca medievală el era situat în partea de N-E a târgului Iaşilor.
Numele îi vine de la unul dintre ctitorii săi, marele logofăt Ioan Golia, primul şi, poate, cel mai important dintre ei. Data ei de naştere se situează undeva pe la începutul sec. XVI, însă logofătul Ioan Golia, la 1574, “răscumpără această podoabă bisericească de la tătari şi o donează pentru sufletul lui şi al neamului său, la aceiaşi biserică, cu hramul Înălţarea Domnului”.
Lăcaşul de cult a fost construit potrivit canoanelor vremii, respectiv ca o fortăreaţă medievală, înconjurată de ziduri de apărare, groase de peste 1 m şi înalte de 9 m, construcţia lor fiind realizată în timpul domnitorului Vasile Lupu, cu turnuri de pază la colţuri şi un turn principal la intrare. Actuala biserică este construită de Vasile Lupu şi terminată de fiul său Ştefăniţă Lupu. Lucrarea a fost necesară deoarece vechea construcţie, cea răscumpărată de logofătul Golia, era în ruină.
Zidurile au contraforturi exterioare şi sunt prevăzute cu creneluri de tragere. Turnurile de apărare (atribuite lui Gheorghe Duca), de 12 m înălţime, sunt rotunde, fiind şi ele prevăzute cu creneluri. Turnul de intrare are porţi solide din metal şi lemn.
Ansamblului monahicesc i-au fost făcute, de-a lungul timpului, mai multe reparaţii ca urmare a incendiilor cărora le-a căzut pradă, sau unor dezastre naturale precum cutremurele.
Astfel actualul turn a fost construit în 1901, înlocuindu-l pe cel vechi, afectat de un seism. O placă amplasată pe zidul turnului spune că existând peicolul de surpare “în urma focurilor şi a cutremurelor întâmplate… chibzuitu-sa deci a se mai uşura” construcţia, luându-se măsura dărâmării zidurilor mai noi “… păstrându-se numai partea zidită din vechime… ”.
Cele şapte turle ale bisericii, ce nu seamănă între ele, probabil că au fost realizate în diverse etape ca urmare a lucrărilor de restaurare executate de-a lungul timpului.
Biserica este construită în stilul majorităţii lăcaşelor vechi de cult, cu trei încăperi: pronaos, naos şi altar (model bizantin) cu un pridvor la intrare. Are uşi masive din lemn întărite cu metal, aşa cum sunt şi cele ale turnului clopotniţă, de la intrarea în mănăstire.
Deasupra uşii de acces în pronaos este o sulptură în marmură reprezentând stema Moldovei.
Peretele dinspre apus al pronaosului are picturi votive cu ctitorii bisericii. Un tablou prezintă familia Golia şi pe domnitorul Ieremia Movilă, iar celălalt pe domnitorul Vasile Lupu cu a sa familie. Între cele două tablouri se află o inscripţie votivă scrisă cu caractere chirilice, aici fiind menţionaţi drept ctitori Voievodul Vaile Lupu (în textul inscripţiei apar iniţialele cu litere slavone BB – litera B din alfabetul slavon este V în alfabetul latin -, de la Voievod Vasile) şi fiul său Ştefăniţă.
De la domnitorul Vasile Lupu există câteva obiecte, de valoare, donate, printre care un policandru aflat în pronaos şi nişte sfeşnice aflate în naos.
O construcţie, a cărei prezenţă trebuie menţionată, este clădirea în care a stat marele nostru povestitor, Ion Creangă, în vremea cât a fost diacon la Golia (1866 – 1871). Un bust al scriitorului şi o placă comemorativă ne aminteşte acest lucru.
Trebuie menţionat şi faptul că într-una dintre clădirile ansamblului monahal se află o tipografie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi că Mănăstirea găzduieşte Centrul Cultural Doxologia al Mitropoliei.
Şi încă ceva: dacă vă aflaţi în municipiul Iaşi nu ezitaţi să vizitaţi şi acest obiectiv turistic.
Drumuri bune si excursii frumoase!
Trimis de Mitica49 in 03.07.17 15:33:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.16488779 N, 27.58934900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mitica49:
E a doua oara azi cand prind primul vot, oare ce se intampla?!
Iasul nu l-am mai vizitat de ceva timp, sper sa reusim curand.
O vara frumoasa!
@Mitica49: Ma bucur ca am prins si al doilea vot ????.
”E a doua oara azi cand prind primul vot, oare ce se intampla?!
, ce sa fie Elvira, eram in curte si incercam mai imprastii apa sa ma pot baga in piscina ???? altfel poate nu-l scapam. Ieri fugeam de caldura, azi fugim dupa caldura. Golia am vazut-o prima data acum 40 de ani, apoi la fiecare trecere prin Iasi macar putin trebuia sa ne mai abatem pe acolo. Este frumoasa si ingrijita.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Mai ai nevoie de piscina azi!? La mine a fost naturala, deja fac barcute.
@Mitica49: Și afară plouă, plouă... Și Mitică se plimbă pe
la soare...
Pios, frumos și numai bun pentru vremea asta!
@Mitica49: Ansamblul mănăstiresc Golia atrage mulți turiști prin poziționarea sa în interiorul orașului. Nu ați urcat în turnul-clopotniță? Panorama Iașului e superbă de la înălțimea de 30 m.
Casa în care a stat Ion Creangă la Golia găzduiește din 2011 un mic muzeu; din păcate noi nu l-am găsit deschis și nici nu era nimeni prin preajmă pentru a ne interesa (am văzut fotografii aici: ziarullumina.ro/s-a-desch ... olia-14580.html). Etajul acestei clădiri este locuit și astăzi.
Tot citesc pe aici și multe locuri prezentate îmi stâresc amintiri…
Am fost la Golia în iarnă-primavară 2006 de mai multe ori, mai treceam pe acolo din când în când, am locuit în Iasi aproape de Golia câteva luni în perioada aceea, înainte să plec în Cipru, e o zonă frumoasă.
Îmi amintesc de strada cu tramvai Cuza Vodă – destul de îngustă și arhaică, din stilul deja consacrat “centru istoric” - de pe care se intră la Golia.
Stând cu fața la Golia, spre stânga, ținând pe Strada Cuza Vodă drept înainte ajungi la gară după maxim un kilometru, mergând pe Strada Arcu apoi stânga pe Strada Gării, am tot mers pe strada asta și pe zapadă și mai spre primăvăratic, era plăcut, așa, Iași-ul arhaic.
Mergând spre dreapta, cum stai cu fața la Golia ieșeai în intersecția cu Strada Sărărie unde începea și Strada Elena Doamna pe care înaintând ajungeai la intersecția cu Strada Anastasie Panu unde era un centru comercial pe două nivele și peste drum e un parc până la Strada Ghica Voda, acolo era și-un băruleț în parcul ăsta și internet…
Eu locuiam pe Strada Zlataust ce începea chiar vis-à-vis de acest părculet, într-o casă gard în gard cu Biserica Sfântul Ioan Zlataust și care stradă ieșea în Strada Otilia Cazimir…
Pe strada paralela cu Zlataust, Strada Zmeu era o brutărie cu covrigi și pâine bună, pe vatră.
Mergând pe Strada Anastasie Panu spre vest ajungeai fix la Palatul Culturii ce se vedea maiestuos.
@all: Multumesc tuturor celor care au citit si votat articolul!
@tata123: Din acelasi motiv nu am putut vizita nici noi muzeul din casa in care a locuit Ion Creanga: nu era nimeni prin preajma. Din motive de program foarte incarcat in ziua vizitei noastre, nu am urcat in turn. Dar pentru ca Iasiul are multe de vizitat, de vazut/revazut, ne vom mai duce pe acolo si nu vom mai rata panorama Iasului de la cei 30 m ai turnului.
@danaeldreny: Cele scrise de tine ne (mie si sotiei) starnesc amintiri emotionante. Zona respectiva este foarte aproape de complexul (acum campus) studentesc unde am locuit pe perioada studiilor universitare. Ce vremuri! Ce vremuri!
@tata123: Din acelasi motiv nu am putut vizita nici noi muzeul din casa in care a locuit Ion Creanga: nu era nimeni prin preajma. Din motive de program foarte incarcat in ziua vizitei noastre, nu am urcat in turn. Dar pentru ca Iasiul are multe de vizitat, de vazut/revazut, ne vom mai duce pe acolo si nu vom mai rata panorama Iasului de la cei 30 m ai turnului.
@elviramvio: Piscina trebuie sa fie pregatita oricand, nu stii niciodata cand ai soare sau nu, azi pui suba, maine pui bichinii
@Mitica49: Dacă v-aș povesti ce făceam în Iași lângă biserica Zlataust aș stârni panică, concurează Cosa Nostra... și eu m-am speriat (pe bune) găsind pe net consecințele până în zilele noastre...
N-am voie să scriu aici că-s date personale...
Privesc retroactiv și mă minunez ce foileton... aș scoate un roman întreg numai cu povestea din Iași, asta nu pot publica nici după moartea mea ca să nu sufere urmașii...
@danaeldreny: Să înţeleg că cea ce am făcut noi în 1969, un mic şi nevinovat marş până în Piaţa Unirii, ce nu s-a putut repeta anul următor, din motive de tipi în haine negre de piele şi cu “ochi albaştri”, a fost o treabă de copii nevinovaţi.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Golia» (nou-creată, între timp, pe sait)
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Mănăstirea Golia – o picătură de istorie ieșeană — scris în 20.02.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Golia — scris în 28.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2012 Manastirea Golia - Iasi — scris în 02.03.12 de vadra din IASI - RECOMANDĂ