GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hai-hui prin Vrancea, a treia zi de Paște. Schitul Dălhăuți. Sau, să mori de ziua ta!
Ca s-ajungi la Dălhăuți nu poți, nici măcar, să te rătăcești, e la 22 de km de Focșani.
Poți s-ajungi prin Focșani, Golești- Cârligele și apoi, Dălhăuți. Sau, prin Cotești! Ori, prin Odobești. Nu diferă decât distanța, dar nu într-atât de mult ca să conteze, drumurile sunt bune, comunele de treci prin ele sunt conduse de primari care au știut de ele, au atras fonduri și au dezvoltat comunitatea.
Dălhăuți, pentru Vrancea, este a mai bengoasă mănăstire. De ce, nu vă așteptați să vă spui io, că doar n-oi fi mersul trenurilor din România. Doar ca să se spune că e a mai veche mănăstire a Vrancei, făcută pe la secolul al XV-lea, de doi ciobani din Dobrogea. Care, trei nopți la rând au văzut flăcări în pădure, ce știu eu ce beau ăștia?!
Ca-n toate poveștile, în vis le-a apărut MaicaDomnului, care le-a cerut să-i facă o mănăstire exact acoloșa și ei s-au executat, prompt! «Faceți aici o biserică întru pomenirea mea cu hramul Izvorul Tămăduirii, să se vindece sufletește și trupește cei care se vor ruga aici»". Evident, nimeni nu poate da confirmarea că asta chiar s-a-ntâmplat, dar, de dragul legendei acceptăm povestea.
Biserica au ridicat-o cu ajutorul unui ucenic al Sfântului Nicodim de la Tismana, iar altarul l-au făcut acolo unde se arătase flacăra. Unul dintre cei doi frați ciobani s-a călugărit luându-și numele de Amfil. S-a dus la Constantinopol și acolo a primit în dar, de la Patriarh, o icoană care se spune că a fost pictată de Sfântul Apostol Luca. "Se poate să fi fost făcută de Apostolul Luca sau de unul dintre ucenicii săi, pentru că seamănă bine cu cea de la Nămoiești, care a fost datată în perioada în care a trăit apostolul"
Legenda mai spune că, pe drum, pe monahul Amfil l-au prins turcii, care au profanat icoana tăind-o cu iataganul, apoi au aruncat-o în mare. Scăpând de turci, călugărul s-a dus în satul lui din Dobrogea și in timpul ăsta icoana a venit și ea, pe mare, de-a găsit-o apoi Amfil pe țărm. A adus-o la Dălhăuți și ea este ocrotitoarea locului pe timp de secetă, vindecă bolile, și alungă necazurile… dacă ești ales câștigi la LOTO, ce știu io...
Schitul este cunoscut și pentru cele trei biserici de la are în incinta sa: Biserica din lemn Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, construită pe la 1625, Biserica Izvorul Tămăduirii și, cea construită peste iazul mănăstirii, cu hramulSfinții Împărați Constantin și Elena, ridicată între 1840 - 1850.
Mănăstirea Dălhăuți mai este cunoscută și pentru faptul că aici a trăit, o perioadă, sfântul Vasile, cel de la Mănăstirea Poiana Mărului.” Despre Sfantul Staret Vasile si vietuirea acestuia in Schitul Dalhauti aflam din biografia sa urmatoarele: Anul nasterii este 1692. Si-a petrecut primii ani ai vietii sale monahale in zona Muntilor Mosenski, coline aflate la Sud de Kiev, care se afla pe teritoriul Ucrainei. Parasindu-si patria, Vasile monahul vine in Tara Romaneasca si se stabileste, pentru o scurta perioada de timp, la schitul numit Valea Schiopului, iar apoi ajunge la Schitul Dalhauti.”
La Sihăstria Dălhăuti, in anul 1715, devine preot si, mai apoi, conduce obștea monahală, ca egumen, până in anii 1730-1733, cand se mută, împreună cu 12 ucenici ai săi, pentru a întemeia Schitul Poiana Mărului din Munții Buzăului.
Despre perioada petrecuta la Dălhăuți nu se cunoaște altceva, decât faptul că, in jurul cuviosului, se strânseseră aproape cincizeci de monahi ruși si români si că Starețul Vasile le era îndrumător duhovnicesc, slujbele fiind săvârșite, in totalitate, in limba slavonă.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Ca mai toate mănăstirile din Vrancea și asta este amplasată în pădure.
Chiar așa fiind, se ajunge ușor, sunt indicatoare peste tot, nu poți să nu fii păstorit de Domnul.
Trăirile nu sunt, în cazul meu, leșinătoare, nu cad pe spate și nici în genunchi, gândindu-mă că sunt mesagerul Domnului, probabil că de asta voi arde-n chinuri prin Iad. Nu râdeți, habar n-aveți ce v-așteaptă și pe voi!
Last edit:
” Curatenie, amabilitate, recomand si altora sa se cazeze aici. Nu fac reclama, dar chiar asa m-am simtit si eu si ceilalti care au fost cu mine.”
Acum 13 ani acesta a fost primul meu review pe AFA. Am făcut puține puncte, ceva cu minus că a sărit unul,” jokerman” să mă critice, că fac reclamă. Jur, ăla a fost unul dintre cele mai sincere review-uri de le-am scris aicișa.
Azi, după 13 ani și 240 de artticole, am ajuns să fiu și eu albăstrit, sunt nuș ce zeu pe AFA. Exact acum 13 ani am scris primul review. Azi, poate pe ultimul. Nu voi mai scrie, constant, aici, iar dacă web apreciază, poate să-mi șteargă contul. E alegerea lui, la fel ca și saitul.
Vreau să mulțumesc ălora de-au avut răbdare cu mine, m-au băgat în seamă și m-au citit și votat, sper, pentru ei, c-a meritat. Mi-a plăcut și-o să-mi placă, ever, socializarea, doar că, aici, pe acest sait, gata, am terminat.
Vă urez, tuturor, necondiționat, succes, călătorii și vacanțe super! Și, vă și salut: gata!
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Sanchi, nici nu pleci un mai bun creștin, nici, un un păcătos mai rău, dar, merită vizitat!
Trimis de Yersinia Pestis in 30.04.22 16:54:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Yersinia pestis:
”Vreau să mulțumesc ălora de-au avut răbdare cu mine, m-au băgat în seamă și m-au citit și votat, sper, pentru ei, c-a meritat.
cu placere , dar sper sa iti revii, pun decizia
”Exact acum 13 ani am scris primul review. Azi, poate pe ultimul. Nu voi mai scrie, constant, aici
pe seama emotiilor ca te-ai albastrit , apropo, felicitari... si chiar si cu pauze, asa, sa ne mai tii in priza.
Insa pentru acest articol felicitari, votat cu mare drag.
@Yersinia pestis: Viața va fi mai tristă, prietene. Mă refer la a noastră, dar ???? și la a ta.
Succes în tot ce îți propui, mai dă câte un semn din când în când!
---
Să știi că am scris vreo trei mesaje - la care am renunțat. Mi-ai adus aminte de liceu, de profu de română care ne vorbea despre tehnicile de introducere / încheiere ale unui roman, cu drumul care intră / iese din sat în Ion al lui Rebreanu, cu timpul care are / nu are răbdare în Moromeții lui Preda și alte chestii înțelepte. Am remarcat atenta premeditare a faptei, poate că ai ales greșit de care parte a legii să te situezi, ai fi avut un viitor dincolo. Și am mai scris eu multe, dar am șters și nu mă mai apuc acum să recompun. Nu pot spune că nu înțeleg, eu am obosit mult mai repede, nu mi-au trebuit 13 ani. Dar... te mai gândești și mai vorbim. Numai bine!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Yersinia pestis: Cum adica, de ce vrei sa parasesti AFA? E ceva ce mi-a scapat?
E pacat, ca povestesti cu haz mereu...
@Yersinia pestis: Chiar așa fiind, se ajunge ușor, sunt indicatoare peste tot, nu poți să nu fii păstorit de Domnul. = Așa este! Și eu am fost păstorită de Domnul și-ți dădui SB! Hai, mai adastă o țârușcă printre noi, nu ne lăsa de izbeliște!
Voi crede că pleci fiindcă am venit eu! Nu e drept! Mai avem multe de dezbătut și combătut!
@Yersinia pestis: To you: Deci nu! Mai stai putin, te rugam frumos! Mai ales eu te rog. Ai mesaj pe WA
La multi ani, ca deja am uitat data trecuta!
@Yersinia pestis: ne îngrijorezi... ????????
Ce ți se întâmplă? ????
Ce sprijin ai nevoie? ????
@Yersinia pestis:
Și tu, Brutus?
Nu-mi amintesc acum pe care dintre review-uri l-am citit primul, dar după ce l-am citit pe ăla, m-am dus și la primele pe care le-ai scris și de-atunci cred că le-am citit pe toate. Uneori am râs în hohote, la birou, de credeau colegii c-am luat-o razna, alteori m-ai enervat că prea veneai cu plăci d-alea de mironosiță... și ne avertizai că să nu citim, iar dacă o facem, e pe propria noastră răspundere, dar cel mai mult am așteptat ecourile de după, unde dezbăteai orice cu oricine.
Am fost cu tine peste tot, de nu știu câte ori pe la munte, de și mai multe ori pe la mare, am văzut de toate (vorba vine! că tu nu prea puneai poze), te-am urmat pe la biserici și mânăstiri, am venit după tine și prin Bulgaria, m-ai pus să umblu pe coclauri prin toată Vrancea și nu numai, parcă m-ai târât și pe la greci... ba chiar și filozofările alea ale tale m-ai făcut să le înghit nemestecate... iar acum, nejustificat așa, vrei să pleci!... și pe mine cui mă lași?
Plâng. Ce gândește Yersi?
Mănânc și plâng. Mănânc!
@Yersinia pestis: verde crud și joc de glezne, adică primăvară cu bulbuci și mișcare cât de multă, în aer liber!
Cum, când lumea ți-e deschisă, taman acum când ești în preajma obținerii "buletinului" (și eu tot 13 ani am de AFA, dar mult mai puține articole... de leneș ce sunt), să dai bir cu fugiții?
Stăm până ne luăm buletinele, scriem una-alta, până la majorat, când vom putea fugi legal după gagici (chit că ele fug mai repede).
O tentativă din asta am avut și eu, dar n-am putut părăsi spirala... e medicament nu alta, balsam pentru idei, unele mai crețe, altele mai ondulate... întreabă-l pe dom' dorgo... integrat în absolut, departe de orice apăsări...
@Yersinia pestis: Mai Capca-1 ule! Si eu tot 13 ani (fara doua luni) am de cand combat p-aciisea! Ti-am citit tot, inclusiv aruncatul halbelor in cap, am ras cu tine si de mine, am combatut si dezbatut! Atata lume se roaga de tine si tu nimic? Taman in pragul manastirii te desparti de noi? Ori vrei sa te calugaresti si nu vrei sa ne spui?
@Zoazore: și chiar dacă s-ar călugări, nu-l împiedică să ne posteze viața din chilii și chefurile mănăstirești (îți dai seama ce review-uri de colecție ar scoate?), în stilul lui incorigibil și haios, iar turismul monahal ar căpăta o față nouă, mai aproape de enoriași și enoriașe, cu respectarea tainei spovedaniei...
Așa e, a fost Căpcă-1, acum e Yersinia pestis, iar de mâine poate fi Fra' Angelicus...
@adso: da, ai dreptate, dar ceilalți care s-au călugărit, au păstrat totuși o legătură cu restul lumii laice, mai pe față, mai pe ascuns, pe când cazul de față pare că se prezintă altfel. Eu sper într-o recuperare fără patinaj, cărbuni în tender și curse lungi.
@zapacitu: și mie îmi pare un caz grav. Dar, cu ajutorul Domnului, minuni s-au mai văzut.
Să ne rugăm și să păstrăm speranță.
@adso: înțelepte vorbe ziserăți! Personajul recidivează deja; a mai avut ' mnealui o tentativă de evadare acu' câțiva ani, da' n-a rezistat prea mult... S-a rebranduit și-a revenit. Să ne rugăm Domnului!
@crismis: De data asta a copt îndelung evadarea. A luat în ordine inversă destinațiile cu care a debutat, a închis cercul, care va să zică. Nu ne-a dat deloc dedicație muzicală, nici măcar vreun marș funebru - orchestral, cum îi place. Nu a aruncat el un Haidi, pa!
Acum: e oboseală, e supărare, spleen, probleme existențiale? Om vedea.
Speranța mea e că are să-l umfle râsul citind prostiile mele și înțelepciunile altora și are să revină la sentimente mai bune.
@Yersinia pestis: Eu sper că nu vorbiți serios.
Mai sunt și alte culori după albastru. Nu puteți renunța așa fără preaviz.
În plus de aici " Azi, poate pe ultimul. Nu voi mai scrie, constant, aici, " eu așa vreau să înțeleg că veți mai scrie măcar sporadic.
Tare sunt curioasă ce v-a supărat?
????
Cum să mă dezabonez de la linku' ăsta???
????♀️ ???? ????♀️ ????♂️????♂️????♂️????????♀️????♀️????♀️????♀️????♀️????♀️????♀️????♀️????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2014 Turism de-o zi: Schitul de la Dălhăuți — scris în 18.09.14 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La mănăstirea Dălhăuți cu bicicleta! — scris în 27.11.14 de vali crintea din FOCSANI - RECOMANDĂ
- May.2013 Mănăstirea Dălhăuți - credință și legendă pe meleaguri vrâncene — scris în 17.06.13 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Locul lui Dumnezeu — scris în 21.03.11 de Emanuela din BRASOV - RECOMANDĂ
- Jul.2009 Manastirea Dalhauti- Vrancea — scris în 17.03.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ